Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, September 19, 2008

cuil.com


nampak x imej kat atas ni? (duh wani, mestilah diorang nampak :B)

ni adalah cuil, satu search engine yang dikatakan nak mengatasi google ^^ persaingan adalah menarik; sebab bila ada persaingan, semua pihak akan lari3 and be the best, and we, as the users will also get the best xD

maka jom sy nak review bendalah ni kejap :P
(ye sapa kata blog ni x informatif.. ekeke)


i love the graphic, it's totally web 2.0 xD
(web 2.0=teknologi web terkini dgn design tulisan besar, ikon cantik etc etc)


kalau google, search result dia berdasarkan bilangan hits orang yang masuk website tu.
kalau cuil pulak, search result adalah according to the content. lagi banyak content, lagi tinggi rank website tu kat cuil ^^


pastu tibe2 kat belah atas ada macam tabs (ni sy taip "random", keluarlah benda ni)
sy pun xhabis explore sebenarnya.. lolx


ni kat bawah sekali.. sy lupa nama nombor2 ni ahaha tapi serius memang lawa ^^



question is, adakah cuil mampu mengatasi google?
:]

8 comments:

hyfa hasan says:
at: September 19, 2008 at 11:17 PM said...

oo..baru ekk..
cuil..
emm.. xprnah dgr lagi ar..
emm.. mcm google ekk..

BlankQo says:
at: September 19, 2008 at 11:52 PM said...

erm, aku penah guna cuil ni few months ago. kelainannya dia divide result in columns, and ada snippet content dia. but, last time aku search result dia byk yg berulang2.. since then aku xguna lg, haha :P

ofleza rensco says:
at: September 20, 2008 at 1:40 AM said...

simple je ek design die..tp nmpk sgt sleek+ *thumbs up!*

Nadia says:
at: September 20, 2008 at 3:12 AM said...

mengapakah cam perkataan bahasa Melayu 'cuil' tu? XD
comel je XDDD

camnekah ko jumpa mende menarik sume ni...? *kagum*

wani ezryl * says:
at: September 20, 2008 at 5:19 AM said...

hyfa^ x, dia x macam google. dia lain dgn google ^^


blankqo^ haha sebenarnya b4 pakai google, kite pakai search engine altavista then dogpile. kinda nice la dogpile, cuma xde liputan meluas xD


ofleza^ yea for the design, hands down. tp kalau penggunaan, xtau adakah sehebat google or dogpile :P


nadia^ tu pasal.. hahaha bunyi2 mcm 'kuil' pun ada jugak :P (tp diorg ckp, sebutan dia bunyi 'cuil'.. something like 'cool' kot. lupe :P)

jumpa benda menarik menerusi kuasa surat khabar.. ekeke

uShop says:
at: September 20, 2008 at 6:48 AM said...

wahaha blog wani sgt informatif!! xD

tros try gune bendalah CUIL ni.
best best

kaizenDaGreat says:
at: September 20, 2008 at 12:36 PM said...

maksud cuil adalah knowledge...it's an old irish word...
~pertikan dr statement about cuil...hahahaha xD
nyway, nice n clean graphics!

wani ezryl * says:
at: September 20, 2008 at 2:24 PM said...

ushop^ adakah berkesan spt yg diharapkan? ;) yg penting dpt information kan. guna byk2 search engine pun xpe :P


kaizen^ oo izzit? trimas sebab kasi info itu! ^^ kite tgk cuil ni design ala2 safari punya browser.. lolx