Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, October 28, 2012

edisi cuti hari raya haji

tahun ni sy cuti raya tiga hari je.. jumaat-ahad. kira panjang la tu. haha. tapi tak apply cuti tambahan, just bergantung harap kepada cuti yang ada. husband pun cuti tiga hari jugak. it was a nice raya. (anything called 'cuti' is nice, actually. hihu). nah lah gambar.

my baju raya. and tudung raya is sponsored by my mom. haha. thanks, ma! :)




lauk yang menanti tatkala sampai ke rumah in laws; kari ketam. yums!






jalan-jalan hari raya dengan mereka. sambil jalan-jalan cari makanan kucing untuk abu, si anak kucing parsi muka penyet kat rumah in laws. haha



violating my husband's cheek.. while he's driving. lolx



me. upclose.



pergi beraya rumah gf si ibal, dapat makan rendang hahaha.



bukti pergi beraya :P

kat rumah gf ibal pun ada kucing lawa.
all hail rumah yang ada kucing! :)

then petang semalam kitorang (husband & i) dah balik ke shah alam. jaga rumah kan.. sebab tak de orang. sambil-sambil pergi pasar malam. haha. (cis gambar makanan pasar malam ada dalam hp husband!! :P)

so yang ada, gambar pagi ni lah.

breakfast hunt. pagi-pagi dah kena beratur.



nasi lemak pak ayob. kat simpang dekat-dekat 7 eleven, seksyen 20.



husband tengah beratur dengan gigih.

sebab sy tak makan sambal nasi lemak, sy ambik nasi lemak tak ada sambal dengan ayam masak merah (ayam sambal la tu namanya, wani.. HAHA). rasa biasa-biasa je. suka lagi nasi lemak ayam merah makcik belakang rumah. tapi  makcik tu berniaga on weekdays je.


nak tunjuk gorengan telur tak jadi dengan yang jadi. HAHAHA. dua-dua ai goreng. tapi tak ada QC ;P



hari ni pulak masak rendang ayam negeri sembilan sempena hari raya. apakah namanya hari raya tanpa rendang kan. ececeh :DD

oklah tu je.
now back to whatever we're doing. haha. bye! :)

updated.

hi hi. happy sunday!

wakh baru lepas hantar husband ke airport petang tadi. and now i miss him :'(

we went see a doctor semalam.. cuz the dry, brown discharge was still there. dang. ultrasound RM50. cut short, doctor cakap ada sack (we saw the sack. sack tu tempat baby akan grow), but the embryo was not there. tak nampak pun kat skrin tu. of course it's a mystery *for me*. sebab nak kata miscarriage pun tak, sebab i didn't bleed red blood but sacknya empty! (whatttt).

husband and MIL were positive, cakap still early, tak nampak lagi. mom was being acceptance "anggap sebagai qada dan qadar," she said. me? i'm going to see the doctor after this and see what's going on. but sy dari dulu akan terima apa-apa kemungkinan, because whatever happens, it must be the best for me. it may be a test too. so. pray for me :)

more updates later.
Friday, October 26, 2012

selamat hari raya korban


haha. simbolik sungguh letak gambar lembu pulak hari ni kan :P

this is a scheduled entry. maknanya sy dah taip awal-awal, lepas tu sy jadualkan entry ni untuk dipublish pada hari raya haji. bagus tak bagus. hahaha

sy ingin mengucapkan.. SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA!! atau raya haji. atau raya korban. mana-mana yang korang rasa selesa :) so tahun ni korang balik kampung ke tak? cuti tiga hari, beb. tu belum campur cuti rehat yang diapply. bolehlah sambut, ye tak.

tahun ni sy raya di banting dengan in laws. husband sampai sini malam semalam, ambik kat airport lepas tu shoot ke banting. tahun ni first time bapa mertuaku nak buat korban. jadi mari kita mensupport beliau. hihi. my family pulak drive ke terengganu, beraya kat sana. lepas tu turun ke negeri sembilan pulak, sebab ada pakcik bapakku nak buat korban. kira dijangka meriah la.

yoshh tahun ni sy ada baju raya haji. ikiki. nanti dah snap, sy post tepek sini.

oh oh. nak share bagi yang tak tahu. sebenarnya lembu yang kita buat korban ni, lembu itulah yang akan bawak kita esok kat akhirat masa nak meniti titian tu nanti. so kalau kita korban sebahagian lembu, kita share naik ramai-ramai la dengan orang lain. kalau slowly kita buat tahun ni sebahagian, tahun depan sebahagian dan seterusnya sampai cukup seekor, kita dapatlah seekor lembu untuk bawa kita. cool, ay? :)

till then. selamat hari raya aidiladha, semua! masak sedap-sedap, makan enak-enak dan selamat beramal ibadah!
Thursday, October 25, 2012

the expecting me

selamat hari khamis! :)

patutnya hari ni sy masuk ofis.. tapi tadi pergi klinik, Dr. bagi MC. tapi Dr. pakar tak ada.. semua pakat cuti raya haji. haha.

oh bagi yang tak tahu, i'm expecting. as in pregnant. yay :) tapi asalnya malas nak announce kat fb/blog/orang ramai sebab very early stage. today baru 6 weeks. tapi tiba-tiba tak tahu macam mana kawan-kawan kat fb tu dapat tau. dah sorang tu teka-teka then yang lain-lain menyusul. haha. ai pulak bukan pandai nak deny so i just said, 'yeah, i'm pregnant. pray for me.' teehee.

like last night lepas balik makan sambut birthday harith tu, i realized ada some brown discharge. zomg i was freaked out. like.. apasal tiba-tiba ada brown discharge ni?! is it normal? is it not? baby, bertahan!! (at this time masih bersaiz sekecil kacang. lolx). kerisauan.

so this morning brown discharge ada lagi. tapi sikit. mcm dots gitu. freak out as i am, me + parents pergi salam medical untuk check. and as i told in the first paragraph; Dr. pakar semua cuti. haha. bagos. tapi Dr. yang ada tu check jugak. she was so nice and pretty and senyumannya manis. ahha bahagianya kalau sakit pergi jumpa Dr. macam ni :) so dia tekan-tekan abdoman semua and tanya, "sakit tak?" i said no. dah memang tak rasa sakit. hope it's a good sign.

lepas tu Dr. tu cakap tunggu lagi seminggu tengok macam mana. harus la kita ni lagi risau sebab tak tahu apa berlaku kan. sebab dia cakap, kalau scan pun masih tak akan nampak jelas because that thing is soo puny. awww.

so now i have to wait 2-3 days. tengok macam mana. sambil-sambil tu buat research kat internet. 20-30% of pregnant women ada mengalami brown discharge. it may be a symptom of implantation bleeding; atau dalam bahasa laymannya; telur tu tengah nak melekat kat dinding or something like that (kalau ada doktor kat sini, sila betulkan kalau salah). ataupun it can be a sign of miscarriage too, kalau la selepas brown discharge tu, dia keluar pulak FRESH RED BLOOD. homaigard harap-harapnya posisi sy adalah pada kes pertama *seka peluh di dahi*

kawan-kawan and blog readers, hope dapat doakan keselamatan this little thing inside of me :) harap dia ok la. walau apa pun yang berlaku, sy akan accept dengan baik. but for the meantime, let's pray sebab my friend atol cakap, today is a good day to pray. moga doa dimakbulkan. so far tak keluar dah discharge and i hope it will continue. esok lusa harus jugak ni jumpa Dr. sebab selagi tak tau, sy akan risau lebih. haha

k k. if ada kawan-kawan and blog readers pernah experience perkara macam ni, or anyone in your family pernah mengalaminya, do share it with me. sebab sy tak pakar benda-benda macam ni. till then. mari berehat.

my colleague, syida belikan ni as my early stage of expecting's present. haha. thanks, syida! laf yu mucho!

meeting-birthday-makan

ni cerita dua hari lepas. hari selasa.

bahagian kitorang buat majlis potong kek birthday (syida) lepas habis mesyuarat bahagian. yay syida, ko dah tua! *padahal sebaya je kita T_T* hehe

kek baskin habis, kata Dr. (Dr. yang di kiri berbaju oren).





siap bersuap-suapan. ahax



encik dayat pun datang walaupun dia dah tak kerja kat ofis sebab pergi sambung belajar. haha. memeriahkan majlis ^^



with the birthday girl :)



kitorang makan mi hun tomyam. nampak/bau menggiurkan, tapi bila makan macam kurang umph. ye. kurang masam. dan rasa kosong macam banyak air. tapi pedas. haha

dah tu je.
daku semakin malas mengupdate sebab tak sempat. haha

selamat beraya bagi yang dah start cuti raya.
hati-hati memandu di jalan raya ;)

makan-makan birthday

happy 19th birthday to my beloved brother, harith!! wuhouu! *thunderous claps*

jadi sebab hari ni birthday dia, malam tadi kitorang telah pergi celebrate makan-makan (awal) memandangkan esok dah nak raya haji kan. nanti tak sempat nak keluar makan. kihkih

nah ni ada sikit photos.






singgah SACC kejap, beli kek sepotong :P siap tulis nama lagi.



sebab ini birthday dia, orang kat serai belanja ais krim sebagai hadiah hari jadi. hihi






selamat berhari jadi, bro!
may you live in prosper and joy. amiin.
Wednesday, October 24, 2012

keluar makan

countdown sikiiit. pst pst esok birthday harith! (hadiah belum balut lagi.. kohkoh)

ni cerita hari isnin lepas.
time tu ada pertandingan koir kat ofis. so husband pun ada sini.
malam tu ada yang balik KTcity awal, so bilik hotel dia available.
maka marilah kita menyibuk di hotel. wahhaha


sebelum tu.. gambar selingan. ahad malam isnin tu goreng mee sebab kelaparan. kongsi tiga dengan abah and harith. my mom tak de, pergi outstation penang.



isnin tengah hari tu bungkus laksa penang kat kafe. sedapnya hoih! balik makan kat pantry ofis.


rupanya time pertandingan koir tu ada pembukaan tarian oppa gangnam style (gila!) hahaha
baru tengok videonya tadi kat ofis, budak-budak ni pasang.

yang menang is pasukan koir negeri sarawak. belum sempat tengok videonya.
no. 2 HQ, no. 3 perak.

lepas waktu ofis, pergi hotel palm garden dengan husband. then malam tu kitorang keluar makan. alah dekat je.. kat laman perdana tu. tak sampai 10 minit sampai dari hotel.


suasana malam kat laman perdana. dengan air pancutnya.



this is isz. macam rapping je. hahaha



me me meee. macam tembam je gambar ni! eh.



husband ordered chicken grill. yum.



mine; nasi goreng ayam kunyit. sedap ayam kunyitnya.



nasi goreng ayam kunyit lagi.



ordered sate lima cucuk. not bad jugak sate dia. harga 70sen secucuk.

lepas tu balik hotel.
asalnya nak tengok movie 'hantu kapcai' sama-sama kat netbook, sebab ada bawak thumbdrive kan. last-last husband tengok sorang, sebab sy ketidoran di sebelah. ahaha *sori, bang!* :P


pagi esoknya pergi breakfast sama-sama.

my plate.



suasana coffee house.

lepas tu dalam pukul 8 baru shoot pergi ofis. 10 minit dah sampai.
ahaha. bahagianyaaa kalau rumah dekat dengan ofis macam ni kan. sungguh bahagia ;)

the same day, husband pun balik jugak ke KTcity.
i'm gonna miss you, hun. jumpa lagi esok! *mihihi*
Tuesday, October 23, 2012

personal bubble


pernah dengar tak pasal personal bubble? or personal space?
hah ambik contoh gambar di atas. that girl depangkan tangan dia. seluruh diameter warna biru tu adalah personal bubble dia. orang tak berkenaan tak boleh masuk ke dalam bubble tu.

haha dah lama dah sy nak cerita pasal personal bubble ni. tapi selalu tak ingat *biasalah ai kan makan semut*  :P

tiba-tiba hari ni masa beratur beli lunch kat kafe, ada sorang makcik memviolate personal bubble sy, menyebabkan sy suka nak share pasal ni. JANGAN MENGADA-NGADA NAK MASUK PERSONAL BUBBLE ORANG YANG KO TAK KENAL!! hambik ko, caps.




menurut wiki, personal space adalah kawasan yang berada di sekitar ko, dan ko anggap itu adalah kawasan ko secara psikologi. tengok gambarajah di atas.

intimate space adalah untuk husband, wife.
personal untuk family rapat, sahabat, yadayada.
orang tak dikenali yang tengah beratur belakang ko masa nak bayar makanan tak termasuk dalam ini cerita ok!!

sy teringat jugak dulu. kat KFC. agaknya kebulur sangat nak makan ayam KFC.. kita yang tengah beratur ni, dia yang kat belakang boleh berdiri sebelah kita dekat-dekat, dengan muka tak bersalahnya jenguk menu macam itu turn dia. helo, your turn will come, please go back to your habitat get in your line!

sama la makcik tadi tu. tak tau kenapa dan apa, sungguh dekat dia berdiri. macam nak makan kaunter tu nampaknya. sabar sikit boleh tak?! sila hormati personal bubble orang lain.

fine kalau tak tahu selama ni akan kewujudkan personal bubble. but bila dah tahu ni, next time if ko tend to beratur ke apa kat tempat awam, jangan la dekat-dekat sangat. setiap orang ada personal bubble dia sendiri. ok :) love your bubbles.

credits (images) : internet.
Sunday, October 21, 2012

makan-makan at delicious

semalam berdating-dating dengan husband sebab celebrate birthday dia pada 16 oktober lepas.
kitorang pun merayau kat sunway pyramid.. shopping, makan and whatsnot. haha

singgah delicious. sebab ramai dah yang cakap sedap, tapi tak pernah makan kat sini. so let's have a try ;)


this is my husband. hihu.


sebenarnya this week dia ada pertandingan koir kat sini. ye, ofis kitorang memang banyak la buat aktiviti-aktiviti koku. nanti lepas ni ada KIK dan macam-macam lagi. so husband ambik flight balik ke sini awal sikit. pertandingannya esok, hari isnin.


me. in hunger.



akhirnya sampai jugak ke delicious! yeah!



suasana di dalam restoran. ye, ramai la jugak orang.



my husband ordered this; mama's beef bolognese spaghettini with meatballs and parmesan. dia cakap sedap.



drinks; he ordered strawberry banana chocholate shake. mine was orange juice without ice.



my cutlery.



this is awesome; chili con carne cheese fries. yummilicious weh. selama ni nampak kat tv je. hari ni kita makan! HAHA



i ordered my usual (pasta); aglio olio spaghettini. tambah shitake mushroom and sundried tomato. kalau menambah ni, kena tambahlah RM8.90.

ada macam-macam lagi boleh tambah, macam chargrilled chicken, beef bacon, seafood. semua ni ada harga tambahan masing-masing.
verdict, memang sedap. tapi tak boleh lawan aglio olio yang sy pernah makan kat banting. alah lupa pulak nama restorannya. ahah


aglio olio close up. sundried tomato memang sy suka sangat. tapi sy macam confuse.. rasanya kat menu tu tulis macam sundried chili. eh entahlah.

lepas tu kitorang pergi beli anak kucing persian. rupanya dekat sangat dengan rumah sy!! haha. dia tinggal tiga ekor je lagi. mak mertua yang nak kucing tu. so husband gigih la mencari. memang comel gile la (lupa pulak nak minta photos from husband.. sebab dia yang snap). kaler kelabu or kelabu putih masing-masing. yang kitorang beli tu memang flat face dengan mata bulat ekor lurus. harga asal orang tu jual kat internet, rm650. tapi sebab dia kenal, dia bagi rm500. bagus tak the power of networking? HAHA (network dengan bapak sy la, sebab sy tak kenal pakcik-pakcik kat kawasan ni.. kehkeh).

lepas dah hantar kucing ke banting, hantar husband ke hotel.. sebab dia akan stay situ untuk pasukan koir. then sy pun balik la shah alam.

sesat kau!! lalu skve. sebelum ni kan kat situ ada LDP je. sebab pun dah lama tak lalu situ, terconfuse dengan papan tanda. dia tunjuk 'shah alam'.. sy ikut la masuk situ. lepas tu papan tanda shah alam tu hilang. bagos sangat. dengan minyak kereta dah blink-blink. lampu jalan skve tak de (gelappp). denagn r&r nya tak ada stesen minyak. BAGOS SANGAT. haha

in the end i managed to get myself home. tapi penat la. serius penat.

lain kali memang tak la nak ikut papan tanda 'shah alam' tu kan. ai lalu ikut papan tanda 'puchong' je lain kali. biar tembus balik ke LDP. oh LDP di hatiku. ohok


gambar sampingan, ni kucing-kucing di belakang rumah yang sibuk dok mintak makan. bukan kucing sy, tapi sy feed je diorang hari-hari. biasanya yang dua ekor ni la, si eveready (kelabu hitam) dengan yang belakang dia si belang comot tu. daripada kurus kering dah jadi gemuk la sebab asyik dok makan hari-hari :P



breakfast pagi tadi; french toast dengan apple chunks. banyak gile sy makan. ahaha

maaf la kekurangan entries minggu ni.

khamis tu sy dah balik banting, so memang tak bukak internet. plus busy memanjang. ada time sy post entry lagi. okai. bye!