Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, December 26, 2013

holiday! ho ho

happy holiday, peeps!

(at least i'm on one! tee hee)
Monday, December 16, 2013

i miss blogging

yes i do.
but i couldn't find the right time to blog.
and my laptop's adaptor is damaged (read prev entries). boohoo

now tgh blog guna handphone.
dan broadband husband.
broadband sy baru je terminate hari tu.
bila sy bitau celcom sy nak terminate, depa tanya awat.
diorg siap offer rebate kalau sy sambung pakai broadband ni.
jawapannya sebab kat ofis ada free wifi.
rumah shah alam ada free wifi.
rumah ni ada broadband husband.
and tak lama lagi sy fikir nak subscribe unifi kat rumah putrajaya ni.
jadi tak perlu dah broadband.
bukan sebab celcom tak bagus ye.
celcom adalah superb.

minggu ni (sejak khamis lepas) ariana demam dan ceret beret.
husband pun menyusul demam dari semalam.
hari ni husband muntah-muntah.
pergi klinik government, jangan harap nak dibagi MC.
walhal teruk sangat dah husband, sampaikan sy yang kena drivekan dia pergi klinik.
jadi hari ni dah kali kedua sy ambik EL.
last week EL sekali.
dua-dua sebab menjaga ariana yang sakit.
kesian kat ariana :'(

at the same time ofis ada macam-macam hal.
nak cuti selalu pun tak boleh time-time crucial macam ni.
even hari ni ada meeting, tapi sy terpaksa skip sebab tak sampai hati tinggalkan ariana.
lagipun taska tak boleh ambik budak demam.
nanti berjangkit kat budak-budak lain.
esok kena jugak pergi ofis.. settle kerja.
macam berbelah bagi je ni.
badan sy pun dah mula sakit-sakit sebab tak cukup rehat.
last night pun bukannya sy tidur sangat.
i'm too tired even to think.
ya Allah permudahkanlah.

but on a good side of story;
hari tu berjaya ke the big bad wolf book sale!! xD
bagi yg tak tau, BBW adalah jualan buku supermurah and ada setahun sekali je.
tahun ni first time sy pergi.
ajak husband singgah on the way balik dari kenduri kat rumah nenek mertua, sabtu lepas.
i was there till 2a.m.
superhebat membeli buku! hoyeah!!
buku yg paling best hof koz buku-buku pop up kegemaran sy! haha
aim sy adalah beli buku-buku grafik, bergambar, ada facts menarik dannn buku untuk ariana.

tapi tak jumpa banyak soft book, beli satu je.
mungkin tempat tu terlalu besar and sy tak berjaya menemuinya.
mungkin jugak mak bapak adalah ganas-ganas lantas semua softbook dan buku baby dirembat mereka awal-awal.. hahah
bayangkan la jam 1-2pagi macam tu parents masih di BBW dengan baby dalam stroller, baby dikendong etc etc.
kesian ok kat anak.
penat tunggu melayan parents nak beli buku haha
sebab tu kami pergi BBW berdua je.
but seriously harga buku memang murah gile!
buku harga ratus-ratus boleh dapat dengan harga RM15 je macam tu.
i'm talking about 95% of discounted price!! xD
my total spending di BBW.. dalam RM120 sahaja dengan buku yg macam-macam jenis.
husband pulak beli sudoku. nak main di ofis bila lapang, katanya.
i bought him a cat book too. sebab dia suka kucing ^^
and a book for my mom. :)
ok next time kalau ada BBW harus la pergi lagi! sangat murah!!

anddd satu lagi cerita!
(ye sy nak beritahu semua dalam satu entry. bear with me :P)
hari ni kitorang dah ada siaran astro di rumah putrajaya! jyeah!
tapi ambik yang basic plus 2 mini packages. HD tak ambik.
bukan sempat sangat pun nak tengok banyak-banyak channel dengan kebizian macam ni T_T
ahhh yang penting dah ada astro!
buahahaha *gelak buah-buahan*

ok lah nak rest.
before i myself getting a fever.
bye!! :)

Sunday, December 08, 2013

ya Allah, busynya sy. hee

happy ahad!

sementara belum beli adaptor laptop yg baru, mungkin sy tak dapat blogging dengan decent (dengan gambar yg banyak, cerita yg macam2).
ye yang kes adaptor laptop sy meletup hari tu. haha
ni pun blogging guna handphone.
memang tak sama la feel dia dengan blogging guna laptop kan.

nak curi masa blog kat ofis waktu rehat ke, pun macam tak sempat.
bos sibuk nak siapkan macam2 kerja so rasanya minggu ni akan jadi super sibuk.
sometimes i miss my old boss. uhuk

minggu ni kitorang akan pindah masuk rumah kat putrajaya.
so dengan nak pindahnya.
dengan nak hantar ariana ke taskanya.
dengan tengah baru nak explore resipi solid food untuk ariana,
dengan husband baru nk dapat tempat kerja barunya.
dengan plan nak kemas rumah, pasang astro, unifi (gas dapur pun tak beli lagi!),
dengan kerja berderet siap bos cakap awal minggu ni no one boleh cuti kecuali kecemasan or hal family.
mana tak pening and letih.
letih tau tak.
semalam sibuk berkemas barang je sebab nak pindah putrajaya hari ni.
sibuk sibuk sibuk.

harap kesibukan ni akan berlalu cepat.
nak kemas-kemas melengkapkan rumah putrajaya hoih.
tapi tak nak stress sangat.
sebab nanti tambah pening. haha

so hecticness, bring it on.
i'm not afraid of you.

oklah sat lagi nak balik banting dengan ariana.
husband dah balik sana malam semalam.
kitorang menyusul pagi ni.

have a great sunday, semua!! :)

Wednesday, December 04, 2013

ariana on her six month

happy six months young, ariana! :)

ariana on her six month
yays hari ni ariana dah enam bulan.
orang cakap macam sekejap je masa berlalu.
tapi tak lah. masa berlalu normal dan kami enjoy every bit of it. xD

6 bulan adalah masa utk start makan solid food. wish us luck on that. wahaha (semoga dia tak cerewet makan macam ai time kecik dulu).

next week jugak dah daftar ariana masuk taska.
nursery kat presint 15. 
oklah environment dia.
bdk2 tak ramai/sesak and owner dia memang tak nak ramai2 pun.
owner dia kenal semua bdk dlm taska tu (bonding adalah bagus!)
dan dia jgk mengamalkan konsep yg life baby tak sepatutnya tidur mandi makan/minum semata.
baby kena ada aktiviti2 lain jugak.
pemikiran yang bagus.
plus, bdk 2-4 tahun kat sana pun diajar ABC 123. awesome punya tempat la.
yuran bulanan RM350.
cuma tadi ada orang msg tanya if sy nak pengasuh.
dia duduk area rumah putrajaya kami.
uish. lagi dkt tu.
nak pergi balik kerja senang.
oklah nanti akan difikirkan sama ada ariana stays at nursery atau ke rumah pengasuh yang super dekat itu :P
doakan decision yang terbaik! jyeah!!

okeh that's all for now.

later la blog lagi.
tadi tengah blogging, tiba2 adaptor PUP! meletup. aiyo.
ni yang malas ni.
ok cya around!!! toodles!
Sunday, December 01, 2013

baby shop, baby playpen, baby cot yadayada

heyyo!
sy tahu sy suka bershopping.
walaupun duit tak la berkepuk mana. hahah
kalau tak shopping betul, window shopping la apa lagi.

but most of my shopping items bukan untuk diri sendiri pun.
sy enjoy belikan barang-barang untuk ariana, atau hadiah birthday/hadiah kahwin sedara/kawan-kawan. jugak groceries.
untuk diri sendiri tu kadang-kadang je la.
nampak ke sy pakai banyak baju baru kat ofis?
tak ada, kan. biasa sy mengulang baju sama je. haha

(tengoklah kalau ada mood untuk beli barang diri sendiri nanti)

well.
sebut pasal shopping,
semalam ariana, my mom and i pergi ke marissa shoppe.
ini adalah kedai yang jual barang baby.
belakang rumah je pun.
dan tengah ada sale.
kitorang pun tengah mencari barang. so let's! xD

hey, ya'll. i'm at marissa shoppe, seksyen 20, shah alam!! :)

masa datang tu ada beberapa customers kat sana.
meriah la.
mostly yang tengah pregnant and expecting their first child kot.
agak-agak first child sebab banyak barang diorang beli.
biasanya first child kan excited sikit so beli macam-macam.
bedung, tungku baby, bantal berlekuk, siap beli toys, mobile semua. haha
(sama la kita, tapi dulu time pregnant tak ada la sy laju-laju pergi beli babycot.. hihi)
tak apa la, perasaan excited nak dapat first child tu hanya parents yang mengalaminya je yang tau.

so sambung.
my mom cakap nak belanja playpen.
babycot dah beli hari tu.
letak dalam bilik.
now playpen nak letak kat bawah. buat main/tidur.
dah orang nak belanja kan. ai setuju saja. hah haha
playpen kat kedai ni tengah sale.
daripada RM359 turun ke RM340.
ada mosquito net semua la.

sampai sana nampak babycot (katil) comelness.
my mom stress sebab harga lebih kurang dengan yang kitorang beli kat kedai perabot, siap dapat tilam free. malah lebih comel. hah haha
tak apa lah, yang beli kat kedai perabot tu pun comel jugak :P


deretan playpen. siapa-siapa yang nak beli bolehlah datang sini. ada 4-5 jenis.


yang bestnya pasal kedai ni adalah diorang letak baby playmat tu di banyak tempat.
(bukak kasut di dalam ye!)
so boleh letak baby korang kat situ.
sambil tengok barang, ariana duduk kat playmat la.
cuma kena tengok-tengok sebab ada customer tak perasan ada baby tengah lepak kat lantai. haha

tu. relax je ariana baring kat situ.


so untuk playpen yang tengah sale ni,
ada 4 pilihan warna / design.
ada pink, biru, brown dan hijau.
tak nak ambik pink la sebab nak warna yang unisex sikit.
last-last ambik hijau.
vibrant. cantik. joyful. gitu. hahaha

owner kedai siap bentang tunjuk and beritahu cara pasang. manual pun disertakan. and playpen ni boleh lipat letak dalam beg (macam yang warna pink kat dalam gambar ni). so boleh bawak travel and jimat ruang.


lepas tu terjumpa dengan baby chair!! ahahaa
sebelum ni ada la nampak kat internet, baby mat salleh la duduk atas baby chair ni.
macam cool je and muat-muat duduk.
so sy terfikir.. kat mana boleh dapatkan baby chair ni.
ada kat sini rupanya!
and display kat situ, terus letak ariana kat atas kerusi.
nak tengok muat ke tak.
muat-muat je. ahaha.
terus cancel beli :P
nanti ariana besar sikit mesti tak dapat duduk dah.


baby chair ni sesuai untuk duduk dan makan. ada tray makan disekalikan.
harga?
dia ada 3 jenis.
yang paling murah dalam RM170. harga exact tak ingat la.
tapi ada diskaun ni rasanya.


rembat beanie kat kedai, bagi ariana pakai kejap, tangkap gambar. hah haha. lepas tu letak balik :P



gangster habis la posing. lolx!

so kitorang beli playpen, mobile, bekas makan, puting botol susu dengan balm afiat.

petang tu pergi pasar malam kejap.

harith and i, at pasar malam. muka sememeh habis masa tu.


dan ni lah dia mobile yang sy beli.
pun ada diskaun.
harga asal RM199.90. dapat RM159.90.
mobile ni best sebab ada lampu dan lagu-lagu.
siap ada bunyi serangga apa bagai.
sangat comel.

kalau nak yang lebih murah pun ada.
tanya kat owner kedai. :)
yang tu comel jugak.
tapi ariana berkenan kat yang ini la. so sy grab. xD



balik tu, macam babycot yang sebelum ni,
playpen ni pun faliq yang pasangkan.
hahaha
thank you, faliq/uncle mid.

ariana in her brand new playpen ;)
mobile tu tak boleh sangkut kat playpen..
untuk babycot je sebenarnya.
tapi sy selit je kat poket hujung corner tu ahaha.
ariana tengah ralit tengok.
bukan tengok je.
harus la dia nak capai sekali kan. lolx


tengah target lock nak mencapai tu. tau dahh tau dahhhh


lepas tu makcik-makcik datang, nak lawat abah.
lawat abah tapi orang sakit dipinggirkan di belakang. kihkih

family shot. tu yang di depan dua orang tu makcik sy. :) oh bukan yang baju putih itu. haha



ariana yang suka main dengan uncle mid nya.



lepaking.


dan nah!
gambar babycot yang baru jugak dibeli ni.
beli kat kedai perabot biasa.
orang kedai cakap memang fast selling.
tilam, mosquito net and stand beli asing kat kedai baby.

harga babycot ni RM280 after less daripada harga asal RM299.

tilam beli yang foam, murah sikit tapi tak panas. RM99.90
nak beli coconut fibre, mahal sangat RM399. tak sanggup den tengok duit terbang. lolx
mosquito net dalam RM50+.
cadar RM30+.

total ada la dalam RM450 lebih kurang.
tapi tak pe sebab memang dah put aside bajet beli babycot.
jadi tak de kacau duit sedia ada la.
(itu la gunanya menabung! kikiki)

maaf la bilik sy ni kecik. kecik pun sumbat jugakk babycot sebuah. ahaha



letak di tepi katil. pengadang dia tak pasang sebab connect terus dengan katil besar.



one thing ariana ni tak boleh tengok benda-benda macam ni..



..harus dia nak capai, nak tarik. wuah ganasnya. rofl!



nampak tu tangan dia masih pegang lagi kat kelambu. warkh. buat muka tak bersalah.



ariana in her babycot. :)

ok sekian update.
jumpa lagilah bila-bila sy free.
(bilaaaa la tu).

kbai! xD

december, here we go!

orang selalu cakap; december, please be nice.
i hope this december will be awesome.
harapnyalah, walaupun awal-awal dah tau yang kerja melambak-lambak.
so works, please be nice.

ini cerita lepas.

wedding my cous, syazana.
ada photo booth.
apa lagi... muahaha

one of my favourite words; awesome.



my bro, harith. he's 20.



klik klik! si wizard menangkap gambar.



sy suka tempat menconteng! xD



ni time entah bila-bila, keluar dengan my mom. :)



the dad buat fisio.



ye, fisio dibuat di gym. cermin besar, bebeh!! xD spot faliq back there, on a wheelchair. suka betul dia. haha



durian time!!
ni durian kampung RM10 dapat 2 biji.
kalau nasib baik, dapat la yang isi kuning.


obviously stress at work. what is stress? entah. apa tu??
haha.
daa!!
Friday, November 22, 2013

photostock

photo yang lepas; masa the dad check out hospital. ahax. 'check out' ok :P
alhamdulillah hal di hospital dah selesai.
get well soon, abah! :)
photo pemandangan dari balkoni bilik hotel, awana genting. cantik kan! xD


ni pulak view daripada tingkap dewan tempat bengkel diadakan. ye tingkapnya besar sebesar alam. dah gantikan dinding dah. haha



ok tu je. bai!

how rude

tak tau la rude,
atau sy sentap lebih.
ah anyways.

dua hari lebih ni (sejak rabu petang),
sy tak ada di ofis.
ada bengkel di genting. genting ye, jangan main-main! lolx
macam biasa, jadi faci.
transport ke hotel, naik fortuner ofis.
balik pulak, tak ada kenderaan.
semua pilot ofis ramai-ramai pergi langkawi, ada meeting bos-bos.
jadinya balik tu sy menumpang serena kementerian yang buat bengkel ni la.

driver ofis sy ni agak baru jugak la.
sebab tak pernah nampak dia or naik dengan dia sebelum ni.
persamaan driver ofis baru dengan driver kementerian yang sy tumpang kenderaannya ni; dua-dua pernah bawak menteri.
jadi maaflah ye korang kena bawak marhaen ni pulak tiba-tiba. hihi
driver ofis baru ni boleh dibawa borak.
dari ofis sampai genting, kitorang borak je.
and macam biasa, akan tolong angkatkan beg etc.
(beg super berat!)

so alkisahnya sy pun nak tumpang la balik dengan driver kementerian ni kan.
bengkel habis tengah hari.
tengah hari jumaat.
tapi depa saja lengah-lengah nak balik lambat sikit.
bila officer dia yang naik sama dengan sy tu tanya driver tu, (time tu kat coffee house tengah lunch)
rupanya dia dengan sorang lagi staff yang akan naik serena tu (lelaki) memang sengaja buat lambat sebab tak nak sampai putrajaya awal.
nak skip solat jumaat ok.
keji gile korang ni.
sy pun dah start dalam hati 'berkatilah perjalananku ni ya Allah walaupun dibawak oleh orang yang sengaja nak skip solat jumaat.' kan.
again, beg-beg sy super berat.
tapi diorang tak de nak tolong angkatkan masuk kereta pun.
biasanya kan orang akan tolong kalau nampak super berat.
ni diorang point je kat serena tu, "ha boleh letak kat belakang sana." tak de perasaan nak bantu-membantu sesama manusia pun ok!
sy pun gigih la masukkan sendiri beg tu.

ok gerak la kami dalam pukul 1.15 petang macam tu.
punyalah laju bawak. sejam je kot dah sampai putrajaya! :O
on the way masa jalan turun dari genting, ada accident tengah jalan.
motor kot.
mangsa lelaki. dah tertiarap atas jalan, muka berdarah. darah dari muka macam memanjang atas jalan. sah terseret.
tak tau la dah arwah ke tak.
tapi orang sekeliling berdiri je tengok.

so dah sampai putrajaya tu,
diorang hantarkan ke ofis.
masuk dalam, pakai pas sy.
sy mintak hantarkan ke parking.
parking sy basement level atas.
so beritahu la, yang kat atas tingkat 2 tu.
then driver tu banyak kali tanya, "nak naik atas ke?"
tanya dengan intonasi macam.. 'kau turun kat sini je la, perlu ke aku naik atas?'
kalau beg-beg sy tu tak super berat, dengan laptop bagai, tak de la sy mintak diorang hantar sampai ke kereta kat belah parking tingkat atas tu.
fine sebab dia macam tak nak naik,
sy suruh berhenti je kat situ. biar sy naik tangga.
dah berhenti tu, again, tak ada pun tolong angkatkan beg ke apa.
sy sendiri angkat.
sy sendiri panjat tangga and pergi kat kereta.
dengan 2 beg berat and 1 beg cenderahati. dengan baju kurung.

balik rumah pun ada accident lagi.
mungkin sebab musim hujan kot.
jadi hati-hati la memandu.

sekian cerita sy dengan driver yang rude.

nasib baik la driver ofis tak ada yang macam tu.
harap nama je pernah bawak menteri. puih.

just ariana

ye.
this entry adalah tentang ariana sahaja.
i composed few photos of her, and nah! tengoklah. lolx

punya besar cool fever tepek kat dahi dia kan. tu pun dah digunting sebenarnya. haha
time ni baru lepas injection.
biasanya kan baby akan demam.
so awal-awal dah tepekkan cool fever. ubat demam yang specialist bagi, dari dulu tak pernah guna.
terima kasih, cool fever! lolx


i love this photo because she looks so cute in it! ^^



the happiest after waking up. usually.
kalau cukup tidur, bila bangun tu punyalah hype.
tapi kalau tak cukup tidur,
biasanya lepas terbangun tu dia tak happy sangat, akan gosok-gosok mata dan tidur balik.


tertidur di atas car seat. olololo~



habit menghisap jari. don't try this at home, kids!



"watcha lookin' at?"
patch kuning pada baju ariana tu sebenarnya adalah mosquito patch.
konon untuk halau nyamuk la. haha


ada nampak macam gambar selfie tak? lolx!



sibuk aje nak pegang sana sini masa mama nak snapshot dia! hihu.



suka ariana, ye.. kacau mama. huahaha



latest : dah boleh gerak sini sana dengan gliding. ala-ala merangkak, tapi sebenarnya mengengsot. so tiut.

baru tadi i shot her video tengah kejar botol bedak (ye, 'kejar'!)
sungguh-sungguh dia ke depan nak capai botol tu.
way to go, daughter!
improvement is good! :) kikiki

oh oh.
dan dia jugak tau apa itu 'kipas'.
bila cakap kipas dan tengok atas, dia akan tengok sama.
so kalau nak tukar pampers dia and kasi dia distracted sikit, cakap kuat-kuat "kipas! kipas!"
nanti dia tengok kat siling la. senang ai nak tukarkan pampers. hahaha

ok lah itu saja.
selamat berhujung minggu!
Thursday, November 21, 2013

ocupado

ocupado means 'busy' in spanish.

now rasa macam serabut kepala dengan workloads.

be informed yang kerja kitorang adalah analitik, bukan rutin.
analitik memestikan kita untuk berfikir. berfikir yang banyak.
rutin is like.. turun tengok projek, buat report, proses baucer. tu contoh.
bila kerja analitik, perasaannya macam ko nak final exam universiti.
perah otaknya hoih. cepat lapar. lethargy.
bila jumpa bos, macam-macam idea dia threw out.
(dia memang banyak idea).
staffs cakap sekarang semua kena cepat.
cepat cepat.
sy cuba kejar pace sebab beberapa hari ni sy dengan hal di hospital.
these two weeks pulak ada sesi data entry & data cleaning.
mana nak gerak ke bilik latihan,
mana nak siapkan kerja yang disuruh cepat siapkan.
in the end sy sendiri pening.
tapi pening pening pun, works have to be finished.
analitik tu bagus,
but sometimes i do miss working on routines.
you should see my desk.
kalau orang OCD atau 'pengawas' 5S tengok, mesti dah kena bebel.
hahaha

oh btw the dad dah keluar hospital semalam.
alhamdulillah.
good thing is kami tak perlu ulang alik shah-alam putrajaya.
kesian kat my mom & faliq la.
they both paling lama stay tunggu kat hospital.
sampai bermalam.
sy tak dapat nak berlama, kena balik jaga ariana.
harith jugak kesian.
sebagai anak bongsu,
dia balik rumah, tinggal sorang. tak de orang.
semua ke hospital.
again, alhamdulillah dipermudahkan urusan the dad.
mama ambik cuti sekarang,
cuti stay di rumah kurang memenatkan la sebab tak perlu berulang jauh.
minyak kereta pun save. bahaha
(spending sy mengalir teruk bulan ni. salah satu adalah minyak kereta. but i don't care, as long as i can go visit my dad. money? what's that? LOL *faint*)

beberapa hari lepas operation hari tu pun,
ingatan the dad dah mula pulih.
tak ada la cakap benda yang kitorang tak faham. hihi
tak faham pun, sy layankan je borak dengan dia.
so di rumah, the dad duduk tingkat bawah.
sofa cellini jadi katil.
empuk kot, kusyen dia tu pun dah serupa tilam dreamland
everytime sy landing situ mesti tertidur.. haha. betapa cozynya.
tak tau la my mom nak beli katil ke tak.
rasanya sofa tu pun dah ok.
tapi mana nak tau, tiba-tiba sy balik dari outstation ni dah ada katil tersidai di situ.. hihi
(ye sedang outstation)

oh ye gaji akan keluar tak lama lagi, no?
tempoh yang lama gilagilaaa gila gila geli mat mat! (lolx lama tak tengok video gelimat tu! xD)
memang serius rasa lamanyaa baru nak keluar gaji.
tak tau macam mana kita semua berjaya survive gap lamanya gaji tak keluar tu.
sebab time raya deepa hari tu gaji keluar awal, kan.
yang berniaga shaklee tu tak ada la rasa.
sebab baru hari tu dapat payment kannnnn (tengok status fb dah boleh tau payment shaklee masuk, walaupun sy tak jual shaklee. wahaha)
so. yeah.
i can't bloody wait for the next pay day.
by the meantime i'll consume meeting and training food. lolx
(sedap ok lauk meeting/training! hari ni ada roti canai, kwey teow udang, nasi lauk kari daging pekat, ayam berlada.. macam-macamlah. orang ofis lain sila drools :P)

dah.
membebel je kerja kau, wani.
(i'm just babbling! kikiki)
bukan selalu dapat blog.
so.
haha

esok nak start bengkel.
awal pagi.
tapi tv hotel tengah tayang breaking dawn part II.
macam mana tu?
Monday, November 18, 2013

tutorial : letak watermark di gambar

hola!
si bizi ini kembali! lolx.

atas request dell hari tu, entry kali ni sy akan buat tutorial macam mana nak letak watermark kat gambar-gambar korang.
tujuan letak watermark adalah supaya tak de orang sesuka hati nak copy gambar dalam blog atau page korang tanpa kebenaran.
and watermark nak beritahu yang gambar tu adalah kepunyaan korang, secara original.

disclaimer :
gambar-gambar yang digunakan adalah contoh sahaja dan untuk kegunaan tutorial.
gambar-gambar itu bukan sy punya.
jugak bukan ahmad albab yang punya. bahaha

ok let's start! xD


1. software : photoscape
sebenarnya banyak software yang boleh digunakan untuk buat watermark.
ada orang pakai photoshop.
sy suka pakai photoscape, senang.
lagi-lagi kalau korang nak letak watermark untuk multiple pictures atau gambar yang banyak sekaligus.
nak resize, letak frame kat gambar, semua boleh guna photoscape.
tapi kali ni ajar nak buat watermark je la kan. haha
now sila ke www.download.com
search la 'photoscape'.
hasil carian akan keluar. (photoscape ni FREE je!)

klik untuk nampak lebih besar.

ok. jadi sila download dengan klik pada butang Download Now macam gambar kat atas ni.
ikut kalau korang pakai windows, ambik yang atas sekali kaler biru tu.
kalau macOS (apple), ambik yang warna merah tu. sy dah bulat awal-awal dah. haha


then ikutlah langkah-langkah yang ditunjukkan.
alah korang biasa kan download-download ni.
sama je lebih kurang semua. hihi


2. buka perisian photoscape
lepas dah download dalam komputer,
boleh buka photoscape terus la.
macam ni skrin depan dia :

klik untuk lebih besar
ok kemudian klik pada batch editor yang sy dah bulatkan dengan warna biru tu.
batch editor adalah untuk korang edit gambar-gambar secara banyak sekaligus.
nak tukar saiz, nak tambah bingkai (frame), nak jadikan lebih terang, lebih sharp, semua boleh buat kat sini.
atau kalau nak edit 1 gambar saja, boleh pakai editor. yang ni lebih detail la. siap boleh lukis-lukis.
yang lain-lain tu korang explore la nanti ye.
hari ni kita fokus kat batch editor sahaja.



3. pilih gambar
pada belah kiri, korang dapat lihat explorer.
yang ada fail-fail kuning tu.
ha, sila pilih gambar dalam folder komputer korang.
sebagai contoh, kat sini sy pilih dua gambar daripada folder ART.
cuma drag (heret) gambar tu masuk ke bahagian belah atas macam yang ditunjukkan oleh anak panah biru.
kalau nak pilih semua gambar, klik pada gambar dan tekan Ctrl+A. lepas tu drag.
kalau nak pilih beberapa gambar pulak, klik gambar-gambar sambil tekan Ctrl pada keyboard. lepas tu drag.

dua fail gambar didrag ke atas. boleh nampak preview gambar (gambar kasut tu) kalau korang klik nama fail yang berkenaan.
lihat pada tab home, sy ada bulatkan warna biru.
yang itu adalah sy telah setkan saiz gambar kepada 300 megapixel.
jadi, kedua-dua gambar akan jadi sebesar 300 MP bila dah siap nanti.
nak set benda lain pun boleh kat sini.
tapi sy cuma tukar saiz gambar sahaja.



4. pergi ke tab object
sy dah bulatkan pada tab object.
korang kena klik kat situ dan kemudian akan muncul bahagian setting untuk buat watermark.
mana dia?
ha yang belah bawah tu, yang ada anak panah dua ketul tu :P

mula-mula, klik pada kotak di nombor 1.
kemudian klik ikon di nombor 2 untuk set kan tulisan untuk watermark.




5. tetingkap kecil muncul
seperti dalam gambar ye. hehe
kat sini, korang boleh lah set kan jenis tulisan, saiz tulisan, warna, transparency dan sebagainya untuk tulisan watermark korang.
lepas dah siap setting, klik OK.
boleh nampak preview tulisan watermark korang pada fail gambar seperti di bawah ni :




6. rotate (putar) perkataan watermark
haa boleh aje.
selepas korang klik OK tadi,
klik pada perkataan watermark di gambar, gunakan mouse untuk rotate dia ikut suka hati korang.
tak nak rotate pun tak pe.
ikutlah mana yang berkenan di hati.



boleh jugak tengok preview gambar lain yang dipilih.
cuma klik pada fail nama gambar tu.



7. save fail gambar yang sudah diletakkan watermark
lepas semua settle,
bolehlah save semua gambar sekaligus.
cuma klik convert all seperti dalam bulatan biru tu.





di sini boleh pilih folder pilihan untuk save gambar tersebut.
lepas dah pilih, klik Save.

selepas dah siap save,
akan keluar Conversion Completed macam kat bawah ni.
klik je OK.
siap! xD


ni contoh dua gambar yang dah diletakkan watermark tadi :



SELAMAT MENCUBA!