Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Monday, December 29, 2014

new template, yosh!

new template dah siap sediaaaaaa *over* haha

this is my 2015 blog template.
enjoyx!

weekend on raining days

ni cerita sabtu lepas.
pergi berjalan-jalan ke IOI city mall buat kali kedua.
kali ni tak se-packed masa awal-awal IOI CM dibuka.
ada ruang nak bernafas sikit la.. lolx.
kat restoran-restoran pun tak de sampai kena tunggu meja.
still ada meja kosong.
but masih ada queue panjang beli makanan.

tak de la shopping sangat pun,
just masuk kedai tengok-tengok (a.k.a. window shopping).
nak beli baju, tapi macam banyak baju-baju musim sejuk je.
kedai-kedai ni ikut tema kat overseas ke apa.
siapa nak beli baju kait-kait sweaters bulu-bulu semua ni kalau tak de salji kat sini. hihi
sempat jugak la ke index living mall dengan homepro. cuci mata.

it's a bird! it's a plane! no, it's ironman! xD



tiga orang ini.

kena bawak stroller, kalau tak jauh lari si ariana ni.
and time tidur pun tak de la nak kendong dia. berat boleh tahan. ada la dalam 11-12kg.
terima kasih, stroller inventor! xP


tengok orang main ice skating. tengok je la. kang nak main, mana nak letak ariana pulak. hahah


petang pulak swimming kat marriot.
hujan renyai ok.. so diorang tutup pool kejap.
keselamatan kot.
tapi dekat pukul 6 lebih macam tu, pool bukak balik. yeehaa!

melopong tengok apa tu, ariana bariana? :'D



muka penuh keazaman nak pergi berenang. kihkih



uncle-uncle ariana pun ada sekali.



budak yang cintakan air. haha. tak nak orang pegang tu. hamboiii.



pool sini memang lawa. ada air terjun siap. tu faliq & harith.



ma parents. xD



sekianlah percutianku yang ala-ala percutian.
walhal dekat je pun kan. kira jadilah. haha

toodles!!
Sunday, December 28, 2014

siri photos makanan (lagi)

happy sunday, peeps!! :D
how's your sunday?

i am quite a jolly happy me today sebab dah tengok 'the hobbit : the battle of the five armies' (a.k.a. trilogi the hobbit yang ketiga--last one), hence dapat tau ending dia.
tapi yang 1st and 2nd tu sebenarnya sy baru tengok kelmarin, semalam hari *boleh tak??!* (orang lain tengok tahun 2012-2013. rofl)
so sambung tengok nombor tiga hari ni. wahaha

ok habis cerita the hobbit (harap lepas ni ada lagi tolkien movies. best!!)

seperti biasa, photos makanan kembali lagi!
mood rajin snap gambar, maka ada la few gambarnya. hahah
roll on! xD


hari kepenatan. asalnya nak buat ikan bawal sweet sour, tapi penat so goreng kunyit je. kawan dengan kangkung goreng kicap.



besar ikan bawal ni. beli kat pasar putrajaya.



ini pulak breakfast nasi goreng kicap. sedap. sedap kat tekak sendiri la haha



nasi goreng tidak bersendirian, tetapi ditemani oleh tomyam udang+ayam yang tapau kat rasa thai semalamnya.



gambar selingan, ariana tengah makan sayur. dia makan brokoli macam tu je. syukurlah ko tak alergik sayur, nak. :'D



ayam kampung masak kicapppppppp. bersama kentang. :P



chicken and mushroom aglio olio. ola!



milo + kinder bueno choc jello. ye buat sendiri. sebab semangat nak try bekas popsicle yang baru dibeli di ikea. lolx



ni baru pagi tadi. lempeng kosong dengan sardin kentang. hidangan rakyat jelata yang awesome! xD


ok bye bye!!!!! :)
Friday, December 26, 2014

PJ trip

hola!
selamat cuti-cuti kepada yang sambung cuti hari ni.
and selamat kerja kepada yang kerja.
tapi sekarang dah jam 6 petang.
jadi mari kita assume most of everyone is back from work already. :)

semalam cuti hari krismas.
kitorang pergi ke ikea dan the curve. (sebab tu namanya PJ trip. hihi)
memang pergi awal la, pukul 9 pagi lebih macam tu dah gerak dari putrajaya.
time kitorang sampai tu memang ada parking lagi.
time balik je parking semua penuh and semorang pusing-pusing cari parking.
standard la tu ikea (bila la nak tambah cawangan ni. dengarnya kat penang? ahha!)


gambar anak-beranak jangan lupa!



parents sama je pose, ariana siap jerking lagi. hoih



tak sah kalau tak de aktiviti makan-makan kat kafe ikea. wihihi



tiap kali datang tiap tu order chicken wings for myself. husband tried the turkey. i tried some. tak masuk tekak sy. haha



habis shopping kat ikea, gerak ke the curve. sebab teringin nak makan tomyam sedap kat rasa thai.



snap photos kat tengah-tengah 'laman' dulu! haha



kat area restoran-restoran.



flea market di luar.



tomyam kat rasa thai. jyeah! memang sedapppppppppppp. ambik kau punya banyak huruf P. kihkih



my awesome husband.



my awesome self and ariana. hehe



husband tak nak makan nasi, so dia order mi hun tomyam. yums!

lepas tu dah mengantuk-penat.
balik rumah bersama-sama hujan di luar.
best ah tidur dalam kereta. hihi

toodles!
Thursday, December 25, 2014

happy holidayyyyyyy

yeah.
sesuai sangat tu happy holiday sebab memang tengah holiday pun (walau kat rumah, namanya tetap holiday. hahah)
whatever celebrations we have in malaysia,
sy enjoy semuanya.
enjoy tu tak de la meraikan dalam bentuk keagamaan ke apa.
tapi more to.. "jyeah ada movie best kat tv!" "woohoo cuti!" etc etc. lolx

kermit pun happy, ok. :'D

sementara tunggu batter cekodok pisangku menyejuk dalam fridge (i have this idea of sejukkan dulu baru goreng. itu dipanggil 'give it a rest'. lolx),
marilah melihat entry yang santai ni.
holiday kan.
mood kena sentiasa santai. :DDD

here. sekeping gambar ariana bariana dengan flower (fairy) lamps yang sy beli. gosh lampu ni cantik gile ok tapi tak boleh beli banyak-banyak pun sebab tak murah :'| made from kulit kayu.

and now husband dah start berdiet balik.
jadi marilah kita support dia ok.
gwe? tak de perkataan diet dalam kamus. lolx
if ada orang cakap kurus/gemuk ke apa, no no.
BMI sy normal.
so i must be going to the right way. bahahahaa *gelak dengan petir di background*


sup ayam kampung. for husband and ariana.

lately sejak jumpa kedai/trak jual ayam kampung murah,
memang selalu la beli.
RM13 seekor kau, jah. bukan nak dekat sama ke dengan harga ayam biasa. eh murah lagi kot.
cumanya ayam kampung ni kecik daripada ayam bandar la.
sesuai bangat kalau nak diet. tak yah makan yang besar-besar.
(teori ni boleh pakai ke?? rofl)
plus ayam kampung lebih menyihatkan.
tak de botox (i call it haha), boleh makan lemak dia sesuka hati (hati-hati :B) dan memang sedap!
jadi, bertukar la kepada ayam kampung murah! :D
(ayam ni murah sebab terus dari ladang. kan depa tengah nak menghapuskan orang tengah yang super kapitalistik - is that word even exist??!)

sayur campur. rasa macam dah lama tak makan sayur campur, so let's masak. xD



ayam masak merah. pun rasa macam dah lama tak masak. may be sebab banyak kenduri sebelum ni, jadi eksyen-eksyen la makan kat kenduri aje. hehe



cucur ikan bilis. ni makan time hujan. serius hujan.

hujan---banjir.
and banjir yang agak menggusarkan, esp di pantai timur, and some part of perlis.
saya mengharapkan semoga semuanya ok, selamat dan semoga banjir cepat surut.
kesian kot, especially if orang tua, yang pregnant, yang ada anak kecik, young kids, orang sakit etc.
yang hidup susah pun kesian, sebab habis harta benda semua rosak.
but there are always helping hands.
kudos kat yang membantu! (i know a friend yang suka buat kerja-kerja amal ni dan dia dah pun ke sana sekarang. Allah je la yang dapat balas hati2 mulia macam ni).

(selingan pasal banjir kejap)

ayam+ikan bakar. sayur grill. for husband yang berdiet.



gulai ikan merah. sebab wani e pemalas, dia taruk je sayur kacang buncis sekali kat dalam gulai. hahah. terapung serai-serai. serai masak gulai namanya. kehkeh




tu je la kot.
nanti rajin ai taip entry lagi.
tata tutu!!
Wednesday, December 24, 2014

self, selfshot

being used with friendster, myspace..
macam dah lama tak selfshot. HAHA!

perhatikan of how a 360 camera.. (as i said, i seldom use this beautification function in 360. biasanya pakai enhance function untuk sharpkan gambar je).
anyhoo.
perhatikan of how a 360 camera miraculously hides my uninvited zits. lolx

hid. dengan jayanya. ada la sikit dots.

excuse my zits, they're from the seafood city. BAHAH

and below,
are the unfiltered versions.

of how many seafood zits that i have,
i am proud of my face. *rolling on the floor*
but they're healing faster these days, i don't know what did i consumed that causing it.
tak apalah consume apa pun.
bersyukur lah. *grin*

see! they're there!!



tapi kalau ada sejuta zits memang "helpp 360 helppp" lol!



say helo to my zit! *wave*



last but not least, a kawaii (puke) myspace shot. hah!

so yeah.
thanks 360 for everything.
(i mean for the contra-enhance function!!)

byes!!!!!!!!
Sunday, December 21, 2014

Sharon Lois And Bram: Skinnamarink

i can't believe it i still remember this from my good old days. hahah
the skinnamarink or the skidamarink song.
sesuai sangat dinyanyikan pagi-pagi ahad macam ni. :D
good morning, peeps!


 
Friday, December 19, 2014

kindness restored

hari ni tumpang this one cab from PTGKL to DBKL1 building.. and that uncle charged me nothing!
"tak pe lah, memang nak lalu sini pun." katanya.
"betul ke ni?!" sy terkejut jugak sebab uncle tak nak duit.
he said nope. dia tumpangkan je.
"semoga murah rezeki." i said. doa je la yang mampu bagi. :')

al-kisahnya pilot kereta pi solat jumaat.
lepas tu boleh pulak dia tak perasaan orang call banyak kali.
sy pulak nak pi kejar datuk bandar sebab dia ada sekejap je kat ofis.
lantas ku tahan teksi tu di tengah-tengah jalan depan PTGKL.
time tu dah lampu hijau ok.
gamble je sebab takut terlepas datuk bandar. kahkah
"sini tak boleh berhenti. nasib baik sempat.. sikit je lagi." kata uncle teksi.
tak boleh tak boleh pun dia berhenti juga.
may be nampak muka sy cemas ya amat.
ye lah, dah nak pukul 3 petang.
plan nak ada kat DBKL pukul 2.45 kot. *faint*

alhamdulillah.
sy berdoa supaya sering ditemukan dengan orang yang baik-baik.
orang baik-baik masih wujud.
all hail.
Thursday, December 18, 2014

nasi ayam ipoh and other food

suka hati nya rasa sebab hari ni dapat cuti *akhirnya!*
bukanlah pergi holiday apa pun,
just nak satu hari untuk berehat.
lepas berduyun-duyun kerja 'say hello' setiap hari tanpa henti. lol

maka sempatlah jugak buat satu entry pasal makanan LAGI. kihkih

hari tu (tak berapa recent jugak, tapi baru sempat nak blog) ada la try buat nasi ayam ipoh.
resipi ambik kat internet saja.
memang dah lama sebenarnya nak try buat nasi ayam,
tapi masa tak mengizinkan.
pastu time tu ada masa sikit, ada ayam kampung murah beli kat pasar depan ofis.. maka bolehlah kita try masak nasi ayam :D


mula-mula is buat sup/stock ayam. boilkan ayam-ayam dengan bawang, daun bawang, halia semua.



the ayams and the minyak ayams. lol



then ayam yang direbus tadi dimasukkan ke dalam bekas (in my case; besen pink HAHA) dan dimarinate dengan bawang putih, halia, segala bala kicap. lupa dah exact bahan, tapi lebih kuranglah. hihi




tinggalkan ayam barang seketika. (setengah jam la hoih! or more ;] )



ni nak buat nasinya pulak. tumis semua ni, masukkan sekali minyak bijan,lepas tu baru letak air and nasi. biasanya orang tumis dalam periuk nasi direct. sy tumis dalam kuali then baru transfer ke periuk. takut periuk rosak.



i think yang jadikan nasi tu wangi haruslah daun pandan dengan minyak bijan tu kan. bahan-bahan lain pun sama. xD

sebenarnya masa baca resipi kat internet,
time tumis tu asalnya gunakan minyak daripada lemak ayam.
goreng lemak tu sampai keluar minyak, then minyak tu yang kita pakai untuk tumis buat nasi.
tapi tak pe kot sebab pakai lemak ayam kampung. sihat sikit. ahaha


ni lah hasilnya. taraah! nasi ayam ipoh.



close up nasi. betapa pemalas nak transfer masuk bekas. angkut terus dengan periuk-periuk sekali. lol



ayam yang telah digoreng. sy suka ayam garing-garing gini! ada orang tak suka. jadi boleh goreng garing ikut suka. hihi



ayam lagi. close up. dengan salad-salad.



ni pun buat sendiri. tapi husband cakap cili pedas sangat. biasanya cili nasi ayam pedas manis eh? sy pun tak tau, ikut resipi aje. haha



sup kosong. yang ini pun husband cakap macam sup kat kedai. dia suka sup macam sup ayam biasa yang sy buat tu. ok next time sy buat sup berempah pulak. :) back to this soup, sup ini adalah daripada air stok ayam yang direbus awal-awal tadi. campur bahan lain sikit and tambah daun sup.



again.. my first evah nasi ayam ipoh!! *claps* :'D


dan makanan lain yang sempat di-snap pada hari-hari berlainan..

mi hun goreng seafood.



ikan kembung goreng masak pindang. (goreng tapi pindang.. macam mana tu?? LOL)



ketam blackpepper. ketam banyak, tapi bila makan tu rasa nak lagiii eh dah habis??! macam tu. lolx



asal cerita buat blackpepper ni sebab santan kat rumah tak ada. jadi tak dapat nak buat masak lemak cili api. kihkih. tapi blackpepper pun super sedap jugak! xD


dah tu je yang sempat snap.
sebab dua minggu ni ala-ala busy kononnya outstation dan ke merata tempat *haha pengsan kepenatan*, so memang jarang masak kat rumah.
makan makanan hotel dengan kedai je. lolx
tu je lah.
till then.
jumpa lagi!! *wave*