Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Wednesday, August 30, 2017

BANDUNG TRIP : Day 3 - Trans Studio Bandung, Wong Solo, Rumah MODE & Martabak Andir

hey hey!

bertemu lagi kita :D

keesokan harinya on the third day (jumaat), nak gerak ke 'next station' pulak.
iaitu ke trans studio bandung.
ni khusus untuk budak-budak.
diorang suka la kan theme park bagai ni. haha

sebelum tu kita breakfast dulu kat hotel ;)

bubur ayam serela. sedapp. boleh kata hari-hari makan ni. lolx



nasi goreng thai katanya, tapi tak rasa tomyam. mungkin resipi sini lain. ayam kicap bakar. dll.



hop in mpv, nak gerak ke trans studio.



anaqi layan perasaan kat tepi tingkap mpv. hahaha



hoyeah dah sampai!

kitorang beli tiket online.. dapat murah sikit.
tu pun bila kat KLIA2 baru teringat.
nasib baiklah ada internet kiosk kat departure tu.
kat situlah sy beli tiket. technology rocks!

sebelum theme park dibuka, diorang siap buat persembahan kat depan ni.

entertaining sangat.
siap keluar confetti and buih-buih sabun yang banyak.
macam celebration la.
lepas tu baru pintu dibuka and pengunjung semua masuk.
beruntung kalau datang awal masa gate nak bukak, boleh tengok performance ni.


kat depan tu ada disediakan props topi, kalau nak bergambar.



my lovelies yang dah pakai baju bandung (beli kat pasar baru semalam. haha)



suasana kat dalam.

trans studio bandung ni adalah indoor theme park.
kat luar tak sure.. nampak macam ada roller coaster, tapi tengah construction.
so kitorang main ride kat dalam lah.
yang mana budak-budak boleh naik.
ada jugak game/ride yang ikut ketinggian.
kalau tinggi tak lepas, tak boleh masuk.
ada macam-macam, tapi tak semua dapat main sebab bawak AAs (tinggi tak cukup. lolx).
nak main sorang mana seronok.
so kita main yang ramai-ramai boleh join.

salah satu ride di dalam. macam naik tren tp 1 gerabak. haha



kat tempat marin. belakang ni ikan jerung. ikan piranha pun ada kat aquarium sebelah.

tempat ikan ni macam educational sikit.
boleh belajar macam-macam tentang hidupan marin.


boleh pegang ikan jugak. fish spa yang kecik-kecik pun ada sini, tapi tak tangkap gambar sebab sy pun dok menghulur tangan :P geliii.



fish pond.

cakap pasal fish spa,
ada info kat situ.
banyak tempat dah tak bagi buat fish spa ni.
sebab datangkan keburukan, macam kotor kat air, kat ikan.
lagi satu tak sesuai untuk orang yang kulit sensitif, ekzema, sakit kulit dll.


ternampak dua orang fairies ni. ariana nak tangkap gambar. so kita temankan.

ada pulak tempat main budak-budak kecik.
so let's!

kemain suka.



anaqi pun nak jugekkk. haha



babah and anaqi.



wani e.

lepas tu ada macam dunia anak.. funfair untuk budak-budak kecik.
masukkkk jangan tak masuk.


free je semua ride kat sini.. sebab dah bayar tiket masuk tadi kan.



dizzling cups, as i called.



permainan ganas haha. ariana kemain suka nak naik. lepas tu, ha hambik. terus melompat-lompat kereta ni. gerun dia :P

ada permainan lain jugak macam bumper car, kereta atas air, etc.

lepas tu girls yang pakai snow white yang jaga funfair tu beritahu,
magic show dah nak start.
so kitorang keluar nak tengok magic show pulak.

kat depan entrance magic show.



ni baru duduk. lampu terang lagi.



nice performance!
magic show yang banyak kepada acting.
siap menari semua. nice la.


anaqi ni ketakutan ke apa tak tau la. sebab tiba-tiba depan tu menyembur-nyembur api. lolx

ye kitorang dah la duduk depan sekali kan.
tetiba keluar api bagai.
sebab ni magic yang black theme.. bukan magic happy-happy ada clown ye.
terus terdiam budak berdua tu. mata tak berkelip.

sebelah and belakang kitorang pulak 1 group family arab kot. ramai.
yang magicians dok cakap indonesia diorang tak faham.
"english please!" jerit mereka.
kesiankan diorang tak faham apa, sy pun tolong translatekan. lolx

nampak tu. siap stok menganga mata tak kelip.

lepas magic show, kitorang dah penat, nak balik.
sebab nak lunch semua kan.
pergi depan nak tengok gambar yang pekerja trans studio tangkapkan masa sampai tadi.
beli gambar dalam bentuk fridge magnet 2 unit.
kalau nak buat keychain dengan snow globe pun ada.
harga tak ingat la, belas-belas RM kot.

kengkonon tengok map dua beradik ni.

pergi wong solo.
ingat nak try ikan nila bakar.
tapi ikan habis.
so ambik set ayam bakar.
sedap bak hangggg sedap sedap kuasa ganda lapan.
harga sini pun affordable sangat.

sambal dia and everything, semua sy makan. (wani is well-known as 'tak-makan-sambal'. tapi cili kat wong solo ni, sy boleh makan)

satu yang suka kat bandung ni,
hampir semua tempat ada ruangan solat (or they call it as 'musolla').
kat kedai, kedai makan, even kat tempat pejalan kaki (kat cihampelas sky walk) pun tetiba ada musolla tengah-tengah tu.
walaupun suraunya ada 1 (tak asing lelaki-perempuan),
tapi boleh je solat asalkan tutup aurat.
tudung yang sy pakai di bandung adalah jenis yang tak renyuk, tahan lasak.. mudah nak pakai untuk solat. sarung je telekung, tak payah bukak tudung ke apa.

musolla di wong solo. telekung pun ada siap.

lepas kenyang perut suka hati, gerak ke rumah mode. jyeah!
rumah mode best.
sebab ambiance, sebab landscape, sebab baju best-best!
tapi budak kecik berdua dah tidur.
kitorang pun pangku kat bangku depan kedai rumah mode. LOL

killing the time ambik gambar sambil tunggu budak berdua bangun :P



kolam kopek as i call it. haha. sementara AAs belum bangun.

lepas AAs bangun, baru kitorang masuk ke dalam.
tak snap gambar, dok tengok barang and baju je.
berjaya beli shirt untuk abah and my bros.


ni kat kafe dalam rumah mode. ada kedai souvenir jugak kat sini. tapi mahal sikit.

cadangnya nak dinner kat stone cafe.. tapi tak jadi sebab kenyang lagi.
so balik tu singgah ke kedai martabak kat area andir (sebab tu namanya martabak andir).
famous la martabak andir ni.
so harus try.
nama je martabak, tapi sebenarnya macam apam balik kat malaysia.
cuma isinya meriah.
boleh pilih nak keju ke, coklat, pandan, jagug, dll lagi.










ni ha menu dia kalau nak tengok. husband tolong snap ni, sy dok dalam kereta je dengan AAs. sebab dia tapau.



dibungkus dalam kotak macam ni. harga around RM30. may be sebab ada cheese.. and pakai cheese berkualiti ya.



tara!! what's inside.



yum! glorious kan!

husband kemain suka.
sedap katanya.
memang dia peminat dessert manis-manis macam ni.

gambar bukti husband tengah makan martabak andir kat hotel.

ok dah!

bersambung...


OTHER BANDUNG ENTRIES:

DAY 1 - KLIA

DAY 1 - dapur sangkuriang, hotel serela cihampelas

DAY 2 - pasar baru, restoran mitra sederhana pasteur

DAY 2 - anakecil, yoghurt cisangkuy, factory outlet, sierra lounge and cafe

DAY 3 - Trans Studio Bandung, Wong Solo, Rumah MODE & Martabak Andir

DAY 4 - Farm House Lembang


Day 4 - Strawberry Farm, Kopi Luwak Cikole, Floating Market Lembang, Kampung Daun dan Cihampelas Walk

Day 5 - Kartika Sari, Amanda, Durian, Wong Solo dan Airport
Tuesday, August 29, 2017

BANDUNG TRIP : Day 2 - Anakecil, Yoghurt Cisanguy, F.O. & Sierra Lounge and Cafe

helo delo!
bersiaran lagi kita :D

sambungan lepas balik hotel rehat-rehat tengah hari tu..

kitorang sambung bershopping kat kedai anakecil.
kedai yang jual baju baby, budak-budak.. yang lawa-lawa dan harga sangat affordable!
kat sini sy ada beli jeans untuk anaqi. harga dalam RM29 je kalau convert duit malaysia.
and few shirts for AAs.
serius lawa ok.

di depan anakecil.



di dalam kedai anakecil. banyak bajuuuu.



ada playground jugak untuk anak-anak bermain.

serius, kalau repeat lagi ke bandung, anakecil is a must go. must. bahaha


kat area luar anakecil. ada kolam ikan.

lepas tu gerak ke tempat lain pulak..
since makan yoghurt cisangkuy ada dalam wishlist sy,
maka mari ke sanaa.


anaqi panjat ke depan. kita pasangkan dia seat belt.



horei, dah sampai pasar cisangkuy!

tak sempatlah pulak jenguk apa lagi ada kat pasar cisangkuy ni.
sebab aim dia nak pergi makan yoghurt.
kedai youghurt berada di sebelah kiri papan tanda pasar cisangkuy ni.
kedai dia memang jual yoghurt semata.
ok ada la kek semua tu.
tapi main dia adalah yoghurt.


husband tengah order yoghurt kat kaunter.



nah, ada jugak snacks lain kat sini.


boleh makan di dalam atau di luar.
tapi apa barang makan kat dalam kan.
tak de orang pun duduk kat dalam tu.
let's ambik angin kat luar je.
di bawah teduhan pokok-pokok. nyaman je.

dua gelas yoghurt strawberry.

cara makan; kena kacau semua di dalam gelas.
sebab yoghurt tu masam and strawberry tu manis.
bila campur dua-dua, baru terasa kemanisannya.
yoghurt cisangkuy ni aje yang manis.
tempat lain, yoghurt semua masam.. as i read on reviews.

cozy gile tempat ni.

depan tu ada banyak gerai tolak yang jual makanan.
so ada pelanggan yang beli makanan jugak dan makan kat kedai yoghurt ni (walaupun macam ada note ditampal kat situ.. tak boleh bawa masuk makanan dari luar. tapi semua selamba je makan. ok kot).
ada sate berasap-asap siap kat luar tu.
husband tak nak beli anything yang dijual kat luar di tepi jalan.
sebab diragui kebersihan, katanya. kena habuk dll.
(kalau sy, sy redah je sebab sy suka street food. lolx)
tapi kitorang tak pernah try makan kat street sana.
sebab supir pun banyak kali bitau, kalau perut tak tahan, jangan makan di tepi jalan.
mungkin pesanan dia ada kebenaran kan. orang berpengalaman lebih tau.


us four.



gatai nak rasa yoghurt saja. mendapat masam di situ. hahah. kacau dulu lah :P

lepas makan yoghurt, kitorang gerak ke factory outlets berhampiran.
kat jalan L. L. R.E. Martadinata.. situ area FO yang famous macam the secret, heritage, passion, jessie james etc.
sementara tu snap gambar tepi-tepi jalan.

sebenarnya nak tunjuk, van kecik tu ada jual pinggan banyak gile. tapi jauhlah pulak snap gambarnya :D



tepi jalan macam ni pun ada bangku ye. ni kat area factory outlets.



pun kat tepi jalan jugak.

disebabkan bandar bandung ni padat,
jalan rayanya diapit rapat oleh buildings.
kadang kat tepi jalan pun ada gate rumah orang.
sebab rumah tu dekat sangat dengan jalan raya. contohnya.
tapi sy rasa itu comel. sy suka, walaupun mungkin ada orang yang tak suka sempit-sempit macam tu kan.
pada sy, itu meriah.
cuma kena rajin hadap jem la, sebab area padat kan.


kat depan passion.



tak ingat dalam kedai mana ni, tapi banyak baju guys.

kat area tu, husband yang banyak tengok baju.
sy ronda-ronda cuci mata je. lolx


view kat luar. sy snap ni semata-mata sebab ada durian banyak gantung-gantung. durian fan kan katanya :D



beli kudap-kudapan tempatan. ahaks.

lepas bershopping, gerak ke area bukit di dago.
nak ke restoran fave sy; sierra lounge and cafe.
walaupun kat atas nun the stone cafe lebih famous, sy tetap pilih nak ke sierra dulu.
ingat nak ke the stone cafe esok-esok ke..
tapi tak jadi sebab time tu dah kenyang. haha. may be next trip.

waktu kat bandung ni sejam lewat daripada malaysia.
contohnya malaysia pukul 7 petang, bandung baru pukul 6 petang.
tapi pukul 6 petang kat sana dah gelap.

on the way nak ke sierra, nampak orang jual durian tepi jalan.
lantas kitorang terus aim nak makan duit one day kat bandung ni.




jyeah, dah sampai sierra!

apa yang buat sy sukakan sierra adalah suasananya dan kita boleh nampak view the whole bandung from top.
last time datang pada 2012, ada live performance.
ni tak de pulak.
mungkin sebab weekday and tak ada apa-apa perayaan.
time kitorang datang tu, bulan februari. valentine's.
so agak meriah. ada live performance, ada orang buat birthday party ke valentine's party ke apa ntah.
lepas tu kat depan pintu masuk ada orang jual bunga.
memang lively la.
this year datang sierra, tenang sikit. lolx


somehow i love this photo heaps. :)

fairy lamps!!
wani e love love loveee fairy lamps.
dan fairy lamps ada di sierra.

the bandung city view and i.



anaqi ni 10 kali suruh pandang kamera, belum tentu sekali dia nak pandang. wah haha.





set nasi campur bali.



ada sate lilit (berbatangkan serai), daging berlada macam dendeng.. lembut ok, yang macam kepok tu is crispy chicken skin. etc etc.



sotong goreng tepung.



husband cuba nasi dengan daging wagyu ni.

murah ok set daging wagyu ni.
tak ingat harga woih.
rasanya macam tak sampai RM30.
lembut lahai daging dia.
tapi portion daging sikit, kata husband.
mungkin sebab harga wagyu yang mahal.
yang penting dapat rasa sikit pun jadilah.


anaqi tak duduk diam. hahaha



ariana bariana.


lepas habis makan kat sierra, balik hotel, restttttt.
another new adventure the next day!


bersambung...


OTHER BANDUNG ENTRIES:

DAY 1 - KLIA

DAY 1 - dapur sangkuriang, hotel serela cihampelas

DAY 2 - pasar baru, restoran mitra sederhana pasteur

DAY 2 - anakecil, yoghurt cisangkuy, factory outlet, sierra lounge and cafe

DAY 3 - trans studio bandung, wong solo, rumah mode, martabak andir

DAY 4 - Farm House Lembang


Day 4 - Strawberry Farm, Kopi Luwak Cikole, Floating Market Lembang, Kampung Daun dan Cihampelas Walk

Day 5 - Kartika Sari, Amanda, Durian, Wong Solo dan Airport