Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, September 30, 2016

this week

these are some that's going on this week.


one, we went to the hospital, again.
though the next ENT check up will be on december for audio test,
we received another referral from clinic to check on anaqi's ears.
and we have to come back to the hospital next week.

no worries, it's just both of his ears have this mucus coming from his nose,
most probably caused by a hole in the eardrums (which will heal quickly; if the ears are dry)
i just pray and hope nothing is serious there.

so this is our hospital shot. haha
the 'perfect' shot :DDD



and there's this one time husband wanted to eat KFC,
so we went teman him to KFC. yums.

and anaqi is at his 'put everything in his mouth' stage.
he almost ate a dead lizard on wednesday yuckkkks
luckily i saw it.
and i screamed my lungs out, it terrified the kids (or may be other neighbours, too. hahaha)

chewing a straw at KFC.


eating watermelon. i purposely took off the shirt cause didn't want the melon stain on shirt. wihihi

and for ariana,
when she said 'horse', she meant the merry-go-round's horse.
i wonder why little girls like horses (or ponnies to be exact. lolx)
hah little ones like everything with sounds and movements. so.

she always carry her coin bag, or coin bottle.
it was filled with her babah's coins. just to play these electric play machines at malls.

enjoying her merry-go-round ride.


oh another story.
this time my office's story.
our TKSU (that would be the deputy secretary general) is having his retirement leave, soon.
well next year, but he has a bunch lots of annual leaves.
wednesday was his last punch out at the office, even the minister came to the ceremony.

that's our TKSU, dato' sani, the one on the left.


dato' sani's last punch out.

may he has a wonderful life as a 'YB' (famous term  for 'yang bersara') :D



and husband went for outstation these 3 days.
when he's not at home, i usually sent photos of us three,
so he knows that we're all okay. lolx


yesterday morning.

anaqi is a morning baby.
he wakes up on subuh or before 7am.
unlike ariana, i have to wake ariana up everyday hahaha.
but hey today she woke up early too.
well not earlier than anaqi of course.. kihkih.
but still, she woke up! :D

i have to give anaqi something to hold in the car so he won't get bored and start struggling, not to be seated.
alhamdulillah so far my tactic works.
that explains the love balloon, the CDs, the malaysian flag and the list goes on.
while ariana.. she will take whatever she wants to bring from home.
and she will then bring it to the nursery.
like the on in the photo; she's holding her coin bottle.
some other day she brought her lion, even her floatie! (pelampung)
layankan je lah. haha


anddd lastly.
this is the photo of what i usually have for my lunch at work.
i buy this almost everyday, the seller already knows my favourites; chicken wing and cili kicap. lolx


ayam penyet without sambal.

till then.
have a great three days leave! :) happy holiday.
Monday, September 26, 2016

makan tomyam

sabtu lepas kitorang ke serai shaftsbury, cyberjaya.
tiba-tiba teringin nak makan nasi goreng dia dengan tomyam sedapp.
fuh time type ni pun dah drooling, habis keyboard banjir HAHA JK.


tangan pensebok ariana bariana dok tunjuk-tunjuk kat nasi goreng sy.. hahaha



kali ni cuba order pisang goreng panas dengan sos gula melaka dan ais krim vanilla untuk ariana.

hanya sebab ariana nak makan ais krim dan tak de menu ais krim satu scoop. haha
lagipun budak tu makan pisang goreng jugak. why not.
gemuk-gemuk pisang dia. nice one.


tak order banyak pun, secukupnya dengan kapasiti perut. lolx



haa ni la yang kuidam-idamkan. tomyam! (ayam). ye, order ayam instead of udang sebab nak menjaga kemaslahatan kulit muka yang zits sana sini.



ariana, enjoying her pisang goreng.

anaqi ada.. husband tolong pegangkan sambil makan nasi lemak serai.
sy ni tak multi-tasking macam beliau.. sambil pegang sambil makan. haha

lepas tu kitorang ke ekspo aquapets kot kalau tak silap namanya.
tak tau pun nak ke sini, tiba-tiba husband pusing stering ke mines.
ramai juga yang datang bawa anjing.. comel-comel siap groomed la letak dalam stroller.
tapi kitorang pergi kat tempat pertandingan kucing.
ariana suka la tu dapat tengok cats.
sy suka yang flat face se-flat-flat-nya. comel nak picittttt!

sy paksa ariana bergambar dengan kucing. hahaha

then dah habis tu, balik.
ahad tak ke mana pun, pergi pasar je beli stok bahan memasak untuk seminggu sebab malas nak beli kat pasar selasa. :P

ok till then!
Sunday, September 25, 2016

gangguan bekalan air putrajaya

happy sunday.

sunday lah sangat, kejap lagi dah nak tengah malam.. haha.

sekarang ni putrajaya dan kawasan sekitar sedang menghadapi masalah bekalan air.
that's the first time here.
selama ni kalau tempat lain terputus bekalan air, putrajaya macam steady aje. :D

punca masalah bekalan air ni adalah disebabkan loji rawatan air sungai semenyih berhenti beroperasi sementara sebab ada pencemaran bau daripada air sungai semenyih.
one of my ex-colleague said benda ni berpunca daripada kawasan perindustrian hitech semenyih.

yang tinggal di bangi beritahu, dah tadah air, tapi air warna kekuningan dan berbau macam minyak.
yang dah 2 hari mengadap masalah bekalan air di rumah kat putrajaya ni pulak bitau, air ada, tapi tekanan sangat rendah *boleh bayangkan kot sebab tekanan air dalam main toilet rumah kitorang pun forever tekanan rendah. even semasa hari-hari biasa. haha*

dan kitorang-kitorang yang tinggal kat kuarters bertingkat (high rise) ni pulak,
alhamdulillah sehingga sekarang pakai air tangki blok dan masih bertahan.
hari ni kitorang dah tadah air se-tong dan sy dah cuci SEMUA baju kotor, takut air habis tiba-tiba.
*tetiba wani rajin. akaka*

not gonna type long,
just harapkan masalah ni akan berakhir segera.

tak kelakar kot rumah tak de air.
Friday, September 23, 2016

keluarga ikea

hahah maksudnya keluarga ni suka pergi ikea.
asyik-asyik ikea, asyik-asyik ikea :'D

so ni kisah minggu lepas.

kitorang pergi dengan tujuan utama nak makan meatballs je.
beli barang-barang tu sampingan.

ariana dan mainan anaqi.

ye, bertuah punya kakak, mainan anaqi pun nak diambiknya!
mainan dia, main sekejappp je lepas tu dah bosan. lolx

kitorang gerak dalam 8.30am macam tu.
so memang sampai awal la.
ada banyak lagi parking.


tadaa!! sampai-sampai cari meja and queue. tu pun queue masih tak panjang lagi.

sekarang kat ikea ada disediakan tupperware,
kot la ada yang nak tapau makanan bawak balik.
sebab sebelum ni kan diorang tak sediakan bekas/plastik untuk tapau.
bekas macam dalam gambar kat atas ni.
yang boleh muatkan 5 ketul meatballs.
mungkin boleh muatkan lebih la, tapi 5 ketul tu macam just nice je di dalam bekas, dengan mashed potato dan jem.
harga bekas adalah RM2.30 sahaja.


ariana memintaku mengambil yogurt strawberry kerana menyangkakannya ais krim. haha



husband dan anaqi. the two guys in our family.



selfshot berjemaah dengan masyarakat ikea :D

kepada peminat pokémon go,
tempat strategic untuk pokéstop adalah meja-meja berhampiran dengan pintu masuk kafe/escalator.
seriously!
ada 2 ke 3 pokéstops kat situ.
ikea dan the curve adalah destinasi pokéstops anda. lolx!

heinz organic food jugak ada dijual di kafe ikea.

ni baby food. bolehlah beli kalau ada bawak baby.
harga sy tak ingat. haha
tapi boleh picit je letak atas sudu. then bagi baby makan.


anaqi seronok dok main penolak stroller tu.


sy memang suka dengan bilik persalinan bayi kat ikea ni.
ada tempat tukar lampin,
ada jugak ruang untuk menyusu baby.
it's very convenient sebab lebih privacy.
tak de lah ko kena nursing baby kat tengah khalayak umum (walaupun ada nursing cover, it still feels odd. bukan semua kat khalayak umum tu faham, especially lelaki).
jadi bilik macam ni memang sangat-sangat memudahkan para ibu dengan anak kecil.

jangan dibawak ariana ni masuk, nanti dibuat mainnya suis lampu tu! lolx



anaqi dan ariana.



tempat tukar lampin. agak bersih sebab menggunakan alas pakai buang.

kalau kat R&R contohnya,
ada jugak tempat tukar lampin kan.
tapi tak de alas.
hari tu masa kat R&R tukar lampin anaqi,
baby di sebelahnya kencing atas kaunter tukar lampin tu.
mak dia lap aje pakai baju kotor anak dia.
lap macam tu je.
so tak berapa hygienic kan.
jadi kalau kita ke tempat-tempat awam tak berlapik macam tu,
pastikan bawak bersama alas menukar lampin untuk anak-anak kita.
jangan ambil mudah je even kalau nampak tempat tu clear.
mungkin sebelum tu ada budak kencing, budak muntah..
mana kita nak tau.
sebab ada orang kan jenis yang sempoi je,
bawak barang-barang yang utama saja macam pampers.
benda lain; bedak, sabun semua tak bawak.
kena fikir-fikirkan jugaklah kebersihan anak-anak.
diorang masih kecil dan badan sedang dalam proses nak membina antibodi.
jadi mudah kena jangkitan.
eh banyak pulak ceritanya.
asalnya nak cerita pasal ikea kan tadi. kihkih
ok sambung! :P


ikea dah tukar deco idea baru!



anaqi duduk diam-diam dalam stroller. dia kalau dah kenyang dan tak mengantuk, mood ok je.



ariana dan kad ikea. ni kat kaunter kad kredit.

satu lagi kat ikea ni,
kaunter dia ada pelbagai jenis.
pastikan berada kat kaunter yang betul.
ada kaunter untuk kad kredit sahaja, ada yang untuk beg kuning sahaja (bukan troli), etc.
elok jugak kalau one day dibuat kaunter untuk OKU, warga emas, perempuan mengandung dan lain-lain yang lebih memerlukan.


helo hai!!

then lepas tu husband beli karipap ikea dan ais krim.
lepas tu kitorang pun baliklahh.

:)
Tuesday, September 20, 2016

cuti raya haji yang panjang

3 hari apply cuti, tapi dapat bonus 9 hari cuti.
jadilah dia 'cuti raya haji yang panjang'.
haha. bukanlah semua hari pun raya haji kan.
ada raya haji dan hari malaysia. dan seminggu tu cuti sekolah.
maka berjujukanlah semorang pergi balik kampung atau bervacation.

raya haji tahun ni kita balik ke terengganu, kampung tok ai. xD

jam seperti biasa, telah bermula pada petang jumaat membawak ke hari sabtu.
sebab walaupun raya haji jatuh pada hari isnin,
semua nak balik awal kot.

kitorang balik ke terengganu; ahad petang dalam pukul 2.30pm.
traffic clear. kat karak clear.
agaknya sebab semua dah balik jumaat-sabtu tu.
sampai kampung pun dah malam.

so here are some of our raya haji photos:


mak pak pakai purple, the kids pakai biru.



kat tempat korban. dekat aje dengan rumah tok, jalan kaki kejap je sampai. 50 meter camtu kot.



ini makcik saya yang sulung. so namanya cik long. ahaks



this is cousin asya, makcik sorang lagi cik mah, pak su & tok yam ai yang comel :)



tetiba ariana dengan uncle harith dia sama karer lah baju!



mama, ariana, harith and i.



us three. ariana dengan uncle dan nenek dia time ni.

maaflah tahun ni tak ada gambar lembu.
sebabnya anaqi dah bising nak tidur.
so bawak dia balik, bagi minum, tidur.
memang tak dan nak tengok.

masakan, biasalah kita, tema hari raya. ahaks

cik mah cooked gulai ayam for nasi minyak.
nasi minyak cooked by cik su, kalau tak silap. together with the acar rampai.
ada juga nasi impit.
rendang ayam, i cooked 2 chickens from putrajaya and brought to kampung.
sampai-sampai tinggal nak panaskan aje.


gulai ayam 3 ekor. yums.



nasi impit plastik. haha



kuah kacang. sate je tak de. mungkin ada selepas itu. tapi 1st raya tak bakar sate.



my rendang ayam. my delish rendang ayam. bahaha

rendang ayam sy masak tu, rendang ayam rembau style.
alah rendang mak lang kan :D
(tapi hancur sikit sebab masak lama sangat)

mama sy (nenek) dan anaqi.



ariana bermain dengan uncles (my cous)



anaqi with my cous, asya and afiif.

then petang tu macam dah tak buat apa,
kitorang pi jalan kat KTcity kejap.
makan ICT (ikan celup tepung) kat belakang airport.
kedai ICT lain kebanyakannya tutup.
tapi kedai pok mang tetaplah buka, hatta raya haji sekalipun :D

hey hey! budak berdua tengah tidur, tiada dalam ini shot.



makan yang secukupnya; ikan pari, ikan kembung, ketam dan sotong.

lepas makan tu, ke pantai batu burok untuk jalan-jalan sesaja.
sambil cari pokemon pun ye. haha
turned out rupanya tempat pokemon rare banyak kat bandar, area kampung cina.
kat pantai ni pun ada, tapi yang biasa-biasa.

kat pantai ni untuk bawak ariana naik kereta pedati kuda.
dia kan suka naik horse. haha

dah kat area pantai ni. ramai jugak orang lepak-lepak. meriah.



we're at the beach!



us againnnnn.



harus. mesti. wajib. makan sate ikan! xD

then naik horse.
then balik rumah tok.
tidur-makan-whatsnot. haha


time kitorang balik dari terengganu ke putrajaya,
singgah ke rumah ayah angkat my husband time DPA dulu.
kat temerloh. ikan patin, yaw! *ai tak makan ikan patin tempoyak :P*
punyalah dijamunya makan. banyak gile kot.
kenyang kami. haha. alhamdulillah.

ni lah yang sempat ditangkap. yang penting ada cempedak goreng ye. ikan goreng garing pun ada!! yummmm

so menu nasi putih, ikan patin masak tempoyak, rendang daging, sayur campur taugeh, ikan goreng garing, ada 1 lauk dengan petai i forgot.. ikan bilis petai kot, mi hun goreng, keropok, cempedak goreng, buah pear dan air laici.
ya Allah, heavennya. ahaha

ariana pulak dah buat macam rumah sendiri.
nasib baik la pakcik dengan makcik relax aje melayan.

she saw a motorcycle. suka hati je naik! ni motor mini yang orang dewasa bawak tu. bukan motor mainan sebenarnya.



andddd she saw a buai! dia dok main dengan anak buah pakcik. dengan pakcik pakcik (atuk) sekali ariana ajak main buai.



time to go home. terima kasih terima kami datang :)

dengan cuti berbaki di putrajaya,
went spending time with the kids.

entry diakhiri dengan gambar anaqi tidur berpaut dagu di tingkap kereta.
hahahhaha anaqi ni mana-mana pun jadi port tidur dia!

:P

tau-tau dah tertidur. so like me. :'D


sekian.