Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, October 30, 2015

welcoming the new family member :)


selamat hari jumaat semua :D
haa xsangka sempat pulak nak blogging kejap kan.
alhamdulillah i just delivered our 2nd child.. hari ni; 30 oktober 2015, 10.45am.
he was a supercute baby boy, berat 3.0kg (sebijik mcm berat his sis, ariana 2 years ago!)
even time masuk labour room pun lebih kurg. xpe nanti tu next time cerita.
now resting at the hospital ward.
esok insyaAllah boleh discharge balik rumah :)
take care to myself. hee.
Wednesday, October 28, 2015

10 movies untuk oktober

selama ni tak tau pun sunway lagoon ada 'nights of fright' setiap oktober.
masuk tahun ni dah tahun ketiga kot.
'nights of fright' ni adalah some sort of festival ketakutan sempena halloween hahaha
(walaupun tak payah la nak percaya sangat halloween ni semua. but for fun nak pergi thrill2 jerit2 bolehlah).
sy pernah sekali je kot masuk scream park sunway lagoon.
tahun bila tu.. 2007 tak silap. tema 'prison break' masa tu.
menjerit-jerit kitorang dalam tu haha.
dah la 'hantu' tu siap jerit "yang belakang tu! yang belakang!" (sy yang paling belakang time tu)
'hantu' prison break cakap bahasa melayu ok, jangan main-main. kahh.
di 'nights of fright', lagi banyak haunted housenya.
kalau sy remaja ria memang pergi la kot, because of the thrill.
lagi seronok kalau pergi ramai-ramai dengan kawan-kawan.
harus masing-masing saling melekat dan tolak-menolak antara satu sama lain. :DDD

now sempena oktober,
ni adalah senarai 10 movies yang agak best la bagi sy.. untuk ditonton ramai-ramai bersama family/friends.
ambik feel katanya. haha
tapi movies yang sy pilih ni tak semestinya ghost movies.
dan tak de la super seram mana. cuma bila tonton tu, more to cosy feeling plus a bit of thrill.
and cerita-ceritanya memang best!
now here goes; 10 movies untuk oktober (recommended) :


1. thir13en ghosts (2001)
ok yang ini memang cerita hantu.
kisah satu keluarga ni yang hidup susah, mewarisi rumah yang super awesome daripada pakcik diorang. diorang tak tau dalam tu tempat simpan hantu-hantu.. sebab pakcik diorang ni pemburu hantu la lebih kurangnya. they won't see the ghosts kecuali kalau pakai spek khas yang ada kat dalam rumah tu.
what i like about this movie; make up hantu memang real and hantu-hantu dia memang mencemaskan.


2. hansel & gretel : witch hunters (2013)
kisah adik-beradik pemburu ahli sihir.
ceritanya memang menarik, tak de la seram mana cuma make up ahli sihir tu agak disgusting hahaha. more to adventure menghapuskan ahli-ahli sihir jahat.


3. wrong turn (2003)
sekumpulan anak muda naik kereta, salah masuk simpang, encountered dengan kanibal mutan.
agak gore la ceritanya. kalau tak suka cerita yang gore (ada darah-darah, potong-potong sini sana) sila jangan tengok. tengok cover CD je boleh. hee


4. the town that dreaded sundown (2014)
movie baru ni, tapi remake daripada movie lama.
tapi ntah kenapa tak famous movie ni macam conjuring semua tu kan. sebab best kot movie ni. ceritanya tentang pembunuh bersiri bertopeng di satu pekan kecil yang sibuk dok bunuh-bunuh anak muda. pembunuh ni copycat watak pembunuh bersiri dalam movie yang ditonton oleh penduduk pekan tu. pembunuh sebenar di sebalik topeng adalah quite surprising. go watch.


5. sorority row
ahha ni thriller remaja yang best untuk ditonton pada bulan oktober. xD
kisah sorority sisters (budak kolej) yang nak buat prank kat kawan diorang; tapi ended up salah sorang kawan diorang mati tanpa sengaja. lepas kejadian tu, sorang, sorang kena buru dengan pembunuh misteri.


6. make me shudder (2013)
hahaha kelakar kot cerita ni! (thailand movie.. what do we expect? :P)
cerita budak-budak sekolah jumpa hantu kat sekolah diorang. ramai ok diorang ni. bolehlah tengok untuk hiburan malam hari.


7. the orphan (2009)
cerita ni agak brilliant la. sebab kita memang tak expect plot dia macam tu. very the twisted one. haa. ceritanya pasal this family ambik anak angkat daripada rumah anak yatim. mula-mula ok la budak tu, tapi lepas tu dia mengancam keluarga angkat dia dengan bahaya sekali. siap ngorat bapak dia la bagai. siapakah budak misteri tu? kena tengok sebab super best.


8. drag me to hell (2009)
haha ye, cerita ni agak menggelikan. dengan lalat masuk mulut la apa. kalau korang tak tahan geli, jangan tengok :DD ceritanya tentang this girl kena sumpahan perempuan tua sihir. so lepas kena sumpahan tu, macam-macam la dia kena. kesian dia sebab tak bersalah. uhuk


9. fright night (2011)
ni remake cerita fright night tahun 1985. sy ingat lagi cerita yang tahun 1985 tu.. tengok kat rumah kawan pakai VCR player haha. old school sangat. well yang tahun 2011 ni moden sikit la, tapi plot lebih kurang sama. pasal jiran baru si charley (budak high school) yang baru pindah sebelah rumah dia, rupanya vampire. then charley dapat tau jiran dia vampire. siap pi menyiasat masuk rumah jiran dia lagi. so what will happen next? best ok. boleh tengok ni.


10. 1408 (2007)
last but not least, movie 1408. sy pilih movie ni sebab jalan cerita agak pelik jugak. kisah sorang penulis buku paranormal yang sesaja bermalam kat satu bilik hotel yang memang terkenal dengan kes-kes pelik kepada sesiapa je yang duduk kat bilik tu. memang pelik la. and interesting. nak cerita pun tak tahu, kena tengok sendiri. lolx



so there you go! 10 movies pilihan untuk oktober. sy tak de la nak tengok sekarang, kena kurangkan cerita seram-seram ni hahaha. ni untuk sesapa yang tengah cari movies best untuk ditonton.

ok till then! :D

stepping up

congratulations to my PT*D friends yang berjaya naik pangkat (on probation) hari ni.
that includes my husband too *congrats, hun!*

macam biasa,
ada yang dapat tukar ofis baru and ada yang stay ofis lama.

apa yang menarik minat sy adalah macam mana penilaian untuk these PT*Ds naik ke gred baru.
hampir setiap tahun mesti ada pembaharuan.
this time bila tanya kawan-kawan, diorang akan guna LNP*T 3 tahun terdahulu, plus LNP*K (penilaian khas).
time sy tahun lepas, tak jadi pakai LNP*K ni.

one of my friends tak dapat naik gred.
bila dia tanya pentadbiran, sebab markah dia rendah.
i know she worked hard. really hard.
dah la ofis dia tak ramai officers.
most of the works dia yang buat.
tapi markah rendah tu adalah sebab tak ngam dengan bos.
bos dia stok yang bagi markah rendah.. boleh?
and mesti dalam dunia ni bukan dia sorang yang berhadapan situasi macamn ni;
i.e situasi tak menyebelahi bila dapat bos yang tak boleh consider langsung karier anak buah.
she told me her boss cakap saja bagi markah rendah sebab tak nak bagi dia sambung belajar under HL*P (sort of biasiswa kerajaan untuk sambung masters/phd)
whattttt. macam ni punya boss pun ada ke. *headdesk*

then husband beritahu tadi,
kenaikan gred ni ada 2 tarikh kuat kuasa; 1 november and 15 november.
i asked him la, what's the difference?
sebab time kitorang tahun lepas memang ada 2 tarikh jugak.. untuk lain-lain batch.
ingatkan sama la.
tak dia cakap. batch yang sama jugak.
bila dia call JP*A tanya, JP*A cakap sebab penilaian jugak.
"oo jadi yang 15 hb ni tak cemerlang la?" my husband memang terus-terang orangnya haha
"eh tak tak. cuma ada pengiraan assesment." lebih kurang macam tu la jawapan JP*A.
again, sangat kurang adil kalau dapat bos yang tak berapa generous beri markah, walaupun how hard anak buah dia kerja.
sebab sy tau, PT*Ds kebanyakannya takkan kerja duduk goyang kaki.
walaupun orang luar sana ada yang skeptical dengan penjawat awam, dengan PT*Ds.. but i know how hard everyone work their bum off.

tak boleh nak cakap apa la pasal penilaian ni.
memang ada penilaian yang betul-betul telus,
if anak buah kerja rajin, ada nilai-nilai tertentu, dapat la markah tinggi.
tapi macam mana kalau dapat boss yang tak ngam like my friend tadi?
tak pasal-pasal tak dapat naik gred dengan kawan-kawan sama batch.
disuruh tunggu lagi 6 bulan.
aaa sy pula yang stress mendengarnya (cause i don't like unkindness steps up anywhere!)

sy bertuah sebab dapat bos-bos yang considerable.
pernah dapat bos yang tough, tapi dia tak kedekut markah. above expectation jugak dia bagi dalam pada dia bising-bising. lolx
and setiap kali dapat bos baru, markah tak pernah kurang and diorang akan sentiasa bagi higher.
bersyukur sangat la dapat bos-bos macam tu.
semoga in the future, if dapat bos baru ke, dapat bos yang baik-baik semuanya.

tahniah sekali lagi kepada semua yang berkenaan.
selamat terus menyumbang jasa bakti kepada negara :)
Tuesday, October 27, 2015

stigma

assalamualaikum, morning everyone!
hari ni ambik cuti sebab nak rest kat rumah.
most of the time memang rasa nak baring je ni haha
tapi tak de la baring je selalu nanti lemau pulak.
cuma rasa tekanan kat bawah kalau duduk lama.
ended up asyik ke toilet je kita :P

tapi hari ni tak de la nak cerita pasal tu.
baru-baru ni ada terperasan pasal kartun kat fb.
kartun-kartun kat page pelukis ni mostly pasal stigma masyarakat la.
topik yang dah dibincang berkurun lama pun;
of masyarakat jangan nak menyibuk tanya soalan tak de jawapan, macam..
bila nak kahwin, bila nak ada anak, bila nak tambah anak etc etc.
as it will mengundang kemurungan dan kesentipan kepada pihak berkenaan.

for me, isu ni memang dah lama la.
and it should be evolved.
maksudnya generasi sekarang tak payah dah nak rasa sensitif kemain bila orang tanya.
soalan-soalan tu shouldn't affect you majorly.
don't let it get into your brain. take it lightly. nanti kau sendiri yang merana sebab stress.
orang yang tanya tu tak de apa-apa pun. kan.
(basic survival guide)

sy bukanlah jenis orang yang bertanya soalan-soalan macam tu, *as banyak lagi soalan penting atau menyeronokkan yang boleh sy tanya haha*
even pernah tergolong pun dalam group yang selalu ditanya.
ye lah zaman single dulu maunya tak de orang tanya "bila lagi bila lagi", "dah ada boyfriend ke?", "bila nak dapat kad?"etc.
tapi entahlah, tak ambik port pun, malah buat benda tu joke lagi. haha
for these single group of people, pergi ke weddings la yang paling menyampah sebab nanti mesti makcik pakcik tanya soalan tu kan.
(jangankan makcik pakcik, tang dulu sy pergi wedding kawan, kawan sebaya jugak yang tanya soalan macam tu. see, tak mengira usia ya! hahaha)
tapi sy suka ke wedding. sebab meriah, gembira, makanan kenduri yang lazat dan boleh cuci mata. rofl.
janganlah kita ke wedding dengan berfikiran stress "alahhh mesti orang tanya nanti 'ko bila lagi'.." memang la ended up nanti benda tu je yang dalam fikiran kita.. last-last tak enjoy langsung kat wedding tu. makan ayam masak merah lazat pun serupa telan pasir je rasa.
maksudnya sini, it's all within ourselves.
kita tak boleh nak halang masyarakat 'rajin bertanya' ni.. tak boleh nak ubah diorang pun.
(lagi tua lagi susah nak ubah. tapi harapan tu masih ada gahaha)
yang boleh kita ubah adalah perspektif dan responds kita terhadap pertanyaan diorang.
kita sendiri yang akan buat diri kita happy, not anyone else.

soalan pasal bila nak ada anak tu lagi la sentip kan.
sebab dan-dan and sah-sah tak de jawapan.
kita hanya merancang, Allah yang menentukan.
mananya sy tak pernah kena tanya soalan macam tu.
sesiapa pun, baru seminggu kahwin pun orang dah tanya. (gile betul orang ni lolx)
and sy pun bukanlah kahwin-kahwin terus conceive baby. tak ye.
dalam 8 months kot baru dapat news yang pregnant.
tu pun sepanjang 8 months tu ada yang dok menanya.
amboih tak sabar korang ye bagi chan la kami honeymoon dulu. ahaha
so i can imagine.
tu 8 months. kalau yang dah bertahun?
memang mengundang stress kat depa. tapi if couple jenis tak kisah, sebenarnya tak de apa pun.
may be ada yang memang plan nak honey moon lama sikit baru nak conceive. suka hati diorang la kan.
tak yah ambil port sangat. yang penting along the way, yang mana nak anak cepat, diorang dah berusaha. and nanti tau-tau je akan buat surprise kat orang yang rajin bertanya tu.
(dah rajin tanya, tapi kalau tak datang majlis aqiqah... awas! hahaha)

berbalik kepada kartun kita tadi.
memang betul la pasal stigma masyarakat tu.
tapi sy juga nampak yang pelukis tu is a bit defensive.
sampaikan dia cakap dia tak de hajat nak kahwin pun or even ada anak.
siap ada kartun pasal watak perempuan ni dapat baby, tapi dia bagi baby dia kat orang yang asyik tanya dia bila nak ada anak. watak tu cakap dia tak nak anak tu tapi dah orang asyik tanya.. "nah kau ambiklah anak ni, jaga. kau yang nak sangat kan!" dark humor may be.
fine la pilihan hidup masing-masing.
may be she's still young, it's not her priority.
or may be dia malas nak entertain pertanyaan orang with those cliché questions.
tapi sampaikan justify tak nak kahwin sebab better daripada dapat abusive husband, rumah tangga tunggang-langgang dll.
wahh mana ada orang yang kahwin berharapkan kahwin dengan orang yang abusive? atau kahwin untuk harapkan marriage tu tak bertahan lama?
tak boleh ke banding dengan perkara yang baik sikit?
kalau macam tu la pemikiran, memang sampai ke sudah pun negativity aje la.
itu je la yang sy kesal tentang pendirian pelukis tu.
ni bukan kempen suruh orang kahwin ke apa ye.
tapi please open up and tengok la apa saja benda dari sudut positif.

on the other side, as a person, as a friend, as a family member,
we should support everyone we know.
be gentle dan janganlah asakkan soalan-soalan macam tu.
walau macam mana tak ambik port pun seseorang tu,
dah kalau 3juta kali ko tanya dia soalan annoying yang sama,
haruslah dia block ko daripada friendlist dia. hahaha
dan ingatlah setiap orang tu ada kelebihan masing-masing and may be lebih mulia di sisi Allah berbanding kita.
so if there's a good news, it will come to you yourself.
tak yah nak tunggu orang tanya.
peace :)
Monday, October 26, 2015

serai seksyen 3 pulak

ye, serai dan kitorang memang tak dapat dipisahkan. hehe

and for my pregnancy news,
am still here and belum masuk wad atau deliver lagi.
kalau esok ok, masuk la ofis kejap.
kalau tak, cuti la lagi kita. tengok condition macam mana.
hopefully semua ok.

so yang part pergi serai ni adalah pada hari ahad baru-baru ni.
since it's harith (my brother)'s birthday *happy birthday harith oih!*
marilah kita makan beramai-ramai.
semua ada kot; mama abah, faliq, ain, us, azreen (harith's bff + our former neighbour) & the birthday boy himself..
mama arah (my aunt) dengan nurul (my cous' wife) + sarah (nurul's daughter) pun join sekali, sebab kebetulan ada kat shah alam. diorang siap belikan kek lagi.


3 beranak bulat. ahahah



ariana and babah.



my beloved parents :)



tak snap gambar makanan satu-satu, sebab phone tertinggal kat rumah. ni pakai ehsan phone husband. haha



makan jangan tak makan weps. xD


later on baru makan kek kat rumah.
ni lah photo pemotongan kek.
haha

selamat hari jadi, brother!


..yang ke-22 ok.
still a little brother to me :)
Sunday, October 25, 2015

the time has not yet to come

hari ni ke SALAM lagi.
sebab lepas check up semalam kan ada bleed dengan liquid tu.
diorang suh terus naik ke labour room untuk check.
dipasangnya mesin tak-tau-nama-haha.. lilit kat perut.
20 minutes jugak la.

check-check memang belum ada contraction apa pun.
sy dah bitau kat nurse dah tak de sakit contraction,
cuma sakit tekanan kat bawah bila nak jalan.
may be tak dapat nak ke ofis, nak minta MC nak rehat baring kat rumah.
memang kalau dok rumah tu la kerjanya baring. haha. dasar.
(kalau duduk lama akan menjadikan tekanan kat bawah; tu yang buat sakit bila bangun and time nak jalan)

gigih diorang check, lepas tu check bukaan lagi *part paling tak best haha. doktor check best soft+sejuk je, nurse check apsal sakitttt lolx*
(for those yang tak tau, check bukaan adalah masukkan jari ke dalam vagina untuk check sama ada laluan bersalin tu dah buka ke belum)
ye kalau my gynae check, kejap je dia seluk and sejuk je rasa.
ni nurse seluk macam lama siap fikir-fikir berapa cm agaknya. haha

turned out dah 3cm.
nurse suh dok ward. nanti diorang boleh jaga.
sy cakap tak pe la, tunggu sakit contraction nanti datang balik.
lagipun rumah parents dekat je kat belakang tu.
nak balik putrajaya lagi ambik baju semua.
tapi nurse suggest jangan balik or pergi jauh-jauh.
standby je katanya kat sini.
jadinya husband je la balik sorang-sorang ke putrajaya tadi.. sobs.
tak nak la duduk wad kalau tak sakit lagi, kebosanan hoih nanti kat situ haha

nurse tanya jugak, kalau nak bersalin esok boleh je.
nanti diorang pecahkan air ketuban semua.
ai suspect diorang nak induce.
ehh tak pe lah. biarlah dia sakit normal dulu.
orang induce-induce ni biasanya kalau dah cukup 40weeks tapi tak de tanda-tanda lagi kan.
or ada komplikasi ke apa.
ni baru 37weeks. boleh tunggu lagi.
(lagipun kos induce tu mahal. kikiki. ye la, if tak perlu tak payah la guna, kan)

so baliklah sy ke rumah shah alam ni.
duduk berehat je sambil tunggu if ada tanda-tanda sakit tu.
kalau tak de jugak esok, kita balik putrajaya masuk ofis dulu la.
gigih lagi tu nak masuk ofis. bos harus bangga. hahahhaa hartamas :'DDD
tapi malam ni nak pi SALAM lagi. tengok kalau diorang boleh bagi MC esok.
jangan la tetiba kena tahan wad pulak kan.
ai don't like the warddddddd.

kbye.
Saturday, October 24, 2015

when oh the contraction and serai cyberjaya

sebelum sy update kisah beberapa hari lalu (iaitu pergi makan kat serai cyberjaya),
eloklah diupdate sekali kisah hari ni.
yang latest. ahaha

today pergi check up lagi kat gynae.
now memang every 2 weeks pergi check up.
so bitau doktor tentang kesakitan kat bawah.
doktor pun tak jadi scan, dia terus nak check bukaan laluan.
and she said dah 2.5cm!
i, dengan muka confusenya lagi noob bertanya "sepatutnya buka berapa cm baru masuk labour room?"
"3 to 4 cm," ujar beliau. hihihu
patutlah sejak semalam sakit semacam.. rupanya dah nak keluar!
ikutkan 'sejarah' sebelum ni, lepas doktor 'seluk' je mesti tak lama lepas tu akan bersalin.
i don't know yet either i'm right or wrong about this,
but now dah bleeding (bukanlah darah mencurah-curah tu, just liquid merah sikit-sikit je) dari lepas jumpa doktor tadi sampai sekarang ni.
tapi tak ada la rasa sakit senggugut tu lagi,
so hope and pray semoga esok je lah kalau nak contraction pun. wihihi boleh pulak macam tu.
sakit tu memang sakit, sebab tekanan kat bawah.
sama macam sakit yang dirasai semalam.
so now i'm confuse either ni sakit tekanan ke atau sakit contraction.
kalau contraction sakit lebih sikit. now tak sangat kot.
jadi buat kesimpulan sendiri, belum masanya nak menjengah balik hospital tu.
bagi ai tidur-tidur dulu malam ni :P
lagipun mama cakap, lepas bleeding biasanya contraction within 24 hours.
maknanya bukan la tup-tup terus nak bersalin.
oklah macam tu. kita rest habis-habisan dulu la macam ni. haha

berbalik kepada makan-makan kat serai cyberjaya hari tu,
dalam kepulan jerebu yang menghiasi dada langit *juga dada tak langit*
kitorang pergi ke sana. makan sempena ai is naik pangkat kiranya hahaa
kira dah habis tempoh setahun probation. so now it's confirmed.
jadi mari makanlah, apa lagi :DDD

good news jugak harini,
husband juga berjaya naik pangkat.
jadi mari la kita naik pangkat berjemaah jyeah!

buat kesejuta kalinya sy nak melaungkan;
sy suka makan kat serai.
be it serai seksyen 3 ke atau kat cyber *walaupun cyber ni mahal sikit la. may be sebab location?*
makanannya semua sedap.
tak lapuk dek hujan tak lekang dek panas. eh wah tetiba kan.

group photolah. senyum masing-masing!!



tu air calamansi soda husband punya. mine; jus tembikai.



couple photo!!



teethy photo!!


order tak banyak pun,
tapi cukuplah untuk 2 orang setengah makan.
(setengah tu = ariana).

deep fried brinjals.

memang akan order bendalah ni kat serai.
terung yang kat cyber lebih nipis dan crispy. sedapppppppp
meleley air liur hoiiii


ikan siakap sos samrot (3 rasa). like no other.

asalnya sy nak ikan kerapu.
tapi habis.
selalu risau dengan ikan siakap, sebab kadang ada bau lumpur ke apa kan.
tapi yang ni tak de ok.
digoreng garing dan portionnya elok je untuk 2 orang makan.


sedap sedap sedappp x10juta


then ambik ni; buttered prawn.
seperti yang diketahui,
serai adalah terkenal dengan buttered prawnnya.
udang besar ok. udang galah ke udang harimau ni? not sure.
noob udang. lolx

serdak butter+telur dia adalah sangat generous!! lazat!



ariana dok ratah terung goreng je. haish tak boleh jadi ni, ada pesaing :P


makan sedap, tapi bil keluar punyalah kagum.
tak yah la bitau jumlah, tapi udang tu je sepinggan dah RM52!!
haha ha ha haa.
nasib baik sedap :DDD
tapau pavlova satuuu bawak balik :)
yumminess.

next time akan pergi lagi. haruss!!!
tapi bukanlah selalu.
kena time special-special, baru la rasa special. lolx

di kesempatan ni,
nak minta maaf kat semua.. atas salah silap sy.
doakan perjalanan melahirkan baby kedua ni berjalan lancar.
all the best to me.

toodles and good night! :)
Friday, October 23, 2015

quite a pain.

hanya untuk rekod,
harini kesakitan kat belah bawah perut adalah melebihi hari-hari biasa.
sambil duduk dalam toilet ofis, sambilku calculate hari ni beza berapa hari lagi dengan EDD (EDD tu tarikh jangka bersalin).
so ada lah dalam 23 hari lagi.
calculate pulak beza hari bersalin ariana dengan EDD yang dulu.
15 hari lebih awal.
each and everyday semakin berat pressure di bawah and semakin sakit nak jalan setiap langkah.
especially if nak buang air. kadang tak banyak mana pun urine tu. tapi seksanya rasa seperti minum 2 gelen air lolx
ni pun on off je sakitnya.
harapnya menyurut la.
may be braxton hicks je tu sebab tak de bocoran ke apa haha.
but still, akurasamacamtaknakkerjadannakbalikrumahjeniiiiiiiiiiii.

kbai.
Thursday, October 22, 2015

thursday.

happy thursday, guys!

masuk hari ni dah 4 hari berturut sekolah tutup (sebab jerebu) bahaha.
yet again ada je yang bermain di luar tanpa jemu.
orang yang sering berjogging tiap pagi di kawasan kuarters kitorang, tetap berjogging.
yang main futsal at night, tetap berfutsal.
budak-budak still main kat taman.
life goes on katanya. despite of. lolx

hari tu husband and i, kitorang lalu kat jalan ni..
di mana dah banyak pasang bunting pasal rumah yang kitorang pergi tengok hari tu.
i asked husband, bukan ke hari tu dah almost sold out rumah-rumahnya.
ni siap pasang iklan besar-besaran lagi.
husband kata may be sebab yang book rumah tu tak dapat nak beli sebab bank tak approve loan etc.
dia pun macam regret sebab tak sempat nak book haritu.
so i told him, why not try contact balik orang tu and tanya dia ada lagi tak available units.
tapi by now prolly dah mahal sikit la.

pedulikan nasihat daripada pakar-pakar ekonomi hidup.
katanya awal-awal sewa je rumah kecik.
or beli yang kecik, murah, asalkan ada pelaburan rumah.
later baru beli rumah yang diidamkan.
apakah, beli rumah tingkat-tingkat yang tinggi tu ke?
aaaa.. tak kot.
kita semua ada dream, or dream home.
and kitorang tak de plan nak beli rumah tingkat-tingkat harga dekat setengah juta tapi keciknya ya hamat.
plus we're not that young, nak fikir beli rumah kecik dulu, or menyewa rumah kecik.
dah tua esok baru beli landed ke apa.
time bila nak belinya tu?
(walaupun sekarang ni duduk kuarters. rela lagi duduk kuarters sebab dekat dengan ofis. lolx)

apapun sy ikut je husband.. dia yang nak membelinya kan haha.
ok sharing, tapi sy percaya yang dia memang tamao beli rumah tingkat :'DD
alangkan yang landed ni pun dia nak corner lot
(corner lot susah sikit la, biasa sold out cepat atau sangat mahal).
so bolehlah degrade daripada corner to intermediate pun tak pee.
asalkan tak high rise akaka

sekarang disenaraikan cons duduk rumah bertingkat. untuk sy, pengalaman duduk kat kuarters la :


  1. tekanan air super low semasa waktu puncak semorang tengah mandi (HAHAHA) - biasanya kena kat bilik air dalam master bedroom. bilik air kat luar laju sikit airnya. nak berak, better ko berak kat bilik air luar. hahaha *tersedak*
  2. lif yang ada pasang surutnya - kadang lepas hujan kena short, lif tu bengong. tak nak berhenti la, tak nak turun certain tingkat la. ikut main suka dia je.
  3. berebut parking - itu biasa.
  4. lif berbau sampah, tungkik dan seangkatan dengannya. - kadang berjejeran air sampah ewwww. bau ikan la apa. stress makcik.
  5. tiada laman kepada pencinta cucuk tanam atau yang suka main badminton dengan angin.

of course ada jugak kebaikannya macam dekat dengan ofis, ruang yang senang nak manage sebab tak besar sangat (senang nak vakum menyapu, tu pun seringkali malas), nyamuk dan serangga kurang (dulu tak de langsung sebab tinggi kan, tapi now sikit demi sikit diorang dah bermastautin. aaa stress lagi. diorang naik lif ke?!).. but again, nothing beats living in a landed home.
apatah lagi kalau orang tua, memang suka rumah atas tanah (one day i'll be tua too. so). takkan nak sambut raya dengan family berhimpit dalam kondo, apartment, kan. tapi apa jua keadaan rumah kami ketika tua esok, kami redha. ekeke

so what type of housing yang korang suka?
rasanya anak-anak muda tak kisah pun duduk kat studio apartment ke apa. kalau sy singleton pun sy prefer duduk rumah kecil macam tu. as to say, senang nak manage. tapi how about a family?

selamat mencari rumah, semua.
Sunday, October 18, 2015

jerebu is back

start semalam dah jerebu balik.
tapi hari ni la rasa bahang gila-gila.
tengok 'kabus-kabus' kat luar memang buat stress lebih.
plus bila panas berpeluh-peluh tu jadi lagi stress.
aaaaa bila nak habis jerebu niiiiii.

*headdesk*
Saturday, October 17, 2015

birthday husband 16.10


semalam birthday my husband.. woot woots!!
sebab wishnya adalah sama,
so sy tepek je la print screen daripada facebook. haha

seorang pencinta kucing,
laju mengira *i don't like maths.. he does!*,
a movie goer,
loves computer and android games,
jenis yang makan apa je kalau kita masak (kecuali nasi dikurangkan),
bawak kereta agak hati-hati la berbanding sy *i'm the adventurous one dalam rumah ni kihkih*
for a guy, agak rajin jugaklah kat rumah.. boleh vakum rumah, mop, mandikan anak, basuh baju segala.
kitorang ni banyak kegemaran yang tak sama ok,
but somehow we jive together.. lolx
sy ucapkan berbanyak kesyukuran kepadaNya
and also thank my MIL sebab melahirkan husbandku yang awesome ini.. wihihi :D

so memang plan nak buat handmade birthday card je untuk husband.
sebab rasa macam dah lama abandon hobi ni.
asyik-asyik singgah memory lane kan.
walaupun truth is, buat handmades ni lagi costly hahahaa
kisahlah cost ke tak cost.
yang penting kegembiraan membuatnya. tu tak ternilai ok :DDD

bawak bahan-bahan ke ofis.
fikir, may be sempat siapkan ni sebab hari jumaat kan.
tak la sibuk sangat.
tapi tiba-tiba kerja datang bertimpa ok hahaa
nasib baik la kerja tu settle dulu laju-laju.
petang lepas lunch hour baru sempat nak fokus buat kad.


the stuff.



untuk kad, beli sedia ada yang kosong kat daiso. nak buat sendiri tak sempat, nak kena cari lagi. *mode malas fikir* :P


selepas gigih menggunting dan menampal di sana sini,
akhirnya siaplah jugak handmade birthday card untuk husband! yay!
agak laju jugaklah sy buat.
biasanya buat handmades ni memakan masa sikit.
nak hias lelebih macam tak cukup time,
so gunakan pen untuk tulis and lukis je.

tadaa!

gambar tu dah siap-siap print dari rumah.
sy memang jenis tak suka guna harta ofis untuk personal, hatta printer sekalipun.
kalau emergency pakai, sy may be akan tinggalkan duit kat printer ofis haha (tapi setakat ni macam tak de lagi la)
pen pun sendiri punya.
adakah tak munasabah? hahaa

tapi yang bummer tu,
ai sorokkan printed photos ni dalam babycot kat bilik menggosok.
konon tak nak bagi husband nampak la. surpliseee!
pagi tu kat rumah, husband pi sana cari seluar kerja dia.
jenguk dlam baby cot nampak kertas tu! siap belek-belek lagi.
haaaaa tak surprise langsung la dia niiiii hahaha
(salah sendiri jugak letak kat tempat 'terdedah' T_T)


dah siap design2, kita bungkus! :D



simple doodle at the back.

ye dah 3 series dah husband. hihi

balik dari ofis,
laju singgah alamanda untuk beli kek.
tapi tak ada la beli sedebuk besar yang 2kg tu.
siapa pulak nak makannya karang.
beli 2 slices je.
choc cheese for husband and white choc macadamia for ariana and myself.
mintak lilin sebatang.
nasib baik la alamanda tak ramai orang.
time-time orang balik kerja kan.


the cakes. yum yum!


kitorang ni sambut birthday memang sempoi and simple je haha
panggil depa datang snap gambar, then makan :P

nampak tu, ariana siap pakai beg galas (beg sekolah) dalam rumah hahaha



signature peace :P happy birthday, hun!


kami dan makan-makan memang tak dapat dipisahkan. fuahaha
so for dinner,
decided to go to haji sharin low restaurant for a treat.

samseng pinggiran putrajaya :PP

elok je tersusun air tu untuk 3 orang kan. haha
ariana pulak sampai-sampai, tidur.
whatthe.
orang nak bagi dia makan, dia tidur la pulak.

dah pakai lawa-lawa, tapi tidur. lolx


so ni la yang kitorang order.
nak order lebih tak berani.
makan berdua je pun, kang tak habis pulak.

sup ayam dan jagung. sedappppp. hambik, banyak huruf P tu menandakan sedap. lolx



husband nak ni; mantis prawn masak apakah namanya.. tapi macam kicap la. rasa masam manis.



then we had ikan kerapu masak hong kong (soy sauce)

memang garing la ikan kerapunya. sedappp
pandai tukang masak tu bajet, bagi ikan yang memang cukup makan untuk 2 orang.
not too big and not too small.


macam biasa, terung kena ada :D ini terung goreng telur masin. yummy!


sikit je kan ordernya.
makan dengan nasi putih.
tapi percayalah, memang kenyang.
sup je tak habis, sebab nak bagi ariana makan tapi dia tidur.
so kita mintak bungkus bawak balik rumah.


meja kitorang.

suka la makan kat situ.
tak bising. semorang makan dok diam-diam je.
(may be ariana tidur so tak bising HAHAHA)
kira jenis pelanggan yang datang menikmati makanan la..
and bukan yang jenis borak kuat-kuat satu restoran boleh dengar topik apa ko bincangkan kihkih
kan kadang ada jenis yang macam tu.
biasanya a group of people la.
tak salah pun nak borak bising,
tapi pi mamak sana ya. hahaha

all in all,
had a good celebration walaupun sederhana saja.
tak de la nak havoc beli belon terapung ke buat surprise orang datang hantar bunga or nyanyi-nyanyi. ai tak mampu, you :'D
asalkan kenyang, happy and we enjoy each other's presence. tu dah cukup.
again, HAPPY BIRTHDAY to my beloved husband.
more celebrations to come, insyaAllah.

:D
Friday, October 16, 2015

jalan-jalan di IOI city mall

macam ni la orang yang tinggal kat putrajaya.
kalau tak alamanda.. IOI city mall. kalau tak IOI city mall.. alamanda.
tak pun mydin. hahaha

ni hari rabu lepas time public holiday tahun baru maal hijrah
*salam maal hijrah!*
kitorang ke IOI city mall untuk pergi membeli hadiah birthday husband yang akan kunjung tiba tak lama lagi :D
ye sy tak de nak surprise-surprise..
tanya je apa yang husband nak, nanti kita belikan.
sama la macam family members lain.
nanti surprise sangat tak terpakai pulak hadiahnya.. lolx.

sebelum tu let's go eat.. dah lunch time kan.
tak tau nak pergi mana..
singgah kat manhattan fish market.
lama tak makan kat sini.

bergambar dulu macam biasa ;)

ramai gile orang, ok!
dah beberapa ketika menunggu, buku menu pun tak dapat lagi!
so lambai-lambai kat adik waiter tu, mintak buku menu dulu.
tu pun tengok menu tak tau nak makan apa.. hahaha.


kemain peace budak ni. kena ajar dia teknik posing lain la pulak :D



wani in brightt purple-pink.


lepas ambik order tu,
later-later sampai lah makanan kitorang.
kita tak ambik seafood platter yang besar tu.
kita order asing-asing. small portion la kiranya.

ni husband punya.. apantah nama dia. ada ayam, scallop, fries dengan apa lagi tu *jenguk dengan muka tak tahu haha*



mine. kari udang dengan sayur macam goreng tempura ke apa tu with roti :D

haha nama menu pun tak ingat ok.
canggih sangat or may be i'm too old to remember.

then ke parkson untuk beli hadiah husband.
al-kisahnya husband nak kasut.
sebab hari tu dia terbuang dua-dua pasang kasut baru dia wah haha.
dia bawak pi outstation.
then bubuh dalam plastik hitam.
balik rumah, letak plastik hitam kat tepi.
datang mood rajin, dia kemas rumah and buang sampah.
terbuang dengan plastik hitam berisi kasut-kasut tu haha.
so this time kita belikan dia kasut-kasut la sebagai hadiah birthday ;)

baru dapat sepasang ni kasut kerja,
sports shoes tak beli lagi.


sementara tunggu husband pilih kasut, melayan ariana kat kerusi.

ada la budak-budak lelaki main-main kat situ.
tua lagi daripada ariana.
sekolah rendah kot.
dia sibuk kacau depa.
buat macam kenal pulak tu.
nasib la budak-budak tu baik, merelakan je kena kacau. haha

apa lagi, nak mengira la tu!



kemain suka ko ye dapat keluar jalan. ahahah


then nampak dinding lawa kaler grey *i love grey!*
why not snap gambar sikit.
kenangan pun sebab tak banyak snap gambar time pregnancy ni.

ariana my mutup pomel and i. haha



i'm on my 8 months journey, peeps! jyeah.

next week dah masuk 9 months dah.
gile la, how time flies.

tu ariana paksa buat peace jugak. hadoii haha

siap perhati tu, nak pastikan mama buat peace. ahkaka

then sempat la singgah dua kedai lain,
lepas tu balik.
penat wohh berjalan ni, selang berapa minit je asyik nak ke toilet.
lepas tu bladder tak boleh menunggu langsung pulak tu.
if dah sampai panggilan toilet tu,
setiap langkah tu mesti rasa sakit menekan kat bladder. seksa woih.
tabahlah ibu mengandung di hujung trimester haha.
memang tak boleh keluar lama-lama la.
kena balik rumah, di mana toilet adalah beberapa langkah saja dengan anda ;)

ok sambung lagi nanti.
da daa!!