Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, November 24, 2017

drama red velvet



(entry sambungan trip ke cameron highlands kita KIV kejap sebab belum transfer gambar. hahaa)


so drama red velvet officially habis dah semalammm.
dan sy tertidur towards the end! doink *orang tua macam ni la.. tidur awal je keje. kemain sengkang mata tu time iklan, tapi tewas jua. lolx*

so i watched the final eps on astro on the go.
sebbaik ada on the go kan. haha

novel red velvet pun sy dah habis baca.. twice.
dia jadi 2 x baca tu sebab sy beli novel baru yang tak best,
so baca balik novel lama yang best. kihkih

to those yang tak ikut,
red velvet ni kisah tentang a girl, helena and a guy, izzat.
helena ni mula-mula bercinta dengan suami orang. cinta mati la.
izzat baker. kepakaran dia.. bake red velvet.
somehow diorang berjumpa masa helena tengah frust kat atas bukit tempat izzat selalu lepak.
dia kira lari dari rumah la.. konon nak lari ke thailand dengan boyfriend dia.. tapi tak jadi.
the boyfie ditched her sebab wifenya mengandung.
tapi lepas-lepas tu masih dok kejar-kejar helena lagi.
and helena+izzat ni memang gila-gila gaduh la mula-mula.
then eventually become friends, fall in love.. tapi tak lama.
lepas tu bila izzat dapat tau rahsia helena, apakah yang akan berlaku?
sebab izzat ni benci gila kat homewrecker, since ibu dia dulu mangsa perceraian daripada orang ketiga jugak.

so kalau nak tau ending dia.. bolehlah baca novel + tengok drama kat website.
best gile weh.
novel dia la yang best gile.
drama oklah.. tapi tak 100% ikut scenes dalam novel.
cuma gistnya tu still ada.

komen sy tentang drama ni..
dah hujung tu macam drag sikit.
watak helena sy rasa lebih sesuai kalau fatin afeefa yang lakonkan (dalam drama ni, afeefa lakonkan watak sophie.. gadis yang menagih cinta izzat, tapi tak berjaya).
sebab sy nampak chemistry watak sophie and izzat tu lebih daripada izzat and helena. idk. just my 2 cents.
sebab bila sophie frust tu, betul sedih muka dia nampak her love towards izzat. aicewah.
lagipun dalam novel, watak helena ni digambarkan seksi, free hair etc.
bila tengok sophie, lagi berkenan kalau dia bawa watak helena. hahah
but oklah, happy ending, drama pun happy ending.
dalam novel, it ends kat bukit tempat diorang first time jumpa.
tapi dalam drama, ends kat melaka.. helena+izzat balik daripada naik river cruise. hihi
location jepun tempat helena dihantar jauh oleh parentsnya pun.. tukar ke melaka.
mungkin tak de bajet nak ke oversea untuk drama ni.

so overall,
i was having a lot of fun watching red velvet.
tak tau la drama apa pulak yang ganti minggu depan.

kbaiii.

Saturday, November 11, 2017

cuti-cuti ke cameron highlands

minggu ni sy dan husband ambik cuti 2 hari (khamis dan jumaat) untuk bercuti.
saja kami pilih the 'unweekend' sebab nak elakkan jem menggila kat cameron highlands.

cameron memang akan jem pada peak season macam cuti sekolah.
satu lagi, on weekends. any weekends memang jem.
so kami gerak pagi khamis ke sana.
memang tak jem.
jalan pun clear je.
kejap dah sampai.

ada sikit je kenderaan time ni.


lepas tu dalam perjalanan, kami singgah ke lata iskandar.
tak de mandi-manda pun,
just snap gambar view yang lawa.


lata iskandar.



us four.



best kan air terjun tu!

macam dah lamaaaa superlama tak ke sungai/air terjun.
kalau mandi-manda pun setakat kat pool kejiranan. hahah
bolehlah tu kan.
duduk kat bandar mana nak jumpa air terjun woih.
untung orang yang duduk kat cameron ni.
time datang tu ada nampak rumah yang betul-betul tepi air terjun kecik.
ko bukak tingkap rumah je, nampak air terjun.
tak ke majestic tu.


lepas tu kami teruskan perjalanan.
singgah pulak ke bharat tea plantation.
bharat ni memang laluan nak naik ke atas cameron.
alang-alang, kita singgah.
orang tak ramai. mungkin sebab hari khamis.
parking pun depan kedai tu je.

kat cameron ni ada beberapa ladang teh.
bolehlah google.
ada few places selain di bharat.
contohnya kat ringlet, kat sungai palas..

ordered kek chocolate indulgence dan teh hazelnut. husband minum ni. sy jarang minum teh.



menengokkan view ladang teh yang menghijau dan lawaa.

suhu memang sejuk,
tapi dah tak sejuk macam dulu.
akibat kesan pembangunan dan green house effects.
kalau dulu, stay kat tanah rata pun boleh berasap mulut pada waktu malam.
now, no more.
duduk kat brinchang atas nun pun tak de maknanya mulut keluar asap haha.
tapi masih terasa sejuknya.
macam bukak aircond light light :D


nampak tu anaqi tengah enjoyed his cornetto ice cream.

memang selesa la pergi time tak ramai orang.
jadinya silakan bertolak hari khamis macam ni.
boleh enjoy everything di cameron dengan kesesakan yang minimum.
(untuk yang tak ada anak-anak bersekolah la. yang ada anak-anak bersekolah, memang terpaksa pergi masa peak season).


by the bharat tea plantation's wide view.



ariana and mama.


aight.
nanti kita sambung pulak next entry pasal hotel dan lain-lain.

cya around!