Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Saturday, December 29, 2018

2018 in memories

assalamualaikum and hi!


2018 dah hampir ke penghujungnya.
lagi three days kot to y2k19.
2018 has given such sweet and bitter memories to me.
tak dapat nak reminisce semua photos, hence i picked the top ones.

here's 2018 in my humble eyes.. :)


tahun ni kitorang celebrate new year through royal hotel's wide glass window.
the view of bukit bintang overall, a bit of fireworks too (since KL ni penuh bangunan tinggi-tinggi, apa je la yang tinggal untuk view tu. haha)

awal tahun memang kebiasaannya waktu yang sibuk untuk ofis.
sebab februari kitorang akan gerak ke istana *aiceh bunyinya macam nak gerak pergi mana je kan HAHA*
tahun 2018, dua kali dipilih untuk LO-ing:
one to DS Dr. Jeyaindran at the state palace,
two to Datuk Isham Ishak at the KSUKP meeting.

mind you i'm not the looking-for-a-limelight kind of person.. just doing my job sebab nama naik. tu je. haha


geng istana. keahlian bertambah saban tahun. haha


februari jugak adalah bulan wedding anniv hubs and i.
we celebrated makan-makan as usual.
kalau tak silap, going for a healthy steamboat. lolx
i got my first air-fryer this year!

i bought it, hubs bayarkan. so no suprise here HAHAHA (except the balloons, those were from him)

hari ini dalam sejarah: 9 mei 2018 adalah hari pilihanraya umum malaysia ke-14.
went back to ma hometown in shah alam and did my duty.

ariana followed me. anaqi followed his babah back to banting.

the GE's result was quite a shock sebab pembangkang (pakatan harapan) menang selepas berpuluh tahun BN/UMNO took charge.
jadi di pihak kami-kami pegawai kerajaan,
kerja-kerja adalah on hold for a few months sementara dapat keputusan tentang kementerian dan fungsi kementerian. and new minister, too.
so banyak benda pending di pertengahan tahun,
dan ofis kembali beraksi di 3rd quarter. lolx

meeting with friends.
we're not doing it frequently sebab masing-masing busy.
tapi ada time-time tak busy, kitorang keluar.
from all the photos, i chose this one.
sebab sy teringat time ni hari apa ntah,
tapi ramai gile orang keluar sampai berderet kereta sepanjang jalan.
sejam lebih baru dapat makan and we went back late to the office.
hari yang gila. haha

16 mei 2018. tengah 'panas' lagi post-GE.

then the blissful ramadan arrived.
ada beberapa kali berbuka puasa kat luar.
salah satunya dengan my bestie, azra and her families.
families tu termasuk parents, adik-beradik azra semua haha
twas meriah and nice.
then tempat wajib, the pullman putrajaya.
walaupun rate dia mahal,
we did buy it sebab experience tu mana nak dapat. tempat lain tak de.
budak-budak pun happy, makanan sedap, so no complaint.

masa ni tengah ada performance kat pullman. sambil-sambil orang berbuka puasa tu ye. siap ada sembur-sembur api bagai. haha

tak dilupkan, projek-projek seni AAs.
gambar kat bawah ni, diorang tengah buat dinosaur.
i participated a lot in their art projects, because i love art.
and i would love to support them in everything that they do.
as simple as that.




tahun 2018 jugak adalah tahun yang paling banyak kitorang berulang-alik ke hospital.
abah was sick, as everyone knows.
ada time sy ke sana untuk visit, tunggu, atau ambilkan ubat lepas abah balik ke rumah.
gambar kat bawah ni sebenarnya gambar 2017.. tapi sebab gambar ni happy. so :')
in 2018, abah's health was decreasing, dah kurus sikit and all.
he refused chemo and we respect that.




8 jun 2018, abah kembali ke rahmatullah.
it's still on ramadan, in fact the final week and final jumaat of ramadan.
his death inspired me to improve my amal, really.
i remember that i was in real agony that month, that i got my first asthma in my whole life because of it.
semoga Allah sentiasa melimpahkan kasih-sayangnya kepada abah di sana.
we truly miss you.



then came raya!!
tak de raya mana la, masih mode bersedih.
was wearing a white scarf for it.
tahun ni raya aidilfitri kat banting.
kena rekod ni, nanti senang tahun depan nak buat rujukan HAHA

tema dusty pink/light purple.

ketuk-ketuk dapur masih berjalan macam biasa.
ni adalah salah satu hidangan yang digemari; singgang tulang, ikan selar kecik goreng garing, sayur campur. what a perfect combo. fuhhh.





lepas tu bulan jun-julai muncul musim durian! jyeah
tahun lepas durian mahal gileeeee.
tahun ni, fuh. bolehlah dapat RM10 sekilo kat bandar :D

tengah makan durian batu kurau ni. sedap! dua ni pesaing kitorang hahaha


ada 3 weddings utama berlaku tahun ni. all my cousins.
one wedding izrul and ummu,
second wedding zila and (alamak lupa nama husb dia!),
third wedding asya and arif (tak de photo sebab tak transfer lagi daripada phone).
congrats!!

di wedding izrul dan ummu.

'business' trips ada la 2-3 macam tu.
salah satunya sy ke kelantan. pergi pun dalam 2 hari 1 malam je.
kalau tak, memang lagi panjang kaki ni melangkah. haha
sempat jugak jumpa my kelantanese friends at sana.

on AA. dapat makan free. wifi free. kahh.


2018 ni tahun yang busy jugak sebab dok uruskan hal-hal rumah baharu.
pindahnya tak pindah-pindah.. lolx.
bulan nov baru dapat pindah.
banyak isu la dengan kontraktor.
tapi akhirnya settle.

papan tanda nombor rumah ni booked sendiri.. sebab lawaaa.


2018 jugak menyaksikan farewell sy dengan WP*V 770*9.
huaaa sedih jugak la sebab dah 10 tahun dengan myvi ni.
beli kereta baharu, myvi jugak. lolx
terpaksa jual sebab dah 10 tahun, banyak  pakai duit untuk maintenance je.
but i love this car nevertheless, banyak ups and downs dengan kereta ni.
dari zaman universiti, kerja kat perantauan sampailah dah kahwin dan having kids.



22 ogos 2018, raya haji.
raya kat shah alam.
depa ni tema hitam sebab dalam kesedihan raya tanpa abah this year. hee.
ai is tak de baju hitam, biru la kitaaa.
nak masak rendang memang tak boleh la sebab nanti my mom terkenang kat arwah abah.
tu fave abah tu (fave sy jugakkk)
so this year punya raya,
makan best jugak; nasi minyak, ayam merah, sate etc.


raya yang tak berapa ceria untuk kitorang.


tahun ni jugak merasalah kitorang 4 beranak pi main salji.. hahaha.
firstnya ke iCity, shah alam.
best main snow kat situ.
second tu nanti kita cerita kat bawah-bawah ni :D


hari merdeka!
the kids semua comel gileee masing-masing pakai baju bertemakan merdeka.

look at anaqi! lolx!


tak silap malam ambang merdeka tu,
kitorang ke royal floria putrajaya.
akhirnyaaa ni first time ok sy pergi.
sebelum ni 2 kali ada niat nak pergi, tapi tak dapat sebab parking penuh.
(dah sampai, tapi kerja pusing-pusing je cari parking. last-last balik :P)
kali ni pergi awal sikit dan dapat tiket free. so. haha

at floria!

pagi esoknya pergi ke pusat pentadbiran putrajaya untuk tengok perarakan hari merdeka pulak.
bagi budak-budak experience and seronok untuk sambut merdeka ni.

cheese!

haa ni kali kedua kitorang main salji for 2018.
tapi tak de la kat oversea.
ni kat genting.
asalnya nak pergi bulan jun.
dah book dah pun, tapi cancel balik sebab time tu la arwah abah meninggalkan kitorang *al-Fatihah*
so dah lama sikit baru booking semula.
sebab ni pakai baucer daripada membership.
lambat-lambat nanti takut tamat tempoh pulak.

tempat ni lagi sejukkkk -8 degree. beku weh!

ariana jugak telah menyambut super-belated-birthdaynya.. ahaha panjang ceritanya.
(pendekkan)
ok :P
alkisahnya dah beli la kek dia masa bulan jun hari tu.
tapi time tu, ada kebakaran kecik kat blok taska dia.
so black out satu bangunan blok.
lebih kurang sebulan jugaklah macam tu.. tumpang kat taska lain.
kek dah tempah, so nak buat macam mana.
makan sendiri-sendiri je la and sebahagiannya bawak ke taska tumpangan, bagi kawan-kawan dia makan.
but no celebration for that time.
ni bila taska dah beroperasi balik, kita beli kek baharu.
awal bulan 10 baru dapat sambut.
bertuah ariana ada 2 kek tahun ni. lolx


spot anaqi, manja lebih. haha

13 oktober 2018.
harith and durra's engagement.
hui tak kenal lagikah harith ni.
nampak muka sepesen macam sy kan.. adik sy la tu! hahaha
tak ingat dah buat blog entry pasal ni ke tak (macam belum)
sibuk sungguh sampai tak sempat buat entry.
but basically, they're both engaged yay!



and thennn
birthday anaqi pulak muncul pada hujung oktober.
celebrate kat taska pada 2 nov.
tak habis-habis dengan ultraman, budak ni :P

ultraman keti. hahaha

time merdeka haritu ada masuk merdeka selfie contest kat ofis.
dapatlah menang hadiah saguhati.
ni namanya menggunakan kegemaran bergambar to good use :DD
tahniah kepada diri sendiri wah haha

selain tu tahun ni jugak first time dapat grand prize cabutan bertuah.
menang tv.
tapi tak de letak gambar kat sini.
just mention untuk kenangan.
tv tu sy bagi kat my mom.



next!
hari sukan taska AAs.
came to support them, macam biasa.
babah tak de time ni sebab bekerja kat kemboja.
we had fun.
lepas habis sukan, berjimba kat alamanda pulak.

dengan kawan-kawan ariana. mesti budak-budak ni akan rindukan satu sama lain next year. sebab dah sekolah/tadika lain-lain.

pelancongan seterusnya berlaku pada 8 dis 2018.
kitorang tahun ni melancong banyak bergantung ehsan kepada trip-trip ofis HAHA
sambil kerja sambil bercuti katanya.
save budget di situ :DD
so this time ke JB.. ada retreat ofis hubs.
dapatlah kitorang ke helo kitty world, thomas and friends semua tu.
legoland je tak pergi. orang kata panas, betul ke?
sempat jugak makan beriyani johor ori. sedap!
kalau tak, dok makan beriyani mamak je la kat sini. ahaks.




kat helo kitty world jugak ni. hidup ni penuh warna-warni, macam reben-reben tu. haa nampak tak ai bagi analogi. kahkah


10 dis 2018.
hantu buku ni tak sah kalau tak ke jualan buku besar-besaran big bad wolf kat MIECC.
my annual must!
memang akan ambil cuti setiap tahun semata-mata nak ke sana.
pesta buku PWTC pun ada pergi tahun ni.. ikut trip ofis.

biasanya memang akan pergi sorang, time week day. so boleh duduk sini setengah hari belek buku-buku je. ah heaven!


so tu je la re-cap 2018 kali ni.
hari ni akan sambung holiday, tapi may be akan update dalam entry biasa je la.

i guess that's all for my 2018 story.
macam tak setkan azam tahun baru je tahun ni (ada ke?)
kalau ada pun biasanya azam yang sama, nak upkan amal ibadah. hihi

may 2019 being a good year for us all.

and 2018, you're also a good one! till then! :)
Monday, December 24, 2018

wani e at snow world, genting

assalamualaikum and hi!

macam yang diceritakan sebelum ni,
area first world plaza, genting masih dalam renovation.
yang bukak cuma a few kedai dan snow world.
ada mall jugak, sky avenue.
tapi mall tu macam tak meriah.
mungkin sebab tak de indoor themepark (yang tengah reno).

-ini backdated entry, harap mak long-

:P

back packku yang sangat berjasa.

kitorang gerak ke first world dari hotel grand ion deleman dengan menaiki shuttle bus yang disediakan. free je ni.


pemandangan turun bukit. lawaa. dengan kabus-kabus.



in the bus.



sampai-sampai je terus snap gambar sebab nampak pokok lawaaa (lampu tu yang lawa kat pokok. haha)



tu babah and anaqi.



snap angle lain pulak. dasar sangat :DD



haa ni la shopping mall sky avenue tu. agak tak havoc di situ sebab banyak kedai kat first plaza, termasuk theme park tengah reno/construction.



datang sebab nak main ni je :P

snow world, genting ni sejuk gile gile sejuk ok.. around -8 degree celcius macam tu.
kalau korang tanya comparison dengan yang kat iCity nun,
kat genting lagi sejuk.
sejuk tahap mulut ko kebas dan habis keluar air hidung semua sebab sejuk sangat. bahaha
of course lagi selesa kat iCity la, sebab ai is tak tahan sejuk.
tak mampu nak dok oversea macam ni :P


mi familia.



with hubster.

lagi satu, area kat snow world ni agak besar jugak la..
dan bertingkat-tingkat. 3 tingkat kot macam tu.
so korang boleh explore sana sini.
tapi ada time masuk dia.. bukan boleh masuk the whole day.
boleh google la nanti kalau nak tau timing dan harga tiket semua.
sy dah lupa dah berapa, sebab dah agak lama berlalu. lolx


boleh main slide pelampung. ya ni ariana main. kitorang ni penonton je :D (ada pekerja-pekerja dia tunggu kat bawah)



just a selfshot.



ruangan snow world yang agak luas, boleh main bola sepak macam ni :P



boleh naik tangga ni untuk ke tingkat atas.



macam budak jepun ke korea pulak dalam gambar ni. kalau tembam sikit lagi, mesti jadi. HAHAHA mak kejam :P



sejuk dia toksah cakap la. mulutku dah kebassss! tapi masih gigih bukak glove sebab nak snap gambar. haha



boleh jugak bergambar kat props kedai-kedai ala-ala kat perancis.



kedai-kedai ni ada di tepi tangga. props je ye.. bukan kedai betul.



ni yang AAs suka.. main salji. haha



ada seseorang (yang kecik) dalam pondok telefon.



gambar dua orang ni jangan lupa.. haha.



ok tak tahan dah. jom keluar!



tahan pulak budak-budak ni pegang ais.



the end of photos :)

overall, a nice experience.
sejuk sampai nak tergolek. haha

till then!