Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, August 16, 2018

wani e's august update


assalamualaikum and hi!

ahhaha. tiba-tiba banyak masa pulak nak update blog.
biasalah, waktu hectic ai berehat seketika.
tapi serius, sepanjang mingu lepas, minggu ni.. memang sibuk back and forth.
sibuk yang datang serentak.

now bolehlah recap pelbagai peristiwa lepas! lolx
tak dapat recap semua, tapi a few.
sebab banyak.
by photos la macam biasa,
because a photo speaks with its caption. haha
bacalah korang caption tu :P


sekitar hampir sebulan lalu, visiting atolness masuk wad akibat insiden minor yang berlaku. didoakan beliau cepat sembuh.



pada masa yang sama, frequently visiting kubur abah from time to time.

everytime teringat abah, akan sedekahkan al-Fatihah and ayat kursi.
memang everytime.
guess it gives me ease at heart.


adik-badik :) oh lupa nak habaq dah tanam rumput karpet tu kat kubur abah. batu pakai batu sungai. comel kan. hihi

dalam masa 2 bulan ni, dah bertambah baris-baris kat kawasan perkuburan tu.
menandakan ramai yang pergi.
menandakan hidup ni sementara and tak lama.
so buatlah sebanyak mana kebaikan,
kerana kita tak tahu kebaikan mana satu yang akan membantu kita untuk ke syurga
(ni pun sy dengar somewhere daripada ustaz. and he's right).


seperti yang sedia maklum,
ikea tu dah macam rumah kedua kitorang.
sindrom orang nak masuk rumah baru memang macam ni kot.. haha.
ada je barang nak beli.
tapi banyak masa kitorang kat sana survey-survey barang je.. tak beli banyak pun.
tapi ada one time datang,
terus beli sofa and katil. sekali untuk penghantaran dan pemasangan kat rumah.
sebab kos penghantaran bersekali RM70.
kos pemasangan pulak, 10% daripada harga setiap barang tu.


ahhahaa vain shot sekali kat dinding toilet pameran ikeaaa :P



"hey keke, do you love me, are you ridin'.." hahaha nampak tak terpengaruh tu :DD (ni nama dia anaqi, tapi kitorang panggil qiqi/anaqi).



bebudak kena paksa bergambar masa makan ais krim ikea. wah haha

nak buat post khusus ariana anaqi macam tak sempat.
so update terkini kat sini..
ariana dah minum susu cawan (sy buang puting botol susu dia sebab dah pecah).
anaqi pulak dah start nak pee kat toilet. poo masih perlukan sokongan diapers. hahah


dalam sebulan yang lepas jugak, outstation ke kota bharu.

i love KB! since i'm a foodie.
lepak 2 hari 1 malam pun dapat try makan a few dishes.
kalau lagi lama mesti lagi best kan.
tapi apakan daya, mesyuarat sehari je. haha


jumpa kakak kawasan KB 1; izah :D thanks izah, bawak belanja makan.



kakak kawasan KB 2. asalnya nak jumpa sekali dengan izah, tapi nadya ni tak sihat time tu. so jumpa the next day time nak pergi meeting je lah. nasib baik ofis dia berdepan dengan hotel ai. lolx


balik dari KB, jumpa geng CSM pulak.
geng luncheon ai, kali ni makan kat food court alamanda.

me, bestie azra, elia and mar.



lepas tu terserempak pulak dengan lija (2nd from right). ahaha



pergi majlis akikah barraq al haq yang grand. tak de meja nak duduk, semua penuh. alih-alih dok kerusi yang disusun kat tepi. husband tak makan pun. dia teman je.



nasi lemak ciast yang tetiba viral. tetiba queue yang panjang menjadi semakin panjang lepas viral. wahaha



bukan wani e saja, husbandnya jugak beli keta baru. tapi beliau beli lagi awal.

alkisahnya husband ai suka kereta warna silver (kereta myvi SE dia sebelum ni pun warna silver. kereta sy warna hitam).
so kitorang dok ngejek satu sama lain punya kaler hahaha
ai is cakap kat dia, sapa pakai warna silver ni zaman 80s la back to the future la apa kan.
dia tetap mempertahankan warna silver yang katanya susah nak nampak kotor dll.
dia suka warna silver.
alih-alih dia beli warna kelabu ni. warna fave sy.
sy tanya lahh kenapa tak beli silver.
sebab sy nak warna ni katanya. kihkih
sy tak kisah pun sebenarnya dia nak beli warna apa. tapi grey tu cun, kan :P
bolehlah kitorang bershopping kat ikea dengan lebih kerap lagi;
dah ada kereta panjang. lolx JK


ni photo masa pergi beriadah kat taman saujana hijau, putrajaya.



sy datang ke sana semata-mata sebab nak pijak rumput :P



apalah ertinya blog wani e kalau tak de gambar makanan, kan :P ketam ni beli kat ofis, RM10 3 ekor. balik rumah, goreng.


tambahan,
14 ogos hari tu birthday abah yang ke-63.
(tapi kalau ikut kalender hijrah, abah memang dah 63).
hope he's good over 'there'.
i know Allah will take care of him.
al-Fatihah to abah.

oklah dah habis gambar.
lenkali sambung lagi.
restless dah menaip ni. bahaha

byebye!

presint diplomatik banyak kedai makan, wui!



assalamualaikum and hi!

ni photo time pergi makan kat restoran mohd chan yang baru bukak kat p15, putrajaya.
bolehlah nak hilangkan rasa rindu kat haji sharin low yang dah tutup kat belakang putrajaya tu.. huu.
restorannya luas, pencahayaan bagus.
nampak terang-benderang bila snap gambar. haha
orang pun ramai jugak malam tu (despite of malam weekday).
siap ada sambutan birthday kot.
kira meriah la.


amboi sangat si anaqi ni. gila kamera masing-masing. haha! 



familia potreto. memang silap la bahasa spanish ni. kena rotan dengan cikgu spanish. :DD

kat mohd chan, kita order yang biasa-biasa je. kihkih
macam..

ketam lembut masak telur masin.



mi wantan dengan ayam bakar untuk budak-budak.



ikan siakap tiga rasa. harga beza banyak kalau ambik kerapu. ni dalam RM50+, kerapu pulak RM80+. kenapa ntah. kerapu spesis terancamkah.



on the table.

verdict, oklah sedap.
tapi yang kat haji sharin low lagi sedap.
pilihan sayur-sayuran pun kena tambah lagi.
sebab ai suka sayur.
tengok dalam menu, tak banyak choice la sayur.
langsung tak order sayur sebab tak ada yang menarik (kangkung pun tak ada).


kemudian pada hari yang lain,
masih kat presint diplomatik.

kitorang try restoran baru jugak..
sukee sukii tak silap namanya.
kedai steamboat, grill & shell out malay style.
kedainya besar, tapi orang tak la ramai sangat.
may be sebab kedai baru.
choice makanan untuk buffet tu ada, tapi boleh dibanyakkan lagi.
may be tak berbaloi pun kalau diorang nak tambahkan banyak-banyak sebab orang tak ramai lagi.
yang best tu ada tempat untuk anak-anak bermain.
so seronoklah budak-budak kan.

boleh pilih sama ada nak steamboat & grill buffet,
ataupun nak pilih set.
tak snap gambar sangat, sebab tengah khusyuk makan. hahah


time ni AAs tengah main kat belakang, jadilah kitorang dating berdua. lolx



ambik sup ayam. ada 2 choice untuk sup; tomyam atau sup ayam.

sup ayam ni rasa sup yang letak kiub pati ayam tu.. i call it as sup perencah.
tak sama dengan sup ayam ori yang kita buat sendiri.
jadi sy buat celur je, tak hirup.
but what do you expect, kedai memang akan pakai bahan perisa/MSG/ajinomoto.
nak yang ori, pi buat sendiri, wani. HAHA *malas ai* :P
ayam marinate dia was good. sedap.
then ada ais krim, gula, jajan, biskut for the kids.
seafood semua ada cuma tak nampak ketam.
sayur hijau ada sawi pak choy, kangkung, salad kot.. dan bayam yang dah lebam.
so tak ambik bayam. 
ambik sawi je.


sebenarnya bagi lagi kedai-kedai baru bukak kat p15 ni.
lenkali boleh try kedai lain pulak haha.

till then!eatery
Wednesday, August 15, 2018

toodles, my first car

assalamualaikum and hi! *wave*

alkisahnya tak ada plan pun nak tukar kereta.
tapi manusia hanya merancang kan. lolx
time-time road tax hampir nak meninggal,
ditambah pula dengan SST tax dah macam melambai-lambai (september is too close!)
i made a decision to buy a new car.

not that i don't love wpv 7*7*0*9.
we had so much ups and downs and turrnnn together. haha
macam-macam challenges wpv ni pernah lalui.
kena langgar harrier, hilux, kereta lama, tiang, divider tepi masjid (and so on. biasalah. kahh)
tapi time-time kena langgar tu, salah pelanggar ye. kesian kau, wpv.
ada yang dok suruh 'mandi'kan kereta. sebab banyak nau accidents.
khurafat apa semua tu. hahaha
padahal salah sy sendiri yang keluar tak baca doa (zaman jahil. lolx).


the last day with wpv 77**09. 14/8.. birthday abah tu. hee



oklah kita kasi wefie satu before i let it go. let it gooooo let it goooo *kejadah nak nyanyi semua ni hahah*

asal-asalnya pun bukan nak ambil kereta baru semalam.
semalam tu nak pi hantar wpv tukar cermin kereta.. sebab insurans cover.
nak kejar sebelum road tax meninggal minggu ni :P
tetiba en. hadi perodua bitau kereta dah ada.
dapat free tinted siap.
so bergegas la kita hantar wpv dan lepas tu mr. andy pembeli kereta terpakai hantar sy dan ariana (yang follow sekali) ke perodua kat area klang.

en. hadi kata sy nasib baik, sebab ada stok.
tetiba ada customer tak jadi beli. alhamdulillah la kalau macam tu.
kalau tak, kena tunggu 2 bulan (which is pada zaman SST muncol kembali! hah haha aduii)

wpv tu sy pakai 10 tahun, ok.
sejak zaman final year belajar.
nampak tak betapa loyalnya ai ni :DDD
atas dasar loyal, ai beli myvi jugak :P
kaler pun lebih kurang.
tapi ni namanya warna granite grey. dulu hitam.

cangg! kereta baru. it's time, i guess. nombor plat dah siap-siap beli. tu pun in a rush.

no plat kereta, RM260.
tapi sy up bagi RM270 buat belanja lunch orang yang tolong dapatkan number tu. haha
nombor biasa-biasa je, tapi meaningful la.
(rasanya korang dah boleh teka nombor apa. kahkah)


myvi advance 1.5cc.

review setakat pakai 2 hari ni, ok je.
myvi baru ni tak pakai kunci macam dulu.
pakai push start button.
lepas tu security dia bagus la.
macam kalau kita drive sorang, dia akan bukakan pintu belah driver je.
pintu lain locked.
nampak macam ruang lebih luas, kereta lebih panjang. ke ilusi sy je? lolx
lampu pun ada fog lamp.
cermin pandang tepi tu boleh auto tutup (yelah ai dulu pakai kereta usia 10 tahun.. haruslah banyak improvement by perodua)
kereta solid. bunyi alarm, signal semua nice.
design wise pun sangat lawa.
depan belakang semua cun.
overall i'm contented to have a new car on the time i need it the most (sebab wpv dah start menderum lepas tukar aircond hari tu).

to a new, great journey and experience with the new car!
moga-moga Allah lindungi sepanjang perjalanan (dan juga off-road).

wpv, you've done good.
sangat-sangat berjasa.
semoga dapat tuan yang best ok.

toodles!
Tuesday, July 31, 2018

july's life update

assalamualaikum and hi!

julai pun dah nak sampai ke penghujung.
entry ni tak de gambar sebenar sebab tak transfer lagi. hahaha

so here goes update kehidupan dalam ringkasan :P



  • orang lain tengah kegilaan tengok drama jangan benci cintaku (husna di sana, husna di sini), tapi sy dok tengok my kitchen rules season 9. AHAHA
  • tak pindah rumah baru lagi. kerja-kerja masih berjalan. cat rumah pun belum :DD
  • hajat di hati nak tukar rumput karpet japanese, tapi harga dah RM5,700.00. *menangis tepi bucu seketika. HAHA*
  • ikea tu dah macam rumah kedua. asyik pergi ikea je back and forth. belinya tak :P
  • tapi weekend baru ni, akhirnya berjaya beli perabot! kebetulan tengah sale. belilah sofa seketul dan katil budak-budak. asalnya nak beli Busunge 2x. untuk ariana 1, anaqi 1.

busunge. ada juga warna soft pink.

  • tapi sampai-sampai kat ikea, budak-budak berkenan dengan Kura pulakkk. fuh jimat duit! 1 katil, 2 orang.

kura bed.
so untuk deco-deco, tak habis fikir lagi nak buat macam mana.
fikir camne nak cat je ni.
upah cat dah la mahal. haha
tepi terpaksa cat jugak sebab orang yang buat kerja tu pegang-pegang dinding, memang dah kotor jadinya.

eh macam malas nak menaip la pulak. kikiki
sambung nanti ok!

bye byeee!!

(eh pendek pulak entry! lolx)
Wednesday, July 18, 2018

hari ini hari rabu

assalamualaikum and hi!

kahh apakah punya tajuk :DDD
layankan je lah sebab ni entry cerita hari rabu! *hari ini*

tetiba teringin nak makan burger,
tapi sebab dah berazam nak kurangkan processed food,
terfikirlah nak buat burger sandwich sendiri.
sedap jugak! lolx

my grilled chicken burger sandwich. bawak bekal ke ofis.

sy tak diet ye. itu bukan lunch.
itu untuk breakfast. bahaha

burgernya sama macam biasa.
roti ban, timun jepun..
cuma untuk ayam grillnya, ni sy share recipe:

sebab tak snap gambar ayam, nah ambik gambar daripada IGstory haha.


BAHAN-BAHAN:

  • sikit minyak untuk tumis
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • hampir setengah bawang holland - potong bulat macam nak buat onion rings, tapi nipis
  • dada ayam - hiris kecil dan nipis
  • sos tiram
  • serbuk paprika
  • serbuk lada hitam
  • garam / gula as seasonings
  • air sikiiit
CARA-CARA:
ko tumis je bawang putih, bawang besar tu sampai separa layu.
masukkan ayam. air sikit kalau kering.
then campur semua tu.. sos tiram sikit je, serbuk paprika pun jangan sampai melampau merah ayam tu.
then lada hitam, gula sikiiiit je. garam.
bila dah siap, angkat dan letakkan atas roti ban burger yang dah disapu planta dan dibakar atas pan.
SIAP! hoahaha.
serius sedap.
resipi ni sy reka sendiri. tak de hak paten, bolehlah korang cuba. HAHA
(credits jangan lupa :'DD)



tengah hari pulak ajak husband makan kat luar.
tetiba teringan nak makan selain daripada kat ofis kan. lolx
so ke serabei ayer @ 8 lah kita.

i ordered penang's char kwey teow. boleh tahan la sedap. udang ada 5 ekor tergolek dalam tu.



husband kata teringin nak makan laksam.







ok kita settle la cerita hari ni, sampai tengah hari je haha.
malam ni tak tau lagi nak makan apa.
makanlah apa je yang terfikir nanti :D

k daa!

musim durian malaysia yang havoc



assalamualaikum and hi!

haha adakah anda salah sorang yang berlumba-lumba mengejar lori durian,
tatkala lori itu muncul di sekitar kawasan perumahan anda? :P

yup, sekarang musim durian tengah menggila.
kalau tahun lepas,
frust sebab nak beli durian pun kena fikir 2-300 kali since harga mahal gile!
tapi tahun ni.. nah ambik ko, rakyat malaysia! jemputlah makan durian itu berbakul-bakul! haha

yang mengidam nak makan musang king,
inilah jua masanya. kihkih
musang king's price dropped to as low as RM20 now.
mungkin ada lagi murah? idk.

tapi sy ni kalau makan durian D13 pun dah rasa heaven sedapnya hoih.
kaler dia kuning, rasa lemak. harga pun ok.
banyak jenis durian, so korang boleh pilih ikut kesukaan.
kalau durian kampung, harga RM5, RM7 sekilo pun boleh dapat sekarang.
yang jual longgok pun ada kot.

so entry ni semata-mata pasal durian HAHAHA
setahun hanya sekali kan katanya :P
ni adalah few photos yang sy snap masa kitorang berjimba makan durian. LOL
dipersilakan tengok! :'D

time ni masa awal-awal minggu, musim durian dah bermula.

dimulakan dengan durian batu kurau kat seksyen 19, shah alam.
ma hometown. haha
durian ni jual kat area SALAM medical centre.
sy and husband pernah makan durian batu kurau masa kat perak dulu.
yang tu memang fresh dari kebun kot..
orang kampung jual tepi jalan je.
rasa sedap tak ingat.
so terkenang-kenang.
tetiba jumpa pulak durian batu kurau kat shah alam. haa apa lagi!
time ni tak ingat berapa ringgit sekilo.
(tu nampak dalam gambar beli sikit, mesti time ni harga tak turun lagi. kikiki)


ramai betul pesaing makan durian dalam family kitorang ni. lolx!



ni pun!

kalau adalah kucing peliharaan sy dulu.. si carpet.. harus join sekaki.
ye kucing pun makan durian ye.
sudah kubilang family kitorang semua pencinta durian.. termasuklah kucing HAHA
*tetiba rindu kat carpet. abah pun suka durian. rindulah kat semua. hee*


makan tak pandang kiri kanan dah budak-budak ni.



hahaha tu tengah nak ambik lagilah tu :P



lawak laa anaqiii tak tengok mana-mana dah!

ahha gambar kat bawah ni,
contoh durian gred D13.
isi kuning ok.
rasa sedap gile.
beli kat pasar malam putrajaya time pesta durian pasar tani. haha

model yang sama lagi!



glorious gile isi dia!

kemudian kitorang balik lagi ke shah alam.
singgah kat belakang.. seksyen 20 dekat-dekat stesen minyak petronas.
situ menggila jugak orang jual durian.
ada 2 lori jual.
musang king ada kat sini.. murah jugak.
tapi sebab orang ramai gile, kitorang singgah tengok je la.
yang tukang jual, tukang belah durian tu pun dah tak terlayan, customers ramai sangat.


walaupun tak beli, saja ambik bau. lolx



asalnya memang la nak beli, tapi tengok super ramai orang, kitorang pun bergegas ke tempat lain.



lagi gambar durian yang dijual kat tepi jalan besar seksyen 20, shah alam.

kitorang ke seksyen 19 pulak.. kat SALAM medical centre lagi.
tunggu durian batu kurau LAGI. haha
hari tu durian sampai agak lambat, jem sebab ada accident on the way kat rawang katanya.
sejam kot kitorang tunggu.
tapi dah dasar gigih kan, haruslah cekal menanti :D
time ni harga dah jadi RM10 sekilo.
time ni juga kitorang baru balik daripada kenduri cousin ai, izrul & ummu di rawang.
sebab tu masing-masing berbaju melayu berkurung bagai :DD

time lori sampai, punyalah bahagia muka kami. muka makcik-pakcik lain juga sama.



ni! kalau ada sesiapa nak contact.

100% eco means tak de racun serangga ke apa ye.
organik bak hang.
ada la 2 kali jumpa ulat dalam tu.
menunjukkan betapa organiknya durian ni.. ahax.
tapi kebarangkalian durian dalam condition baik tu lebih tinggi daripada jumpa ulat.
cuma ulat tu menjadi bukti, durian tu organik.
bagus la kan.
siapa nak makan durian yang dicelup bahan kimia? tak nak kite :P





ada disediakan kerusi, meja dan air mineral. kitorang dok berkampung kat sini la tunggu lori durian sampai.



ramai orang serbu ye. memang sedap durian batu kurau ni!

batu kurau ni sy beli banyak, dalam 10 biji.
malam tu pulak my bro harith beli lagi durian.. musang king dengan IOI pulak.
ok banyak gile makan durian, sampai mata ada bentuk durian ye. haha melawak je.

lepas tu sy demam (bukan sebab durian, sebab makan benda manis.. sakit tekak-demam-selsema-batuk last).
lepas demam tu, pulun durian.
langsung hilang suara. HAHAHA
ni tengah recover la ni.
doakan sisthur :P

so lepas tu ada lagi pembelian durian.
iaitu kat dengkil. semalam ni makan.
sy buat rasa icip-icip je.
sebab sedar diri, tekak dah sakit tak de suara. HAHA
selebihnya simpan dalam tupperware kat dalam fridge.
petang-petang sikit ni bolehlah makan :DD

macam mana pulak dengan cerita durian korang? ;)

last batch. mungkin ada lagi pembelian lepas ni?