Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, June 30, 2015

seeing doktor gigi

hari ni edisi malas mengupload photos, sebab phone tengah charge.

nak buat note je;
today ada appointment dengan doktor gigi kat klinik kesihatan.
kes sakit gigi hari tu.
so hari ni doc tampal yang belah lagi dalam tu.
rawatan akar tak boleh buat lagi katanya, sebab nak kena x-ray and everything.

i saw the needle.
tapi baru perasan yang jarum doktor gigi zaman ni dah semakin kurus.
dulu punya la besar gile kan. hahaha
and i aware that i'm not afraid of needle.
biasa pergi check up pun time nak ambik darah, selamba je tengok dekat-dekat nurse tu cucuk lengan.
may be sebab dah terbiasa tengok cerita gore, darah sana sini.
walaupun ai is pencinta keamanan sebenarnya.. ekeke

perkhidmatan kerajaan kat putrajaya ni sebenarnya dah setanding swasta.
contohnya kat KK (klinik kesihatan) ni.
doc dan nurse sangat baik. layanan tip top.
service pun cepat walaupun orang ramai.
dah ada sistem canggih manggih.
rekod pesakit simpan dalam database. kelas kau jah. xD

so daripada bayar beratus kat klinik gigi swasta,
better ke KK. free je. hehe
(sebab government servant dapatlah free. kalau bukan pun kena bayar seringgit dua sahaja).

kalau tak de appointment boleh datang pagi.
petang untuk appointment. biasanya yang surgery dan lebih serius.

experience my dad kena warded kat hospital putrajaya pun ok.
sistem kat sana macam swasta.
katil and bilik tak la sefancy swasta,
tapi service ok sangat and makanan sedap. kihkih

cuma kalau sy deliver baby ke,
prefer swasta.
sebab swasta ai dapat doktor perempuan.
kalau kerajaan ko kena redha kalau ada doc perempuan, alhamdulillah.
kadang yang ada cuma doc lelaki.
kalau ke swasta ada choice lebih la. (bayar pun lebih. what to do)
anddd kat hospital kerajaan biasanya ada docs yang buat praktikal tu.
sy ada terdengar kisah depa bagi praktikal rawat pesakit.
kang ada yang salah jahit ke apa. ngeri jugak.
tapi better jangan dengar cerita kan, experience la sendiri. mana tau memang ok servicenya.
yang penting kena sabar queue. tu je. hehe

ok la sebelum entry jadi makan panjang,
better stop dulu and berehat-rehat.
penatnya hari ni hoih ke sana ke mari.

nanti kita cerita lagi.

tata!!
Sunday, June 28, 2015

break fast with dear family

ni cerita semalam.
tapi sebab semalam super penat, masuk tidur pun awal, jadi tak sempat blogging.
semalam hari kemas rumah.
vakum dan mop dan kemas sana sini dengan husband.
ariana pun nak kemas jugak, dia konon-konon vakum lantai guna vakum yang dah off. lolx
memang super clean la rumah tu dan tak sepah tiba-tiba. kahkah

then basuh baju 3 round sambil-sambil kemas tu.
lipat baju 2 round from sebelum ni punya.
sabtu yang super produktif la kot.
kalau hari bekerja memang tak larat la.
nasib baik ni weekend.
so boleh rest in between kalau tiba-tiba rasa penat tu.

then family from shah alam cakap nak datang berbuka kat rumah kitorang semalam.
sebab nak solat terawih di masjid putrajaya (asalnya nak ke masjid putra, then tukar plan ke masjid besi).
diorang bawak jugak makanan masing-masing,
dan kitorang pun siap belikan lauk and masak nasi.
yang makan nasi pun sy, husband and mama. orang lain tak makan.

so diorang sampai dalam jam 7pm.
sempatlah snap gambar semua orang. xD

abah.



harith terkelepek. hahah



my husband. suka betul. haha



faliq muka control :'DD



mama.



ariana bariana. heheh
basikal tu neneknya hadiahkan sempena birthday dia yang kedua hari tu.
sy pun tak beli hadiah lagi hahahaa
tapi selama ni pun banyak belikan dia baju and toys tak mengira hari.
so kira lump sum ke macam mana tu? :P


nah hambik juadah berbuka kitorang.
meriah hoii.
makan kat atas tikar je. kampung style ;)





satu-satunya lauk yang dimasak; kangkung goreng. hehe



ayam percik bazar putrajaya. sedapp macam home made. tapi ayam medium rare sikit. kena bakar balik.



kerutub ayam kampung yang mama bawak dari shah alam. kuah pekat dan penuh rempah. lazat!



gulai ayam bazar putrajaya.



kerang bakar bazar putrajaya.



ikan cencaru sumbat bazar putrajaya.



cucur udang yang diorang bawak dari shah alam. tiap-tiap tahun everyday memang wajib beli ni time bulan puasa :D



tembikai dari fridge rumah kitorang :D manis! beli kat pasar hari tu.

tips beli tembikai manis; beli yang merah kot. kahkah


kuih-muih pun banyak diorang bawak dari shah alam.



selamat berbuka! hihu


time meriah adalah berkumpul and berbuka puasa ramai-ramai dengan family.
kalau hari biasa, lauk pun sejenis dua je. tapi tetap kenyang.
tahun ni memang konsep makan berpada je kita. haha
next untuk meriah, adalah makan buffet! jyeah. entah bila tu.
ok lah till then!! :D

tak sah kalau tak ada gambar makanan

lolx
ada tak nanti yang cakap "apa laa. bulan ramadhan ni untuk beribadat, bukan untuk makan!"
ye betul. tapi kalau ada orang post gambar "done terawih" sekalipun ada je yang tukang condemn.
so we stick to what we like; posting food photos.
sebab sy akan post photo makanan tak kira la bulan apa pun kan. hehe

ni baru sempat transfer gambar juadah hari-hari sebelum ni.
ada untuk sahur, ada untuk berbuka.
so jemput tengok la ye.
tak payah nak drools sangat.
gambar aje pun.
if puasa, kesabaran kena tahap tertinggi. hee

juadah beli je. ikan keli berlada and sup sayur.
macam tahun sudah,
tahun ni pun kelab ofis buat edaran bubur lambuk kampong baru.
memang sedap bubur dia.
tiap tahun sama je rasanya.
depa pi masjid jamek kg baru, tolong ambikkan and bawa balik ke ofis.
gigih tak gigih tu. tepukan untuk mereka!! :D



serunding daging from ku nan.
menteri kitorang, ku nan pun ada bagi serunding daging.
tahun lepas pun dapat.
satu dapat kat ofis, satu lagi kat rumah. sebab penduduk putrajaya kan. hehe
tahun ni baru sampai yang kat ofis punya.
kat rumah belum tiba lagi. xD
sedap gile serunding ni.
dia ada tambah bawang goreng dengan cili kering.
so different sikit la daripada serunding yang biasa-biasa tu.
bau pun lebih wangi.
thanks, pak menteri! :)


nasi kerabu beli. keropok goreng sendiri.
beli nasi kerabu with ayam percik, kat kedai area p15.
sebab hari-hari balik ofis sy singgah sana ambik ariana.
so terus beli juadah berbuka sekali.
time ni husband pi berbuka nasi arab dengan kawan-kawan.
sy malas nak ikut sebab tak terasa nak makan nasi arab.
so makan nasi kerabulah kita. hehe

lepas tu husband bawak balik durian, dia beli kat dengkil.


merasalah dua ulas pun jadi. hee

then jumaat hari tu kan unfortunate sikit.
ended up beli sate kan sebab bazar putrajaya tu hazabnya jam.
ni lah dia sate tu :



tu yang bentuk lonjong tu adalah kuih cik mek molek.
husband goreng. sedap ok.
makan panas-panas.


sahur semalam; sizzling sardine dengan serunding ku nan bagi :D

alhamdulillah so far makanan semua untuk bersahur dan berbuka cukup dan sedap.
yang penting kurma 3 biji time sahur memang tak lupa.
untuk tenaga sepanjang berpuasa.
ok la tak terasa penat sangat ataupun super dahaga.
mungkin sebab kita pun kerja dalam building.
haritu ada kes few buildings in putrajaya yang 3 hari tak de aircond. dugaan kuat tu.
and alhamdulillah jugak ofis kitorang tak affected. malah aircond macam kat kutub pulak. sejuk gile.
yang bekerja di luar building;
kerja di tapak binaan ke, buat sales jumpa client etc memang kuat la.
semoga dipermudahkan puasa mereka.

oklah tu je nak rant kali ni haha
selamat hari ahad.
hari ni nak relax-relax jeeeee. tata!
Saturday, June 27, 2015

kegilaan hari semalam

heylo!

entry ni tak de upload gambar makanan..
sebab malas nak transfer gambar. hahha
phone tinggal kat bilik, ni kat living room.
punyalah malas nak gerak tu kan :P

typed this at 1am saturday, jadi masih terasa macam hari ni hari jumaat.
so siang tadi agak rush la.
dah la nak buat meeting pukul 3.15,
beria nak siapkan work stuff untuk meeting..
tengok-tengok dah time rehat.
siap-siap save file dalam thumbdrive, ingat nak balik sambung buat kat rumah je.
rupanya sampai-sampai rumah tak bawak thumbdrive tu, boleh tak!!
still tercucuk kat CPU ofis *cries*

buat file baru kat laptop rumah, ingat nak combine je sampai ofis nanti.
tengah-tengah buat tu boleh pulak komputer ni nak buat updates dia hoiii (restart computer)
salah timing betul.
dengan updates tu ambik masa berzaman.
siap dah masuk waktu zohor.
siap dah solat zohor, updates tak siap-siap lagi.
nak restart apa semua tak boleh.
last-last ku tinggal aje laptop tu mengupdate dirinya while balik ke ofis semula walaupun masih waktu rehat.
sambung buat kerja kat ofis T_T
nasib baik sempat siap before meeting hoii.
ku buat kerja serupa the flash je.
nasib baik la tak tunggu updates tu siap.
nyampah :P

and petang pun agak over jugak la harini.
super penat.
pergi pasar beli barang dapur.
then nak ke bazar kat location lagi satu.
2x pusing tak de parking.
time nak keluar tu jalan punya sempit, kereta park kiri kanan.
ada van ni super besar nak lalu. waaaa kejadah ko nak lalu lorong sempit niii.
sy siap berenti nak bagi dia lalu.
pun dia geser jugak kereta sy dan berlalu tanpa rasa bersalah!!
nak turun kereta tak de guna sebab kereta lain semua queue depan belakang and jalan adalah super sempit. nak bukak pintu pun tak boleh hoi
screw you, bazar putrajaya. *menangis di satu sudut*

ended up pergi taman warisan beli sate dengan otak-otak je.
rezeki ini hari. xD

btw.
sy dah download new game from azfanizam, developer game kegemaran sy! hah haha
nama game dia 'satay club'. game ni pixel style, soo tiut!

ambik daripada internet. cute kan!

now dah level 18.
main sehari pun dah level 18. kakaka
level dia berpuluh-puluh.
tapi nak sambung level ni kena purchase full game.
esok pagi nak purchase. :DDD
alah RM7.70 je pun.
lepas tu dah boleh main forever and ever.
tukar phone pun boleh main balik (tak yah beli dah).
just guna google account yang korang pakai time nak purchase tu and log in.

ye sy memang suka main game berunsur makanan ni. forgive meeee :DD

hope tomorrow (sabtu) will be much better.
because my jumaat is kinda disastrous. lolx

till then!! :)
Wednesday, June 24, 2015

buka puasa hari keenam


hah tu dia menu berbuka puasa kitorang semalam; mc donalds. lolx
mc d tak packed pun semalam (at least kat putrajaya ni. tempat lain tak tau)
mungkin sebab hari gaji dan bonus belum tiba.
sangat convenient kalau nak makan kat luar time-time macam ni.
siap duduk dulu lepak-lepak, pukul 7.15 baru pi order.
dapat yang panas-panas lagi. haha

kalau esok ni jangan berharapan la nak makan luar kalau tak book.
for sure packed di mana-mana.
orang celebrate dapat gaji kan.

then balik rumah lepas tu, lepas urus diri semua, tidur. zzz.
bangun balik pukul 11pm baru sempat nak masak untuk sahur for today.
masak kerutub ayam. pagi tadi panaskan balik before 5am.
lepas tu dah siap-siap marinate ikan tenggiri potong kecik-kecik.
pagi tadi pun tinggal goreng je. makan panas-panas. yum yum.
nothing beats a home meal. ko masak la telur goreng je pun. tetaplah sedap di tekak. hahah

lauk bersahur kitorang. sedap hoii. (memang selera sendiri suka makan kerutub. kihkih)

husband pulak jenis tak kisah.
asal kenyang macam tu.
semua dia makan. lolx
tapi akan kumasak jugak nanti fave dia macam ayam kicap, sardin semua tu.
yang tu sebelum puasa hari tu dah masak.
nanti-nanti kita masak lagi. :D

richness.


dan entry ni diakhiri dengan gambar hadiah bantal bamboo yang abah sy hadiahkan sempena birthday haritu. wihihi (tq, abah!!)

Tuesday, June 23, 2015

sahur dan berbuka

ini photos juadah sahur dan berbuka semalam.
harini bangun pagi ai is pening dari malam semalam, jadinya goreng ayam bbq frozen dari fridge aje.. makan dengan nasi panas. sodap jugak. hehe
(tapi tak snap photo pun sebab simple je)

sahur semalam sempatlah masak daging kicap berkuah bersama kentang dan carrot.
macam biasa, masak tengah malam tu selepas terjaga daripada tidur. haha
sy ni tidur awal bulan puasa.
kang tengah malam baru bangun balik nak masak.
sebab lepas isyak tu memang penat sungguh.
so kita tidur dulu.
kadang lepas maghrib pun tidur dah.
nanti bangun balik sambung solat isyak/terawih at home.


simple je sahur kita. lauk sejenis tapi campak sayur-sayur sekali dalam tu. ahaha. kurma tak tinggal. xD



daging kicap. letak cili api sikit kasi pedas.

time sahur, kalau boleh memang nak makan lauk yang richness.
means berat sikit la macam berkuah and ada bawang-bawang semua tu.
sebab lagi rich lagi lambat lapar kot. boleh pakai ke teori ni haha
kalau boleh lauk berdaging la. tak kisah ayam ke beef.
kalau ikan cepat sangat hadamnya, nanti akan lapar tak sampai beberapa jam. lolx
itu cara sy la. orang lain nak makan kurma dengan air je pun apa ada hal :)


ariana enjoyed her bubur lambuk.
gambar kat atas ni dah nak dekat buka puasa semalam.
bubur lambuk beli kat presint 15.
memang hari tu ingat nak cari port lain membeli juadah berbuka, selain daripada bazar putrajaya yang forever cramped tu.
so jumpalah kita kat kafe bakeri ikhwan.
kedainya kat area-area dominos and pizza hut.
macam-macam ada la, murtabak, tau fu fa, lauk, bakar, kuih etc.
harga tak de la murah mana tapi beli berpada la konsep dia. ikiki
mana ada kedai harga murah kat putrajaya ni.
diorang ni bajet rakyat putrajaya ni kerja semua CEO agaknya. hadoi.

so berjayalah membeli tiga ketul ayam bakar percik yang memang rasa macam home made punya, sate ayam seringgit secucuk sebab satenya besar and panjang.. banyak rempah ratus puak tu.
bubur lambuk untuk ariana.
kuih onde-onde comel. kecik betul. 7biji dalam 1 plastik. tapi sy lagi prefer yang saiz kecik daripada onde-onde gigantic. yang besar macam tu doughy sangat.
then kangkung goreng.
ada jugak puding roti dibekalkan oleh mama dari shah alam. hehe





sate and ayam bakar. yums!



kangkung goreng.



puding roti my mom. :)



bubur lambuk dan onde-onde.






orange juice saya.



husband buat iced chocolate.


simple je kan?
memang makin lama makin simple lah juadah bersahur dan berbuka kita. ekeke
may be mengambil konsep kesederhaan aicewah.
kecuali kalau makan kat luar la.
kalau makan kat luar kena enjoy the food. wihihi

today dah hari keenam kita berpuasa.. insyaAllah.
my hope that sy boleh completekan puasa sy tanpa ada kesukaran apa-apa.
sebab semalam pi check HB sy low ok.
nak kena makan sayur lebih ni. bayam to be exact. and few selected food.
tu yang pening semalam bawak ke hari ni tu.
bahaya jugak HB low ni.
(tapi tak sebahaya hypertension kot. but still kena berjaga)

eh dah pukul 5 petang ni.
hari ni berbuka kat alamanda je.
nak pergi bazar memang tak larat haha.

kbai!

panggilan telefon

biasa kan orang call nak promote macam-macam via phone.
ni baru-baru ni dapat dua panggilan;
satu nak promote prudential (insurans).
satu lagi nak promote upgrading TM unifi.

sy memang tak faham kenapa yang tukang call tu kalau kita dah kata tak nak, dia tetap nak tanya "KENAPA?"
i mean usaha dan kesungguhan dia tu memang la harus dipuji.
tapi agak annoying la pulak.
ko promote barang/service, orang dah tak nak, tetap nak mintak orang tu justify.
ini bukan benda wajib kan.
kalau orang tak nak tu maknanya tak nak la.

yang jual insurans kalau kita dah kata tak nak.
"kenapa?"
"sebab sy dah ada insurans' plan lain." (dah bagi jawapan ni)
"boleh sy tau cik pakai insurans apa?"
sy memang tak nak jawablah ni sebab for sure diorang akan menceritakan keburukan insurans yang kita dah ambik tu.
ingat senang-senang ke nak terminate insurans sedia ada then nak ambik pulak insurans ko?
affect nilai insurans kita by time, ok!
ingat macam beli kasut agaknya boleh tukar-tukar macam tu je.

yang unifi ni dah 2x kot call. orang berlainan.
dah kita cakap tak nak upgrade (kena tambah lagi RM20 dan dapat speed lagi laju)
"kenapa?"
"sebab sy bukan pakai berat sangat pun internet ni. sy pakai biasa-biasa je." (means i tak download yang heavy-heavy.. tak perlu kot nak upgrade bagai)
lagipun hari biasa kita kerja kan. pakai wifi kat ofis. yang kat rumah tu malam je guna.
"tapi cik, satu hari nanti cik kena upgrade jugak. time tu cik tak akan dapat dah harga macam ni. rugi cik."
"maksud awak, nanti plan vip 5 ni dah tak de ke and ada vip 10 je?" (dia suh upgrade ke vip 10)
"tak cik. tapi pengguna semakin ramai. nanti line internet cik akan semakin slow. nak tak nak cik kena upgrade jugak nanti." (pandai-pandai je mamat ni)
"oo kalau macam tu tak pe la sy tak berminat."
still jugak dia nak pertahankan nanti line akan slow dan kena upgrade jugak.
adoii.
ko tau tak walaupun extra charge tu tambah RM20 sebulan je, itu dah menambah bil bulanan sedia ada.
banyak benda lagi nak guna untuk belanja weh selain nak internet laju sangat.
kalau sy kerja IT ke perisik ke nak connection laju-laju ni make sense la.
ni pakai pun waktu malam je on normal days.
nanti rugi sebab tak guna sangat tapi kena bayar lebih.
ngerti?
lepas sy dah cakap banyak kali tak nak tu, akhirnya tanpa ucap terima kasih ke apa terus dia "ok" and hung up phone.
tengok tu.
mentang-mentang kita tak nak.
hilang terus budi bahasa.
aiyo. nasib baik i tak upgrade.
kang sia-sia je bagi komisyen kat orang macam tu. lolx

apapun jangan nak terus grab promo-promo via phone ni.
anything, kena check dulu.
takut kena tipu atau tak menyebelahi kita sebagai pengguna.
aight.
jadilah pengguna bijak.

till then.
Monday, June 22, 2015

asus zenbook ux305 saya

lolx ingat tak punca-punca blog ni lambat ber-update (selain daripada owner dia ni pemalas lipas? kihkih)
satu, sebab laptop and notebook sy dah rosak.
dua, sebab kat ofis, depa dah block blogger so tak dapat nak blog kat ofis.
tiga, desktop kat rumah diconquer ariana bariana yang nak tengok nursery rhymes / husband nak main games. (walaupun kalau nak pakai, husband stop je game dia tu. tapi main conquest by bariana tu lah! hooo)

tapi ni tiba-tiba ada 2-3 entries pulak muncul kan.
apakah rajin sangat.
yeee satu, sebab hari ni sy cuti wah haha (nothing beats a break on monday!)
dua, sebab sy dah ada baby baru woih.
at lasttttt berjaya jugak membeli ultrabook setelah sekian lama plan! haha

kebetulan beli time birthday sendiri,
so kira hadiah birthday untuk diri sendiri la kot plus memang nak beli kalau tak birthday sekalipun.
duit dah lama standby, cuma berura-ura nak beli yang mana satu.
sebelum ni aim nak beli xps13.
tapi bila tengok, lepas GST harga semakin mahal.
dah naik sampai 5k lebih hadoii.
daripada beli ultrabook mahal-mahal baik guna untuk lain ye tak.

lepas tu aim model dell yang lain pulak.
yang boleh lipat and ada stylus semua.
so semalam pergi sunway pyramid, kedai komputer yang pernah pergi dulu time xps 13 harga murah (tapi tak de stok. now ada stok tapi dah mahal. guu)
ada la model dell dengan stylus tu. styleee.
tapi orang kedai introduce pulak asus zenbook ux305 ni.
katany sangat baru kat market.. baru 2 bulan.
patut pun sy survery-survey tak jumpa! (sy suka survey dulu, baca specs semua baru beli)


asus zenbook ux305 yang dah selamat dibeli. hoho

apa yang menyebabkan sy attracted untuk beli zenbook ni berbanding model-model lain yang orang kedai tu deretkan depan sy *ahaha* adalah sebab harga dia yang affordable, design dia yang nipis and lawa gile macam macbook kotttt AND sebab ringan daripada yang lain.
more to design sebenarnya. hehe
tengoklah! lawa gile kot, yang sy beli ni warna rose gold.
ingatkan silver. stress orang kedai tu, dia beria cakap rose gold. ahaha
dia macam emas pinkish macam tu la.
tapi tak nampak emas over-over pun. nampak lawa je. kahkah


sleek design. nipis sungguh!

even time tu ada macbook sebelah dia, sy angkat and rasa yang zenbook ni lagi ringan daripada macbook tu!
(sy perlukan ultrabook yang ringan untuk angkut ke sana sini)


satu yang dia tak de adalah backlit light untuk keyboard. kalau ada mesti cun. oklah tu dengan harga yang tak sampai 3k pun.

yang ni paling high specs yang kedai tu offer.
harga below 3k ok.
kalau specs rendah sikit lagi murah harga dia.
yang ni dapat dengan harga RM2,789 kalau tak silap.
ok sangat kan, dengan nipisnya dengan ringannya, dengan anti-glare.. full HD lagi.
ok fine tak de la tahap retina display macam macbook tu tapi ai nak buat blogging je kot, bukan nak render 3d animation. hehe

jadi kepada yang mencari ultrabook murah, baru, ringan 1.2kg, specs best gile, laju, bateri tahan 10jam, anti-glare dan macam-macam lagi yang best (google lah nanti) boleh la consider untuk beli zenbook ni.
ada 2 kaler; rose gold and black.
cuma kalau nak kata keyboard dia tu, sy lebih prefer keyboard dell la.
perasaan menaip dengan keyboard dell tu tak tau nak cakap macam mana. lembutnya lahaiii
tapi keyboard zenbook ni pun ok je.
cuma ni pandangan wani e yang particular sikit bab keyboard and benda-benda yang berkait dengan touch, feel and sense.
tapi design part dia memang win la.

tapi kalau ko nak buat main game dengan grafik yang super power, this is not the ultrabook for you.
kalau nak guna macam sy buat blogging, facebooking dan benda-benda simple lain, boleh aje.


gorgeous!



tengok movie ok sangat ni. haha

oh. intel core m ni kata orang kedai tu adalah latest tech, sepesen la dengan i5, i7 semua.
tapi yang ni latest dan menjadikan pc ko lebih laju dan lebih cepat bila on.
tak payah tunggu lama.. within 5 seconds je dah on.





on mode.

if nak compare dengan dell, memang skrin dia tak nampak glossy dan terang bercahaya macam skrin dell.
tu sebab dia ni anti-glare sangat.
means bila guna tu tak sakit mata.
betul pun.
ni dah blogging entry ketiga ni tak rasa terang gemilang sangat and mata pun relax je haha.
sy pun jenis yang kalau bukak komputer, nak rendahkan brightness tu serendah-rendahnya. smartphone pun sama. sebab sakit mata weh tengok terang-terang ni.

harapan gwe semoga dengan adanya zenbook ni, gwe akan lebih rajin blogging. AHAHA
ye ye je kan.
tu tengok tahap kerajinan kemalasan pun sebenarnya :P
kalau sempat, sy blogginglah banyak-banyak.
kalau tak, kena la tengok entry yang sama berulang kali. lolx

till then.
have a productive monday!

buka puasa sambut birthday

yoshh happy birthday to me!! (semalam ye, 21 jun. ahaks)
thanks kepada yang wish diiringi oleh doa kudus daripadamu. aicewah.

so semalam pi buka puasa kat mana lagi kalau bukannnn *drum rolls*..
serai, restoran kegemaran kami sekeluarga! ahaks.

tak letak banyak gambar dalam blog ni.
mana yang ada je la ye.
gambar faliq dengan harith pun lupa nak letak sini (tapi diorang ada tu haha)
kelupaan.
nak masukkan gambar diorang, nak kena transfer balik pulak.. tapi ai is pemalas.
jadi tengoklah gambar yang sikit ni. hihihu

ariana and i. the kesayanganness.



husband and i.



lauk berbuka, tak semua sampai lagi.

ada gambar lauk yang dah complete.. tapi tak tertransfer pulak! adeih.
tabahlah.
tapi basically yang kitorang makan semalam :
kudap-kudapan (kacang dan keropok udang),
kurma sorang sebiji,
air laici 2 jug,
nasi putih,
mi hun goreng thai (faliq),
ikan kerapu tiga rasa,
tomyam udang,
blackpepper chicken,
sotong tepung,
daging dengan dried chilli,
terung goreng (yum yum!).

harga tak tahu sebab mama yang belanja. lolx
thanks, ma! :D


selamat hari bapa, abah!

ye semalam jugak adalah hari bapa.
a special day for my husband, my abah and my fil.
wish aje, hadiah tak jumpa and tak tahu nak beli apa. haha
tanya-tanya husband nak apa, dia cakap tak nak. ok fine :P
abah pulak tak tahu abah memerlukan apa lagi. dia macam dah cukup je semua hahaha
nak beli baju tak de yang design lawa pun.
karang beli yang bukan-bukan, jadi hiasan je la kat rumah nanti.
so better tunggu kemudian-kemudian kalau ada benda best baru kita beli. :P


every day is mother's day. aicewah.



ala mutup pomel aiiii. (abaikan bahasa alien)

dan.. cangg!!
ada jugakk yang belikan hadiah kepada si wani e yang dah menginjak tua (setahun aje!) ni.
wihihi
yes tahun ni sy dah 31.
apa nak malu umur 31. bangga lagi ada.
banyak experience dah 31 tahun ok. akakaa
(walaupun begitu masih banyak yang perlu belajar lagi)

tu dia.. dapat bantal bamboo best gile kepala tenggelam luxurious abes (abah bagi. thanks abah!) and dalam balutan tu adalah telekung yang memang sy nak beli pun alih2 mama hadiahkan pulak hahaa (thanks, mama!)


husband nanti nak belikan jam tangan tapi kitorang tak sempat nak ke kedai jam.
ai is cerewet beli jam ni. sebab nak pakai lama.
so tunggu seketika pun tak pe. kikiki
lagi yang diperlukan adalah power bank, sebab power bank dah maut secara mengejut (tak boleh nak charge dah BOO HOO)
yang tu tak pe, akan beli sendiri. korang jangan mandai-mandai nak belikan. :D

so far tu je la sambutan birthday pada bulan puasa.
ok la. makan kenyang. even terlebih kenyang lagi. astaghfirullah~

eh before that sebenarnya dah ke jakel petang tu beli baju raya.
beli time gaji and bonus rakyat jelata belum keluar ni lebih convenient.
tak payah nak sesak-sesak.
nanti lepas 25 jun tengoklah kesesakannya macam mana. hoh tidakkk.
husband pun dah siap beli baju melayu. ariana je belum sebab tak de saiz.
nanti kita cari kat kedai lain la pulak.
tapi yang penting baju raya hari pertama dah settle! hoho
(baju raya hari2 seterusnya, pakai baju kasual aje)

sy ni makin men-tua ni makin dah tak kisah baju glamourous ke tak untuk raya.
(even masa zaman single dulu pun bukanlah seorang yang mementingkan gaya baju baju ni sangat haha. pakai mana yang masuk je :P)
yang penting ada baju raya baru sebab sunat ok beli baju baru.
tapi beli ikut kemampuan la. tak payah nak beli ribu riban kalau duit tak mencukupi. nanti in the end ko makan megi.. nak? :B *ryhmes ok!*

ok till then.
happy birthday again to me.
ucapan kepada diri sendiri, sila la upkan lagi amalan-amalan ko yang tak seberapa tu.
usia dah makin men-tua. sila keinsafan sikit. hehe
(insyaAllah~~)

baiklah. jumpa lagi di episod akan datang! babai!