Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Saturday, May 31, 2014

fuel shack, ayer@8

hey hey! :)

berjumpa lagi dalam rancangan yummy! bersama wani e. wahaha

semalam waktu lunch kan panjang,
so kitorang pergi cari makan kat area komersial baru di presint 8, putrajaya; ayer@8.
walaupun ejaannya begitu,
tapi sy diberitahu yang sebutannya adalah AI at EIGHT. macam ejaan AYE. haa macam tu ;)

tempat ni baru sangat,
kedai pun tak banyak lagi,
tapi bangunannya cantik.
esok-esok kalau dah membangun ni serupa macam kat cyberjaya.
hot stuff. :D

bergambar kenangan di mercu tanda ayer@8. hihi



ni izzati yang ikut sekali.



macam ni lah lebih kurang keadaannya. tapi ni sebahagian je. bangunannya agak panjang ke tepi.



ni pulak dari bahagian belakang.



ada kawasan yang mengadap tasik :) macam penghujung kapal titanic. lolx

nice kan mengadap tasik.
angin pun sepoi-sepoi je kat sini.
and ada kawasan perumahan (landed) dibina berhampiran kawasan ni.
besar rumahnya.
sah harga juta-jutaan.
sebelah tu pulak ada jugak kawasan apartment yang baru nak naik.
tamara residence.
if tak silap, harga lot apartment dia dah sampai 400k.
sekian lah. haha


ni kawasan di tengah-tengah. so kiri kanan tu semua kedai. banyaknya kedai makan.

kedai karpet dengan baju pun ada.
tapi yang sy nampak semalam,
kedai baju yang bukak adalah omar ali. tu je.
kalau ada kedai jual blouse and tudung best jugak kan. hee.


yang dah ada; kedai pakaian omar ali, kedai hot&relax (cawangan hot&roll).



ayer cafe, fuel shack.



restoran serabei.

nama serabei, tapi sebenarnya jual makanan melayu.
nasi kerabu dan lain-lain.
kedai thai pun ada tapi tak snap gambarnya.


suasana.
suasana kat sini macam kat cyberjaya.
nampak international sikit la.
so harga makanan harus la up.
up maknanya nasi sepinggan paling-paling RM9. lolx


laluan kereta di antara buildings.

cari punya cari,
kitorang pun tergerak hati nak cuba makan kat fuel shack.
by the time kitorang sampai, dah ramai orang.
lepas-lepas tu berbondon-bondon lagi orang datang.
meja semua penuh.
nasib baik la kitorang dapat meja.
pekerja fuel shack (entah-entah owner or manager, tak tau la. sebab dia tak pakai uniform pun) sangat baik dan tolong set upkan meja untuk kitorang.
set up meja maksudnya tolong angkatkan meja dan kerusi ke luar.


kaunter bersekali dengan kitchen.

tapi kitchen dia memang kecik la.
tak tau la macam mana diorang semua cramped kat dalam tu.
but magic happens there.
makanan memang serious sedap.


antara menu. tak banyak, menyebabkan tak payah nak pening-pening fikir.

pasta pun ada, tapi time tu ada sejenis pasta je.
pasta-pasta lain tak available. mungkin sebab masih baru.

oh.
lupa nak cerita.
seperti yang dilihat di dalam gambar,
kedai ni jual burger, hotdog, fries, pasta, dan bubble tea.

suasana di dapur yang kita boleh nampak dari depan kaunter.



team makan; sy, kak fazidah dan izzati. xD

hari tu izzati belanja.
semoga murah rezeki dia.. aamiin.

taraah!! the food is here!



cheese fries dia.. wallah! memang terbaik. tak de muak pun. sedap gile weh!!



sy pesan cheese & bolognese dawg.

sy ni bukan pemakan hotdog ok,
tapi tengok dalam gambar macam menarik,
why not try kan.
turned out memang sedap.
macam mat salleh kan suka makan hotdog dengan topping macam ni.
kalau hotdog malaysia biasa letak sos je. hihi

so kira ko makan, tak payah letak sos dah memang sedia sedap.
(sebab dah ada sos bolognese kat atas tu!) ^^


itu tower burger izzati dan dory fish burger kak fazidah.

beef patty dia (bakar) adalah sangat sedap!
serupa makan burger bakar abang burn yang famous itu. hehe
fish patty pulak crispy and delish.
hah cakap banyak tak guna.
bila-bila korang free nanti sila la singgah sini.





air dia bertutup macam style coolblog. kotak dia pun nice.

secara overall sy bagi 5 sudu kepada fuel shack!
*ye wani e tak banyak songeh, kalau sedap dia akan bagi full mark* :D


next time nak try restoran lain pulak kat sini.
tapi sebelum tu nak ajak husband makan kat fuel shack.. mesti dia suka!

till then.
Thursday, May 29, 2014

naik pangkat

pertama,
takziah kepada kerabat diRaja (family) almarhum Sultan Azlan Shah yang telah mangkat semalam.
al-Fatihah.

oh dah pukul 12++ midnight.
means dah hari khamis.
ada news sempena hari khamis! xD

jangan buat-buat terkejut ye, kucing.

hari ni sy dan kawan-kawan sebatch,
and batches lain akan ke majlis pemangkuan.
kiranya naik pangkat ke gred baru la hoih!
tahniah, wani! *pat bahu sendiri* wah haha
congrats kepada kawan-kawan jugak!!

diorang seram-seram sebab hari ni akan tau sama ada dapat tukar tempat kerja baru ke tak.
tapi sy tak de perasaan apa pun.
sebab rasa macam kena stayyyyy je.
bos dah bitau awal kena stay.
kalau tak stay dia nak suh bos kecik contact JP*A.
lepas tu diorang awal-awal dah habaq kat TKP JP*A untuk staykan kitorang.
sampai macam tu sekali.
*mode redha airways*

ok next time update lagi.
super penat lah hari ni, tak sempat nak rest lagi.
later cerita lain.
tata!!
Thursday, May 22, 2014

happy call - pemanggang ajaib

tak tau dari mana asal datang nama pemanggang ajaib ni.
tiba-tiba kat kedai ada jual pemanggang yang boleh buat macam-macam;
goreng, bakar, grill etc. kukus grill panggang kukus grill panggang. kukus!
*haha ok main-main je* :P

and brand dia pun ada macam-macam.

hari tu pergi langkawi rembat satu.
brand happy call.
kat kedai haji ismail tu ada jugak brand HiG sendiri dan brand vantage.
tapi bila call my mom,
dia cakap happy call ok.
so ambik happy call.


si kecik ni memang suka enter frame time orang nak tangkap gambar pemanggang. lolx

tengok tu, siap duduk lagi.

akhirnya dapat jugak snap gambar yang decent..

kotak.



buku di dalam kotak.

dia ceritalah ciri-ciri pemanggang ni (boleh baca kalau rajin. haha)

yang penting,
baru sy tau yang pemanggang ke, kuali non stick ke,
kalau first time pakai
mula-mula kita kena cuci pakai sabun dulu.
lepas tu second time cuci pakai butter atau minyak (sambil panaskan atas dapur).
baru cuci balik dengan air sabun and gunakan.
mungkin nak keluarkan lilin dia ke apa.
selama ni beli kuali biasa je,
so tak de cuci-cuci ni HAHA





nampak tu tangan siapa menyebok tu :P



bahagian dalam.

sebenarnya kat dasar tu tekstur dia macam griller yang biasa tengok,
ada garis-garis.
so kalau grill nanti nampaklah garisan tu kan.
BBQ katanya. haha
so far memang best pemanggang ni.
sebab sy duduk kat kuarters kan (apartment),
tak boleh nak bakar-bakar buat BBQ sewenang-wenangnya.
so pakai pemanggang ajaib ni bolehlah buat ayam grill ke apa.
(oven pun boleh. kan!) ^^

tak habis baca lagi buku manual dia.
pemalas lipas lolx

sekian.

what's cookin?

hai!
korang makan apa hari ni? xD

ni entry photos makanan lagi.
(macam biasalah. HAHA)
tapi ikut time jugak,
ada masa sy masak, malas nak snap gambar.
ni kira time rajin snap. lolx

ni time cuti jaga ariana tak sihat hari tu, nak masak lain tak sempat. breakfast goreng nasi je lah. :)



ni merasmikan pemanggang ajaib yang beli kat langkawi hari tu. try masak ayam percik.

sedap jugak despite of tak de serai dalam fridge.
wahaha


ni pagi tadi masak burger buat breakfast.

ingat nak buat patty sendiri.
may be one day la.
sekarang tak sempat.
beli patty burger ramly je and masak atas pan. letak sos tiram.
siap. potong timun, letak salad.
ngap makan. xD


ni pisai baru beli. the kai knife.
kai knife ni memang famous.
kalau dulu-dulu tengok food network memang ada iklan pasal kai knife.
and bila pakai baru tau kenapa la famousnya.
best ok pakai.
macam effortless.
cuma tak de la nak cincang membelah angin laju-laju macam yang chefs buat.
diorang tu chef.
kita ni rakyat marhaen je. HAHA

ok tu je.
memang entry ni pendek je pun.
teehee.

bye! :)
Tuesday, May 20, 2014

going to langkawi

jumaat lepas sy dan budak-budak ofis pergi ke langkawi.
sebab ada kursus SPSS.
surprisingly kursus adalah best walaupun a bit technical.
may be i'm a fan of statistics after all.. kihkih. (not!) :P
tak de lah, may be sebab most of the time kitorang buat praktikal,
so tak de lah kelas yang dry dan boring.
malaysian education system should focus more on hands on, too (in my view).
barulah students berminat nak belajar hoih.
kalau asyik masuk kelas salin nota, kerja menghafal je la time nak exam.
apa kao dapat? nada. haha

ok back to langkawi.
kitorang gerak pagi.
first time menjejakkan kaki ke klia2.
this it the view of klia2 :

macam shopping mall kan.

banyak kedai jual murah sebab baru bukak.
nak masuk sampai ke balai pelepasan tak de lah jauh sangat macam KLIA.
tapi masih perlu berjalan.


depan departure board. barulah nampak keairportan. hahaha



view dari tingkap.



view dari tingkp 2.

then ada lalu satu kawasan tu,
berbondon-bodon kapal kat situ.
sy pun tak tau tu area mana.
nak kata search & rescue team MH370, rasanya pencarian dah selesai kan?

ketibaan lunch pack..

disertakan sekali dengan snack box sebab duduk kat hot seat.

hot seat ni kiranya tempat duduk yang mendapat layanan istimewa la.
kalau nak naik flight tak yah beratur panjang,
duduk pun belah-belah depan atau tengah.
makan pun dapat snack box. hihi


nasi putih dan kari ayam hijau.

sebenarnya sy tak order ni pun.
asal-asal sy order nasi goreng dengan sate.
tapi agen yang menempah ni punyalah dengki,
dia book nasi dengan kari ayam hijau untuk semorang.
balik pun sama.
makan nasi dengan kari ayam hijau lagi.
bayangkan punya malas nak tolong tempahkan tu.
at least kalau nak book sama meal satu group pun,
tak de la dua-dua flight makan kari ayam hijau kot.
grr.

group selfshot!!!

sampai-sampai tu bilik belum siap.
so kitorang pun keluarlah kejap.. beli coklat. HAHAHA

si azmi ni menyebok di belakang tatkala sy nak selfshot dengan papan tanda kedai haji ismail group (HiG) haha



longgokan coklat d'aim. yiehha!

sy ni bukanlah pemakan coklat sangat.
so yang banyaknya membeli untuk souvenir ahli keluarga.
sendiri beli kinder bueno, kisses dengan kacang gajus & pistachio.


ni izzati. room mate sy. colleague sy juga.



sorga coklat! xD

lepas tu kitorang tunggu azmi solat jumaat.
baru pergi makan laksa power kat jalan tepi airport.
pehh memang sedap dowh!
semangkuk RM4 je.

aksi makan laksa. (i should make this my ultimate pose everytime i snap a photo at a kedai makan. HAHA)



makan pulak kat tepi pantai. fuh! (ada lagi orang peace2 zaman sekarang ni?! *lempang diri sendiri*)



laksa power. memang power.



selain tu ada jugak rojak. boleh pilih sendiri nak apa.



kelapa besar gile hoih! habis ke tuuuu hahaha



laksa sy ditemani oleh cendol. ye. cendol. best!!



tak lama lepas tu nor & kak fida datang join. flight diorang baru sampai.

lepas tu kitorang pergi seight seeing.
sampai ke hujung datai tu kitorang jalan.
penuh mat salleh je.
senyap sunyi pulak tu.
diorang buat hal masing-masing.
macam musim panas;
berenang, baca buku tepi pool.
tapi memang senyap gile la.

four of us. kak fida pergi bilik ayaq. :P



sy suka photo ni sebab nampak kehijauan tu.

rupanya HiG ni banyak kedainya.
tiga kot kat sana.
satu lagi adalah kat kompleks HiG.
lagi besar kedai dia.
macam mall.
beli pun puas hati.
memang memborong kuali la kat sini. hihi

hari berskirt. dengan izzati and kak ida. tumpang kereta kak ida pulak hari kedua. dirst day tumpang kereta azmi. lolx

so sy berjaya memborong barang-barang berikut :
1. pemanggang ajaib happy call (jumbo grill)
2. dua pan tefal (RM74.90 untuk dua. yoshh penjimatan!)
3. steel strainer (bagus untuk strain spaghetti atau macaroni)
4. the kai knife (belum pakai lagi. sayang. HAHAHA)
5. dua fridge magnets bentuk macaron.

and of course ada singgah idaman suri tapi tak tangkap gambar.
kat sana beli piring plastik 4 ketul.
ye la rumah kita ada budak kecik.
beli plastik je la selamat.
tapi beli yang kaler putih biar nampak macam kat restoran. kahkah

so kelas pada hari sabtu habis malam.
lepas tu depa nak buat meeting bahagian pulak
(boleh, meeting time kursus?? HAHA)
tu yang keluar pukul 11.30malam, kelaparan sebab tak sempat dinner.
pergilah kitorang mencari makanannnn.

nasib baik jumpa kedai goreng-goreng yang bukak.


sate 40 sen je secucuk.



gelas kena ada style, bentuk balang. haha



husband & wife yang belanja makan. xD



inilah makanan kitorang untuk malam tu. tu pun telur dadar, telur bistik dengan sayur campur belum sampai lagi.

overall, sedap and kitorang kekenyangan dan kegembiraan.
balik, happy, tidur. :)

time nak balik putrajaya,
kat airport langkawi nampak pulak tun m.
dia nak balik pi mana ai tak tau.
tapi naik private jet la.
semorang pun bangun meninjau, nak tengok.
tan sri khalid pun ada iringi tun.

sy yang marhaen ni iringi dengan anak mata je la ye. haha

tu ramai-ramai kurumun tu tengah hantar tun mahathir la tu. :)



izzati yang semangat-semangat tangkap gambar.

balik makan nasi putih dengan kari ayam hijau.
(sudah kukatakan tadi kan) :P

sampai klia2,
jalan jauh gile dari tempat landing ke luar.
di pertengahan jalan tak boleh bawak troli pulak tu.
nasib barang hand luggage sy tak berat.
yang hangkut beg besar and berat tu merasa la exercise sambil angkat batu (umpamanya).
memang tak user friendly la.
kesian kalau orang tua kena jalan jauh macam tu.

since ni first time kat klia2,
mencari jugak la jalan keluar tu di mana.
nasib baik la ramai yang kat situ pegang papan tanda 'ASK ME'.
so bolehlah pergi tanya depa.
depa akan tunjukkan jalan yang benar ;)


serupa kat klcc dah.



ask him! haha

sekian kisah pergi langkawi.
minggu depan pergi genting pulak.
kan.
jalan saja.
(padahal kerja. waaaa)

bye!