Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, July 31, 2011

cheers on sunday

photos from yesterday :

look how burnt i am! lolx




the raya fiesta just started.




bought a new broadband (on the right).
old broadband modem (on the left).


the new broadband is cheaper.
so yeah. wani e likes cheap, fast stuff :P

dearie fiancé just bought a new phone number too. cheaper oso. haha
*now can we text like crazee, hun?* ;)

bought few other stuff too. like..

a book. it has grey pages. nice one.




popia simpul. 17bucks.




sambal kentang, bilis and kacang. 13bucks.




i dunno the specific name for this kerepek/marukku. but heck i know it's freakin' tasty. haha. 13bucks.




another tasty marukku. 12bucks.


and i learnt a new term from faliq; brainhead.

= kepala hotak.

LOL!
Saturday, July 30, 2011

hari ini hari malas malas HAHA

kaki si atih.



masih di shah alam, bercuti.
cuti adalah heaven.
gembira kerana insyaAllah akan menyambut hari pertama berpuasa dan berterawikh di shah alam city ^^v
(hopefully my menstrual ends tomorrow so i can go terawikh yeahx!) xD

hari ni hari qada' tido, qada' rehat.. qada' semuanya.
think all my friends from the camp did the same thing. haha
sy tido pukul 2 pagi semalam, bangun pukul 11 pagi.
lepas mandi & makan, sambung tidur balik sampai 3 petang. gilelah.

lepas asar keluar jalan + shopping.
bought a new broadband, a vcd, a book.
lepas tu pergi pasar malam beli nasi kerabu. yumminess.


gambar minggu lepas, atih tidur terkelepek.




dia memang suka tidur di atas muka. lolx


i miss atih. haha

anak si carpet pun dah besar sikit. baru umur seminggu, tapi tak bukak mata lagi.

semua orang balik bercuti rasanya weekend ni.
so happy weekend, everyone.
have a blissful ramadhan too. looking forward for it :)
tata!

wani e mendaki gunung.

sy sudah balik! AHAHA *gelak dengan muka comot beberapa hari tak mandi*

ok i was kidding. about the 'tak mandi' part.
sy mandi ok, tapi ada few days di camp yang tak mandi. masuk hutan pun katanya. tak de air pun lagi. bahaha

ok here goes!

odw ke kem di baling, kedah. kat petrol station.
kejadian anak-terkunci-dalam-kereta, parents-cemas-tak-tahu-macam-mana-nak-bukak.
tapi bas kitorang gerak cepat sangat, tak sempat tengok ending cerita.



ada 4 buses.
bas kitorang tayang 2 movies; adnan sempit dan mantra.
perjalanan dalam 6-7 jam. hebatlah kau tido dalam bas sambil tengok movies. lolx


sawah padi view di perjalanan.




di jabatan pertahanan awam baling, kedah. tengah belajar CPR.




that's me, learning! xD






belajar pulak cara membantu mangsa tercekik. hebatness lah. bahaha
sampai terkeluar-keluar lidah orang tu :P




4 mumia berbaju biru :DD
(sy di kanan sekali ye. yang kelihatan gembira walaupun tercedera itu)




berpakaian no. 4 di muka pintu dorm.
(nama baju tu memang 'no. 4')




sempat bervain-vain di depan cermin di dalam dorm. lolx



oh. sebut pasal dorm.
dorm kitorang ada 4 katil 2 tingkat, 6 orang.
sy dapat katil atas. direct air cond. malam sejuk nak mamP. lolx

plug ada 1 je, so gilir-gilir charge handphone.

tekanan air sangat rendah, jadi selalu skip mandi sebab tak de air.
biasa mandi sehari sekali je *yea busuk, ai no* :P

time pergi hutan lagi horror, tak mandi langsung. tu kira pecah rekod tak mandi 2 hari. bluekk :P


dorm mates i :P seorang tak de dalam shot; yee. may be dia dah pergi ke tempat berkawad.




masih di sesi praktikal.
bukan praktis jaga budak, tapi praktis cara-cara tolong budak kecik tercekik. haha





slot pada waktu malam.
ini antara group members sy.
wong, firdhaus, saufi. firdhaus ni sama birthday dengan sy.. ahaha




fahmi, amrin dan wong.




reena, bid and me. and helmets. lolx
(time ni nak pergi pulangkan helmet lepas balik aktiviti panjat gunung)




asri, reena dan bid.




ye. kami ada aktiviti di sungai (mengalirkan diri di sungai selama beberapa km),
di belukar-belukar (masa aktiviti kompas.. sampai sesat-sesat masuk ke taman perumahan),
di gunung (panjat gunung jerai hoyehh!)..

time kompas tu, tengah menstrual.
siap pergi tumpang rumah kak milah yang baik hati.. tumpang tandas dia. time-time kecemasan macam ni sy redah masuk je rumah sesiapa. haha (nasib baik kak milah baik. terima kasih, kak milah!)


ni time latihan kawad.




ni namanya buah jentik. first time tengok. first time jugak makan.
buah ni bermusim. cara nak bukak adalah dengan menjentik buah tu, and buah tu akan terbukak. rasanya masam-masam sikit. tapi sedap :)



marilah sy ceritakan pengalaman menaiki gunung sekejap.
12 km. 8 km pertama naik sampai ke kem. esoknya sambung 4 km dengan membawa stretcher dan mangsa di atas strecther. ko bayangkan daki gunung dengan stretcher yang dibuat dengan kayu & hammock. punyalah berat! (er. tapi sy yang diangkat dan menjadi 'mangsa'. tapi sy faham penderitaan kawan-kawan yang mengangkat.. hee)

along the way ramai jugaklah yang collapse, yang tak sempat naik ke atas (mereka ini akan dibawa naik menaiki trak), yang ke hospital dengan ambulans etc. agak penat la. sy pulak time tu second day menstrual, low BP, lagi 2 km nak sampai tu macam nak collapse pun ada, but i kept going. my group 4 orang berjaya sampai ke kem. 4 lagi naik trak, seorang ke hospital kerana tiba-tiba sesak nafas.

eh. jangan risau. kami semua ok dah :P
selamat balik rumah dah pun. haha

dinner night. malam ni kami buat persembahan dikir barat. agak havoc jugaklah. tak sabar nak tunggu video dia keluar :D




friends.




time berlatih dikir barat.
berlatih 2 jam, tapi persembahan malam tu dapat tepukan gemuruh. we're contented :P




malam bbq. sy ambik ini.




dan sangat banyak buah-buahan tempatan malam tu. syiok!




our group; bravo 2.




suasana dinner..



mari sambung.
suasana dinner bertukar cemas bila tiba-tiba ada kebakaran akibat electric shot. ingatkan gimik.. rupanya betul! lolx. pastu diorang tutup elektrik, bergelaplah kami seketika. lepas beberapa minit baru ok semula.

thanks to JPAM sebab siap-siapkan macam-macam untuk kitorang. you guys rock!!


ni pancaragam time berkawad.
kawad ni untuk majlis penutup. ada check barisan semua. KP JPAM yang datang.



pelatih-pelatih tengah tunggu arahan.




bersama ahli kumpulan kawad.




pemandangan gua batu di belakang pusat ni.




ni tadi, lepas graduate, then tangkap gambar dengan budak-budak JPM (ada yang tak kenal pun tapi tangkap jugak gambar haha)




dish terakhir di pusat latihan; nasi beriyani lazatness. pedas rendang dia. serius sedap.



bertolak balik dalam 12noon, 8.45pm baru sampai putrajaya.
then terus balik ke rumah. mandi-mandi semua. sangat bahagia, sebab kat sana kekurangan air kan. maka bila balik ni, terus menghargai air :P

all in all, i enjoyed every bit and piece of the course.
memang banyak aktiviti fizikal, i could say 90% of it were physical. penat. tapi fun. may be sebab buat dengan kawan-kawan kot.

along the way, i missed everyone at home and someone in KT city. tee hee.
nanti sambung cerita ye. mengantuk sudah :P
good night, people.
Friday, July 22, 2011

chocolate moist cake untuk faletness

hoyehh!
akhirnya laptop sy berjaya diformat-semula & dah dapat transfer photos balik! ikiki.

nak buat entry ni dah lama, tapi postponed sebab tak dapat transfer gambar kan :P

awal julai haritu, buat chocolate moist cake untuk birthday faliq. ni kira first time la buat, curi resipi kat internet (internet = perpustakaan masakini hoahaha). gigih buat, gigih jugaklah tangkap gambar :DD now here goes.

ahha! BAHAN 1.
BAHAN 1 ni akan dimasak dalam periuk kejap lagi.

BAHAN 1 :
100 gm serbuk koko (sy pakai van houten)
1 tin susu cair
200 gm butter
250 gm susu pekat


BAHAN 2 (bahan-bahan kering)

BAHAN 2 :
180 gm gula pasir halus (gula kastor)
150 gm tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder


cangg!! equipments yang diperlukan; penimbang & mixer. lolx




ok. masukkan BAHAN 1 tadi semua ke dalam periuk.




api perlahan.




kacau tapi tak payah tunggu sampai menggelegak. sampai sebati je.




then siapkan 4 biji telur untuk dipukul dengan mixer.




pukul sampai berbuih macam ni ^^




BAHAN 1 dalam periuk tadi dah siap cair semua.




telur pun dah pukul sampai kembang.




campurkan BAHAN 1 dalam periuk tadi dengan telur yang dipukul.




then satukan telur & BAHAN 1 dengan mixer.




masukkan pulak BAHAN 2. mix sampai sebati.




siap-siapkan barang-barang untuk loyang.




kertas bakar. potong ikut bentuk loyang tu. pastu lapik supaya kek nanti tak melekat :)




sapu sikit butter di atas kertas bakar tadi.




yoshh bahan-bahan yang disatukan dengan mixer tadi, curahkan semuanya ke dalam loyang. yeah curahkan!! :DDD




beginilah rupa bentuknya selepas dicurahkan :P




siapkan pulak periuk untuk mengukus (nak bakar pun boleh)
make sure air menggelegak dulu, baru masukkan loyang kek tadi.




kukus around 1 jam 15 minit. 1 jam pun boleh.




cangg!! hasil. xD
memang tak alluring rupa bentuknya. maka marilah kita buat topping di atasnya pulak HAHA




membuat chocolate ganache : 1 cawan susu pekat, 1 cawan susu cair & 1 sudu besar serbuk koko.
masuk semua dalam periuk.




carpet yang setia menunggu di tepi. haha




kacau semuanya sampai sebati dengan api kecil.




untuk tulisan icing tu.. sy pakai whipped cream. pukul sampai kembang dengan mixer. tambah sikit pewarna. tapi sebab pewarna tak de kat rumah, sy pakai pewarna sirap ros.. bahaha




gahh! gile tak glamer hias kek. campung sana sini. rofl.
(tiada kelengkapan khas, harap maklum. pakai sudu je T_T)




ok dah siap! HAHA




another shot.




faliq potong kek awal dari tarikh asal sebab sy nak kena balik ke KT city dah :P


begitulah kisahnya sy membuat kek kali pertama.
oh. testimoni daripada tukang-tukang rasa, semua kata sedap. lolx. maka silakan cuba resipi ini ^^v tatah!!