Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, November 30, 2010

daging masak dendeng by wani ezryl *


2 hari lepas after habis kursus, makan daging masak dendeng yang sedap kat hotel residence, bangi. sy memang suka daging dendeng ni, kalau pergi wedding sape-sape, wajibulghunnah ambik dish daging masak dendeng.. HAHA *drools*

harini dalam rancangan ketuk-ketuk dapur kita (rancangan ni ada dalam fb je sebenarnya bahaha) tapi sebab ni first tryout, saja nak letak cara-cara memasak dish yang superleceh ni. serius weh. nampak je simple, tapi ko kena ada kesabaran yang tinggi untuk masak. lolx

here goes!! xD

rebus daging sampai empuk, then potong nipis-nipis.
berjam jugak nak tunggu daging empuk, korang boleh pergi main farmville untuk mengisi masa lapang menunggu macam sy HAHA. gile. :DD




goreng daging tu dalam minyak panas.




then angkat, nanti kaler dia hitam sikit.




siap-siap potong cili kering untuk diblender.
tengok ada jugak orang pakai cili hidup, tapi tak best kot. lolx




cangg!! dah blend. tapi kasar-kasar je. jangan halus sangat.




next bahan, tiga sekawan : bawang merah, bawang putih, halia. potong nipis-nipis :)




goreng sampai kuning, then angkat dan put aside.




asam jawa. sikit saja. x)




okie dokie. semua bahan-bahan tadi da siap-sedia untuk bertemu di dalam kuali HAHA
tambahan benda lain : garam, gula, kicap manis.




boleh guna minyak yang goreng bawang tadi. lagi awesome xD
goreng cili kering, tapi jangan lama sangat sebab cili cepat hangus. api kecik biasa-biasa sudeh :P



lepas tu sy tak tangkap gambar dah sebab buat sorang-sorang tak de cameraman.. lolx. kalau tinggal kuali untuk tangkap gambar, kang hangus terbakar pulak sebab benda ni kena masak cepat-cepat nanti hangus :DD

but steps dia; lepas cili masak, masukkan garam, gula, kicap. rasa dulu kalau da ok, masukkan air asam jawa sikit. then masukkan daging. kacau-kacau. masukkan bawang sekawan tadi :)


tadaah! dah siap. daging masak dendeng.
rasa dia memang serius sedap. pedas-pedas & somewhat nice. awesome macam kat hotel. fuahaha xP



selamat mencuba!!
*ntah sape ntah nak cuba. rofl* tata!!
(nak pergi airport da ni, nak balik KT)
Sunday, November 28, 2010

your happiness, my happiness

in shah alam!! :)

dry fried sardines :D



baru balik kursus perolehan kat bangi.
seronok kursus ni, boleh belajar banyak benda baru/benda yang tak tau.
esok ada kursus lagi. tapi sehari je lah. haha
hidupku dipenuhi kursus :DDD

memakankan diri :P




selalu lepak dengan sarah.




faiz & isz.


kitorang keluar last night, konon nak tengok movie kat alamanda.
lepas tu.. HOAHHH
*hantuk kepala ke dinding kerana tak tempah tiket kat internet awal-awal*
cerita ngangkung.. cerita rapunzel semua sold fast. pulak tu tinggal seats yang seperate je. apekah!! yang tinggal cerita entah apa-apa entah.
kitorang da sampai kat kaunter, siap interview budak jaga kaunter tu movie apa yang ada, cerita pasal apa. last-last tak beli jugak.
:'/

so we went do other thing. haha

//

a tumblr attachment :
entah siapa punya 'happiness' itu, but i guess most of everyone share the same things :)

ok, mari buat!! xD

happiness for me (selain daripada kombinasi di atas):
-when i balik shah alam. HAHA
-when i hug carpet.
-when i kenyang.
-when i cook&eat.
-when i receive things for my 'farm'. LOL!


orang-orang len, apakah 'happiness' anda? jawab skang!! xD
Friday, November 26, 2010

i'm in shah alam!!

251110.
Thursday, November 25, 2010

:)

tempting!! xD


penat sungguh pada hari rabu.
hari khamis mao balik shah alam yays!!

oh. photos.

hiburan ketika menyain dokumen : ko tengok signature dia!! lolx!



and photos from internet :)

si kucing terkejut. haha




si kucing kecik carik kamera (reminds me of biskot lolx)




and POPCORNS!! :DD


oklah penat dah nak tido.
tata!!
Tuesday, November 23, 2010

SPM honeys

hey harith! good luck for your SPM!!

(and to all harith's friends. and everyone who's sitting for SPM this year)

korang memang boleh buat punya! kacang peas, ok!! :P

us and problems

this is good. found this at supernab for my own reminder, and to share it with you guys :)


The problems you face will either defeat you or develop you - depending on how you respond to them. Unfortunately, most people fail to see how God wants to use problems for good in their lives. They react foolishly and resent their problems rather than pausing to consider what benefit they might bring.

Here are five ways God wants to use the problems in your life:

1. God uses problems to DIRECT you.
Sometimes God must light a fire under you to get you moving. Problems often point us in a new direction and motivate us to change. Is God trying to get your attention? “Sometimes it takes a painful situation to make us change our ways.”

2. God uses problems to INSPECT you.
People are like tea bags…if you want to know what’s inside them, just drop them into hot ever water! Has God tested your faith with a problem What do problems reveal about
you? “When you have many kinds of troubles, you should be full of joy, because you know that these troubles test your faith, and this will give you patience.”

3. God uses problems to CORRECT you.
Some lessons we learn only through pain and failure. It’s likely that as a child your parents told you not to touch a hot stove…. But you probably learned by being burned. Sometimes we only learn the value of something… health, money, a relationship. .. by losing it. “It was the best thing that could have happened to me, for it taught me to pay attention to your laws.”

4. God uses problems to PROTECT you.
A problem can be a blessing in disguise if it prevents you from being harmed by something more serious. Last year a friend was fired for refusing to do something unethical that his boss had asked him to do. His unemployment was a problem - but it saved him from being convicted and sent to prison a year later when management’s actions were eventually discovered. “You intended to harm me, but God intended it for good…

5. God uses problems to PERFECT you.
Problems, when responded to correctly, are character builders. God is far more interested in your character than your comfort. Your relationship to God and your character are the only two things you’re going to take with you into eternity. “We can rejoice when we run into problems…they help us learn to be patient. And patience develops strength of characer in us and helps us trust God more each time we use it until finally our hope and faith are strong and steady.”
Sunday, November 21, 2010

sleepy-ish


landing in KT safely, 2050hrs :)
Saturday, November 20, 2010

mc d bbq shaker yeahx!!

hanya photos! :)

mc d muncul dengan bbq shaker wahhhhhhhh sangat sedap!!!




berbahagia di secret recipe. lolx



and three photos from serai :



ok tamat!!
:D
Friday, November 19, 2010

makan dan muzik

fried macaroni for breakfast :D



memasak macaroni adalah challenging HAHA sebab tekstur macaroni macam berlilin, susah nak lekat ramuan. the tips : letak ingredients lebih. (lolx apakah tips sebegitu!!) serius. walaupun ko macam letak garam like 2 pinches macam biasa, silakan rasa dulu kat kuali sebab mungkin macaroni ko akan rasa tawar. lilin itu makan ingredients!! rofl. (and yeah, letak daging lebih. daging cincang lebih sesuai sebab senang blend dengan tekstur macaroni terbabit) ^^v

macam apekah je share tips. HAHA



and omaigod omaigod lagu ni serius sweet ko tolong tengok sikit lepas tu sing along lepas tu buatlah apa-apa yang patut lolx



:)
Thursday, November 18, 2010

sitting at home having fun :)

nasi goreng for breakfast xD




ni semalam. kat kampung, tampin. gile banyak kau kucing!!
anak-anak kucing tu sangat nice. sebab pembersih. i like tidy cats ^^v
Wednesday, November 17, 2010

celebration :)

happy aidiladha, everyone!!
raya tahun ni kitorang beraya di shah alam (eh kejap lagi nak pergi tampin) xD
my mom cooked the rendang& it was delish!!




lepas solat raya.
rakyat jelata seksyen 19 :)




dua orang tetamu yang datang harini; azreen & nazrin. lolx




carpet bonc!! pregnant lagi ok!!
(rajin ko pregnant. ahaha~)




kaler kelabu. memang tak de kaler lain. AHAHA




and the new raya scarf ;)




i loove the color-combination ^^v




haret tengah bakar sate dengan gigihnya :)
sampai terbakar-bakar sate di peringkat awal. wuahaha




falet & azreen di ampaian.
ANGKAT JEMURANN!! HUJAN DA TURUN!! :P




sambung bakar sate.




my beloved parents & i :)




the dad dah tukar baju time ni. hahaha




3 orang muda. fuahahaha




3 orang lagi muda :PP




peeping.




apekah!! haha




and that's how my aidiladha goes :)

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA.
selamat berkorban.

photo album ke-200 ;)

few photos for the viewing pleasure :)

a day before raya. housemates semua dah balik.
tinggallah beta terkontang-kanting keseorangan di ofis.
nasib baik ada mereka-mereka ini teman breakfast x)




hambik. ingat ada kumpulan 'kotak' je.
'kampung lapan kotak' pun ada! hahaha
(hiburan ketika sign cek. lolx)




petang semalam. lepak tepi pantai dengan salwani. makan nugget, sotong cucuk, udang cucuk & ubi goreng :)


and sampai shah alam malam semalam, around 11 pm.
rindu kat carpet!! xD

what is my cat thinking?? :P




ololo. comelness kau!!




apsal muka dia confuse sentiasa?? hahaha



ok. akan bersambung di entry berikutnya. x)