Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Monday, February 26, 2018

my detox journey

hai hui!
sementara tengah cuti & menunggu kereta kat pusat servis ni,
sempatlah sy nk blogging kejap di blog yg dah bersarang labah-labah ni. ekeke

may be ada yang tau,
ada jugak yg tak tau,
sy buat detox and being a strict vegetarian for 3 months plus.
semalam, adalah last detox session sy.
sebenarnya boleh nak sambung.
buat berkala bulanan, tapi budget constraint.
since baru dapat kunci rumah,
macam2 benda nak kena beli.
but i treasure this detox journey,
sebab byk ilmu sy dapat,
termasuklah self discovery.
nak cerita pun susah.
tapi tu la yg sy experienced.

cawan-cawan detox terakhir sy. sobs *tetiba terharu apa kes :P*

 memang banyak gile reaksi sy terima drp sekeliling.
antara soalan famous, "ko sakit ke?"
tp alhamdulillah, sy sihat2 je until now.
sebenarnya jangan nak tunggu sakit baru nak jaga makan.
masa sihat ni la korang makan baik2.
but yeah, asalnya sy nk buat detox ni pun sebab tetiba sedar diri lepas kerap sakit ulu hati. rasa restless and few minor signs that were given by my body.
dan alhamdulillah, memang betul seperti apa yang sy belajar semasa detox;
badan kita ni Allah cipta boleh heal sendiri.
kan dah state pun, tak de sakit yang tak de ubat kecuali kematian.

konsep detox ni 100% natural, organic, berdasarkan ilmu perubatan ibnu sina.
we just need to sip the detox juice and olive oil.
i did it on weekend.
everyday ambik honey (as stated in the al-Quran. honey adalah penawar segala penyakit).
tapi memang haru la sebab kena pi toilet selalu and kadang muntah banyak jugak masa sesi detox.
tujuan detox ni sebenarnya untuk buang toksik yang tersumbat dalam badan je.
once tak tersumbat, ko makan makanan baik2, semua nutrient tu akan mudah serap ke dalam badan.
then ur body akan jadi kuat dan boleh heal sendiri tanpa ubat.
even ada orang sakit jantung, saraf, kanser sekalipun boleh sembuh dengan izinNya.

more to self discovery sebab konsep detox yang sy buat ni juga adalah more on,
bukan jus detox semua ni yang buat badan kita sihat, tapi Allah.
detox ni is just our medium.
alah susah nak explain, tapi macam tu lah kiranya :DD
at the same time digalakkan berzikir, bagi sedekah everyday and all the good deeds.
i learned more about penciptaan manusia, fitrah manusia, what should we eat and what's not, the right breathing, keluarkan toksik by exercising etc.
benda simple je,
tapi ramai tak ambil kisah sebab, well idk. sebab tak perasan kot :P

yes i faced challenged, not from myself sebab sy memang tak ada masalah sangat nak makan sayur sebab sy enjoy makan sayur. lolx
tapi challenge drp environment la.
orang susah nak faham.
why kena makan macam ni.
why kena ambil sunlight, kena pijak rumput semua tu.
actually semua ni rutin yang baik tapi orang akan pandang pelik sebab masyarakat sekarang tak semua nak buat dah benda2 macam ni.
last time kita ambil matahari pagi for vit D adalah time PJK kat sekolah dulu.. am i right?
now kalau nampak matahari, semua lumba-lumba lari tempat redup (including me :D)
pijak rumput dengan kaki pun baik.

tp yang sy appreciate sangat bila ada yg come to me for healthy eating or lifestyle advice.
sy ni bukanlah pakar mana,
but i can share what i know and what i experienced.


i even shared my veggie menu on instastory.
here's some of em:













i did made my own paratha pizza!

that's why sy sgt treasure experience ni.
walaupun sesi detox sy dah tamat,
dan sy dah kembali kepada wani yang non-vegetarian *hahaha*,
sy harap dapat teruskan mana2 amalan yang baik (including pi bersenam every weekend).
my husb even gave me an air fryer as a gift,
so now i can fry food without feeling much guilt! lolx
so yeah.
more fruits and veggies for me after this.
and brown rice at home.

insyaAllah.