Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, May 31, 2016

tuah


this entry is dedicated especially to my newborn nephew, tuah.
i am purposely set the date and time of this entry at the very moment i heard the news about tuah's debut.

so salam and hi, tuah!

would like to congratulate my brother, faliq and my sis (SIL) ain *especially ain because it's the mom who experienced this wonderful 9 months journey, carrying the little one. the mom who sits and waits for the labour moment. love your mom, guys :)*

i don't put up (yet) the full photo of tuah because i should wait till faliq makes an official announcement, right? ;)

and yeah, i didn't visit my little nephew (yet). sorry for my delay.
i wanted to come but my anaqi down with a fever, my mom told me to come later.
hence may be i'll set my foot to shah alam this weekend to meet my nephew. teehee
(plus saya tak beli hadiah lagi! :P)

can't wait to meet this handsome nephew of mine.


welcome to planet earth, little boy, tuah. :)
Wednesday, May 25, 2016

watching ola bola

eh sempat pulak nak mengupdate kan. lolx
ni baru lepas habis meeting dari pagi, sempatlah sekejap :D

malam semalam kelab sukan/kebajikan ofis ada buat tayangan ola bola.
untuk staff and family.
ada VIP, pemain bola KL la datang.
tema dia, kena pakai baju jersey, any team.
kitorang pakai jersey italy sebab sy dari dulu suka team italy/AC milan. dulu la.
kini tidak lagi. tak ikut bola apa pun. haha

kitorang satu family pun join la kejap.
ingat nak stay sampai habis movie,
tapi anaqi dah macam tak selesa.
dewan sejuk sangat kot.
halfway movie tu balik rumah.


bergambar kejap kat bawah dewan.

ariana je baju tak sama kaler.
sebab dia tak de baju kaler biru macam kitorang ni haha
dia kaler biru cair.
anaqi tu pakai baju pooh :P tapi kaler sama.
kihkih

ada seat kat belakang.. tengok ola bola. tapi aircond sejuk gileee.



ni ariana kat luar dewan. tak duduk diam. haha

luar dewan tu ada jual-jual.
mostly makanan la, tapi tak banyak.
sorang staff dapat kupon RM5.
kalau kena bayar lebih, pakai cash aje.
sy pun tak dinner la awal-awal kat rumah, sebab katanya ada makanan.
memang ada pun, tapi mostly makanan ringan-ringan macam popcorn, donat, kacang, cikedis, ais krim..
makanan berat ada 1 je; nasi lemak (which is sy tak makan).
so belikan untuk husband nasi lemak sebab dia pun tak makan lagi.
sy makan kacang kuda rebus.
sebab kelaparan, balik rumah tu tidur (tidur dulu sebab ngantuk).. bangun lepas solat isyak, masak megi. hahaha


memang bergerak aktif, gambar semua dia sorang je yang gegar. hahah

Monday, May 23, 2016

anaqi di hospital


hari ni kitorang ke hospital,
sebab anaqi kena refer ke ENT specialist lepas kes telinga dia ada hingus tu.
dah sebulan kot macam tu.
so hari ni mari kita berjumpa dengan doktor.
hari tu kiri je, ni 2 hari lepas, telinga kanan dia pun sama. ahaha. macam-macam je kan.

lepas check, doc cakap ada lubang.
sebab tu hingus dari hidung anaqi masuk ke telinga.
doc bagi ubat makan and ubat titis.
and kitorang kena jugak beli ubat lain yang doktor prescribed kat farmasi.
sebab ubat tu tak de kat hospital kerajaan.
doc cakap lubang kat telinga budak-budak boleh hilang dalam masa sehari.
tapi sy rasa selagi ada selsema, cam ne lubang tu nak tutup kan :P

so harap lepas makan ubat semua, will be ok.
akan follow up lagi julai ni.

get well soon, anaqi.
jangan bagi mama risau-risau ok.

relax je dia main-main dengan tag minion.



tidur sambil-sambil tunggu doktor.

nak puji hospital putrajaya.
walaupun orang adalah super ramai,
urusan kitorang dapat settle at noon la.
hospital memang mendahulukan OKU, warga emas dan baby.
so walaupun kena menunggu,
dapat tunggu dengan selesa.
ada kerusi, nurses were very helpful, doktor pun baik.
kalau lapar, kafe dia ada banyak gile variety makanan.
bilik menyusu pun ada untuk mommies yang menyusukan anak.


ni kat farmasi tengah tunggu giliran.

sama-sama kita doakan anaqi cepat sembuh :)

resipi sup ketam chinese style / egg drop crab soup


sup likat macam ni agak susah nak jumpa,
kecuali kalau kita pergi makan kat chinese restaurant.
*which is kalau sy.. kadang-kadang aje kot! lolx*

jadi di sini sy share resipi sup ketam chinese style,
atau nama sebenar dia; the egg drop crab soup.
dimasak untuk adik sy harith yang demam denggi hari tu.
ini adalah option lain selain daripada sup ketam yang biasa kita masak (clear soup).

BAHAN-BAHAN UNTUK 1 EKOR KETAM:
1 ulas bawang merah (saiz sedang) (dihiris)
1 atau 2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 inci halia (dihiris)

1 ekor ketam saiz sederhana/besar (dikeluarkan isinya)

1/2 biji telur ayam (dipukul)

2 tangkai cendawan shiitake (dipotong)
sedikit lobak merah (dipotong)

2 sudu besar tepung jagung (dilarut dan dicairkan dengan air)

1 sudu besar serbuk ayam / chicken granules (sy gunakan jenama knorr dalam botol tu)

sedikit sos tiram

2-3 titik minyak bijan (kalau nak. tak nak pun tak apa)

air secukupnya

minyak untuk menumis


CARA-CARA:
1. tumis bawang merah, bawang putih dan halia di dalam periuk.

2. selepas naik bau, masukkan air secukupnya dan isi-isi ketam. sy masukkan juga kulit badan ketam dengan sepit-sepit kecilnya untuk menambah dan mengeluarkan perisa ketam ke dalam sup.

3. biarkan mendidih kejap. masukkan serbuk ayam dan sedikit sos tiram. garam tak perlu sebab serbuk ayam dah masin. kalau nak masin lagi, tambahlah serbuk ayam lagi mengikut kesukaan tahap kemasinan. kacau sebati.

4. masukkan lobak merah dan masak seketika, kemudian baru masukkan cendawan. sebab cendawan cepat masak. (boleh gantikan dengan bahan-bahan lain mengikut kesukaan. salah satu yang selalu juga orang gunakan adalah isi jagung).

5. kemudian masukkan bancuhan air tepung jagung dan kacau sehingga sup menjadi likat.

6. sambil sup dikacau, masukkan perlahan-lahan telur yang telah dipukul.

7. biarkan seketika dan tutup api. boleh masukkan minyak bijan untuk bau sup ala masakan cina yang menyelerakan. sedia untuk dihidang.



selamat mencuba! :)
Sunday, May 22, 2016

visiting harith

seperti yang diberitahu dalam entry sebelum ni,
harith masuk wad sebab denggi.
(tapi hari ni dah keluar dah. hihi)
semalam sabtu balik shah alam kejap melawat dia.
kejap je pun. lepas tu sy balik rumah shah alam lepak-lepak makan-makan. haha

time tu husband dropkan depan KPJ shah alam.
dia dok dalam kereta jaga the kids.
budak kecik tak boleh ikut, sebab hospital banyak kuman :P


the view of harith's ward and harith's hair. lolx

dia duduk dalam bilik yang ada 4 katil.
sebab bilik 2 katil dah penuh.
time sy datang tu mama ada jugak tengah jaga harith.


selfshot dengan budak sakit. haha

harith is in the middle of his final year thingy.
dah submit thesis, tinggal nak presentation.
tu pun dia siapkan dalam pada dia demam tu. kesiannya.
demam-demam pun kena buat kerja.
get well soon, bro!


buat muka tak bermaya sambil main phone.

tak tau la dia memang demam tak bermaya
atau pura-pura buat muka tak bermaya tu. hahaha

then ada bekalkan dia sup ketam yang sy masak dari putrajaya.
ni sup ketam chinese style, or the name is the egg drop crab soup.
nanti kalau free sy share resipi.



oklah tu je.
nak taip lelebih, ariana ada sebelah ni ha.
sibuk je dia nak kacau haha

k bye!
Saturday, May 21, 2016

expressions.. lots of em.



dah lama tak buat benda-benda lagha macam ni. ahahaa

BENDA-BENDA LAGHA:
1. jawab survey
2. buat meme
3. main dengan gifs images (macam kat atas ni!)

imma celebrating

helo delo.
bertemu lagi kita.

i was sooooo superbusy this week, last week, weeks before.
khamis, officially my hecticness was going down bebeh. ahahh *faint*

was so busy staring at the office's desktop doing works, it made me sick.
literally.
habis program khamis tu memang rasa nak demam.
guess because i didn't have enough rest.

so khamis tu jugak...
balik rumah petang tu,
i went looking for crabs.
to celebrate my dear self.
bebas daripada cengkeraman kerja yang banyak. bahaha
(well the works will continue tapi at least program semua dah habis. tinggal documentation aje. phew)

malam tu makan nasi banyak gile kot dengan ketam pun banyak gile.
share dengan ariana.
suka dia makan ketam *nasib baik sy masak nasi banyak haa*
husband pun makan ketam, sekali dengan udang & sotong. dia lagi super special seafood galore sepinggan AHAHA


my type of celebration. no need fancy restaurants.

dapat news from mama today that harith being warded due to dengue.
sembuh cepatlah hoi buat apa nak lama-lama kat hospital tu kan. ekeke

but seriously, dengue is everywhere now.
even kat kuarters kami ni ha.. alah kat putrajaya as a whole pun.
banyak banner pasal kes denggi.
kat kuarters ni dah berapa kes dah.
dah la depan rumah ni ada tapak pembinaan rumah PPA1M baru nak naik.
biasanya kat tapak binaan kan banyak tempat air bertakung. so.

so tu lah dia.
i'm celebrating myself.
tak mau fikir kerja minggu depan.
nak rehat aje weekend ni.

i deserve this.

bye! x)
Saturday, May 14, 2016

mi familia.

sebenarnya nak cerita pasal anaqi dah masuk 6 bulan.
betapa baru nak bercerita ha :P
tapi korek-korek gambar tengok ada gambar kitorang jugak, so masuklah sekali.
ariana pun dah nak masuk 3 tahun bulan depan.


brother and sister. kamceng forever and ever (hopefully. haha!)



kadang ariana melayan adik dia ni, kadang dia sibuk main sendiri.

so anaqi dah start makan sebenarnya.
dah seminggu kot.
mula-mula 4 days makan kat rumah je for dinner.
bagi bubur nasi dan avocado.
now dah berbekal bubur nasi kat taska.
so in a day makan 2 kali la; satu kat taska, satu kat rumah lepas balik taska.
awal-awal ni tak makan banyak sangat, tapi makanlah jugak.

gambar selingan mama and ariana. ariana cilok topi anaqi.



ariana and anaqi.



hui hui! :)

dah, lepas ni penuh gambar anaqi je.
you've been warned :P

gambar-gambar budak ni 6 bulan.
paling kelakar kalau dia mengamuk (biasanya suh angkat dia kalau dah bosan. kalau tak, dia ni tenang je sebenarnya hahah)
kalau dia mengamuk, dia akan angkat dua-dua kaki punya tinggi ke udara,
lepas tu kaki turun ke bawah laju-laju.
lepas tu repeat.
sampai kita angkat dia. HAHAHA
tapi kadang sy biarkan je dulu sebab nampak kelakar and cute. haha mak kijam. :DDD

atuk tak ada gigi! hihi



dia biasanya suka tidur mengiring macam ni. lepas tu kita slipkan bantal peluk atau minion bagi dia.

panda rattle tu dah hilang huaaaa
tercicir kat parkson alamanda.
sy suka kot panda tu sebab cute.
byebye panda :'(


sila letak minion kat atas pangkuan, kalau tak dia sibuk nak bangun.



kelebaran bermaharajalela. ahaha! (pipi je la, badan slim)



gambar ni exactly diambil semasa hari anaqi berusia 6 bulan.



ni macam dia tengah menari hulur kaki ke luar kiri kanan tu sambil peluk tubuh. hahahaa mandai-mandai je sy ni.

mama doakan both ariana and anaqi grow up bright, healthy and strong! :)
i will try to give my best for both of them.
i will not be that parent yang sebulan dua bulan sekali baru boleh makan KFC.
i will be the one yang 'hah nak makan KFC? jom!'

boleh ke macam tu? bolehlah! hahaha.

tata!

stok photos makanan

haha stok photos makanan yang tak berapa banyak!

sebabnya sejak kebelakangan ni sy jarang masak and banyak beli di luar (tapau or eat out).
being too busy, too tired,
i just have to scrap cooking from my book for a while.
kalau larat ai masak.
kalau tak larat ai beli. haha
husband pun kadang on diet.
kalau kita masak nasi pun kadang dia makan kadang dia nak makan buah je.
kalau masak bakar-bakar baru selera makannya sebab masakan berdiet kan haha
so if sorang je nak makan beria tapi letih nak masak, better beli je la.

but hey, i still love cooking! ^^

daging masak merah from the kitchen.



yang ni makan kat luar.. kat haji sharin low.

alkisahnya yang sharin low ni, hari tu nak makan kat ana ikan bakar petai.
weekend kot time tu.
tambahan, hujan lagi (sekarang musim hujan).
sampai-sampai sana, kereta berduyun beratur sampai ke luar!
tu yang pusing pergi makan kat shahrin low.
kalau tak, mahu bercinta tunggu order atau tunggu dapat parking kat ana ikan bakar.
later la pergi ana ikan bakar. (last night kitorang pergi! ekeke)
wei sana ada sata sedap gileeeeee.
ooh ok lauk-pauk di dalam gambar di atas adalah ikan stim masak asam (sedap!!), sotong masak petai (husband je makan), ketam kulit lembut masak telur masin AND sayur kacang bertepung (sedap sedap sedapp sebab crunchy!).
sedap makan kat shahrin low ni, tapi bukan hari-hari la makan sebab harga boleh tahan. lolx


ayam bakar.

hari tu bakar ayam sebab masakan ni paling simple and boleh tinggal dalam oven macam tu je sambil-sambil kita pi buat kerja lain. haha!
so kalau busy musy, sy memang buat bakar-bakar tinggal-tinggal macam ni je. mudah.
sedap pulak tu. kehkeh
plus semua orang akan makan, termasuk ariana (mind you budak ni memilih makan! haha)


masak spaghetti aglio olio kosong juga. kosong, tapi rasa macam heaven. aicit puji masakan sendiri. no it's because i just love the aglio olio.

tak semua aglio olio menepati selera tekak.
yang jual kat luar tu kadang dia letak blackpepper la apa.
dah tak original macam resipi asal (which comes from italy).
aglio olio ni dulu sy belajar buat daripada youtube sebenarnya ahaha.
tapi tengok yang betul-betul orang italy masak.
the real recipe sebenarnya minyak zaitun and bawang putih.
and parsley.
tu je.
tapi ada yang suka tambah lain-lain macam udang, ayam, sun dried tomatoes, mushrooms untuk kesedapan extra. ahax
(olive oil kat rumah dah habis, sy taram pakai minyak masak biasa. tapi tak letak banyak la. lolx)


again, ayam bakar. taraa! :P *tara la sangat!*



di atas pinggan. jangan percaya portion tu. lepas ni sy tambah lagi sampai penuh pinggan. HAHAHA dasar kuat makan. T_T



ketam masak lemak. my fave!

yang ketam ni pun original n9 recipe sebab tak letak bawang.
solely cili api dan kunyit. serai. tu je.
pastu santan.
sedap kot walaupun tak de bawang.
tapi manis! manis daripada ketam.
fuh sedap ketam dia, fresh. (kat pasar tu tulis 'ketam sabah')
makan dengan tempe goreng. hahaa



tu je photos.
sikit kan! haha
doakan sy menemui kerajinan dan tenaga yang banyak untuk masak.
kalau tak, hari-hari balik ofis sibuk buat bendalah lain; basuh baju la gosok baju la cuci botol la macam-macam. haha. husband tolong jagakan budak-budak sambil kita buat house chores.
kalau tak sempat sangat, minta tolong jugak husband cuci baju lipat baju basuh botol etc.
and he's being really helpful.

later ada gambar makanan lagi, sy post ok!

bye!

iftar ramadhan at cyberview resort & spa (eh awalnya!)

hahaha tu lah, belum ramadhan lagi tapi dah berbuka puasa kita :D

semalam kitorang ke cyberview cyberjaya,
dapat invitation untuk ke media preview iftar ramadhan with chef imran.
kitorang disambut dengan utmost warm welcome daripada pihak hotel.
tapi sy bukan datang as media mahupun celebrity blogger,
datang atas jemputan dan untuk memeriahkan majlis (sambil icip-icip menu buffet ramadhan FOC. hihi)
terima kasih, cyberview. :)

kitorang sampai dalam pukul 8pm.
media sampai lebih awal rasanya.. dalam pukul 6pm.


my lovelies.



dessert spread dia yang sebenarnya panjang lagi mejanya, tapi sy snap sikit ni je. hehe



antara stalls yang ada.



kambing golek menu wajib :D



ni udang telur masin. sebelah dia is kambing golek tadi. sedapnyaaaa udanggg. tapi makan seekor je :P



awat tu anaqi? hahaha



ariana dan keropok di mana sahaja. kat luar rumah pun nak makan keropok jugak. lolx



kitorang berempat.



with the excited anaqi.

anaqi ni respond dia terhadap alam sekeliling is quite overwhelming.
walaupun kadang dia suka buat muka tak ada perasaan,
tapi kalau tengok benda yang dia suka, kemain excited.
contohnya bila tengok kamera macam kat atas ni HAHA.
and today sy perasan dia suka tengok budak-budak main kat playground.
dia kalau sangat happy, either dia akan menjerit atau menyembur. hahahaa
menyembur tu tak boleh blah :'D

so back to our makan-makan.
sy tak snap banyak gambar,
sebab kadang dukung anaqi kan.
dia tu bukan boleh berlama-lama dalam stroller.
sibuk nak bangun je.
so kena angkat.
nak snap gambar sambil pegang anaqi di sebelah adalah agak menggegarkan gambar. lolx


bubur lambukkkkk.





bawang goreng dia adalah sedapppp.
ye sy particular part bawang goreng like that. :P


laksa johor yum2.

laksa johor jugak adalah favourite sy.
so bila jumpa tu i was like.. "AAHHH my lavh!" sambil memeluknya. kakaka

kat sana juga sy makan daging rusa masak hitam for the first timenya.
it looked like beef. tasted like one. hihi

kat sana ada jugak disediakan playroom untuk anak-anak.
so parents bolehlah makan sambil anak-anak bermain-main.
tapi ariana ni kalau main dia sibuk nak ajak kita sekali T_T. tak de maknanya nak tinggal dalam playroom sendiri. hahaha

so to those yang nak try ramadhan buffet kat cyberview resort & spa, cyberjaya,
bolehlah book awal-awal.
early bird promo voucher adalah RM95 (1st & 4th week of ramadhan),
dan RM108 (7jun sehingga 5 julai) nett.
kalau walk in sesaja, mahal sikitlah. RM138 dewasa dan RM69 kanak-kanak. pun nett jugak.

even kalau nak berbuffet ramadhan di mana-mana,
dah boleh start booking sekarang untuk harga lebih murah.
banyak hotel dah start buka tempahan.

ok selamat beriftor! (lah sangat di bulan-bulan syaaban ni haha)

tata!!