Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, March 30, 2017

ke INTAN

yoshh ke INTAN bukit kiara kita hari ni.
dengar leadership talk daripada dua orang speakers yang berkarisma ni..
the CEO of prasarana berhad, dengan coo of sunway medical centre *muda lagi, baya2 kita*




humility ni adalah being humble.
sebagai sorang leader, kena always be humble.. as what this talk focuses on.
sy dapat dengar cerita tentang ceo pepsi co. yang tulis surat kepada ibu pekerjanya.. thanking her for raising a great child.
juga tips of don't just give instructions.. libatkan juga subordinates dalam thinking process and making the decisions.
juga ambillah masa untuk berehat dan bertenang; sama ada melalui meditasi atau prayer.
dan macam-macam lagilah.


meeting my friend, linda. she works at INTAN.



datang dengan mee lee. mee lee dulu sama bahagian dengan sy, now dah tukar.



credits to fb aswad. gambar dia ni overall cerita pasal hari ini kat INTAN. haha


sy ni ada sejenis masalah hilang ingatan tentang orang.
kadang sy macam recognize muka, tapi dok tak ingat nama atau jumpa kat mana sebelum ni.
so tadi macam ada 2 orang perempuan pandang sy.. tapi sy dok la recall siapakah.
jadi kawan-kawan, kalau kita dah berabad tak jumpa, dan tetiba terserempak ke.. sy ni lupa.. maafkanlah.
mohon lambai-lambai panggil nama sy.
bukan sy sombong, sy ni pelupa dan jugak rabun jauh orangnya. haha
haritu pun ada jumpa sorang kat pasar.
muka dia familiarrrr. siap borak-borak.
sy memang ada tanya nama dia and kerja mana.
lepas tu sy cubalah recall, macam mana kitorang boleh jumpa?
meeting ke? acktttt aku-kena-makan-minyak-ikan-banyak-banyak-macam-niiiii.
ada sekali tu.
jumpa kawan. muka dia ada iras sorang akak yang sy kenal ni.
sy dok la panggil dia kakak.
tetiba dia tanya pasal sorang lagi kawan kitorang.
i was like.. alamak, ni bukan akak tu! ni budak batch aku! huaaaaaa.
maafkanlah hamba. ahaha

oklah nanti kita sambung lagi.
isya' sudah mari.

daa! xD
Wednesday, March 29, 2017

makanan atas meja dining - edisi mac 2017

kahkah siap ada 'edition' lagi koleksi gambar makanan ni :P
sy letakkan kat sini pun as a food sketch,
selain untuk memberi idea kalau ada yang tak tau nak masak apa hari ni.

hah ambik, kemain banyak entries sy upload hari ni.
dah midnight ni, sempatlah nak blogging.
sebab tadi dah nap awal.. tak mengantuk sangat sekarang.

oklah tak nak banyak cerita, here goes food photos kita kali ini :


menu agak sihat; ikan kembung grill dan sayur grill untuk husband.



cucur ikan bilis dengan kentang; garing di luar, lembut di dalam. dengan sos thai mae pranom brand, my favourite.



ayam kampung masak merah.

memang banyak beli ayam kampung je kat pasar sekarang ni.
pasar putrajaya ayam kampungnya murah.
tapi macam dah lama tak nampak adik-adik yang biasa jual ayam kampung dengan burung puyuh tu.
so harini beli ayam kampung dengan orang lain.
tak ada yang timbang kilo, ada jual ikut harga seekor je... RM12 (biasa macam ni, saiz kecik sikit).
kalau dengan adik-adik tu, diorang jual RM11 seekor. murah seringgit.
yang timbang diorang jual RM13 sekilo (ayam besar sikit).
tapi belilah jugak daripada tak de stok ayam.. hahah.

ok sambung! :P


kangkung goreng.



sambal ketuk ikan bilis.

goreng semua ni, lepas tu tumbuk sekali dalam lesung.
(refer gambar atas)


singgang ikan aya/tongkol.



sup ayam.



mi hun goreng deging cincang kecik-kecik.. tu yang tak nampak dagingnya tu :D wah haha.



ayam kampung goreng berempah.



kari udang.



overall.



bendi goreng kering.

sy lagi suka goreng kering.
kalau basah sangat, ada lendir-lendir gluey macam tu.
me not like. haha


ayam kampung masak merah dengan daun kari. sedap ni. ni ayam kampung besar sikit. drumsticknya panjang.



daging goreng kunyit,



kuah padprik untuk ikan bawal.

kuah letak asing dengan ikan,
sebab tak nak kegaringan ikan itu hilang.


overall. tu ayam stir fry+grill dengan carrot untuk budak-budak.



sambal terung cili api kering. sedap gils.

setakat ni dah few times buat sambal terung ni.
memang sedap, bawang and cili tu sy tumis sampai betul-betul garing dan kering.
tu yang kaler macam dah gelap tu.
rasa manis bawangnya keluar.


sup ayam berkicap dengan kentang.


ok jumpa lagi! xD

kedai mainan murah di nilai 3 - lotus century

hari tu masa on the way balik ke putrajaya dari port dickson,
kitorang singgah ke nilai 3 kejap.
nilai 3 ni bukan setakat ada kedai baju, kedai kain, kedai barang kahwin, kedai karpet..
tapi juga ada kedai mainan murah-murah :D

kedai mainan yang kitorang singgah ni namanya kedai lotus century.

memang banyak mainan dalam ni,
jauh lebih murah daripada kedai-kedai mainan kat tempat lain.

ariana pun rambang matalah tengok banyak 'car' dan 'motor' hahaha.
nak beli basikal, skuter basikal pun ada sini.
ada yang harganya on sale.



sy dok pusing-pusing tengok mainan lain,
ariana dok mengekor sambil tak putus-putus sebut,
"nak motor, nak motor."
selagi tak dapat, dia tak berhenti ok! lolx

akhirnya babahnya decide, oklah belilah satu untuk dia.
tengok muka penuh pengharapan kan. haha
tapi beli yang on sale je lah.
yang motor panda tu harga RM200 lebih..
yang minion dengan mickey mouse (2 warna pilihan).. ada sale harga RM119.
tu pun masa bayar dapat diskaun lagi.


"berapa yang ni?" tanya husband.



mana tak rambang mata si ariana ni!

nasib baik la anaqi tak mengerti sangat benda-benda material macam ni.. bahaha.
tu pun dia dok tunjuk-tunjuk nak mainan itu ini.
cuma choice dia tak lah nak motor letrik la, nak kereta letrik la.
choice dia lebih affordable.. kihkih.


haaaa comel sangat semua ni!!

tapi ariana tak heran sebab dia dok sibuk sebut motor, motor kan.
kita tanya nak tak ni, nak tak tu (mainan lain).. dia tak nak ye.
dia determined sungguh nak motor.


comelllllll

banyak pilihan la.
kalau nak beli mainan untuk anak-anak,
atau nak belikan hadiah birthday ke, boleh singgah sini.
harga pun ok.

kalau set macam ni pun tak silap sy below RM50.



bahagian mainan untuk baby.

tapi janganlah expect nak mainan jenama macam leapfrog ke, fisher price ke, lamaze ke.. macam kat toys r us yang agak mahal nun.
memang tak de la kat sini.
walaupun begitu, masih best dan banyak choice seperti yang sy bitau tadi.

nak lego (bricks jenama lain), kereta remote, robot, ultraman, drone pun ada.
roller blade ada, playmat ada, kids' tent, safety gate untuk baby, few barang baby ada jugak.
yang berdekatan tu bolehlah datang check it out :D
kalau dok putrajaya, kira dekat dah tu.


sy snap ni sebab tengokkan rocking horse/animals kat belakang tu.

harga rocking horse tu seratus lebih jugak.. RM119 rasanya.
oklah harga tu.
lenkali boleh datang beli. haha
(anaqi suka naik ni)


wajah keceriaan lepas dapat motor. aicehh. haha

restoran seafood berhampiran grand lexis, PD - samudra ikan bakar hj fared bin hj masrom



masa bercuti-cuti kat PD hari tu,
kitorang dok la cari restoran seafood dekat-dekat dengan hotel untuk dinner.

sedikit info bagi yang stay di grand lexis, port dickson..
malam minggu, diorang ada dinner bbq konsep stalls di atas pasir pantai.
so kalau tak nak makan di luar, bolehlah cuba.
just beli kupon makan dan bayar dengan kupon tu di stalls yang korang suka.
ada muzik siap. happeninglah jugak.

berbalik kepada kisah kitorang mencari restoran seafood tadi..
dok google map la samudra ikan bakar.
dasar betul google map ni.. haha.
rupanya ada 2 points samudra ikan bakar.
first-first tu entah tempat gelap tepi tasik mana dibawaknya..
dekat-dekat embok village ke apa namanya.
situ pun ada kedai makan.. penuh gile kereta.
jalan kat PD ni kalau malam minggu, cuti sekolah lagi,
memang kenderaan berpusu-pusu tak putus.
agak susah nak masuk simpang, buat u-turn dan sebagainya.

so dah jauh sikit daripada grand lexis time tu.
bila check google map balik, lahhh ada point lagi satu rupanya.
and sebenarnya dekat je dengan grand lexis! lolx

bagi yang first time nak datang,
restoran samudra ikan bakar hj fared bin hj masrom ni terletak kat food court majlis perbandaran port dickson.

masa kitorang sampai, pun kereta banyak.
orang pun ramai. meja packed ye.
tapi alhamdulillah dapat parking and meja.

dah tau orang ramai, order tak la sampai sepantas kilat,
tapi difahami la.
sementara tu, sy bawak ariana main kat playground berhampiran.


ordered ini. tak order banyak pun sebab makan dengan husband berdua.



ikan-tak-tahu-nama bakar.

hahaha.
jadi ikan tak-tahu-nama tu sebab ikan lain semua dah tak de.
ikan yang saiz makan untuk 2 orang la.
kerapu yang tinggal gedabak besar.
so ada ikan ni. tak sampai sekilo.. dalam 700 gram kena RM42 macam tu tak silap.
oklah tu. so ambik ikan ni je.


sotong goreng tepung.. husband request.



tomyam campur. ni sy bagi full mark sebab pekat, masam, pedas semua ada. best!



sayur campur yang macam sy je yang makan. HAHA


untuk restoran seafood ini, sy bagi 3 setengah sudu! jyeah!


Sunday, March 26, 2017

cuti-cuti grand lexis, port dickson



cuti-cuti datang lagi! lolx.
menengokkan baucer hotel grand lexis, PD yang husband beli masa promotion kat ofis dia sebelum ni, dah nak luput tarikh..
kitorang pun bergegas book bilik.
kebetulan pulak cuti sekolah.
cuti sekolah = hari packed sedunia.

masa husband beli baucer hotel tu,
sy dok baca blog orang yang dah pernah pergi.
katanya kalau family, better ambik bilik yang garden view.. bukan villa atas laut nun.
sebab dekat dengan pool, dengan playground..
villa atas laut nak kena naik buggy pergi ke bilik.
so kitorang pun ambik baucer untuk garden view tu.


anaqi and babah.. kat depan lobi hotel.

grand lexis dengan lexis hotel ni sebelah-sebelah je.
tak tau macam mana, ada kesilapan tarikh masa juru sales tu emelkan baucer.
patutnya kitorang check-in jumaat, tapi dapat baucer check-in sabtu.
husband tak lah nak check tarikh kat baucer tu sebab awal-awal dah agree tarikh dengan orang sales.
disebabkan cuti sekolah, bilik garden view habis.
tinggal yang villa atas laut tu.. rate mahal sikit daripada bilik yang kitorang book.
tapi hotel bagi kitorang upgrade dengan tambahan RM100.
dan disebabkan cuti sekolah, ada rate cuti sekolah.. which is kena tambah lagi RM100.
tapi masih murah kalau dibandingkan dengan harga sebenar/harga promosi bilik villa atas laut tu.
oklah, ambik je lah daripada kena pulang ke putrajaya then datang balik. hihi


tengah tunggu buggy kat depan hotel.

disebabkan banyak villa atas air, buggy pun banyak jugaklah.
sekejap je tunggu buggy sampai.
service memang tip-top.


mama and ariana.



ni masa kitorang naik buggy.



on the buggy.

rupanya walaupun villa atas air,
bilik kitorang dekat je hui! hahah.
kira dekat-dekat hujung ke arah daratan.
tak sampai ke tengah laut nun.
nak jalan kaki ke lobi hotel pun boleh.. tak payah nak naik buggy.
semangat je lebih naik buggy.. hahaha.


sampai! bilik villanya memang luas gile. deco ala bali.



ada mini kitchen.. pintu ke luar tu untuk ke private pool di luar.

bilik kitorang ni 2 tingkat.. kitorang kat tingkat atas.
so pool terbuka la.
yang bilik kat seberang sana boleh nampak kalau kau mandi-manda kat pool.
kalau bilik-bilik lain, pool dia tertutup rasanya.
tapi tak seluas pool yang terbuka ni.
ada la dalam 22 kaki panjang.


bilik air pun lawa hui. dia seperatekan wardrobe, bilik mandi dan tandas.



tandas dia berpintu.

bilik airnya pun berpintu..
ada rain shower dengan shower biasa.
siap ada tempat duduk berbatu, tapi sy tak snap.


tiga serangkai keluar tengok pool. lolx

nampak 'rumah-rumah' kat hujung sana?
beranda dia mengadap ke bilik-bilik sini.
so memang nampaklah.
jangan nak ferfeeling seksi ke apa kat sini ye. haha

oh.
ada ambil juga panorama shot.





ni dari sisi kawasan pool.. mengadap ke arah bilik villa. tu anaqi kat dalam, tak dapat nak keluar. hahaha




tempat budak-budak berlari-lari. ahaha



yang bestnya 'katil' dia adalah platform bertangga macam ni. letak tilam je kat atas.

dah jadi macam pentas.. sukalah tu anaqi naik turun.
dia kan suka main tangga :'D
yang penting tangga pendek, so selamat insyaAllah.




lepas-lepas tu kitorang pi la main kat swimming pool kejap.
apa barang ada pool kat luar bilik tak nak swim pulak HAHA

tentulah AAs yang paling seronok dapat main air.

pool kat lexis sedalam 4 kaki..
AAs (ariana & anaqi) pakai pelampung diorang,
dengan pengawasan kitorang.
ada masanya anaqi nak keluar dari pelampung.
dok sibuk nak lompat-lompat dari tepi pool tu.
amboi water confident betul budak ni.
sylah yang dok menyambut dia kat bawah.
keluar otot lengan kejap. hahah


kami-kami.



tak tau la ni belajar berenang ke atau tengah bersenam.. hahaha



ni pulak pintu masuk ke bilik villa kitorang dari depan. kena naik tangga tu.

yang villa tingkat bawah, pintunya kat sebelah tu.
agak dekat tu villa kitorang.. kedua dari tepi.
belah hujung tu kalau jalan kaki beberapa langkah,
dah masuk ke jalan belakang menuju ke lobi hotel.


sidewalk yang menghubungkan villa-villa sampai ke tengah laut nun.

since kitorang kat belah tepi,
nampaklah pantai berpasir kat tetiang bawah sana.
yang villa-villa kat tengah laut tu tak sure..
memang betul-betul atas lautlah kot.
so sidewalk macam kat atas ni pun tempat buggy lalu jugak.
perkhidmatan buggy adalah 24 hours.
bila-bila nak keluar, boleh call.


sementara tunggu buggy sampai.

time ni tak perasan pun yang lobi hotel tu punyalah dekat..
sebab buggy pusing bawak ke jalan raya.
ingatkan jauh.
lepas tau dah ada lorong masuk belakang ke lobi,
tak de dah nak naik buggy.
mesti budak buggy ingat eh ngade-ngade family ni nak naik buggy tapi dekat. HAHA


laluan yang bersih.




ni view dari tingkap bilik kitorang.. boleh nampak pantai kat tepi tu.


orang kata rumah kat laut panas la apa kan.
tapi tak ada pun.
dengan bilik aircond bagai.
kipas pun ada.
kat luar pun walau ada matahari,
panas matahari je lah.
masuk bilik balik, sejuk. lolx

baucer yang kitorang beli bersekali dengan breakfast for two.
choice makanan oklah.
taklah super banyak, tapi tak jugak super sikit.
cukup-cukuplah.

yang paling sy suka sebab ada kids' corner.
ada pinggan, mangkuk, sudu plastik untuk kanak-kanak/baby.
makanan macam hash brown and nugget/fish finger.. memang budak-budak suka.
alah orang dewasa pun suka..
ada sy tengok sorang pengunjung ni (dewasa) ambil fish finger sampai berketul-ketul..
penuh pinggan.. haha.
selain tu sy tengok ada juga bubur oatmeal.. mungkin untuk baby.
baguslah sebab sy selalu terfikir..
kenapa hotel tak buat makanan untuk baby kan.
sebab yang ramai ke hotel time-time cuti pun,
ibu bapa muda (young parents.. not so young. ahaks)
so memang berbaloi kalau disediakan makanan untuk baby dan kanak-kanak.
yang biasa ada sesuai untuk baby, bubur kosong je lah (kalau kat hotel lain).

anaqi yang lagi banyak main daripada makan. ahahah



with ariana.

walaupun peak season cuti sekolah,
orang ramai,
tapi tak terasa packed melampau kalau kat grand lexis ni.
semua orang dapat meja la.. tak ada yang kena menunggu kat tepi, tunggu orang habis makan ke.
kalau kat sesetengah tempat tu..
ya ampun pening acik. hahah
ni kira orang ramai jugak, tapi tak peninglah. boleh lagi.
makanan masa breakfast pun maintain ada.. cepat refill walaupun orang ramai.
kalau ko dapat hotel yang time breakfast pun kena queue panjang, nak dapat meja pun kena tunggu orang habis makan, nak baby chair pun semua occupied, yang itu hazab.
sini egg station pun ada 4 dapur.
so lebih cepat.

selain tu yang menyebabkan sy rasa tempat ni is kids/family friendly..
sebab ada banyak aktiviti disediakan (of course berbayar.. tapi masih affordable)
sy sempat snap aktiviti yang ada dengan rate dia.
kalau nak ke game arcade pun ada kat tingkat 2.. yang itu kena beli token.



masa mula-mula sampai tu,
nampak ada budak main kereta mini.
ariana kan suka..
so sabtu tu bawak ariana main.
bayaran RM10 untuk 7 minit.

sy tengok, ada game sumo wrestling.
yang ada suit sumo comel tu.
aaaa nak main.
tapi sebab ada budak-budak, tak mainlah kita.
main kereta je lah untuk AAs. lolx


baru dapat lesen P. ahaha



perkhidmatan uber. dah ada passenger sorang :P



sy suka photo ni sebab comel adik-beradik.. bahaha.

time bila lagi nak comel adik-beradik kan.
biasa rebut barang mainan aje.. lolx


sopan je penumpang di sebelah. ekkiki

lepas tu sebab terik mentari,
kitorang bawak budak-budak naik ke arcade.
main game.



lepas main arcade,
balik semula ke villa untuk swim.
then check-out haha.
kejap je percutian.. tapi memang sangat puas hati and berbaloi.


anaqi dah terdampar kepenatan lepas main air. tidur dah time ni.

sampai jumpa lagi di percutian berikutnya!
xD