Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, December 31, 2015

countdown?

it's near 12 midnight on new year eve 2016;
but everyone is sleeping! whattttt.
:P





alahai sayangnya kat diorang semua ni :')
happy tidur!

farewell 2015!

hai hai!
2015 dah nak sampai ke penghujungnya.

tahun ni tak sempat nak recall kejadian-kejadian 2015 dengan gambarnya sekali.. hihi
sebab semakin konsentrasi jadi mak-mak. macam tu lah. *gelak berjemaah*

2015 boleh dikatakan tahun big events.
//welcoming anaqi
//confirmation naik pangkat

banyak lagi kejadian, tapi dua tu lah antara yang terbesar berlaku tahun ni.

sy predict tahun 2016 akan lebih slow down.. lebih relax.
bolehlah tenang-tenang.
concentrate hidup, family dan kerja.

farewell 2015, i was having a lot of good memories :)


Wednesday, December 30, 2015

anaqi 2 months

gembira 2 bulan muda! (happy 2 months young!) to anaqi!! xD

//suka tengok kipas
//nampak gaya nak ajak borak
//nampak gaya nak hisap jari *hoh no!*
//bright bigger eyes
//dah boleh tegakkan sikit leher, tapi kepala berat hahaha
//manja bak hang



disertai 3 random photos of him :

muka tak puas hati kena bedung. ahaha

dia kalau dibedung baru nak sleep tight (tidur nyenyak, bak kata orang manchester :P)
kalau tak, nanti tangan dia tergapai-gapai terkejut,
especially if dengar bunyi bising sikit pun.
biasalah baby. kita nak jalan pun kena jingkit-jingkit tak nak bagi dia terjaga. lolx
tapi kalau dah nyenyak sangat tu, tak bedung pun tak pe.
nanti dia akan tidur dengan tangan terangkat la, menopang dagu la, macam-macam aksi.


tangannya mostly masih pakai mittens, tapi kadang buka jugak bagi ruang udara :D



a super good boy.
ok cya bye!!

food mega festival, shah alam

sejak kebelakangan ni banyak jugak food fest ala hipster di sekitar klang valley kan.
walaupun ai bukan remaja lagi *hahaha*, tapi pergi jugak sebab food lover katanya :D

food fest ala hipster =
1. ada foodtruck, ada gerai.
2. makanan tak pelik tapi innovated.
3. bekas letak makanan yang menarik.
4. hiasan and susur atur kreatif.
5. ada jugak nama makanan yang pelik2.
6. ada tempat and deco-deco untuk snap gambar.




this time ada food mega festival kat depan stadium malawati, seksyen 13, shah alam.
2 hari je; sabtu dan ahad.
mula-mula sabtu tu harith pergi.
then dia bawak balik makanan.
ahad tu sy join pulak. bawak ariana sekali.

disebabkan ada budak kecik si anaqi kat rumah,
pemergian sy ke food fest adalah sangat pantas.
in an hour pergi dan balik semula ke rumah. haha
keluar pun time dia tidur. bagi dia minum kenyang-kenyang dulu.
balik dia bangun, mama tolong jagakan.


tudung pinjam namanya. main sarung je. sebab nak cepat. haha


sempat snap few gerai yang pada sy nampak menarik la.
tapi gambar kekaburan.
phone camera je, mana nak canggih. malam pulak tu. lolx

yang ni siap ada kartun. comel kan!



ramai la jugak, tapi still selesa nak jalan.

parking ada, jalan pun selesa.
may be sebab cuti panjang, so ramai balik kampung or holiday.
cuaca pun mendung-mendung nak hujan.
angin bertiup kencang. sejuk la. best.


yang ni deco-deco pinggan. lolx



peminat cheese cake. nah! gila gegar gambar ni!!

snap gambar sambil berjalan, macam tu la *ketawa menangis*


me laf ketam!! tapi mengenangkan pantang makan seafood, so sy skip.

bukanlah tak boleh makan seafood,
cuma rasa terlalu awal untuk mentoksikkan diri. hahaha
may be after few months i'll be back makan ketam.
sementara tu belanja gambar je la.


sila order pasta anda di sini! :D



eh nampak pulak dinding food mega festival ni. snappp!



churros dengan ais krim. donut dengan ais krim.

nasib baik bukan churros dengan cheese.
kalau tak, sini cheese sana cheese.
muka dah serupa cheese rakyat malaysia ni hahaha *no offense. cheese itu lazat*


jumpa pulakk orang jual belon. ariana ni bukan boleh. mamanya pun bukan boleh. mesti nak belikan :P

kelas tak,
belon elsa bagai dia tak nak.
dia nak belon plane ok. orang mekanikal dia ni. hahaha


tempat orang duduk-duduk menikmati makanan yang dibeli.

tempat duduk pun dihiasi deco lampu-lampu dan flags kecil.
supercomel.
hipster juga.
tapi yang datang bukanlah remaja hipster semata..
young adults dengan anak-anak pun ramai.
alah pakcik makcik pun ada jugak. hihi


harith beli spaghetti carbonara kat sini.

before sambung entry ni,
nak cerita.
hari tu first time sy makan churros.
mama and harith belikan time keluar kat bangsar.
try la makan.
tak sedap ok! rasa and bau pelik semacam.
tak tau nak explain rasa apakah itu.
tepung semalam? ntah.
walaupun first time makan and tak tau rasa sebenar churros tu patutnya macam mana,
tapi yang ini memang tak masuk dek tekak. lolx

my first churros yang berperisa pelik.


then sabtu tu kan harith pergi food mega festival ni.
sy tak pergi lagi time tu.
dia bawak balik churros dari food fest.
yang ni rupa tak semenggah pulak, nampak longlai je hahaha
tapi rasa ok!
cuma nak kena saring gula tu banyak sangat.

yay! dapat pun rasa churros yang sedap! xD



with chocolate dip.

kat food fest tu memang ada la few gerai/food truck yang jual churros.
yang lain harith bawak balik :


pizza.



kambing bakar. sedap ni! lembut and smoky.

kat food fest ni jugak banyak orang jual kopi.
kopi hispter lah yang berperisa macam-macam tu.
since ai tak minum kopi, so tak singgah lah. haha

jadi ni lah hasil buruan untuk hari tu :





slurp de jelly namanya.

kan. jenama and nama adalah canggih.
sebenarnya dadih je. kikiki
sedap ok. sedapppp. sy memang suka pun dadih.
lebih kurang sama rasa dengan dadih yang faliq buat kat rumah.
cuma yang ni letak dalam bekas kaca, sedut pakai straw.
harga 3 botol RM10 saja.


spaghetti carbonara, harith punya. RM8.

oklah. rasa spaghetti lah. lolx
sebab sy kalau pasta, ada certain je yang sy suka.
creamy2 macam ni kurang sikit. cepat muak.
kalau aglio olio tu memang my fave!
tak letak apa, letak minyak dengan bawang putih (and chilli flakes + parsley) pun jadi. yum2.
tapi biasa masak sendiri je kat rumah sebab kejap je nak masaknya.


ayam cucuk. yang ni perasa serai. beli jugak perasa madu.

ayam cucuk ni rasa biasa je.
macam bau hangus pun ada.
ni pun 3 cucuk RM10.


marilah beli 1 burrito.

burrito ni serupa kebab kot.. sebab letak dalam roti.
roti gulunglah tapi (roti tortilla. sebut dia 'tortiya' ye :D).
ayam dah habis. tinggal daging je.
memalam macam tu, last day food fest pulak, memang ayam la yang cepat habis.
rasa? daging tu macam daging kat burger bakar. haha
then ada sayur, sauce semua.
ramailah kot suka.
sy tak de la suka sangat sebab tak suka sos kan. hahaha
kalau dia letak home made sauce fresh tomato, chilli oil semua may be lagi best.
yang ni rasa macam burger malaysia biasa.
tak tau la, lain orang lain kegemaran dia kan. :D

ye.
semua tu tapau je bawak balik.
sebab lepas-lepas tu hujan lebat.
nasib baik ada payung.
angin pun punyalah kencang.
so lepas beli spaghetti, kitorang terus naik kereta, balik rumah. haha

sekianlah kisah 'pengembaraan' di food fest.
lolx

berlampu-lampu di ICT shah alam

before this, time berpantang memang tak keluar ke mana.
kesian kat ariana la, kita 'berpantang' tak keluar, dia pun sama.
boringlah dia kan.
so memang niat dah dulu, nanti habis pantang semua, nak bawak dia tengok lampu kat ICT.

pergi pulak peak time.. iaitu time cuti.
merasalah kereta berderet semua ahaha


kereta-kereta menuju ke ICT shah alam.

ICT shah alam ni dulu kini dan selamanya memang costly.
jadi kalau nak main permainan kat fun fair dia, masuk rumah salji ke rumah hantu ke rumah apa-apa pun, siap sedialah duit banyak-banyak.
bayaran untuk permainan semua adalah dalam bentuk reload card.
so kalau kredit habis, boleh top up je kat kaunter-kaunter yang disediakan.

kitorang tak main banyak pun.
sebab ariana kan tak lepas 90 cm.. so games limited.. especially kat fun fair.
kalau naik ride yang slow mo bolehlah. haha
tapi budak-budak bawah 90 cm dikira free kalau per entry untuk ride etc.

first kitorang naik ferris wheel.
ai cakap mahal sebab per head RM10, pusing sekali je. hahahaa
tapi faham la pun kenapa mahal.
nak bayar bil letrik lampu-lampu mengerlip-ngerlip kat situ. :P
tu tak masuk bergambar. kalau nak beli dah kena charge RM30.

dah naik ferris wheel ni. ariana muka confuse je dia. lolx



tangkap gambar dengan mama pulak!

serun jugak tengok ke bawah.
sebab tinggi kot! (ferris wheel gergasi haha)


peace yo. ke sudah peace. haha



view dari atas.



view dari atas nombor 2. xD

then lalu la jugak kat ice world dia.
orang beratur.. mak aih!
may be next time la kalau nak pergi rumah salji ni.
sy masih mode berpantang 100 hari (ke 6 bulan??) so tak boleh kena sejuk-sejuk ni.
tengok dari luar je lah ye. haha









kalau nak banding dari first time datang sini awal-awal pembukaan dulu,
dah banyak la games yang ada sekarang.
lengkap la.
kalau dulu setakat ride kat luar dengan rumah salji.
now ada fun fair, rumah hantu, rumah cinema and banyak lagi.
jenuh jugak nak berjalan sana sini.
tempat jauh-jauh.
so kalau nak datang, set kan nak pergi ke mana.
tak larat kalau sekali datang nak main kat semua tempat.
nak membayarnya lagi. sebab mostly 1 games, seorang kena RM10.
dah la kejap je main.
RM5 pun ada, tapi games yang biasa-biasa je la.

hah gelap gelemat gambar HAHAHA

balik tu lapar, dahaga semua ada.
i'm more to thirsty la.
singgah kedai makan thai kat seksyen 7.
ingat nak makan tomyam, telur dadar dengan nasi je pun dah ok.
sekali husband order meriah-meriah dengan ikannya sayurnya telur lagi.
time tu dah pukul 10 ke 11 pm macam tu.
haha kemain lagi supper kami-kami ni :DDD
lepas makan tu balik.
plan nak pergi makan durian tak jadi.
satu sebab dah kenyang.
dua sebab dah tengah malam.
lolx.
Tuesday, December 29, 2015

cuti-cuti di hotel pullman, bangsar, KL

wall deco di meja receptionist.

assalamualaikum.
hai hai!
public holiday beberapa hari lepas, ramai ambik kesempatan cuti yang agak panjang ni untuk berholiday dengan family.
buktinya kat fb wall penuh dengan gambar orang bercuti.. termasuklah sy. haha
sampai hari ni pun ada lagi yang still in holiday mood.
gambar percutian dan makanan ada di mana-mana.
it's so nice to see holiday photos from our friends instead of gambar bekerjaaaa je. kan :P

sy ni dah sememangnya bercuti,
tapi nak kena ikut time husband and my mom yang bekerja.
so masa orang holiday, kita pun holiday lah jugak. tapi dekat je kat KL ahaha.
asalnya nak pergi jauh sikit,
tapi hotel banyak dah penuh.
and mengenangkan jalan super jam dengan orang nak balik kampungnya, nak vacationnya.
so last-last book hotel kat KL je la kita.

kali ni kitorang try sebuah hotel yang agak baru jugak; pullman bangsar, kuala lumpur.
kat KL ni tak silap ada 2 pullman hotel.

time kitorang datang tu, receptionist beritahu hotel agak sibuk sebab time holiday ni bilik penuh.
sy book 2 bilik agak awal la, tapi tak dapat bilik yang bersebelahan. (walaupun dah request)
even baby cot pun tak dapat sebab dah habis katanya. (walaupun dah request awal jugak masa book sebelum tu).
tu je la yang spoilnya.
tapi ok la masih dapat bilik satu floor.


nampak cermin besar kat lif. group photooooo.

haha gambar abah selalu tak de kan.
bukan sebab dia tak ikut,
tapi sebab time orang ambik gambar je mesti abah ada kat area lain.
dia kan suka berjalan-jalan. kadang tak ikut group :P

sy book 2 bilik deluxe.
sempatlah snap panorama view bilik.
ada terpotong sikit gambar husband yang termasuk dalam panorama view tu.. hahaha (kalau perasan la, dalam gambar kat bawah ni)




makanan tu semua kena bayar ye. jangan mengada-ngada nak ambik. mahal. :P (kacang tu RM8)



king sized bed.



ada couch kat corner dengan lampu yang terendaknya tergantung di atas.



meja study. design agak kontemporari.



tv lcd. agak besar la.

channel tv banyak jugak.
tapi la ni sy tak kisah pun tv-tv ni. haha
bukak tv tengok je apa yang ada.


the in-room dining menu.

salah satu yang sy suka kalau pergi hotel adalah baca menu untuk in-room dining dia.
sy suka baca explanation kat bawah setiap makanan tu haha.
sy ni agak suka belajar vocab baru.
baca menu ni lebih kurang dapat belajar vocab tentang makanan la.
weird enough huh :P

(sebab tu kalau download movie, sy suka download subtitle jugak. bukan sebab tak faham. tapi sebab nak tengok vocab dengan ejaan tu. gila, tengok movie pun nak belajar vocab lagi hahaha)



bilik air. lawa jugak bath tub dengan sink dia.



big shower head. macam keluar air hujan. haha



panorama view bilik air punnnn kita ambik. haha

sepatutnya ada cermin and bidal yang memisahkan bilik air ni dengan ruang tidur.
so kalau naikkan bidal tu boleh nampak bilik air dari luar. (peep bathroom window)
tapi bilik kitorang ni tak de. ada dinding je.
kalau bilik yang mama, abah & harith duduk tu boleh tarik bidal.


antara toiletries yang ada.



hi! anaqi dah sampai! xD

baik orangnya anaqi ni. kihkih
kesian dia tak dapat baby cot.
malam tu dia tidur dalam carrier dia ni.
alhamdulillah ok tak de meragam ke apa.

sebab anaqi baik and wani e pun baik *hahahaaa*
apa kata kita selfshot sama-sama :P







selfshot dengan husband jugak.

mana ariana?
dia kat bilik nenek and atuk dia.
kesayangan kan. berkepit je la. ekeke

petang tu main air kat swimming pool.

main kat kolam budak-budak yang cetek.



sy turun la sekejap bawak anaqi.




the pool.

malam tu hajat di hati nak dinner kat suraya seafood, kampong bharu.
penuh kau!
sampai ke luar.
orang yang menunggu sama ramai dengan orang yang duduk. haha
keciwa.
keciwa pun tak keciwa mana la.
lepas tu pergi makan kat kedai sebelah dia.
ada orang jugak, tapi tak sesak.
dapat la park stroller anaqi semua.
ikan tiga rasa pun sedap. so no regret.
harga pun agak murah. around RM64 untuk kitorang yang ramai-ramai ni.

lepas tu balik singgah beli air, cikedis, jagung bakar.
then sampai hotel tidur.

esoknya breakfast kat hotel je.
awal jugak kitorang turun, 8.30 pagi. (8.30 tu kira awal lah hahaha)

ramai jugak orang breakfast situ.




husband.



ariana (sibuk makan), mama & harith.

oh. faliq & ain tak join sebab balik kampung.
sebab tu diorang tak de dalam ini cerita :D


my precious.



being a good boy, dia tidur. kasi chan mama & babah makan. huahaha



wani e dan makanannya. lolx



my plate. sedap!

balik makan tu ariana sibuk nak sorong adik dia.

tak bagi orang lain pegang, ok! :P

then diorang pergi swim lagi.
sy pakat tidur dalam bilik hotel dengan anaqi.. kihkih.
pukul 12, check out.


anaqi ketiduran dalam kereta.

sekian saja kisah kitorang cuti-cuti kat pullman. haha

till then! :)