Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, January 29, 2013

routined check up

sebelah tangan tengah sakit (kanan).
sebab baru lepas jab tetanus pagi tadi.
yoshh hari ni ada check up berkala lagi untuk bulan januari.
ingatkan suntikan ni time sekolah je ada.
haha
nursenya cakap bulan depan kena jab sekali lagi.
tak pe. bring it on :P
she said kalau dah boleh rasa baby kicking,
and bila dah dengar bunyi jantung baby (tadi dia pakai alat untuk dengar),
time tu dah boleh suntik tetanus.

to those yang tak tahu,
tiap kali check up kat klinik kerajaan, ni lah rutin dia :

TIMBANG BERAT-AMBIK TEKANAN DARAH-BAGI SAMPLE URIN & DARAH-JUMPA MA CHECK PERUT-AMBIK SUPPLEMENT-BALIK

dan untuk setiap satu tu, kena pergi station yang berbeza.
kena menunggu la jugak.
so hari ni ada tambahan rutin selepas jumpa MA, iaitu pergi bilik no. 28 untuk injection.

dan hari ni super ramai orang kat klinik.
may be sebab semalam cuti, klinik tutup kan.


i found a super-oh-comfy-sandals!!
tu tu.. yang dibulatkan purple kat atas tu.
it's the new scholl's 2013 footwear. scholl's massage.
wallahhhh bila pakai tu rasa bestnyaaaaa.
harga pun best (T_Tv)
bila tengok harga dalam RM188 macam tu, rasa nak terpengsan pun ada.
last-last tak beli. hahaha
siapa nak belikan, ai saiz 5 ye. sekian :P

oklah rasa beratt je mata ni.
ada dadah ke apa dalam injection tadi tu.
dalam buku rekod tadi dia tulis, more rest.
so here we go.. more rest for me. zzz.

eh lupa, ai kat ofis ni!!
kerja kerja!!
lolx.

Monday, January 28, 2013

macam-macam hari ahad

cuba teka kitorang makan kat mana?

ye, tepat sekali!
mana lagi tempat makan yang ada sos peri-peri kalau bukan di nando's! xD
we ate here yesterday (sunday) at subang parade.
sebab husband cakap lama tak makan nando's.
lepas habis makan,
we both agreed yang makanan di nando's berperisa masin. haha
bukanlah salah nando's pun. memang style masakan dia masam and masin yang banyak.
sos dia pun ala-ala masin pedas kan.
cuma tak masuk di tekak asiaku ini. lolx
walaupun begitu, makan tetap makan! :D


the stars in the sky.



husband ai yang baru download game baru kat handphone.



me.



our drinks.



sy punya chicken breast burger.



husband punya quarter chicken.



side dish semangkuk salad.



our lunch.


kitorang pergi subang parade sebab nak jalan-jalan and tengok wayang.
husband nak tengok 'Hansel & Gretel witch hunters' yang baru keluar.
cerita ni 18SG rasanya.. haha.
sy gamble je tengok ni.
part-part keluar witch-witch tu semua sy paling muka terus. lolx


kitorang tengok yang 2D.

masa jalan-jalan tu kitorang singgah kedai elektrik elektronik.
nampak samsung galaxy S3 mini dah keluar.
cute, ok! (or should i say.. gorrgeous??)
dia sebijik je macam S3.. cumanya it's smaller. smaller, but not small. just nice.
skrin lawa woih macam iphone.
processor tak sehebat S3 but still, dengan harga lebih kurang 1200+, memang berbaloi.
bila slidekan jari, smooth je.
now who's willing to donate a new S3 mini for me?? tee hee hee.

so malam tu pulak kita masak-masak kat rumah.
pastu makan depan tv.
parents tak de, balik kampung kat terengganu.
so ada me, husband and faliq. faliq pun keluar gi main badminton.
then apa ada hal kita piknik-piknik depan tv kan. hahaha


our dinner.



ikan bawal hitam masak sweet sour. ikan ni seekor RM6.20 kat kedai. so kalau jual balik, kena jual dalam RM20 untuk mengaut keuntungan.. kehkeh. (jual apanya.. masuk dalam perut sendiri kan :P)



then masak tomyam ayam dengan sayur.

dah lepas tu tengok tv..
nasib baik jadual tv waktu lain-lain.
husband tengok merlin finale pukul 8malam..
pukul 9 pulak ada cerita 'bila cinta berzikir' kat tv1. lakonan sharifah amani, beto khusyairy, azizah mahzan, tamimie seregar, zamarul hisham.. semua pelakon hebat-hebat la.
kita ni pun sangat jarang tengok tv, apatah lagi cerita melayu sekarang ni.
semalam dapat pulak tengok.
slot untuk tribute p.ramlee. tak sure adapt daripada cerita p.ramlee yang mana satu.
tapi kisah percintaan terhalang la. bapak amani ni halang sebab orang kaya eksyen kan. abang dia pun eksyen habis. mak amani tu je yang relax.
then sampai diorang lari kahwin kat thailand.
kena bomb.
amani kudung kaki semua. memang tragik la.
dah kudung tu time dia berkerusi roda cari husband dia kat pasar, jumpa orang jahat, rogol pulak dia.
last beto rasa tak dapat jaga dia and call mak amani suruh datang ambik amani bawak balik ke malaysia (ye, diorang tinggal kat thailand).
stress je ok cerita tragik macam ni.
*sape suruh ko tengok pun, wani. haha*

lepas tu pukul 11 husband tengok movie immortal..
cerita zaman-zaman hercules. haha
suka betul dia tengok movie zaman tu. selain daripada sci-fi and fantasi.

dah lepas tu lights off. tido.
krohh.
end.

jalan-jalan endau

jumaat lepas, 25 januari 2013 sy and husband buat road trip ke endau.

endau ni berada di daerah mersing, johor. bersebelahan dengan rompin.

main purpose adalah untuk melawat family angkat yang telah 'mengangkat' sy time DP*A dulu.. hihi. diorang dah macam family betul dah. sebelum ni tak ada pun family belah kat johor. now dah ada satu ;)

husband & i mintak cuti hari jumaat tu. so off we go! xD

bertolak dari olak lempit, banting.

kitorang tak tau jalan pun sebenarnya. hahaha
berbekalkan google map yang diprint oleh husband,
dengan 'abah map' (kept calling my dad for like.. three times everytime sampai kat papan tanda bersimpang utama lolx. thanks, abah!).. kami meneruskan perjalanan.





ni haa google map tu. memang boleh dipercayailah.

laluan kitorang adalah BANTING-NILAI-SEREMBAN-TAMPIN-GEMAS-SEGAMAT-MUADZAM SHAH-ROMPIN-ENDAU.
perjalanan ambik masa lebih kurang lima jam setengah.
lenguh-lenguh jugak la belakang badan..
nasib baik ada kusyen buat alas.
lepas tu mengiring ke kiri, ke kanan.
kadang siap baringkan seat penumpang tu lagi! ahahaaa
dasar wani tak boleh travel jauh-jauh T_Tv


view dalam perjalanan. awesome!



memang banyak hutan di kiri dan kanan, especially kat rompin. sebab kawasan orang asli.

kalau nak terkench memang azab la.
sebab nak mencari tempat stop kat tengah-tengah hutan tu.. mana ada! :P
terpaksa menahan sampai jumpa stesen minyak. haha


mercu tanda kat kuala rompin. gambar ikan todak *betul kan?*


sampai-sampai sana kitorang singgah lunch dulu kat rumah family angkat sy..
rumah pak razali sekeluarga.
sy panggil bak, mak je. sebab dah macam parents sendiri kan.

lepas lunch tu baru gerak ke chalet untuk check in.
bersungguh orang chalet call.. sebab kitorang tak sampai-sampai lagi. haha

kat rumah family angkat di endau.



sampai-sampai je kitorang disajikan dengan lauk-pauk ni. wallah ada asam pedas, ikan bakar, ketam rebus etc etc. kenyang makan. thanks korang! :)



lepas tu kitorang ke pantai penyabong sebab menginap kat sana.

kitorang stay kat pantai penyabong resort.
jaraknya dari rumah family angkat.. kalau nak kira waktu, lebih kurang 20 minit kot.
sampai sana terus check in.
ambik bilik standard je.. katil queen.
RM95 satu malam. tapi tak ada tv, iron dengan breakfast ye, harap maklum.
tv boleh tengok kat lobi depan.
iron pun ada satu bilik dekat dengan lobi.


pintu masuk.



the papan tanda di pintu masuk and i :P



tu haa bilik kitorang, no. 12.

yang slacknya kawasan ni adalah sebab tak ada connection.
nak berinternet memang tak dapat la.
no connection memanjang.
kalau nak call pun tak dapat. biasanya putus.
kalau sms, dapatlah sikit. haha


despite that, tempatnya bersih dan cantik, sebab betul-betul mengadap laut.



ni antara rumah chalet lain kat resort ni.



betul-betul kat sebelah pantai penyabong resort adalah endau beach resort.

EBR ni fancy sikit la..
sebab ada swimming pool, tv semua tu.
tapi time kitorang call, dah penuh.
so kalau nak datang sini, sila book awal-awal ye.


dalam bilik chalet kitorang.. dapat drinking water, tisu dengan sabun may dua ketul.

satu lagi slack is masuk-masuk je lantai dia melekit.
tak tau kenapa.
may be visitor sebelum ni tumpahkan air manis ke apa atas lantai.
melekit-lekit.
so sy ambik tisu, basahkan dengan air. lap sikit lantai tu. tak tahan pijak lantai melekit.


the bed.



yang bagusnya, tandas dia memang bersih.

petang tu pulak husband & i pergi minum petang dekat-dekat area tu je.

ke gerai pisang goreng dll! :)



husband tengah pilih cucur udang.



tadaah! inilah hasilnya!! ada cucur udang, popia goreng, udang cucuk dan ketam goreng. sos ada dua jenis; cili dan kicap pedas.



model gerai pisang goreng sedang makan. hoahaha

lepas-lepas tu pulak,
kitorang pergi kat pantai/jeti dan snap sini sana. haha
memang depan resort je pun.










view yang majestic!



dari sini nampak satu lagi jeti kat belah sana.






keadaan pantai penyabong.

time kitorang datang ni,
johor tengah musim banjir.
air laut macam keruh je.
tak ada siapa pun yang mandi-manda.




dan gambar-gambar kat area boat house..

melompat lebih tinggi! hieyah!!



sy tak mampu nak lompat.. hahaha



damainya kat sini.



yang belah kanan tu macam laluan berbatu nak menuju ke pulau di hujung sana. cool kan.






sini kawasan nelayan tangkap ikan.. so memang banyak perahu-perahu gini.

malam tu budak-budak ni treat kitorang kat kedai cikgu rahman.

kedai ni ada macam pondok style..
yang korang naik atas pondok dan makan kat situ. coolness.

tapi mak & bak tak ikut..
sebab mak tetiba pitam kat rumah. mak ada darah tinggi kan.
so biar mak rehat-rehat kat rumah. bak teman dia.

kat kedai makan.



adik-beradik angkatku! :) from left; ila, fairuz, farida. yang si kecik tu, anak ila, syira. baru darjah satu :)



kitorang order sate.



ikan bakar! =p~ yang ni cencaru.



then ada ikan bawal.



the ikan bakars. hahaha



hidangan untuk malam tu. meriahnyaaa.


then keesokannya kitorang nak bertolak balik dah.
check out daripada chalet.. lepas tu tertinggal novel 'i love you, stupid!' pulak kat sanaaaa. cis.
tapi malas nak patah balik, sebab jauh.
so halalkan je kat orang chalet tu. hahaha

dah berpakat dengan jafri (kawan kitorang) nak ke endau ni.
jafri sampai lambat sikit.
sabtu tu baru dia ada.
so dia join la lunch kat rumah family angkat sy.

jafri ni pun anak angkat kat endau ni jugak time DP*A dulu..
anak pakcik mat mustapha kat kampung belukar juling.. hihi.

jafri and husband.



lauk tengah hari yang menyelerakan!

husband memang dari semalam tu teringin nak makan kari ayam pekat.
tetiba sampai-sampai rumah family je,
sy gi dapur nampak mak tengah kacau kari ayam dalam periuk.
pekat pulak tu! haha
doa husbandku termakbul :P

family yang lain pun ada datang jugak. tapi ni baru first time sy jumpa diorang ni :) meriah la. best!



last sekali, mari kita bergambar sebelum balik. hihi



inilah mak bapak angkat sy! peace, mak.. bak! ;)



diorang siap bagi sy hadiah kahwin lagi. awww so sweet!! ;')



bye bye, endau (dan orang di endau!) panjang umur jumpa lagi!!



i'm gonna miss them all. diorang sangat baik.
nasib baik ada teknologi. hihi

so kitorang bertolak balik ke shah alam tengah hari tu..
and sampai rumah dalam pukul 8 malam. penat woah. tapi happy.

till then.
selamat bercuti, semua!