Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, December 15, 2017

makan di nik ikan bakar dan tomyam, brinchang, cameron highlands

salam.
hai hui. kembali lagi kita :D

ni adalah sambungan entry sebelum ni.. entry trip ke cameron highlands.
sejak bertahun-tahun tak ke cameron, memang asyik dok terkenang-kenang ikan masak 3 rasa kat nik tomyam ni.
serius! haha
bertahun-tahun lepas bila datang sini, ada try ikan gruk gruk masak 3 rasa.
rasa dia sedap gile wehh.
asyik fikir, bila laa nak datang cameron nak makan lagi ikan 3 rasa ni. haha. sampai macam tu sekali.

so bila dah sampai ke brinchang kali ni,
tak lepaskan peluang untuk ke restoran nik ikan bakar dan tomyam.
dua malam berturut-turut turun makan sini.
korang bayangkanlah :DD

hype sungguh dapat kembali makan di sini selepas bertahun-tahun tak datang. over tak. hahah

nik tomyam ni sekarang ada 2 kedai.
ni kedai first dia.
lokasi dekat je dengan balai bomba.
seberang jalan tu ada masjid tak silap.
kedai ni belakang tepi masjid tu je.
boleh google map :D
hotel yang sangat dekat dengan kedai ni adalah remix hotel.
depan hotel je ni.
masih dekat jugak dengan hotel tempat kitorang menginap, hotel rosa passadena.
tapi kitorang tetap datang naik kereta, mengenangkan ada anjing-anjing berkeliaran kat tepi-tepi jalan nun.. lolx.


ni lah dia hidangan malam pertama kitorang di brinchang.

tak de la ambik super banyak lauk, sebab sy dengan husband je berdua yang biasanya akan makan banyak.
budak-budak AAs tu makan sikit je.
kitorang order ikan kerapu masak 3 rasa, tomyam, sotong goreng tepung, ayam goreng kunyit dan kangkung goreng.
total harga around 1RM100 ke RM90 macam tu. lupa dah exact amount.
harga oklah, sebab ikan besar.
ikan gruk gruk tak de la pulak.
husband tanya kerang bakar, pun tak de jugak hari tu.
kitorang pergi ni hari khamis malam jumaat.


ikan kerapu masak 3 rasa.

verdict?
4 bintang! haha.
last time bertahun dulu pergi, sy bagi 5 bintang.
ni menurun sikit.
sebab rasa masih sedap, cuma tak sama dengan rasa dulu tu yang sangatlah super duper sedap.
jangan salah faham, masih sedap jugak ye.


selfshot dengan ariana sekali.

then the next day pergi lagiii. dinner.
hahah.
tapi hari esoknya tu tak de lah order over-over.
order biasa je sebab lepas tu nak ke pasar malam cameron highlands kat golden hills.
tu nanti cerita kat entry lain pulak.

duduk kat meja lain pulak kali ni.

kitorang pergi dinner waktu petang.
sebab hari dah jumaat.
kalau pergi malam confirm ramai.
ni pun sampai-sampai dah ramai orang duduk makan.
so kitorang duduk kat belakang sikit.


ordered this; nasi goreng ayam padprik.

verdict 3.5 bintang.
oklah sedap.
kaler padprik tu mak aih merahnya kaler pewarna.
mungkin penyeri rupa.
note kepada pemasak-pemasak (tukang masak);
kami pelanggan ni pentingkan rasa yang sedap.
pewarna merah macam ni tak perlu kot. bagi sayalah.
yang penting makanan yang menyihatkan.
sebab warna asal daripada cili dan sos tu pun dah cukup menyelerakan.
tak perlu letak pewarna merah.
memang kadang ada kedai kalau masakan macam daging masak merah contohnya;
letak kaler merah menyala kat daging tu.
rasa seram sejuk pulak nak makan. hihi
jangan ambik hati ya, just pandangan saja.


horeh ada kerang bakar hari kedua!



anaqi yang tengah khusyuk cucuk isi kerang. hahah



masih lagi khusyuk.








oklah tu je.
2 malam di cameron, 2-2 malam jugak ke nik tomyam ni.
memang sedap.
cubalah! :)

hotel rosa passadena, brinchang, cameron highlands

hahah boleh tak.. dah sebulan pending cerita ke cameron highlands ni :P

apesal ntah, mood blogging tak sampai-sampai.
ikutkan hujung tahun ni kerja banyak dah settle,
so banyak free time pun nak blogging.
malas punya kes la ni. lolx

so here goes.
entry kali ni cerita pasal tempat penginapan je.

kitorang menginap selama 3 hari 2 malam di hotel rosa passadena, brinchang.
sebenarnya cari tempat yang selesa, bersih, tak mahal sangat and dekat dengan tempat makan.
dok google-google, jumpa la hotel ni :)


abaikan katil yang dah dirasmikan dulu oleh budak-budak. lolx

kitorang ambik bilik triplet;
means ada 1 katil queen dan 1 katil single.
ok sangat tu untuk kitorang berempat.
total harga 2 malam, around 400+.
ok sangat tu harga memandangkan lokasi yang super strategic dan stay sampai sabtu (weekend).
tau je la kalau weekend biasanya harga mesti mahal kan.
tapi ni kira ok sangat.


ada tv skrin rata.

hotel rosa passadena ni hotel lama, tapi memang sangat bersih.
banyak jugak hotel lain kat bandar brinchang, hotel bajet terutamanya.
tapi sila survey betul-betul sebab banyak hotel bajet tak ada lif.
so carilah yang ada lif. senang nak angkut beg.
hotel rosa passedena ada 2 lif.
part parking, boleh parking kat luar atau ke basement.
tapi basement terhad.
kalau datang hari biasa macam kitorang datang khamis, ada la parkingnya.
start weekend, susah sikit nak parking.
boleh parking tepi-tepi jalan kat luar hotel.

tv channels oklah, tak de la banyak mana.
tapi yang penting ada astro ria ye. haha
channel movie.. tak silap fox movies.

wifi free pun ada tapi tak cemerlang :P

ada mini baru (peti sejuk) dan juga kettle semua.


aircond dan kipas memang tak de ye, sebab kawasan ni dah sedia sejuk.
memang tak perlukan aircond pun haha.
tapi husband kata sekarang dah tak sesejuk dulu.
sangat betul, sebab kalau dulu kita ke cameron, bila bercakap tu hembus mulut pun keluar asap,
now mana ada lagi asap kabus-kabus tu.
cuaca dunia dah semakin panas.


dari tingkap bilik. nampak lama je dari luar, tapi kat dalam ok je.



dari tingkap bilik jugak, kat sekitar hotel ni ada kedai-kedai. bank pun kat sebelah je.



ni gambar second day kat cameron. nampak la kemas sikit katil :P abaikan model tengah menangis kenapa entah tu. haha

bab iron baju, seterika tak disediakan di dalam bilik hotel.
tapi kat luar bilik belah hujung ada tempat menggosok.
tapi convenient je sebab jarak antara bilik dengan tempat iron tu tak jauh mana.
5-6 langkah sampai dah.

tempat iron baju.



sepanjang koridor kat luar bilik hotel, banyak tempat duduk macam ni.

sarapan pagi adalah complimentary (percuma).
tapi choice tak ada la super banyak.
cukuplah buat kenyang perut. hee
selection seperti nasi lemak (husband kata sambal sedap), noodles (kadang mi, kadang kwey teow), bubur, cereals, sosej, kuih macam samosa, buah, etc etc.
tapi turun awal la, makanan cepat habis. air pun sama.




AAs tengah breakfast.





satu lagi as i mentioned, tempat ni strategik kan.
dekat dengan kedai makan.
next entry sy akan cerita pasal kedai makan berdekatan dengan hotel; nik tomyam.
tapi kawasan ni banyak anjing melepak-lepak kat jalan.
so kalau rasa tak selesa berjalan kaki kat luar, boleh naik kereta.

kedai, farmasi, restoran, semua dekat sangat.
asalnya dulu hotel ni dekat gile dengan tapak pasar malam brinchang.
now pasar tu dah pindah ke golden hills.. bawah sikit kat tanah rata.
nak elak jem menggila kat brinchang ni kot.
so now tempat ni lebih tenang la.
dulu-dulu super sesak ok.

oklah nanti sambung pasal kedai makan pulak.

till then!!