Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, November 09, 2008

the chef is not naked

hello! xD pagi tadi telah buat macaroni bakar sebab
1- sy rasa nak makan macaroni bakar
2- sy suka macaroni bakar :P


watak utama : secawan macaroni.
oh oh sy suka bentuk macam ni sebab kecik sikit xD
(masak benda ni dalam boiled water)


hokeh ni geng-geng dalam kumpulan A : kumpulan kuali xD
mince chicken *ala2 pemalas nak potong sendiri, maka beli yang da siap cincang :D* dan rakan-rakan. oho sy memang super pemalas nak explain :b


geng-geng yang sama, tapi da kena potong :P


ok, bahan-bahan kat atas tadi kita goreng dalam kuali.
oh nak terangkan sequence ke?
minyak-->bawang besar-->bawang putih-->serbuk kari-->ayam-->cili-->garam


holright we gonna mix these.
pastu tabur cheese kat atas.
tapi masalahnya masa pergi beli cheese, cheese mozzarella parut tak ada. dia jual seketul je. hampas. kena potong sendiri T_T


ni dalam 100g cheese. kalau nak pakai cheese lain macam cheddar or mixed cheese, ikut suka hati korang.


tang! potong2 je, pemalas nak parut.. hoahaha.
(kalau rajin sila la parut)
mahal dowh cheese ni.. 200g da rm13.


after you mix the macaroni & chicken, tabur la cheese potong/parut/kelar*HAHA* kat atas.


then to the next ingredients; untuk buat kastad dia.
simple je. telur, tepung gandum, susu cair.


untuk si pemalas macam sy.. hahaha.. silakan pakai mesin je.
tak payah susah-payah pakai senduk kayu. lambat, and akan keluar muscle.. lolx


ok lepas tu tapis kastad tu and tuang atas acuan macaroni tadi xD

pastu bakar dalam oven 180 degree(api atas bawah) for 30mins camtu.
pastu keluarkan kejap, tabur bawang goreng. pastu bakar lagi for 5mins (api bawah so that bawang x hangus ^^).


cang! rupa dia agak best la banding yang dulu.. lolx


zoom zoom!! xD
(ohha sy suka gambar makanan dekat2 x])



ok jemput makan! :D

12 comments:

gulagula says:
at: November 9, 2008 at 5:11 PM said...

ohoho...macam best~~~rase cam nak buat...tapi cheese adalah super expensive!!! kalo nak masak anything involving cheese, kena masak time baru dapat gaji... :D

misz eyeliner says:
at: November 9, 2008 at 9:08 PM said...

wah... chef wani. :P~~

n Z r A says:
at: November 9, 2008 at 10:11 PM said...

waaaaahhhhhhhhhhhhhhhh

boleh cuba nanti ni!

dakgilachoc a.k.a nani says:
at: November 10, 2008 at 9:17 AM said...

lazaatttttt..wah tak sgka cik wani juga sgt pandai memasak..wah ada ciri2 bakal isteri mithali ni..hehehehe....

swit@kon says:
at: November 10, 2008 at 5:27 PM said...

nak terai nak terai...lapar...

peej says:
at: November 10, 2008 at 7:59 PM said...

omg..sedapnyaaaaaaaaa....
tp aku malasnya nak buat..
ade ke kedai jual macaroni ni tp best...

wani ezryl * says:
at: November 10, 2008 at 8:58 PM said...

gulagula^ xpe kalau xnak pakai cheese pun boleh. yelah, cheese mahal betul T_T


misz eyeliner^ oho sy bukan chef :P


nzra^ eh trylah, besy xD


nani^ xde la weh, sy pemalas masak. serius.


swit@kon^ silakan try nnti :D best weh.


peej^ oh, xtau pulak ada kedai jual x. susah nk carik kedai jual macaroni bakar.

Nem0 o0h Nem0 says:
at: November 11, 2008 at 12:54 AM said...

upss,
telan airl iuq sepuluh kali..

da lm ngidam nk mkn ni,tp asyk xdpt..
uwaaaaaaaaa

p/s : tq 4 de resepi,nk try lo..=)

Iz says:
at: November 11, 2008 at 12:55 AM said...

ohhh sedapnye..

bak sikit.

eh eh.. tadi tetibe aku dengan secara tidak sengaja termasuk ke blog lama ko, yg mana tarikh terakhir ko memblog di situ ialah pada 07 July 2006. hehehehehe

.. faizuRa .. says:
at: November 11, 2008 at 10:15 AM said...

aduihh..terliur sungguh tgk macaroni bakar awk tu..ade lg x??:p

wani ezryl * says:
at: November 12, 2008 at 9:13 PM said...

nemo^ susah kan nk jumpa kat kedai. terpaksa buat kalau nk makan T_T


iz^ ohaha meh la sini, ada 5 potong lg xD blog lama tu xboleh bukak akaun sbb kne violate. ni kite sambung bukak blog baru ni la xD


faizura^ ada ada. meh sini ^^

riken says:
at: November 13, 2008 at 8:02 AM said...

akhirnya dah ada pic tuk cara membuatnyer. thanks for the recipe aritu. mmg tak sempat lagi nak buat sebab busy sangat but lepas nie mesti lagi senang sebab dah ada gambar.