Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Saturday, July 12, 2014

movie : i saw the devil


sy jarang tengok movie korea zaman ni.
tapi baru-baru ni (baru tadi sebenarnya habis tengok) sy ada menonton cerita thriller pembunuhan yang ngeri; I SAW THE DEVIL.
dilakonkan oleh (baru lepas google :P) lee byung-hun dan choi min-sik.
yang dua ni pelakon utama.
yang lain semua watak penguat. hehe

awal-awal cerita dah ada pembunuhan ok.
mula tengok tu teringat cerita 30 days of night..
darah di atas salji, mewujudkan kesan yang lebih dramatik. so yeah.



kisahnya begini.
watak utama, kim soo-hyeon yang dilakonkan oleh lee byung-hun ni *duhh memang fail bab-bab nak menghafal nama orang korea. semua suku kata nampak samaa je. hehe*
kita panggil soo-hyeon je la.


soo-hyeon

soo-hyeon ni nak revenge sebab tunang dia dah dibunuh oleh pembunuh psiko ni.
dia bukan pembunuh biasa, dia jugak adalah pembunuh bersiri.
yang tetiba kalau jumpa orang dia akan stab stab stab gitu.
kalau perempuan dia rape dulu baru bunuh. gila psiko.
yang pembunuh ni nama gyeong-cheol.


gyeong-cheol.

so permulaan cerita memang kisah gyeong-cheol ni bunuh tunang si soo-hyeon ni.
dia tunjuk betul la mula-mula jumpa, kereta perempuan ni stuck kat salji (tayar pancit kot)
sampai la kena bunuh.
forensik jumpa kepala tunang dia dalam air ok.
serammmmm.
lepas jumpa kepala, lelaki yang cari tu terus muntah.
soo-hyeon memang sedih gile,
dia pun pi hunt down suspek-suspek and last-last dia jumpa dengan gyeong-cheol kejam ni.
it's like cat and mouse game.
along the way banyak jugaklah scene orang lain yang kena bunuh.
sabar je lah *urut-urut dada* 
so macam mana penghabisan dia?
tak naik spoil, tengok lah nanti ye hihi

kalau seram nak tengok,
pi baca kat wikipedia sudehhh :P


konon nak serah diri la.



in agony.

all in all,
sy bagi 5 star la cerita ni.
memang gore, seram, sakit hati semua ada.
and cerita korea ni dia punya props detail la.
macam darah tu kan.
ada kesan darah dalam bentuk corak kasut atas lantai.
sebegitu detailnya.
cuma cerita ni untuk 18 and above.
ada la scene gore sangat tu toksah la bebudak nak tengok. buat mimpi ngeri je nanti.
k.
till then!
annyǒnghi kaseyo! *eh tetiba*

DVD cover

0 comments: