Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, April 23, 2013

panggilan DP*A

macam dah panggilan pulau dah bunyinya kan. hahaha

siapa yang tak tahu,
DP*A ni adalah kursus 6 bulan yang kami kami PT*D ni kena attend.
wajib attend, untuk disahkan dalam perkhidmatan. orang lain pergi BTN je, kami kena pergi DP*A.
macam tu la.

DP*A sangat mencabar dan menguji kesabaran.
bukan setakat modul-modul dalam kursus ni je, tapi bila time masuk DP*A ni ko kena berkorban macam-macam.
salah satunya adalah tak dapat balik jumpa family,
or tak dapat balik puasa dengan family,
kadang tak dapat attend kenduri penting family/kawan rapat dan sebagainya.

macam saya dulu,
time saya kahwin (akad nikah) adalah time sy tengah kursus DP*A.
nak lebih hebat, betul-betul lepas habis modul wataniah.
bukanlah sy & family tak plan,
thing is, kami dah plan majlis kahwin lebih awal daripada sy dapat offer ke DP*A.
nak tolak DP*A tak boleh, nanti lambat sah dalam perkhidmatan. lambat naik pangkat. lambat segalanya.
so proceed je la kahwin and DP*A at the same time.
memang berkorban masa la time tu.

dan sekarang,
sekali lagi panggilan DP*A tiba.
tapi bukan untuk sy. untuk husband.
hujung bulan mei ni dia dah kena pergi.
dan due sy giving birth adalah dalam pertengahan bulan jun.
HAHAHAAAAAA *pengsan*
nak dijadikan cerita,
husband dapat kat IKWAS (johor),
pastu dia pergi mintak tukar ke INTIM (terengganu) pulak sebab suka kat sana.
punyalah orang lain berebut-rebut nak ke IKWAS, dia nak pergi INTIM.
ok tak pe lah sebab terengganu tu dah macam 2nd home kan.
tapi of course nanti kalau dah jauh, susah nak balik.
and kalau dapat balik pun, berapa jam sangat la dapat jumpa.
penat travel je nanti.

then tadi husband pergi taklimat ke DP*A kat kiara.
then dia cerita, ada budak tu tanya boleh tak mintak pelepasan masa kursus.. sebab wife budak tu pun due bersalin jugak.
jawapannya TAK BOLEH ok.
i was like.. eh dulu boleh je kalau pelepasan sehari.
especially kes keluarga la macam kematian, anak lahir, perkahwinan etc.
sebab diorang nak 80% kehadiran kan dalam seminggu tu (1 modul).
so patutnya kalau cuti sehari tu masih kekal 80% kehadiran.
tapi sy positif and bitau husband,
tak pe nanti kita cuba tanya diorang untuk pelepasan lagi. by budi bicara.
tapi dah kalau diorang tak nak bagi balik, nak buat macam mana.
tak jumpa la dengan anak 6 bulan kan. kihkih (sampai hati) T_Tv

tu lah.
nanti nak tolong husband buat checklist barang. apa yang kena beli and bawak.
hopefully dia happy la dengan decision bertukar ke INTIM.
sebab nak tarik balik tak boleh dah.
it may be the best for him.
by the meantime,
kita enjoy je masa masa lebihan yang ada ni. hihi

5 comments:

kaizenDaGreat says:
at: April 23, 2013 at 7:19 PM said...

Dorang kan awal-awal memang semua benda tak boleh... Biasa lah tu... hehehe

wani ezryl * says:
at: April 24, 2013 at 4:26 PM said...

tu la, hopefully dpt la pelepasan nanti. kalau x isz ckp nk cuti je and mengulang modul.

::zLyNn:: says:
at: April 25, 2013 at 7:44 PM said...

poyo ah kalo xbagi cuti.. bkn nye nak cuti suke2

Ahmad Jedeh says:
at: April 26, 2013 at 4:55 PM said...

Lapor Diri DPA: 1/10/11
Wife expected due: 30/10/11
Kelahiran sebenar: 5/9/11
Nasib baik :)

wani ezryl * says:
at: April 30, 2013 at 4:29 PM said...

zlynn^ kan. biasanya diorang bagi pelepasan. saja je tu cakap time taklimat. kasi gertak sikit. haha


zaidi^ woaa sgt bnasib baik. tp harap dpt bersalin on time spy risiko complication tu rendah. kudos la kat parents yg berDPA dgn anak2 yg berjauhan. tabah sungguh.