Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, April 18, 2013

cerita harga rumah mahal

hari ni PPA1M (perumahan penjawat awam 1malaysia) dirasmikan oleh YAB PM.
and sy try la bukak website PPj harini, nak tengok apa syarat-syarat dia, nak download borang kalau rumah tu tempting sangat.
ye la, rumah RM150k-RM300k kat putrajaya.. siapa tak nak! lolx
alih alih 2-3 kali taip URL, websitenya tak dapat bukak.
busy ok. jam. hihi
guess everyone pun beria-ia macam sy nak tengok :P

harus la rumah murah di kawasan bernilai tinggi menjadi rebutan ramai kan.
katanya projek ni kat presint 11 and 17 (17 tu kat kuarters baru kitorang! haha)

sebab sebenarnya semorang bukanlah superkaya nak beli rumah atas 400k.
mampu beli 400k tu pun sebab bank bukak loan.
jangan kata 400k, rumah 1juta pun orang nak beli sekarang. kegilaan membeli rumah, i dunno why.
demand is too high, bank bukak loan sesuka hati, menjadikan harga hartanah ridiculously melambung tinggi. agree?

my boss tunjukkan gambar rumah kawan dia, kontraktor, buat sendiri.. banglo 7 bilik.
harga bahan binaan baru 300k, menurutnya.
kalau rumah banglo macam tu kat putrajaya may be dah cecah RM2juta.
maksudnya pemaju bagi alasan harga bahan binaan tinggi ni cumalah tahi lembu semata (bullsh**) ahaha. nampak sangat nak mengaut untung atas demand yang tinggi.
say if semorang buat bolayan je rumah harga mahal mahal ni, prolly one day harga rumah akan turun.
my boss suggested bank jangan luluskan loan yang terlampau tinggi, jadi orang tak demand nak beli rumah mahal, hence drop the property value. (ada yang mengamuk jugak ni nanti lolx)

sy tengok pun ramai yang membeli sebab investment, bukan nak duduk.
beli, sewakan. beli, jual balik. sebab diorang mampu.
ada la jugak golongan yang baru membina keluarga macam sy ni mencari rumah sendiri. last-last people like us tersepit sebab harga terlampau mahal just because orang lain nak kaut untung.
contohnya tengok ada projek apartment kat area rumah sy.
semua unit habis dibeli kalau tak silap. yet, nampak banyak yang kosong tak diisi.
so mungkin ramai yang membeli dengan tujuan investment saja.. tapi kalau dah banyak-banyak gitu, pastu letak sewa mahal, or jual balik dengan harga mahal, siapa takers dia??

hopefully one day sy akan jumpa rumah yang affordable, atas tanah, di kawasan yang harmoni (haha) untuk didiami.
but for the meantime, kita duduk kuarters dulu.
dan mungkin cuba lagi untuk bukak website PPj yang tak dapat bukak ni.
due 9 may ni. haha

2 comments:

kaizenDaGreat says:
at: April 18, 2013 at 8:10 PM said...

rumah mahal ohohoho...
semoga nasib menyebelahi golongan pertengahan seperti kita... =)

wani ezryl * says:
at: April 20, 2013 at 3:26 PM said...

itulah. rumah mahal dgn harga yg xmunasabah.