Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, October 25, 2015

the time has not yet to come

hari ni ke SALAM lagi.
sebab lepas check up semalam kan ada bleed dengan liquid tu.
diorang suh terus naik ke labour room untuk check.
dipasangnya mesin tak-tau-nama-haha.. lilit kat perut.
20 minutes jugak la.

check-check memang belum ada contraction apa pun.
sy dah bitau kat nurse dah tak de sakit contraction,
cuma sakit tekanan kat bawah bila nak jalan.
may be tak dapat nak ke ofis, nak minta MC nak rehat baring kat rumah.
memang kalau dok rumah tu la kerjanya baring. haha. dasar.
(kalau duduk lama akan menjadikan tekanan kat bawah; tu yang buat sakit bila bangun and time nak jalan)

gigih diorang check, lepas tu check bukaan lagi *part paling tak best haha. doktor check best soft+sejuk je, nurse check apsal sakitttt lolx*
(for those yang tak tau, check bukaan adalah masukkan jari ke dalam vagina untuk check sama ada laluan bersalin tu dah buka ke belum)
ye kalau my gynae check, kejap je dia seluk and sejuk je rasa.
ni nurse seluk macam lama siap fikir-fikir berapa cm agaknya. haha

turned out dah 3cm.
nurse suh dok ward. nanti diorang boleh jaga.
sy cakap tak pe la, tunggu sakit contraction nanti datang balik.
lagipun rumah parents dekat je kat belakang tu.
nak balik putrajaya lagi ambik baju semua.
tapi nurse suggest jangan balik or pergi jauh-jauh.
standby je katanya kat sini.
jadinya husband je la balik sorang-sorang ke putrajaya tadi.. sobs.
tak nak la duduk wad kalau tak sakit lagi, kebosanan hoih nanti kat situ haha

nurse tanya jugak, kalau nak bersalin esok boleh je.
nanti diorang pecahkan air ketuban semua.
ai suspect diorang nak induce.
ehh tak pe lah. biarlah dia sakit normal dulu.
orang induce-induce ni biasanya kalau dah cukup 40weeks tapi tak de tanda-tanda lagi kan.
or ada komplikasi ke apa.
ni baru 37weeks. boleh tunggu lagi.
(lagipun kos induce tu mahal. kikiki. ye la, if tak perlu tak payah la guna, kan)

so baliklah sy ke rumah shah alam ni.
duduk berehat je sambil tunggu if ada tanda-tanda sakit tu.
kalau tak de jugak esok, kita balik putrajaya masuk ofis dulu la.
gigih lagi tu nak masuk ofis. bos harus bangga. hahahhaa hartamas :'DDD
tapi malam ni nak pi SALAM lagi. tengok kalau diorang boleh bagi MC esok.
jangan la tetiba kena tahan wad pulak kan.
ai don't like the warddddddd.

kbye.

2 comments:

kesh says:
at: October 26, 2015 at 9:47 AM said...

hye wani. its me again. i hope u already in the ward and deliver the baby already. Jgn percaya sgt dgn edd tu. my first one keluar ngam 37 w at whooping 3.1kg, itu pun sbb dia da distress dan lemas dlm perut. sedih sgt. i pun mcm tulah tanda dah keluar dan x sakit sgt. check2 1 cm, 1cm je..rupanya baby struggling nak keluar dah....he spent 10 days of his early life at nicu l. he turned out well alhamdulillah but i still get what if question until now.And the experience scarred me until now. tu yg i fobia bersalin smpi skg. hugs and kissess to ur future baby..

wani ezryl * says:
at: October 26, 2015 at 5:30 PM said...

hi kesh. my first one pun keluar awal 15 hari. if you don't mind, may i ask macam mana nak tau if baby kt dlm perut struggle/lemas etc? dia gerak berlebihan ke mcm mn? time tu air ketuban dah pecah ke belum? risau jugak. but so far ada gerak2 dlm ni mcm relax2 lg dia. hopefully everything is alright.