Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, October 22, 2015

thursday.

happy thursday, guys!

masuk hari ni dah 4 hari berturut sekolah tutup (sebab jerebu) bahaha.
yet again ada je yang bermain di luar tanpa jemu.
orang yang sering berjogging tiap pagi di kawasan kuarters kitorang, tetap berjogging.
yang main futsal at night, tetap berfutsal.
budak-budak still main kat taman.
life goes on katanya. despite of. lolx

hari tu husband and i, kitorang lalu kat jalan ni..
di mana dah banyak pasang bunting pasal rumah yang kitorang pergi tengok hari tu.
i asked husband, bukan ke hari tu dah almost sold out rumah-rumahnya.
ni siap pasang iklan besar-besaran lagi.
husband kata may be sebab yang book rumah tu tak dapat nak beli sebab bank tak approve loan etc.
dia pun macam regret sebab tak sempat nak book haritu.
so i told him, why not try contact balik orang tu and tanya dia ada lagi tak available units.
tapi by now prolly dah mahal sikit la.

pedulikan nasihat daripada pakar-pakar ekonomi hidup.
katanya awal-awal sewa je rumah kecik.
or beli yang kecik, murah, asalkan ada pelaburan rumah.
later baru beli rumah yang diidamkan.
apakah, beli rumah tingkat-tingkat yang tinggi tu ke?
aaaa.. tak kot.
kita semua ada dream, or dream home.
and kitorang tak de plan nak beli rumah tingkat-tingkat harga dekat setengah juta tapi keciknya ya hamat.
plus we're not that young, nak fikir beli rumah kecik dulu, or menyewa rumah kecik.
dah tua esok baru beli landed ke apa.
time bila nak belinya tu?
(walaupun sekarang ni duduk kuarters. rela lagi duduk kuarters sebab dekat dengan ofis. lolx)

apapun sy ikut je husband.. dia yang nak membelinya kan haha.
ok sharing, tapi sy percaya yang dia memang tamao beli rumah tingkat :'DD
alangkan yang landed ni pun dia nak corner lot
(corner lot susah sikit la, biasa sold out cepat atau sangat mahal).
so bolehlah degrade daripada corner to intermediate pun tak pee.
asalkan tak high rise akaka

sekarang disenaraikan cons duduk rumah bertingkat. untuk sy, pengalaman duduk kat kuarters la :


  1. tekanan air super low semasa waktu puncak semorang tengah mandi (HAHAHA) - biasanya kena kat bilik air dalam master bedroom. bilik air kat luar laju sikit airnya. nak berak, better ko berak kat bilik air luar. hahaha *tersedak*
  2. lif yang ada pasang surutnya - kadang lepas hujan kena short, lif tu bengong. tak nak berhenti la, tak nak turun certain tingkat la. ikut main suka dia je.
  3. berebut parking - itu biasa.
  4. lif berbau sampah, tungkik dan seangkatan dengannya. - kadang berjejeran air sampah ewwww. bau ikan la apa. stress makcik.
  5. tiada laman kepada pencinta cucuk tanam atau yang suka main badminton dengan angin.

of course ada jugak kebaikannya macam dekat dengan ofis, ruang yang senang nak manage sebab tak besar sangat (senang nak vakum menyapu, tu pun seringkali malas), nyamuk dan serangga kurang (dulu tak de langsung sebab tinggi kan, tapi now sikit demi sikit diorang dah bermastautin. aaa stress lagi. diorang naik lif ke?!).. but again, nothing beats living in a landed home.
apatah lagi kalau orang tua, memang suka rumah atas tanah (one day i'll be tua too. so). takkan nak sambut raya dengan family berhimpit dalam kondo, apartment, kan. tapi apa jua keadaan rumah kami ketika tua esok, kami redha. ekeke

so what type of housing yang korang suka?
rasanya anak-anak muda tak kisah pun duduk kat studio apartment ke apa. kalau sy singleton pun sy prefer duduk rumah kecil macam tu. as to say, senang nak manage. tapi how about a family?

selamat mencari rumah, semua.

1 comments:

Anonymous
at: October 23, 2015 at 5:07 PM said...

Beli je if dah jupe rumah landed yg sesuai, i guess nasihat2 so called pakar2 tu more to utk buat duit by rental which is quite difficult in this current economic situation. Nak sewa sama mahal dgn byr rumah bulan2.. We bought a house recently (from townhouse to landed) demi fikir nak besar kn anak2 bila diorg blh bebas nak lari even dlm gate