Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Wednesday, October 28, 2015

stepping up

congratulations to my PT*D friends yang berjaya naik pangkat (on probation) hari ni.
that includes my husband too *congrats, hun!*

macam biasa,
ada yang dapat tukar ofis baru and ada yang stay ofis lama.

apa yang menarik minat sy adalah macam mana penilaian untuk these PT*Ds naik ke gred baru.
hampir setiap tahun mesti ada pembaharuan.
this time bila tanya kawan-kawan, diorang akan guna LNP*T 3 tahun terdahulu, plus LNP*K (penilaian khas).
time sy tahun lepas, tak jadi pakai LNP*K ni.

one of my friends tak dapat naik gred.
bila dia tanya pentadbiran, sebab markah dia rendah.
i know she worked hard. really hard.
dah la ofis dia tak ramai officers.
most of the works dia yang buat.
tapi markah rendah tu adalah sebab tak ngam dengan bos.
bos dia stok yang bagi markah rendah.. boleh?
and mesti dalam dunia ni bukan dia sorang yang berhadapan situasi macamn ni;
i.e situasi tak menyebelahi bila dapat bos yang tak boleh consider langsung karier anak buah.
she told me her boss cakap saja bagi markah rendah sebab tak nak bagi dia sambung belajar under HL*P (sort of biasiswa kerajaan untuk sambung masters/phd)
whattttt. macam ni punya boss pun ada ke. *headdesk*

then husband beritahu tadi,
kenaikan gred ni ada 2 tarikh kuat kuasa; 1 november and 15 november.
i asked him la, what's the difference?
sebab time kitorang tahun lepas memang ada 2 tarikh jugak.. untuk lain-lain batch.
ingatkan sama la.
tak dia cakap. batch yang sama jugak.
bila dia call JP*A tanya, JP*A cakap sebab penilaian jugak.
"oo jadi yang 15 hb ni tak cemerlang la?" my husband memang terus-terang orangnya haha
"eh tak tak. cuma ada pengiraan assesment." lebih kurang macam tu la jawapan JP*A.
again, sangat kurang adil kalau dapat bos yang tak berapa generous beri markah, walaupun how hard anak buah dia kerja.
sebab sy tau, PT*Ds kebanyakannya takkan kerja duduk goyang kaki.
walaupun orang luar sana ada yang skeptical dengan penjawat awam, dengan PT*Ds.. but i know how hard everyone work their bum off.

tak boleh nak cakap apa la pasal penilaian ni.
memang ada penilaian yang betul-betul telus,
if anak buah kerja rajin, ada nilai-nilai tertentu, dapat la markah tinggi.
tapi macam mana kalau dapat boss yang tak ngam like my friend tadi?
tak pasal-pasal tak dapat naik gred dengan kawan-kawan sama batch.
disuruh tunggu lagi 6 bulan.
aaa sy pula yang stress mendengarnya (cause i don't like unkindness steps up anywhere!)

sy bertuah sebab dapat bos-bos yang considerable.
pernah dapat bos yang tough, tapi dia tak kedekut markah. above expectation jugak dia bagi dalam pada dia bising-bising. lolx
and setiap kali dapat bos baru, markah tak pernah kurang and diorang akan sentiasa bagi higher.
bersyukur sangat la dapat bos-bos macam tu.
semoga in the future, if dapat bos baru ke, dapat bos yang baik-baik semuanya.

tahniah sekali lagi kepada semua yang berkenaan.
selamat terus menyumbang jasa bakti kepada negara :)

0 comments: