Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Wednesday, May 29, 2013

high awareness

yayy it's week 36! (36 bahagi 4 ...... zomg! dah 9 months!)
actually it's week 36 plus, sebab khamis ni dah week 37.
and when it reaches week 37, the baby is mature enough to be delivered.
(walaupun tempoh super matang dia adalah week 40)
(tapi week 37, 38 pun dah ada orang yang deliver baby. contoh terdekat adalah adik-adikku.. mahaha).
but my mom said she prays for the baby to be delivered exact week 40, supaya betul-betul baby dah ready untuk keluar. haha i don't mind, as long as precious is happy and healthy ^^

prolly bagi yang tak pernah experience pregnancy tak tahu,
(say, guys atau girls yang tak pregnant, or kids.. they don't know)

ada yang tak ngerti kenapa kami ni suka pergi toilet selang sejam. lolx
sebabnya time pregnant, kantung yang berat tu akan tolak/himpit bladder (pundi kencing). that's why la kami kerap ke toilet.

ada yang tak tahu pun, sampai-sampai week 36 ni dah start discomfort, sakit kat pelvic. nak jalan, each step tu sakit kadang-kadang. macam ada benda cucuk-cucuk ke bawah.
sebabnya baby tu dah turun ke bawah, nak ready untuk keluar.
jadi jangan confuse kalau nampak kami jalan sangat slow, pegang perut dan sebagainya.
cuz sometimes it hurts :P

so i guess after week 37 prolly lagi slow la sy berjalan.. haha
tu pun ada yang tanya sy nak pergi kursus tak tengah bulan jun ni.
hoih tu time-time nak dekat deliver dah tu. pergi mana-mana pun adalah risky! :P

and i know ramai pun tak aware kami pregnant ladies ni adalah OKU sementara.
sy tak mintak pun privilege apa-apa, but at least have some heart.
macam tadi la, pergi kafe beratur panjang nak bayar kan.
sy yang smart ass ni *bahaha mengaku smart ass pulak* letak makanan dengan beg-beg semua kat meja makan (baru balik meeting, singgah kafe), so beratur tangan kosong je la. bawak duit nak bayar je.
depan sikit kat queue tu ada sorang akak ni, pregnant jugak.
dia pegang bekas makanan tapau polisterin dengan air dalam cawan kertas bertutup.
tiba-tiba.. panggg! cawan kertas dia jatuh, bergolek dengan air-air semua tumpah ke lantai.
so susah payah pulak dia nak tunduk ambik cawan kertas yang dah kosong tu.
(i know how hard it is to bend down!!)
masalahnya yang lain tu dok pakat tengok je.
but for me, in the first place, someone should give that akak to pay first.
bukanlah potong queue tanpa sebab, tapi nampak dah orang pregnant tak larat nak berdiri queue lama, pegang itu ini kat tangan.. why not have some heart and bagi dia bayar dulu.
tak, tak pe, tak bagi si wani ni ke depan bayar dulu pun tak pe, i am just fine.
sy just kesiankan akak tu dengan airnya yang tertumpah.
sebab faham camne tak selesanya berdiri lama-lama beratur.
yang beratur tu semua, perempuan pulak tu. ish ish.

tapi mungkin sy ok sikit la,
terserempak dengan orang yang baik.
kadang nak lalu ada orang bukakkan pintu,
ada orang pernah bagi sy bayar barang dulu sebab queue panjang etc etc.
maknanya masih ada orang yang aware.
yang tak peduli ni bukanlah tak aware, may be pun diorang tak tahu,
sebab diorang tak de experience being pregnant.
so bila nampak orang pregnant tu, just nampak a lady dengan perut besar. tu je.
diorang tak tau tang jalan each step tu sakit back pain ke, sakit pelvic, rasa nak terkencing tu semua depa tak tau :P

may be next time,
(after you know about this),
kalau nampak pregnant ladies, atau OKU sementara seperti ibu bapa yang bawak anak kecik, stroller.. you can do some deeds. like bagi laluan dan sebagainya. sama la jugak dengan orang tua.
tapi kalau korang dalam train, bas,
dilema nak bagi satu seat sama ada kat orang pregnant atau orang tua,
kena utamakan orang yang pregnant dulu. lepas tu baru orang tua. sebab orang pregnant adalah OKU sementara. hihi.

oklah nak tidur dulu.
dahaga je selalu ni sebab musim panas.
nak minum air kejap then tidur.
till then. sleep tight!

2 comments:

kaizenDaGreat says:
at: May 29, 2013 at 6:57 PM said...

Kau tak nak bayar aku jadi pegawai khas ko selagi belum bersalin ke? Hahahah.

Aku ikhlas membantu selagi kau bayar dengan berpatutan... Hahahaha

Sengal. Joking je sis! ;p

wani ezryl * says:
at: June 6, 2013 at 3:21 PM said...

Hahaha sengal betul!! :P sebab kutahu yg raja akan tolg kwn2nya tnpa mgharapkan apa2 in return. idop raje!!