Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, August 07, 2015

watching tv - my kitchen rules (s6)



yoshh
semakin men-tua ni, rancangan-rancangan masakan lah yang selalu mendominate tv saya :P ahkakaka
kidding. about the tua thing :P

lately ni sy memang suka gila gils gils gils dengan MKR or my kitchen rules, season 6.
rasanya ni siri masakan terpanjang kot. banyak betul episod dia! macam tak habis-habis!
walaupun sekarang ni dah masuk final,
final dia tetap berepisod-episod jugak. haha

antara team favourite sy :

1. will and steve

selain daripada diorang ni terrer masak,
diorang jugak adalah kelakar; especially will.
mesti korang tengok akan cakap "eh tuanya pakcik tu!"
sebenarnya they all berdua ni best friends, tapi orang selalu salah anggap yang will tu bapak kepada steve sebab rupa dia yang agak 'tua' hahaha
even will tu sebenarnya lebih muda daripada steve!
so they love to joke about it, steve selalu la panggil will ni bapak dia :DDD

diorang jugak adalah agak konsisten.
kebanyakan pusingan memasak memang judges puji la.
ada sekali je kot masuk pusingan sudden death sebab masak tak best.
but yang lain semua hebak-hebak belaka.
dah masuk final 5 ni. (winner pun! HAHA spoiler sangat check kat google kan :PP)



2. drasco and bianca

couple yang agak menarik.
drasco ni agak loving la dengan si bianca ni.
selalu dengar dia panggil "love" "love". orang aussie kan.
and couple ni memang sangat kreatif.
ada je masakan bukan-bukan yang diorang buat, tapi menjadi pulak tu.
yang agak latest tu macam ais krim kunyit.
what on the earth yang diorang fikir buat ais krim kunyit??! but it worked, ok!

and teknik yang selalu diorang guna (drasco's ultimate fave technique) is the 'sou vide' (masak makanan, especially daging dalam plastik vakum).
hari tu dalam final 5 - instant restaurant (ni nama pusingan dia), diorang punya masakan agak mengecewakan.
even ada dessert yang dia buat dapat markah 1 je.
may be tak de rezeki.
and time tu pun diorang ketinggalan masa agak lama.
sebab beli barang then jalan jem. sampai rumah lambat. haha



3. eva and debra

ni dua orang kawan yang originated dari malaysia dan singapore.
so masakan diorang banyak bercorak asian la.
kari la, pau la, noodles la and macam-macam lagi.
sy support diorang sebab masakan diorang lain daripada peserta lain, lebih asia gitu.
lebih dekat di hati la kiranya. ahahaha
tapi diorang ni dah eliminated sebelum masuk ke pusingan final 5.
agak kurang konsisten; kadang masak super sedap, melambung-lambung judges puji. kadang masak tak sedap langsung. carta dia tinggi rendah macam tu. hahah




so hari-hari isnin sampai rabu sy memang agak gilang-gemilang la dengan menonton MKR rules ni. lolx
kalau hari isnin-rabu je mesti rasa seronok sebab dapat tengok :'DD
ntah apa-apa je kan. hahaha
husband pun kadang tumpang tengok sekali, sambil-sambil dia main games di tepi :P

selain daripada entertaining,
seronok tengok cooking series macam ni sebab boleh tau benda-benda baru.
teknik-teknik memasak baru etc.
yelah mana nak sama cara memasak kita kat malaysia dengan western kan.
so boleh open up to new ideas and tambah knowledge pasal food & cooking.
kahaha knowledge katanya :DDD

k lah. till then!
happy cooking!

0 comments: