Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, August 28, 2015

macam ni rasanya air gula

to those yang wondering,
pregnant peeps macam ai akan ada satu time bila kitorang kena minum air gula.

turutan dia macam ni :
puasa - ambik darah before - minum air gula - tunggu 2 jam - ambik darah after - buka puasa :D

tujuan minum air gula ni adalah untuk check sama ada kita ada kencing manis atau tak.
sebab walaupun if ever orang tu tak pernah ada history kencing manis,
kadang hormon semasa pregnant boleh menyebabkan dia ada kencing manis.
and pregnant peeps yang ada kencing manis akan dimonitor secara lebih ketat.

this is my first time minum air gula.
sebab nurse tu cakap, start tahun ni diorang akan bagi air gula kat mommies yang berumur 30 tahun dan ke atas.
sebelum ni 35 tahun garis penentuan dia.. hahah.
atau diberi kepada yang ada history kencing manis / masalah kesihatan.
since i am 31 this year, maka merasalah kau air gula itu. :'D

not sure kat klinik private kena tak minum bendalah ni.

tapi tadi sy minumlah kan.
memang betullah kata orang yang pernah minum... yek! rasa nak muntah! haha
tu nasib baik dia bagi air gula dalam bentuk blackcurrant.
rasa macam minum pati air ribena je. memang manis gile.
lepas tu nak kena tunggu 2 jam pulak.
tak boleh tidur tak boleh apa.
so duduklah sy diam-diam takut termuntah balik apa yang diminum.
sebab feel dalam perut and ulu hati tu macam tak best je lepas minum.
plus sy memang bukan pencinta benda-benda manis.
kalau buat air ribena pun buat yang cair-cair je. lolx

dan akhirnya sy berjaya bertahan 2 jam tanpa muntah!
akakaa achievement la konon *yoshh*

tapi lepas minum tu memang rasa baby macam sedu tak henti dalam perut.
tak pernah dia macam ni.
kesian dia. mesti manis sangat tu.
guess he/she doesn't have a sweet tooth, just like me. haha

tapi mungkin minggu ni kali terakhir sy check up kat government.
lepas ni nak transfer check up kat private.
sebab nak deliver baby kat private.
the same hospital i had ariana :)

ramai kot yang tanya gender baby.
the answer is;

TENGTENGTENG.

aku-tak-pergi-scan-lagi-lah HAHAHA

ok till then.
what an experience.

bye!!

5 comments:

kaizenDaGreat says:
at: September 9, 2015 at 9:09 PM said...

tak payah scan lah.... surprise!!! ;p

kesh says:
at: September 10, 2015 at 1:51 PM said...

boy kot..mcm kecik je kali ni u preggy..

wani ezryl * says:
at: September 10, 2015 at 4:30 PM said...

kaizen^ senang nak beli baju nanti. lolx


kesh^ oo ada kaitan saiz dgn gender eh? tp supplemen this time tak sama. dulu ambik obimin, now tak ambik. org cakap obimin menggemukkan. idk. haha

kesh says:
at: September 11, 2015 at 11:04 AM said...

hb u dah naek belumm..

wani ezryl * says:
at: September 14, 2015 at 1:47 PM said...

kesh^ alhamdulillah dah naik dah lepas last check up yg low bp haritu.