Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Saturday, February 28, 2015

degrade

now sy tengok makin menjadi-jadi pulak kat fb (selalunya page media yang banyak likers) dengan posts mengutuk perempuan.

perempuan selfshot kat social media =  kena kutuk
perempuan buat wallpost dia nak lelaki yang boleh tanggung make up cost dia = kena kutuk
perempuan cakap banyak dilabel as berleter = kena kutuk
perempuan kuat merajuk = kena kutuk
gambar-gambar perempuan pakai ketat-ketat / nampak breasts besar = kena kutuk dengan komen-komen lucah
perempuan dan cara drive kereta = pun kena kutuk


semua kena kutuk.
fine, mana yang salah tetap lah salah.
tapi lepas tu semua yang bijak sangat kat dalam fb tu (lelaki or perempuan, sama je yang tukang komen) start to make this assumptions yang perempuan semua macam tu.
hence berganda lagi kutukan dapat.

geramnya hoih baca komen orang-orang macam ni!


eeeee geramnya ai!!

tapi ada jugak yang masih reasonable.
ada juga golongan lelaki yang betul-betul intelligent ni back up.
contohnya kes perempuan suka selfshot kat fb/insta, dikatakan tak sesuai dibuat isteri. tak ada orang nak.
ada lelaki yang back up ok, katanya adakah benda macam tu dijadikan ciri mencari isteri? for real?
kita semua ada ibu, kakak, adik perempuan.
of how wise kita semua nak degrade perempuan yang selfshot gambar sendiri dengan statement macam tu?
i have lots of girl friends, yang dah kahwin, tapi suka selfshot.
ada je orang nak tu. dah kahwin ada anak lagi. kan.

secara tak sedar memang kebanyakan lelaki kat social media suka degrade perempuan.
(sometimes some women pun, did join them. kutuk berjemaah).
adakah kita masih di zaman jahiliah bila anak-anak perempuan dianggap tak elok / tak baik dsb?
being treated like they don't matter?

kadang yang pakai menjolok mata, make up tebal semua tu,
kalau nampak tak betul, nasihatlah dengan baik.
ni semua pakat kutuk and siap dengan ayat-ayat lucah.
ada jugak kutuk dengan gaya-gaya i'm holier than thou.
now siapa sebenarnya yang tak bertamadun ni?

tolonglah.
jangan anggap semua perempuan rendah nilainya.
then siap screenshot wallpost orang, or even buat graphic post, buat bahan untuk post kat page untuk dikomen dan dikutuk beramai-ramai. (tau je la kat fb tu lagi ramai tukang kutuk daripada yang tukang bagi komen membina).
kononnya nak semua orang ambik iktibar.
to the heck with ambik iktibar.
nak malukan dan degrade orang lain je sebenarnya kan?

bawak-bawaklah beringat.



thanks for reading! :)

0 comments: