Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, July 19, 2015

wani ezryl's first day of raya

selamat hari raya, peeps! xD

caution : entry ni macam album raya. too many glorious raya photos. ha ha

but i'll try to make this as short as possibe. *yelahh tu!* :D

maka kita akan mulakan dengan malam before raya 1436H.
this year we went back to my tok's hometown in terengganu.

my ultimate kerisauan was jalan super jam macam tahun-tahun yang lepas.
as sebelum tu pun dah dengar sana sini orang jem kat karak tu.
husband, ariana and i (and the car) gerak dari putrajaya pada hari khamis, around 10.30-11.00 pagi macam tu.
and surprisingly, jalan adalah tak jem! lolx

mungkin orang lain dah balik lebih awal ke kampung sebab takut jem.
mungkinlah.

sampai sana dah petang.

the last day of ramadhan means..
buka puasa beramai-ramai di kampung! yeah!


juadah berbuka di kampung tok. ada lagi lauk yang 'belum sampai' dalam ni. hihi

sy ada beli jugak ayam golek masa singgah kat paka.
jadi juadah berbuka jugak di samping nasi putih, lemang, ketupat, daging goreng kunyit, sambal sotong, sayur bayam dan ikan goreng.
ya Allah sedapnya berbuka makan ramai-ramai mcam tu.
walaupun dah duduk gaya berlaga lutut sebab kitorang ramai kot. haha

tahun ni sy ingat nak masak rendang kat rumah putrajaya
and bring it to kampung, tinggal nak panaskan aje.
nak dijadikan cerita, tengah-tengah malam memasak kat rumah tu, GAS HABIS!!
in the middle of 11pm kottt. *ada diceritakan dalam previos entry*

so dah sampai kampung tu,
midnight before raya tu memang kerja keringkan rendang lah.
tapi tak mengantuk ke apa sebab dah tidur awal sebelum tu :P


rendang masih lagi dalam bentuk 'gulai'. lama ni nak keringkan!



kering sikit la.

haha tak mampu nak keringkan sampai kering sangat,
sebab ada isi-isi ayam dah tercerai.
nanti keringkan lama lagi mesti hancur jadinya.
so we leave it like that. :DDD

and my rendang became one of the juadah hari raya pertama.
together with kari ayam yang dimasak oleh cik mah, my aunt.
cik mah ni memang macam head chef dalam family. masak apa pun sedap. kikiki
(ai is peminat daging goreng kunyit diaaaaa jyeah!)
glad the rendang 'sold out'. pakai 2 ekor ayam kampung je.
tu je yang kuali kat rumah ai mampu (dan kederat ni mampu haha).

now to photos hari raya pertama!


my cous.



cik long, my aunt. ni time semorang tengah bersiap-siap nak pergi solat sunat raya.



my uncle, pak su.



cik mah with my two cous; naqi and wafi.



faliq and our tok ki.



husband beta yang kacak. kihkih. tak pakai sampin lagi tu.

ye baju tahun ni purple.
dan color tu terpilih secara accident.
time beli, saiz tu and color tu je yang ada. so. :'D

mama and harith.



mi familia dengan tema warna kuning-gold-earthy.


ariana was not that well that day.
dia demam ok tetiba.
so mood dia memang ke laut habis la.
tak de nak snap gambar sangat dengan dia, sebab terbaring je kat situ.
lepas tu tak nak kat sesapa, unless dengan babah dia.
walhal sebelum ni dia kamceng dengan ai okeh. pun dia tak nak.
dengan uncle faliq dia yang super kamceng lagi la dia tak nak.
hahah macam-macam lah pesen orang demam ni :PP

walaupun demam tapi sempat lagi mandi and pakai baju raya :P

baju tu beli siap je.
panjang sikit, tapi neneknya baik hati tolong alter and jahitkan FOC.
thanks, nenek!! :)


okkkk kira ni photo raya family yang legit la ye. ada 3 orang dalam ni. walaupun sorang lagi tengah terbaring. hahaha



kak yong kawasan dengan muka tak puas hatinya haha. always with her babah.



muka lima sen. haha

kesian ariana kan demam.
tapi tak bagi ubat ke apa.
lap lap je.
petang tu dah sembuh dah, siap melompat sana sini.
ok fine. lolx

gambar 'passport' raya husband.


anddd ni lah gambar raya satu family! xD

gambar raya sopan.






akaka gambar bersalam-salaman pun ada. :P



my bro, faliq and i. his last raya being single, insyaAllah. hoho



ni gambar purak-purak je ok. hhahhaha hartamas.



Add caption



hahaha korea sangat berlove-love bagai :'DDD


tak sempat nak buat penggambaran sangat sebab ada tetamu datang beraya.
so ni je la yag sempat di-snap.

the ladies from our family. aunts and cous.











then makanan rutin hari raya di rumah tok haruslah ada sate kan! :D
but tahun ni tok tak buat sate sendiri sebab tak larat, sakit badan kan, bagi tok rehat lah.
ni my mom beli sate mentah from SK shah alam and tinggal nak bakar je kat kampung.
tugas bakar-bakar diserahkan kepada harith.
pandai dia bakar.
makan panas-panas memang sedap!


tukang bakar sate bersama kipas letriknya. haha



sate ayam upclose.



sate on griller.

lepas sesi makan-makan, solat jumaat/zohor and rehat-rehat,
petang tu beraya ke rumah jiran-jiran berhampiran.
sebab paginya orang bertandang ke rumah. so petang baru kita pulak pi bertandang.
sy sempat ke rumah sebelah je.
yang memang every year hidang nasi minyak.
sedap nasi minyaknya.


rombongan beraya ke rumah sebelah.



sempat lagi tu bergambar kat rumah jiran. hahaha



time ni ariana dah sihat. tu yang boleh ikut jalan tu.



cik mah memetik buah limau jiran yang banyak gile.



i, too, love the limau (kasturi)! tinggi okeh pokok dia.



sesi makan nasi minyak.

sebab tiap tahun pun memang ni menu wajib dia,
so memang diorang masak banyak la.
and sediakan pinggan polisterin je untuk mudahkan makan.


my fam tengah makan nasi minyak. sebba tak cukup seat, sy, husb and naqi makan kat ruang tamu je. pun sodapp.



team makan nasi minyak di ruang tamu. haha



my plate of nasi minyak.. yum yumm.

what a nice first day of raya.
penat, tapi best.
memang musim panas sekarang ni,
so siang-siang tu memang bahang and minum air bergelen-gelen la kita. haha

nanti sambung lagi cerita raya yang lain.
bye bye!!

1 comments:

Aty_Fared says:
at: July 23, 2015 at 11:32 AM said...

suka tengok masing2 berbaju raya berseri2.. :)