Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, December 29, 2016

hari ini dalam sejarah : phone's dead

today i bid farewell to my utmost precious belonging; my smartphone.

tata tutu. cya again in jannah! ewah.

alkisahnya memang dah beberapa ketika note 5 sy tu kerosakan power button.
sy pun tak tau kenapa; mungkin terkena percikan air atau tangan yang basah time ke desa waterpark hari tu.
so the whole time i was letting the phone to stay ON without ever restarting it or turn it off.
sebab kalau sy tutup, memang sah-sah tak dapat on balik, sebab the only power button dia ada satu tu je kat belah tepi phone tu.
tapi semalam sy terlupa charge lahaiii.
bila bangun tidur, the phone's dead. *insert mad face*
ketahuilah bahawa note 5 ni tak boleh kopek-bukak-keluar bateri macam telefon lain.
when it's dead; it's dead.
tak ada cara dah nak buka kalau power button tu pun tak boleh berfungsi. T_T

so tengah hari dalam lunch hour tu,
husband and i went to the mines to fix it.
sebab the mines adalah samsung centre terdekat untuk repair-repair telefon ni.

dia cakap under warranty lagi, tapi kalau rosak disebabkan oleh air, user yang kena bayar kos repair dia.
dan memanglah rosak disebabkan oleh air katanya, sebab motherboard rosak.
orang tu cakap motherboard dah berkarat, mungkin masa tu kena air dan ada spark lantas terbakar. T_T
and the cost i have to bear? RM1.9k+ that effin' much!!
serupa kau beli phone baru je, cik oiiii. hahaha

time tu memang dah redha binti tabah je lah.. memang dah siap-siap keluarkan cash sebelum tu lagi untuk beli tepon gantian; in case the note 5 rosak habis atau in case kena ditinggalkan seminggu dua untuk repair.
so sekarang ni dah rosak habis, kita belilah telefon gantian sementara tunggu ada peruntukan yang mencukupi untuk beli the decent one.
lepas tu pi kedai telefon kat the mines.
christy namanya yang jual phone tu.. suggest lenovo dengan huawei.
asalnya nak beli samsung J2, tapi dia kata kalau nak pakai seminggu, rugi je beli samsung.
so i bought the lenovo one.. dengan harga RM290.
tambah tempered glass RM30.
ok je phone dia; display nice, tak cepat panas and kamera pun ok for a phone costed that much.
aih lupa pulak nama model dia, but it looked 'cun', neat in white colour, without that huge 'lenovo' word at the front (ada certain tepon lenovo ada word lenovo yang besar tu kan).

so yeah.
nanti la bila ada duit lebih nanti kita beli la phone yang ok sikit.
yang penting sekarang ni boleh communicate. haha

ok have a nice day, peeps!

0 comments: