Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, December 16, 2016

#AIF

what is #AIF?

haha it's actually 'alhamdulillah, it's friday!' xD

and as i know it, friday is my casual day.
so if there's no meeting *usually no meeting on friday*, i'll be wearing casuals.
cuma tak pakai seluar jeans la. hahah
kalau kat private dulu, hari jumaat boleh pakai seluar jeans :P


selfshot, or DBP calling it as 'swafoto'.

kan baru-baru ni viral tentang perkataan-perkataan bahasa melayu yang derived daripada bahasa harian kita.
so keluarlah 'swafoto' ni untuk menggantikan selfie.
sy tak tau hat mana datang perkataan swafoto.
is it being created by DBP or memang dah ada masyarakat yang guna perkataan ni secara meluas??
tapi macam tak pernah dengar lagi kan.

ada satu perkataan yang sy kurang hadam sikit.. iaitu bunting.
ye, bunting yang kita gantung atau put it on a stand tu kan.
kalau dalam BM, perkataannya adalah 'gegantung'. hihi.
pelik kan bunyinya?
tapi terima je lah dah DBP habaq lagu tu :P

tak berapa lama dulu, i was raising this word in a meeting yang orang dok pakai tapi salah faham maksudnya.
word tu adalah 'kolaborasi'.
selalu kan kita dengar. joe flizzow collabo dengan rappers mana-mana ke. haha
eh taklah, bukan collabo yang tu.
sebenarnya dalam dunia penulisan di ofis, orang selalu guna kolaborasi ni untuk menyatakan dia nak buat kerjasama dengan pihak lain kan.
while maksud sebenar adalah macam.. kerjasama dengan pihak musuh, macam pakatan jahat.
something like that.
tak percaya silalah semak kamus DBP tu. kihkih
sy tau ni pun sebab ex-boss dulu ada beritahu.
ex-boss ai kebahasaan sikit orangnya :D
so, makluman sy tu mendapat response daripada sorang boss dalam meeting ni.
dia cakap "narrow minded." berapa kali dia dok ulang narrow minded tu.
dia kata kat DBPlah kot words pelik-pelik maksud pelik-pelik.
well i don't know. sy cuma beritahu apa yang sy tahu.
nak komen narrow minded ke open minded ke, terpulang. lolx


sebenarnya nak cerita *cerita hari ni panjang sikit, sebab #AIF kan. hahaha hartamas*
hari tu kan lazada ada buat flash sale.
flash sale masa online revolution/cybersale.
yang first one is on 11.11.
second one pulak baru je berlangsung; 12.12-14.12.
lepas ni christmas sale pulaknya. macam-macam sale. haha
tapi sebenarnya cybersale ni boleh tahan murah jugak, cuma kena tau tengok baranglah.
contohnya masa 11.11 hari tu barang maybelline semua 50%. yang itu murah ok.
eyeliner harga RM69 jadi RM30 lebih je, ko bayangkan.
phillips pressure cooker pun turun jadi RM299.
kalau sale hari biasa, harga dalam RM315.

memandangkan blender sy kerosakan hari tu,
so gigih cari blender kat lazada.
beli pulak hari rabu sebab boleh dapat diskaun lagi kalau bayar guna kad kredit maybank. buahaha, jimat banyak tu.
beli magic bullet je senang.
sebab kita blender tak banyak mana.
magic bullet kan cup kecik-kecik.. senang nak blend.
memang teringin nak beli food processor; jimat masa chopping.
tapi tu lain kali lah, sebab food processor mahal sikit.
so lepas habis cybersale tu checklah balik.
tak ada dah blender magic bullet dengan harga RM80+.
semua back to RM130+.
and ada satu lagi item yang sy terperasan murah time flash sale.
dia jual penghujung hari 14.12.
iaitu tv LED sharp 40 inci. harga RM899 daripada harga asal RM1,500.
wowwee gila tu.
tapi tak belilah sebab sy tak nak beli tv.
husband yang kata nak beli hari tu. nak buat main games katanya.
bila tunjuk ke dia, dia cakap oh tak pe nanti hari lain ada lagi sale. ekeke
sy jugak membeli hadiah-hadiah untuk dihadiahkan kepada orang di lazada cybersale ni.
barang lebih elok, harga lebih murah.
so memang cybersale kali ni puas hati la membeli.
eh ehh tak de 'alah membeli menang memakai'.
ni 'menang membeli' sebab sy sekarang ni biasanya beli barang keperluan dulu no. 1.
yang kehendak tu tolak tepi.
kalau ada extra money baru beli barang-barangan kehendak.
tapi biasanya tak lah.
beli barang yang diperlukan aje.
contoh macam haritu kasut kerja dah macam hazabunnah kan.
tu je la 1 kasut ada. belah dalam dah tercabut-cabut alas.
pergi la beli baru. beli bata comfit. comfort je, best pakai. harga tak mahal.
alangkan zeti aziz pun beli kasut bata kan *motif nak samakan beli bata dengan zeti aziz?? HAHAHA*

baru-baru ni juga kitorang dok plan holiday pendek untuk hujung tahun ni.
untuk waktu cuti krismas dan cuti tahun baru.
gigih mencari hotel yang harga ok.
ok pun tak ok lah sebab peak time kan.. cuti umum, cuti sekolah.
tapi masih reasonable.
so just go for it.
kalau tak, sampai bila tak bercuti.
macam lama kot tak bercuti. dalam negeri pun ok.
nak keluar negara for now, tak de la lagi sebab nak kena mengangkut budak-budak kecik.
husband ada ajak tahun depan tu dia nak pergi turki.
tapi back packing.
memang tak de la den nak membawak budak-budak ni berjalan jauh wui.
so biar husband pergi berback pack dengan kawan-kawan dia nanti.
kita kirim fridge magnet je. hahaha
sy kalau sorang-sorang memang boleh kalau nak dibawak jalan.
sy ni naturally kaki jalan. HAHA
bukan kaki travel. means boleh jalan dengan cepat dan jauh. jalan kaki.
kalau kita dok jalan belakang orang yang jalan sangat slow.. macam, wakhh cepatlah sikit hui ko jalan slow-slow tu kenapa. laju la sikit! dah la block laluan, jalan slow pulak tu! macam tu :DD
tapi dalam hati ni nak comfort je lebih.
kalau bercuti, biarlah yang selesa dan dapat berehat lepas penat bekerja.
more to vacation, not travelling.
atau prefer parking dekat depan pintu dan sebagainya. menjana lemak sangat. kahkah
itulah maksud sebenar COMFORT. ngertik? :P

so tu lah.
esok dah saturday.
jadinya.. yay!

jumpa lagi!

0 comments: