Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Monday, September 21, 2015

some people should really get a life

yes, this is internet.
dan kita tak boleh percaya 100% apa yang ada kat internet.. kecuali daripada sumber yang sahih.

semalam durra sent me a tweet,
sebab dia stumbled upon this tweet (yang kitorang tak kenal pun!)
dan mamat ni menggunakan gambar kucing kitorang yang diambil oleh husband.
he made it looked like his.
i want to say 'how pathetic',
gunakan gambar orang lain untuk create your so-called 'life' online,
but then it's more to a pity.
well may be he's bored.

kes-kes orang guna gambar orang lain,
guna identiti orang lain ni dah berlambak kat internet.
may be cause internet is an escapism for them.
from the reality. ye kot. haha
that's why i said it was a pity.

funny thing that tweet dapat retweet beribu kot.
sebab gambar kucing-kucing tu je.
siap ada yang tanya harga kucing tu kat mamat ni.
and mamat ni siap beritahu.
ko bayangkan la kalau ada penipu kat internet guna gambar kucing,
jual kucing and pembeli yang tak tau apa-apa terus transfer duit.
tak ke satu hal pulak tu.

so everyone, be careful ok.

ni antara tweets dia :
(nama dan gambar dikaburkan untuk menjaga privacy. tengok! even i thought about his privacy ok. doink)

that's the photo that he stole.

you might be wondering, mana dia dapat gambar tu kan?
husband sy adalah sorang peminat kucing dan dia join this cat group in facebook.
so banyaklah kot gambar dia post situ, dan beribu members kat group tu.
malangnya ada yang salah guna.
i told my husband, next time better letak watermark untuk safety.
bukan apa, kita takut ada orang yang tertipu.

and now here's the photo of the room in our house;
sama kan dengan yang kat dalam tweet tu?
sebab ni memanglah gambar kat RUMAH KITORANG!! *bukan rumah mamat tu ye* lolx

i even watermarked it.
and that was my peace sign :P




jadi kepada yang terfikir-fikir nak buat bukan-bukan kat internet ni,
fikirkanlah balik.
kita ada PDRM, SKMM semua.
even ada kes budak kat ofis kena tipu peniaga online,
dah kena tangkap dah peniaga tu. tipu ramai orang.
lepas tu merayu-rayu anak kecik lagi la yadayada.
dah tau anak kecik, ko nak tunjuk contoh tak baik ke kat anak ko?!
jangan ingat polis tak boleh trace kalau nak buat penipuan ye.
once ada orang dah report, senang-senang ko kena tangkap and masuk lokap ok.

tu je nak pesan.

be good, be gentle and be kind.

bye2 :)

0 comments: