Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, March 06, 2015

last night's dinner : singgang ikan tongkol / aya terengganu style

having a terengganu blood in me *aicewah :D*,
sy memang berahi (suka) la ke (kat) lauk singgang ni.
i remember the delicious melicious *not malicious ha!* singgang that my mom cooked.
and of course my grandma's, aunts' when i balik kampung kat ganu sana.

husband on the other hand,
not a terengganu origin.
but he's a terengganuian at heart, even more than i am ;) *orang panggil terengganuian ke? ah taram aje lah. haha*

sebabnya kitorang kan pernah kerja kat KTcity.
so memang husband dah adapt bahasa and budaya kat sana.. walaupun kami dok berapa tahun je.

semalam tetiba teringat nak buat singgang.
to make it more terengganu, let's make it with ikan tongkol, or terengganuian call it ikan aya. or english peeps call it mackerel tuna or albacore tuna *yes i googled it, i'm not a walking dictionary! i am insan yang cetek vocab! lolx*


singgang ikan ayaaaaa. hoyeah!!

actually, i added myself the chillies sebab seingat sy, family sy masak singgang tak ada cili pun. kih kih

singgang is actually the most wonderful,
and i could say, makanan yang agak senang untuk dimasak.
sebab ko masuk je semua ingredients dalam pot, boil 'em, then tunggu la dia masak.
tak payah dok tunggu nak stir ke apa. jimat masa kan.
plus it's delicious.
orang dalam pantang (bersalin) pun boleh makan. just minus the kunyit. (something with demam kuning well i dunno, adat resam pantang orang tua kot).

INGREDIENTS :
(untuk seekor ikan aya bersaiz sedang)

pound these babies in the lesung batu altogether;

1 biji bawang merah saiz sedang.
1 ulas bawang putih.
1 inci lengkuas.
1 inci kunyit hidup. (kunyit mati atau kunyit pengsan tak boleh ye. wahaha gelak la gelak la. T_T)
(ketumbar hanya digunakan kalau korang masak singgang daging, untuk hilangkan bau dia)

dalam periuk,
masukkan semua semua tu dengan air secukupnya (penuh sampai hujung ikan tak timbul di udara.. ayat apakah?!),
asam keping 2,
garam sesedap rasa.
biasanya dalam 3 sudu kecik garam. bukan sudu teh tu tau! hypertension ko nanti. hahaha. sudu garam yang kecik tu. rasanya macam 3. hm. lupa dah. :P
cili api akar (yang besar sikit tu) dalam 3 biji.

nak pakai cili padi burung ke cili apa ke pakailah ikut kegemaran korang.
korang punya singgang kan.
korang punya suka la. kihkih


kemudian singgang ikan aya ku tadi ditemani oleh sotong grill oleh sang pemalas wani e :P


cangg!! memang besar sotong ni. ai beli 2 ekor je ni kat pasar.

orang pasar selalu gelakkan ai sebab beli bahan sikit sikit aje.
beli ikan satu jenis seekor. sotong 2 ekor. udang 7 ekor. contoh.
ye lah bukan ramai orang pun kat rumah nak makan.
2 orang je kot.
baiklah ai beli kerap-kerap untuk dapatkan bahan yang fresh.
daripada simpan stok 3 bulan dalam peti tu. sampai ikan pun dah merah mata dia terbojol-bojol. haha
(don't try this at home, kids. buy fresh ingredients!)


resipi sang pemalas adalah:

ko hiris-hiris je sotong tu. jangan hiris habis. sikit je.
then marinate la dikau dengan serbuk kunyit dan garlic seasoning. sedapppp.

lepas tu grill atas pemanggang ajaib.
habis cerita :DDD




sotong ni memang juicy and tender habis.
kalau kita cubit je memang senang putus dan bila kunyah tu lembuuut aje. wuahhh~
*di awang-awangan*
janganlah hari ni timbul zit tambahan kat muka ni. T_T


sebelum pergi, nah sekali lagi gambar singgang ikan tongkol.



babai!! *kata mereka berdua, siap wave lagi* :'DDD

0 comments: