Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, November 11, 2016

pantang no more!



dah bulan november kan..
maknanya pantang ais dan laksa setahun sy dah berakhir! wee hoo.

first one hari tu sy 'berbuka pantang' dengan minum coconut shake kat foodcourt alamanda.
then makan pula assam laksa kat ah cheng laksa, ioi city mall.
tak plan pun nak makan laksa ni,
asalnya sebab restoran suki-ya kat alamanda dah tutup,
pergi la kat suki-ya ioi.
rupanya suki-ya situ tak de steamboat! *kuciwa*
then nampak kedai ah cheng.
so let's makan laksa! gitu :DD

i believe pantang-memantang ni ada la sebab-sebab dia.
walaupun ada je orang yang tak follow pantang, ikut individu la nak macam mana.
pada sy berpantang makan selepas deliver baby ni adalah untuk jaga dalaman badan, biar tak sakit-sakit sangat tua esok *kalau panjang umur*.
sy pun sangat jarang minum ais sekarang.
may be pantang ais setahun tu pun banyak membantu.
may be sebab bfeeding jugak.
may be sebab dah terbiasa pun ye.
yang suka minum ais, ikutlah kalau nak minum.
tapi semakin berusia badan ni, banyak minum ais, nanti esok-esok *or mungkin sekarang pun boleh* akan senang sakit sendi.
untuk ladies, pun tak elok minum ais. not good for peranakan katanya.
ni untuk yang nak conceive la.
sebab persekitaran uterus yang sejuk, susah nak conceive.
tapi tak tentu jugak kan, depends on badan orang tu macam mana.

cuma kalau dah masuk 30s, memang kena start jaga makan minum.
yang sy tak boleh nak tolak adalah makan seafood dengan makanan bergoreng hahaha.
memang la tak elok. tapi nakkk je makan.
seafood tu kadang-kadang la.
bila dah keluar zits tu baru nak insaf sementara.
lepas tu makan balik. lolx

lagi satu, carbonated drinks.
pada sy, kalau ko dah masuk umur 30s tu, tobat-tobat la minum minuman berkarbonat.
kalau badan muda belia tak pe lagi, ada la kekuatan nak buang toksik tu.
walaupun obviously orang muda pun tak elok minum. tapi layankan tekak. haha
(ni bukan cerita sy, sy tak minum carbonated)

eh oklah ada benda nak buat.

later!

(habis macam tu je! hahaha)

yang penting pantang ais and laksa dah habis! jyeah!

0 comments: