Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, March 06, 2016

dari dapur wani e

suddenly it's march already, the first quarter of 2016.
sy masih dengan habit mengupload gambar direct dari phone,
kemudian baru menaip di komputer.
sebabnya tak sempat nak transfer gambar.
lagipun hari tu macam ada problem bila nak transfer gambar dari telefon baharu ke PC.
tak compatible ke apa.. i'll work it out later.

gambar pun banyak yang stok2 throwback.. ahaks.
wat tu du, wani tak jumpa masa :P

ni entry pasal makanan.
jadi semualah koleksi gambar makanan. kihkih


nasi goreng daging dengan keropok keping.

ingat tak entry lepas bila sy cerita ada lebihan daging (di dalam fridge) untuk kucing yang tak sempat dihabiskan sebab kucing-kucing semua dah dijual?
ahha since dah potong kecik-kecik siap-siap dagingnya,
kita buat nasi goreng daging je lah.
tak pe guna daging extra untuk kucing, sebab diorang ni dapat daging batang pinang.
punyalah special diorang. lolx
dagingnya cepat lembut bila dimasak,
jadi amat sesuai di-nasi-goreng-kan :P



teringin nak makan ayam percik terengganu, so membakarlah kita :) ni kali kedua buat di dapur rumah kitorang.



lempeng untuk sarapan pagi.

sy kerap bereksperimen dengan resipi lempeng ni.
sebab asal buat je macam tak jadi seperti yang diinginkan. hahah
lempeng ni punya la sesimple-simple umat :P
akhirnya dapat tekstur yang dikehendaki. jyeah.
lempeng recipe unlocked.



cucur ikan bilis dan bawang.
bahan lengkap tak ada,
so guna je apa yang ada di dalam peti. wihihi



ni pun teringin. singgang tulang.

tulang rusuk setengah kilo.
kitorang berdua habiskan in a dinner. hahaha
kuah di dalam pinggan sy hirup sampai habis.
habit dari kecik lagi bila makan singgang :DDD



singgang dikawankan dengan tempe goreng.

sy ni bukan makan tempe sangat.
rasa dia yang 'kesoyaan' *haha* mungkin tak geng dengan selera hamba :P
tapi exception untuk tempe yang digoreng sendiri di rumah.
sebab kita boleh adjust ;)
potong kecik-kecik, rempahkan dan gorengkan.
memang rasa lain daripada yang di kedai.
ehh tetiba masuk di tekak.
habis 2 pek tempe tu je kitorang makan *termasuk ariana, mixture terengganu+jawa yang suka makan tempe. lolx*



singgang juga dikawankan dengan ikan masin.

ada tinggal 2 ekor ikan masin gelama di dalam peti.
goreng terus! haha



tu je lah mana yang sempat disnap gambarnya.
ada hari-hari kitorang order pizza atau goreng ikan simple-simple je.
ada hari kita masak beria-ria.
ikut mood semua tu. haha

k till then!

0 comments: