Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Tuesday, September 06, 2016

the kids

i'm under the weather today;
rasa nak muntah and ceri beri.
tapi sekarang macam dah ok sikit kot.
ariana pun muntah pagi tadi.
tak tau la angin ke atau food poison ke apa.
doakan kami sihat-sihat selalu ^^

di entry kali ni, sy nak share video anaqi ni ha.
sebab kelakar pun ye, comel pun ye.
macam pernah mention sebelum ni,
yang anaqi ni kalau nak tidur, dia akan menggumam dulu.
cakap-cakap bahasa dia, buat bunyi-bunyian sendiri, then baru dia tidur.
yang sy share kat bawah ni adalah second version, time dia dah nak tidur.
awal-awal tu lagi la, banyak gile kot dia 'bercakap'.
so ni time dia menggumam and terus tertidur. just like that.
kagum sungguh la senang betul tidur sambil mendodoikan diri sendiri. ahaha


video


anaqi comes at his 10 months age.
super lasak ok.
kalau ko pegang dia, menggeliat geliut dia nak lepaskan diri.
merangkak punya la laju.
macam mana laa tak underweight, nak oi. ekeke
gigi belum tumbuh lagi, so makan yang lembut-lembut and blend kasar je sekarang ni.
kalau tak dapat benda yang dia nak, pandai mengamuk. "erghhh!" haa nanti dia berbunyi macam tu.
kelakar je.
then kalau pagi-pagi kita borak dengan dia, beria dia tenung kita sambil kebil-kebil.
i think he's trying to digest 'apa laa yang mama aku cakap ni. cakap dah la laju.'
bahaha

so last sunday i went accompanying my daughter, ariana for a 'swim'.
haa sy letakkan tanda apostrophe tu sebab dia bukannya berenang betul-betul pun.
jenuh ajar dia luruskan badan atas pelampung tu untuk kuak-kuak kaki.
last dia berjalan je dalam swimming pool tu. hahaha
dia expect kalau pergi 'swim' tu mungkin tempatnya ada water slide semua.
yang ni tak ada lah.
ni kat kondo uncle dia.
ada infinity pool bagai.
sy pun tak lah pandai swim sangat.
setakat dekat-dekat bolehlah. apung-apung terlentang tu ok la.
kalau nak swim hujung ke hujung mau semput auntie wani. kakaka
but then, seronoklah jugak sebab dah lama tak berenang dalam pool yang dalam sikit.
selama ni bawak budak-budak ni, biasanya paras lutut je hihi.

neneknya ada sekali, tengokkan anaqi.
anaqi tak mandi kali ni sebab takut kang demam ke selsema ke.
dia baru muntah malam sebelumnya tu.
so better anaqi dok diam-diam je tepi pool.
faliq, ain and tuah pun ada sekali.
tapi tak letak gambar sini.

ariana yang excited kalau kita ajak dia 'swim'.




swim gaya ariana; berjalan di dalam air! hihi

mujurlah tu dia nak berjalan dalam air.
haha

one for the record;
ariana ni walaupun bercakap pelat-pelat,
tapi recently dah pandai nak bercerita bila balik dari taska ok.
kadang tu sy tak faham pun tapi buat-buat faham. hahaha
support usaha dia untuk membina ayat tu.
kadang kalau ayat dia tak betul, kita betulkan.
tak de kata hubung, kita hubung-hubungkan. ahaks
semalam dia cerita la ada birthday kawan dia, dia makan kek etc.
now tengah ajar dia tentang HARI.
hari ni hari selasa. semalam hari isnin. esok rabu.
entah dia faham tak, tapi slow slow sy repeat every single day.
nak kena lukis kot, baru lagi senang nak faham. hihi

(btw censor phone sy rosak, dengan stylus-stylusnya tak boleh pakai. tak dapat nak melukis dah kat phone wakhhhh ai is stresss)

alright next time kita cerita lagi kisah budak-budak ni.

ok lah till then! :)



0 comments: