Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Monday, July 18, 2016

reading article : GST

//rumusan daripada pembacaan artikel untuk pemahaman dan rekod diri sendiri.


tak ramai yang faham GST (cukai barangan dan perkhidmatan).
most bila cakap pasal GST, akan terbayang kerajaan sedut duit diorang. haha
sy pun bukannya faham sangat GST ni.
yang tau, lepas makan kat restoran, kena bayar lebih. banyak pulak tu.
mahu bersikap adil, sy baca this artikel untuk faham lebih tentang GST.
takkan la kerajaan saja-saja implement GST tanpa ada kebaikan kan.
i will write in a short point forms, supaya senang faham gist dia.


KENAPA GST?
  • main point : ker*ajaan tak cukup duit
  • krisis ekonomi dunia, kejatuhan harga minyak dan komoditi.
  • negara hilang hasil pendapatan daripada sumber minyak negara = estimated RM40 bilion.
  • tahun 2014, petronas sumbang RM60 bilion kepada negara *banyak*
  • now petronas dapat sumbang sikit je (dalam RM23 - 31 bilion) sebab masalah ni.
  • ada jugak masalah kehilangan cukai langsung (ada individu & syarikat tak bayar cukai kepada kerajaan). estimated RM8.2 bilion.
  • so negara tak nak bergantung pada sumber minyak & gas semata. that's why ada GST.

 KESAN GST (as people see in a negative prespective)
  • harga barang & perkhidmatan mahal.
  • kos sara hidup tinggi. (tak ada GST pun tetap akan meningkat)

THE GOOD IN GST
  • main point : bantu ekonomi negara.
  • kutipan GST meningkatkan KDNK 2015 sebanyak 5%.
  • mengurangkan defisit fiskal (defisit fiskal = perbelanjaan negara melebihi pendapatan. ayat mudahnya, ada hutang lah). jangkaan without GST, defisit fiskal is 4.8% daripada KDNK. with GST, akan menurun kepada 3.1%.
  • ada GST, malaysia tak perlu bergantung kepada hutang asing untuk membiayai operasi kerajaan. (kita tak nak berhutang banyak-banyak dengan orang asing, no? nanti bangkrap macam greece)
  • nak stabilkan kedudukan kewangan negara dalam ekonomi dunia tak menentu.
  • kewangan stabil = pelabur yakin = pelabur masuk melabur = up ekonomi negara.
  • how to see stabil ke tak? indicate by bursa malaysia, RM, jumlah FDI, peluang pekerjaan & KDNK.
  • selain tu, sebab dah ada GST, kerajaan kurangkan cukai korporat. so dapat menarik usahawan/businessman untuk masuk berniaga di malaysia = up ekonomi negara.

DUIT GST SALUR KE MANA?
  • BR1M
  • kemudahan luar bandar
  • klinik rakyat 1malaysia
  • pembinaan kemudahan. e.g : lebuh raya pan borneo di sarawak.
  • agenda sektor awam (gaji penjawat awam)

kesimpulannya, kita as a consumer memang akan nampak the bad in GST sebab kita kena keluarkan duit bayar lebih-lebih kan.
tapi sebenarnya kita bantu ekonomi negara yang tengah bergelut dengan krisis ekonomi global.
kira rakyat yang berkorban untuk kepentingan negara la. gitu. hahah
so let us hope for the best,
and try to see things in a different perspective.
rather than dok mengeji je.
bayar tu memang dah kena bayar.
masalah ekonomi tu pun dah memang berlaku.
so we try our best to cater with what we have.
semoga ekonomi akan ok balik.


sekian pembacaan sy. haha. ciao.

3 comments:

Anonymous
at: July 19, 2016 at 8:31 AM said...

as a gov, u must prepared all those things. that is the basic.
kemudahan luar bandar
klinik rakyat 1malaysia
pembinaan kemudahan. e.g : lebuh raya pan borneo di sarawak.
agenda sektor awam (gaji penjawat awam)

exclude BRIM.
COME ON , PEOPLE ARE TALKING ABOUT BASIC THING A GOVERNMENT MUST SET UP FOR THE CITIZEN.
why all this thing the citizen need to help gov to prepare this.?
this is not about merungut. this is about right. HAK. tanggunjawab sebagai kerajaan.

sekian terima kasih.

wani ezryl * says:
at: July 19, 2016 at 3:52 PM said...

betul tu. no problem of having our thoughts semua kerajaan kena sediakan.
tapi to be practical, zaman ekonomi tak okay ni memang nampak kita struggle sikit untuk dapatkan sumber kewangan untuk sediakan semua kemudahan-kemudahan tu.
say we have RM10 tapi dalam list nak ke kedai ada macam2 keperluan melebihi RM10 yang nak dibeli untuk keluarga.
tough, but have to adjust with situation.

p/s: br1m tu mungkin kena kaji semula. ramai kot tak setuju.

Anonymous
at: July 19, 2016 at 5:55 PM said...

no. i dont think that gov must prepared all for the citizen.
not all. dont get wrong with my thought.

things that u have listed above is the basic needs that 'a must things to prepare' once u are a gov.
so, why implement GST to provide all the basic needs to citizen? means that citizen now act as gov already (because need to pay for gst for the basic need.)
and come on, we are not that worst like cambodia, (which the gov cant even make a proper road/highway for their citizen till need to get help from China to do so for the. so, as a return, you know how China would play a game to manipulate Cambodia. Im talking the fact, that i've knew when I've visited Cambodia past 2 years.)

we are Malaysia, better than that.
thats the reason people are struggling and disappointing when they need to pay for GST. its not about protes or objection or hate the gov. its not about that. if gov want to be a gov, please be good and transparent to citizen. thats all what we want. put aside the politic. we dont care that much.

thank you.