Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, April 25, 2014

safety

sejak dua menjak ni
(malah sejak dari dulu)
kejadian pecah masuk rumah kat kawasan apartment kitorang ni sering berlaku.
*ecewah ayat penyiasatan sangat kan :P*
few days back husband balik dari ofis,
dia cakap jumpa jiran kat lif.. cari pak guard.
katanya rumah kena pecah masuk.

sebab-sebab banyak berlaku kejadian ni :
1. kawasan neighbourhood yang terpencil sayup
2. kuarters kerajaan, so ramai tak de rumah time office hour.. great time for a break in.
3. reka bentuk bahagian pintu belakang (from the kitchen) yang ada jalan penghubung daripada balkoni. so pencuri boleh panjat daripada balkoni utama ke balkoni tempat sidai baju, ke pintu dapur.

biasanya pencuri memang masuk ikut dapur.
sebab ada penghubung dari balkoni tu.

jiran yang kena pecah masuk ni rantai grill balkoni dapur dia,
tapi pakai rantai plastik.
senanglah pencuri potong (alangkan yang besi pun gigih nak potong kan)

rumah kitorang pakai mangga lilit rantai besi.
lepas tu ampai penuh baju siang dan malam. HAHA
harap pencuri ingat ada orang la kat rumah sebab ampai meriah sentiasa.
tapi sy memang selalu balik rumah pun tengah hari.. kena check. bukan boleh percaya sesapa je yang lalu lalang. ntah-ntah pencuri kan.

kesimpulannya, jangan berkira pasal safety.
kalau kena beli rantai besi, belilah. jangan dibeli rantai plastik. CONTOH.
at least dah ambik langkah berjaga-jaga.
kalau pencuri gigih jugak, tak tau la nak kata apa T_T
memang ketegaq.
ya Allah jauhkanlah kami daripada benda-benda macam ni.
pak guard pun memang meronda.
tapi since rumah apartment kan, susah la nak nampak.

habis cerita safety.
sekian.

0 comments: