Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Wednesday, April 02, 2014

foodsie

biasanya kalau kat putrajaya ni sy prefer masak kat rumah je.
ada jugak la makan kat luar.
tapi lagi banyak masak sendiri daripada keluar makan.
puncanya; ye SATU sebab makan kat kedai mahal.
DUA sebab dah la mahal, susah nak cari yang sedap.
TIGA sy enjoy masak. penat but enjoyable. haha

orang putrajaya ni pun kalau nak makan sedap biasa akan ke luar. yang paling dekat bangi la.
and we're too malas to go that far. ekeke
(occasionally tak pe. kalau hari kerja memang tak de kerajinan la. balik pun dah penat)

ni antara food photos yang sempat disnap.
kebanyakannya sy upload kat instagram sebelum ni.


lepas beli oven baru hari tu, try masak ayam bakar kehkeh. berkawan dengan spaghetti aglio olio terung bakar. yums.

ye sy memang suka aglio olio.
sy tak suka sangat sos pasta yang macam krim, susu, cheese terlebih.
itu semua muak.
(tapi orang lain suka. apa ada hal. haha)


laksa johor cheat.

cheat tu sebab beli pes kuah yang dah siap. bahaha
lepas tu tambah air, santan, ikan sendiri.
potong-potong garnish.
nak buat laksa johor from scratch untuk dua orang makan,
buat habis gas je :P
macam nasi beriani la.. dah ada pakar yang buat nasi beriani.
maka baiklah kita membeli di kedai pakar.
teehee


tomyam campur (ayam+udang+sayur) dan telur dadar.
tomyam dengan telur dadar memang kawan baik.
no doubt ;)
makan dengan nasi panas.. fuhh!


episod habiskan gas untuk makan dua orang. rofl!

ye yang ni memang dua orang je makan.
raksasa sangat. HAHA
ada ikan siakap, tomyam, daging goreng deep fried dan kangkung goreng.
kalau makan kat kedai ni harus RM50. ikan je depa dah charge RM30 *shame on you! kat mydin baru tujuh ringgit lebih*
biasanya makan meriah-meriah macam ni lepas balik pasar.
nak masak time ikan masih fresh.


ayam goreng cili api and sup petola.
ayam goreng cili api resipi sendiri main campak-campak.
macam ayam merah, tapi cilinya adalah cili api dengan kunyit.
pehh memang awesome.


padprik ayam dan telur dadar.
kalau perasan,
memang ada orang goreng telur dadar tak kembang macam di atas.
sebabnya depa tak guna minyak banyak. kesihatan.
sy goreng tak kesihatan *sila jangan contohi! :P*
atau lepas makan seumpama ni, sila repent dan beli kasut jogging. wahaha


lauk jamu family datang.
mama cakap nak singgah rumah hari tu.. weekend.
last weekend.
mama cakap tak yah susah-susah la nak masak. (orang sopan)
abah cakap "eh apa pulak."
ye kita tau abah nak datang makan.
maka mari masak untuk mereka. lolx
lauk simple je; ayam kicap dengan kentang, udang goreng dengan kacang buncis+carrot DAN terung berlada.
terung berlada ni husband request.
dia memang suka terung berlada wani e masak. kahkah
lauk ni banyak, sampai ke malam sambung makan.


macaroni alredo cendawan.
sebab sy tak suka sos pasta yang creamy,
sy kurangkan sos alfredo.
letak buat rasa-rasa je.
kalau tak, biasanya kuah putih melimpah banjir dalam pinggan.
yang ni sy buat kering je.
tapi rasa memang marvellous.
(pedulikan kalau nak puji macaroni sendiri. HAHA)


saat gas habis.. masak nasi goreng dalam periuk nasi letrik.

tu je kot gambar yang ada dalam handphone.
lain semua dah transfer masuk HDD.
biasanya tang masak ni sy suka masak lauk-lauk masakan melayu je.
ataupun western kadang-kadang.
dessert ni sangat la jarang.
SATU sebab tak makan sangat dessert.
DUA sebab kebanyakan dessert adalah manis. tak berapa suka sangat manis.
sy lagi suka savoury. haha

ok. till then.
ariana bariana dah bising tu.
mohon dimanjakan. lolx
bye bye!!


2 comments:

nuratika aziz says:
at: April 3, 2014 at 9:28 PM said...

seryes terliur XD
hahahaha,wahhh,rajin gila you masak..okey okey,i harus ikut jejak langkah you :D

wani ezryl * says:
at: April 10, 2014 at 6:28 PM said...

hi atika! :)
salah satu langkah jimat cermat haha. kalau masak sendiri boleh suka hati nak masak apa. kadang kat kedai tak ada makanan yg kita nak makan tu.