Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, October 03, 2014

minyak yang positif

wuhouu jumaat dah kita.
jumaat means; weekend & public hol raya haji!! teehee.

as the oil price hikes like there's no tomorrow,
and everyone's talking about it *including me*,
i was thinking about my usual oil tank fillin'.
biasanya kalau harga minyak naik dalam 20sen ni,
sekali isi tank penuh akan up RM10 daripada biasa.
means if sebelum ni RM60+ full tank,
lepas ni RM70+.
and it's true, husband cakap semalam dia isi minyak full tank kena RM70+.

while we may survive this for a while,
kadang terfikir jugak macam mana orang yang hidupnya supersusah.
yang kerja membanting tulang empat kerat.
yang ada anak-anak kecik ramai.
contohnya nelayan yang turun ke laut naik bot tu pun pakai minyak kan.
tak payah nelayan la, yang kerja gaji seribu lebih pun dah boleh fikir macam mana.
it's not all about the minyak.
sebab dia bersekali dengan naiknya kos sara hidup.
bersekali dengan kuasa membeli pengguna yang tak berapa nak powerful.
bersekali dengan kemungkinan berlakunya inflasi.

dalam whatsapp group kan everyone was giving their opinion.
then ada la my friend ni dia bengang dengan sorang lagi of our friend *you know who you are if you read this hehe*
yang memang tak de sensitiviti pasal ni.
kira tipikal punya jawapan yang kita pun kadang selalu dengar dan lihat kat tv.
"kalau harga naik, tak yah la komplen, kena usaha lebih cari pendapatan sampingan."
lebih kurang macam tu la.
agaknya orang-orang yang kerja mengejar duit ni macam tu je la sama je pemikiran dia.
duit duit duit.
agaknya tak terfikir dia ni ada orang yang kerja sampai ke malam cari duit but still sesak nak tanggung family.
tu pun kena consider, if dah kerja banyak-banyak tu, ada ke tidak masa nak spend dengan family?
sebab benda ni sikit tak sikit akan affect social life.
ko cari duit bagai nak rak, anak-anak terabai pun susah.
tapi kawan kami ni tak kisahlah kot, sebab dia single.
kita respect la pandangan dia sebab semua orang boleh bagi pandangan masing-masing.

it's just that,
memetik kata-kata sorang lagi kawan;
kita ni bukan nak compare dengan negara lain, kita nak taraf hidup yang lebih baik. tu je.
as days passed by,
sy tak nampak itu pun sangat.
gaji ye naik every year.
tapi kuasa membeli tetap rendah. barang apapun semua mahal and semua naik naik.
rumah apatah lagi.
dok kuarters je la ai nampaknya. together forever. *faint*
tu tak pelah, ada jugak tempat berteduh.
just harapan as a citizen,
semoga hasrat ke arah nak menjadi negara maju berpendapatan tinggi tu selari dengan taraf hidup yang lebih baik untuk semua.
100% semua tu mungkin mustahil, but at least everyone has a better life and not worsen.
nak tarik balik subsidi untuk perbelanjaan lain tu ok.
but better kaji semula la br1m bram.
gantikan dengan kad subsidi ke apa.
supaya yang betul-betul memerlukan dapat manfaat
(kalau betul nak sangat bantu orang susah).
improve public transportations.
well di putrajaya memang nampak dah ok.
kat tempat lain pulak kena improve. esp tempat yang forever jam.. HAHA.
budget 2015 pun dah nak dekat ni.

just my 2cents.

4 comments:

kaizenDaGreat says:
at: October 3, 2014 at 10:20 AM said...

In one aspect, that person got a point to ponder. Maybe dia ckp supaya kita kena do something better. Hehehehe

Tp in another aspect, we have the options. Berusaha menjadikan kehidupan lebih baik. It may need sikit pengorbanan, but let's Allah tentukan rezeki itu... hehehehe.

wani ezryl * says:
at: October 7, 2014 at 8:05 AM said...

it's true rezeki ditentukan oleh Allah and everyone should put their best efforts on giving their family a better life. just that the major concern in the issue is we're in deficit, the poor struggles to live a better life at their best effort and giving br1m to everyone (and increasing it) doesn't really help everyone.

Anonymous
at: October 16, 2014 at 7:10 AM said...

bg org yg cakap kena usaha lebihla. buat part time ke apa untuk prepared semua kos yg meningkat ni.

i just nak cakap kat kawan awak tu
"jangan riak. jangan kita buat kerja Tuhan. how do he/she knows by doing extra work her/his life living cost would change? rezeki ni bukan duit saja. taw taw. haha.

dan jalan hidup semua org tak sama. I repeat. tak sama. kalau semua org buat extra work bla bla bla and boleh survive minyak naik 20 sen eventhough gaji sebulan seribu ada anak lagi, tengok balik kenapa Tuhan suruh kita infakkan harta ke jalan Allah? sedekah? zakat. bantu fakir miskin dan anak yatim.

hehehe sorry wani. i emo tp i rasa org2 mcm ni memang patut sekolahkan diorg supaya percaya rezeki bukan duit sahaja. hehe kiss for ariana

-fisha

wani ezryl * says:
at: October 17, 2014 at 1:14 PM said...

sebenarnya betul semorang stress atas kenaikan macam2 benda yg mendadak. org tgh berusaha nak tingkatkan taraf hidup, tapi tiba-tiba itu naik ini naik. drp fokus nak hv a better life, kena fokus mcm mn nk byr kos itu ini yg naik. so aim utk better life adalah terpause sekejap. lebih kurang mcm tu la.

kwn sy tu boleh ckp mcm tu sebab dia anak orang kaya, kerja komisyen lebat haha. biasanya orang dah biasa ada duit and kurang faham situasi org lain akan ada perspektif begitu.