Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Monday, October 20, 2014

liberalisme

hari ni tak masuk ofis,
attending sesi dialog isu semasa negara.
banyak benda baru boleh tahu.

kebetulan sekarang ni heboh kes program touch a dog tu kan.
bagi yang tak tahu, program tu dianjurkan supaya orang islam yang selama ni 'takut' nak pegang anjing, boleh pegang dengan riang dan bebas.
siap ada ustaz di situ untuk bantu samakkan tangan yang dah pegang tu.
and petang ni bukak fb, berderet wall posts kawan-kawan pasal tu.

kebetulan jugak salah satu isu yang dibincangkan siang tadi adalah tentang liberalisme.
and betapa bahayanya islam liberal ni.
i guess program touch a dog ni sikit tak sikit boleh la dikaitkan dengan islam liberal.. iaitu keterbukaan orang untuk buat sesuatu.
walaupun jelas nyata yang mazhab syafi'e kata tak boleh.
and jelas nyata anjing adalah najis mughallazah (berat) yang tak payah pegang pun kalau tak de keperluan kan.

paling menakutkan bila dengar yang 'orang luar' memang tengah plan nak melaga-lagakan umat islam.
one of the ways is melaga-lagakan sesama kita bila ada yang berfahaman lain.
perasan tak negara-negara arab sana satu demi satu dijatuhkan dengan cara yang lebih kurang sama?
jadi jagalah keharmonian kita and jangan bertelagah. tu je.
unity.

so time sesi dialog tadi,
sy tertarik dengan ceramah oleh tn hj a. karim
yang menceritakan tentang betapa 'gila'nya liberalisme ni.
semua nak terbuka.
semua boleh. walaupun sebenarnya tak boleh.
yang bahayanya, benda ni boleh bawak ke murtad ok.

salah satu contoh dia bagi.
macam gambar slaid kat bawah ni.

siap ada video dia tunjuk.

kononnya nak tunjukkan yang they all tu liberal sangat.
terbuka sangat.
so ditukarnya kalimah and dilaungkan ramai-ramai. GRRR.

now another one.
wanita di US (asal usulnya malaysia, siap ada lagu nasyid lagi tapi IKIM banned dah) lupa nama dia..
wanita jadi imam solat.


dengan yang tak pakai tudung, dengan lelaki jadi makmum. kegilaan apakah ini??


then yang boleh bawak ke murtad,
bila keluar ayat-ayat so-called liberal dalam twitter macam ni...

klik kalau nak besarkan and baca.

sebenarnya sy banyak baca ayat-ayat macam ni dalam twitter.
and memang ada dah golongan islam liberal ni.
even ada melayu yang mengaku atheist pun ada. nauzubillah.

memang scary,
sebab kalau perasan,
one by one isu masuk.
hari tu pasal sukan bogel, baru-baru ni pun ada lagi isu sama,
then biasa dengar kan statement "tak pakai tudung tak apa janji hati baik"
tu pun menjurus kepada islam liberal.
benda-benda macam ni la boleh bawak ke sesat.
and dalam sesi dialog tadi,
memang diorang setuju yang benda ni permulaan je.
if dah ada yang mula,
lepas-lepas ni ada lagi yang teruk akan menjelma.
tak mustahil one day orang berzina tengah-tengah orang ramai pun boleh jadi perkara biasa.
liberalisme.

kalau ada time kita sambung lagi.
serius pulak dah topik. hihi
kbai!

2 comments:

kaizenDaGreat says:
at: October 23, 2014 at 10:25 PM said...

MasyaAllah... semoga Allah memelihara kita drp terpesong dari jalanNya. Astaghfirullahalazim...

wani ezryl * says:
at: November 6, 2014 at 7:39 PM said...

tu la. while kita hidup dengan happy, kadang tak tau kat luar sana macam2 dah berlaku and macam2 plan dah orang luar buat nak jatuhkan negara :'(