Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Sunday, May 28, 2017

selamat datang, ramadan! :)

ahlan ya ramadan, kata arabics (tulisan arab) :D

ya Allah, sorrylah nak dekat sebulan baru berupdate.
had so many things work-wise that need to be done.
biasalah, semuanya nak mengejar sebelum bulan puasa.
so now kira dah boleh berelax-relax di tepi kompleks? lolx

ada few events yang tak sempat nak di-update lagi;
macam konvo harith hari tu, parents day kat taska AAs.. hm apa lagi ha? :D
yang lepas-lepas tu tunggu kerajinan la untuk update ye.

entry kali ni cerita pasal permulaan bulan ramadan.

so ramadan kali ni,
sy cuba untuk maximize-kan makan kat rumah (i.e masak kat rumah).
especially weekdays.
sebab jalan ke bazar adalah memenatkan *lolx* kalau hari bekerja.
on weekend, terutamanya jumaat dan sabtu, mungkin boleh consider beli kat luar.
sebab jumaat biasanya hari sy membeli bahan basah (so penat nak balik masak).
dan sabtu biasanya akan keluar berjalan-jalan (balik penat jugak.. kot? :P)

so my aim is to consume more energy to focus on my daily routines and ibadah, insyaAllah.

first sahur,
kita goreng ayam simple-simple dengan sayur bayam masak lemak.



first berbuka pulak,
berbuka kat rumah PIL kat banting.
odw singgah bazar ramadan kat bukit changgang.
teringin nak makan ayam percik.
dapatlah ayam percik seketul RM3. kuah kacang. sedap.
balik kampung, makan ayam percik tu dengan nasi, dengan sayur yang mak masak (sedap. i lof sayur), ikan goreng. kenyang wuih.

ni kedai ayam golek kat bazar.

second sahur on sunday;
husband request nak makan ikan bilis kicap. dengan telur.
disebabkan stok ikan bilis tinggal sikit, sy gorenglah ikan kerisi untuk diri sendiri.
bagi ke husband ikan bilis kicap tu.
together with kangkung goreng.




on sunday juga telah start projek buat sampul raya.
sebab konsep maximize-kan semua sumber yang ada.
barang-barang buat sampul pun semuanya memang dah ada kat rumah.
jimat banyak weh.
kad raya virtual pun mungkin akan lukis sendiri. tengoklah kerajinan. lolx

buat 'mold' dia dulu. lepas tu tekap & gunting je.


for buka puasa day 2 pulak;
ayam masak merah & sayur campur.
disebabkan ikan bilis dah habis, tumis sayur tu dengan udang.
husband beli KFC jugak sebab petang tu kitorang ke alamanda kejap.




dan baru kejap tadi goreng daging kunyit untuk sahur esok pagi.




jadi apa yang sy amalkan untuk berpuasa ni;

1. sahur makan 3 biji kurma (zaman mengandung dulu makan 7 biji tapi now tak terdaya dah nak telan sampai 7 biji. lolx)

2. cuba minum air selang-selang selagi mampu. contoh lepas maghrib, lepas isyak. sejam kemudian. dan bila-bila terasa nak dahaga.. untuk kekal hidrat.

3. cuba elakkan masakan pedas untuk sahur. maggi lagilah tak boleh. sebab akan jadi dahaga gile kemudiannya.

4. akan cari time untuk nap kalau terlalu mengantuk untuk tujuan jana tenaga. contoh: tengah hari. contoh: before isyak terlalu mengantuk dan tak larat bukak mata. so tidur kejap. lepas tu baru bangun isyak & terawih.

5. bertenang. i don't want to get stress while fasting. lolx

6. kurangkan keluar jalan / shopping kecuali bila ada benda nak dibeli je.

7. take my sweet time for solat. tidak solat laju-laju. relax tepi kompleks konsep dia. haha. kalau mengantuk, jangan paksa. tidur dulu then bangun balik.

8. try to recite holy Quran at least twice daily. tengok kemampuan diri.

9. banyakkan memasak kat rumah daripada beli kat bazar. tapi kalau ada nak belanja iftar, sy alu-alukan. bahaha

10. berelax-relax membeli baju raya (ye, sy tak beli lagi! huaa) :P



so tu lah.

ada free time nanti sy update lagi.
ni kebetulan tak mengantuk bolehlah update. bahaha

selamat berpuasa kepada yang berpuasa! :)

0 comments: