Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Friday, August 18, 2017

going to the dentist

*am updating this for my own medical record* :D

officially, sy dah kehilangan gigi geraham bawah, kiri pada hari ni.

long story short,
gigi geraham yang itu dah berlubang besar gile disebabkan ditolak oleh gigi bongsu yang tumbuh.
lama dah ok, since mengandungkan anaqi dulu.
doktor siap bagi tampalan sementara.
sebab time tu pregnant.
so doc cakap, tunggu habis pregnant semua baru boleh start buat rawatan akar.

now dah dekat 2 tahun kot. bahaha
tak pergi-pergi buat.
sampai tampalan lama dah tertanggal and everything.
most of everyday sakit gigi sebab berlubang.

first i went to the private dentist belakang ofis ni.
doc tu cakap cabut.
tapi i did ask for a root canal.
dia suruh datang balik jumpa doc lain.. and bagi antibiotic sebab takut ada jangkitan ke apa.
tapi kos tinggi.. dekat RM1,000.
sy pun cakaplah, nak try tanya klinik kesihatan (KK) dulu.
biasanya murah sikit (murah banyak!)
sampai KK, doc KK suruh cabut.

then i went to the private dentist again.
doc situ cakap memang dah kena cabut.
kalau nak selamatkan, buat root canal bagai pun tak worth it.
habis duit dan will get through a lot of pain katanya.
nak kena keluarkan dulu gigi bongsu, bersihkan akar gigi geraham, nipiskan gigi, tampal lagi dan lain-lain.
by the time gigi geraham tu dah tinggal 20% je katanya.
plus gigi tu dah rapuh macam tu.
not that i don't take a good care of my teeth.
doc cakap gigi yang lain semua ok.
hanya sebab ditolak oleh gigi bongsu, jadi ada ruang di antara keduanya yang menyebabkan mudah ada bakteria etc. (from food, especially).
gosok gigi macam mana pun tak jalan, sebab tak dapat capai. kata doc.
so i agreed on to take off my tooth.
doc tanya nak set balik appointment ke?
sy cakap, tak pe cabut je lah.
dah siap sedia nak cabut dah, malas nak fikir.
dekat-dekat 7.30pm macam tu settle.
tak rasa apapun, sebab bius kan.
tapi rumit jugalah prosedur dia.
doc cakap sebab lubang besar, dia tak de tempat nak pegang untuk cabut gigi tu.
so kena korek dari tepi ke macam mana, tak tau lah doc buat kan haha.
ended up sy perasan macam ada 2 kali jahitan.
yang penting dah settle.
bye-bye tooth.
you've been serving me for years, greatly.
tempat ai menggigit kulit ketam dan sebagainya. AHAHA

LATER UPDATED:
so post-cabut gigi,
lepas cabut, terus cari ais krim.
berdarah-darah nak kena gigit kapas aje for 1 day.
hari ahad darah dah macam tak de.
makan lembut-lembut and sejuk-sejuk saja.
haha macam orang buat surgery je lebih kurang. tapi minorlah.
sabtu tu went to shah alam to bury the tooth.
pipi sebelah bengkak.
IDK may be sebab berdarah bagai tu kan.
went to pharmacy to get ubat redakan bengkak.
isnin dah macam surut sikit.
still perasaan tu macam sakit gigi time berlubang dulu haha
tunggu dia recover slowly.
hopefully in 2 days dah tak sakit.

ok bye!

0 comments: