Sunday, May 17, 2020

resipi rendang ayam kampung mak lang

assalamualaikum and hi! :)

ni kali ketiga sy up resipi. haha
this time sy bagi resipi full!
sila patrikan ke dalam jiwa dan raga ye :P


rendang ayam daripada resipi asal mak lang sy.



every raya, mak lang sy (kakak kepada arwah abah) akan masak rondang nismilan kat kampung tampin.
ada rendang daging dan rendang ayam.
jadi resipi asal-asalnya merupakan resipi daripada mak lang, yang sy improvised bahan-bahannya.
tapi resipi asal tetap tak lari.

dan selepas tu,
rendang daripada resipi mak lang ni menjadi menu wajib sy setiap kali raya (atau kalau tak raya pun sy buat, bila-bila teringin).

rasa rendang mak lang, pada sy sangat sedap dan berbeza dengan rendang lain yang kita jumpa di kedai atau yang dimasak di rumah lain.
kelainan rendang mak lang juga, tak letak kerisik.
rendang dibiar sampai kering dan tekstur serdak didapati daripada kombinasi bawang, rempah dan santan yang telah dikeringkan itu sendiri.

of course yang dimasak di tampin semestinya lebih delish sebab santan fresh kampung yang digunakan.
kat bandar ni, kita mampu pakai santan beli atau kotak je.
memang tak sama santan dia. haha
apapun rasa sedap tu tetap ada.

jadi ni lah resipi penuh rendang ayam kampung mak lang!



RESIPI RENDANG AYAM KAMPUNG MAK LANG

bahan-bahan:

ayam kampung 1 ekor - potong kecik

cili kering 12 tangkai - blend

bawang besar 2 biji - hiris
bawang kecik 10 biji - hiris
bawang putih 3 ulas - hiris

halia 2 inci - ketuk
lengkuas 2 inci - ketuk
kunyit kurus 2 inci - ketuk
serai 4 batang - ketuk hujung ke hujung




rempah 4 beradik:
kayu manis - 2
bunga lawang - 3
buah pelaga - 4
bunga cengkih - 4

rempah rendang:
serbuk ketumbar - 3 sudu besar (nak tumbuk/blend biji ketumbar pun boleh)
serbuk lada hitam - setengah sudu besar (nak pedas, letak 1 sudu besar)

santan 1 kg, atau santan daripada 3 biji kelapa

sedikit air

1 asam keping

garam secukup rasa - dalam 6 ke 7 sudu dadih (sila rasa tahap kemasinan)




cara penyediaan (rujuk gambar) :

masukkan ayam kampung yang sudah dibersihkan ke dalam kuali.



masukkan cili blend, serai, bebawangan, halia, lengkuas, kunyit dan rerempahan.




masukkkk.



then gaul seketika sampai ayam kecut.


tujuan tunggu ayam kecut ni adalah supaya ayam juicy di dalam.


then baru masukkan santan. tambah air juga. bagi tenggelam semua bahan tu.



ok dah tenggelam macam ni.



sorrylah warna gambar won't do any justice.. haha. patut warna kuahnya kuning keorenan. tapi dalam kamera jadi pucat pulak :P kemudian, perasakan dengan garam bila dah nampak menggelegak sikit.


kemudian, kerap check dan kacau.
makin nak kering, kena makin kerap kacau supaya tak berkerak kat dasar kuali.
then masukkan asam keping bila dah nampak nak kering sikit tu.
kacau lagi sampailah kering.
kalau nak masukkan kerisik, boleh juga. optional dalam 2 sudu besar.
resipi asal mak lang tiada kerisik.


tadaaa. dah akhirnya, jadilah rendang ayam kampung kita.



ni gambar close-up.


siaplah sudah resipi rendang ayam mak lang.
enak dimakan dengan nasi panas, lomang, kotupat, mahupun dimakan begitu sajo (sungguh enak dimakan begitu saja.. haha)

selamat mencuba!

No comments: