Sunday, May 10, 2020

PKPB diteruskan

assalamualaikum and hi!

wuahh banyak peristiwa berlaku hari ni.

first and foremost; salam nuzul al-Quran dan selamat hari ibu!

kalau hari biasa (non-MCO), kita dah pi celebrate makan-makan kat Serai dah kot. haha
tapi pada hari pelik-pelik macam MCO, kita deliver bunga je la :P
*i love you, ma!*

nanti kita buat entry asing la hari ibu ni.
tunggu ada photo dulu. ahhaha

view dari tingkap rumah. view ni la yang dipandang setiap pagi. malah makin kerap pulak sejak MCO duduk rumah ni. lolx



so.
hari ni (10 mei 2020, 17 ramadan 1441H) PM dah umumkan yang PKPB or CMCO akan diteruskan sehingga 9 Jun.
and raya will be on 24th may.
jadi apakah maknanya tu?
maknanya semua orang (insyaAllah) akan beraya di perantauan (tidak terpakai kepada yang rumah atuk nenek sehasta jaraknya :P)

haa boleh dah pasang lagu dendang perantau tu.
tak pun lagu aisyah. lolx
and boleh dah book lemang rendang untuk yang tidak memasak lauk-pauk hari raya.
feeling raya tu tetap kena ada, walaupun raya kat rumah je.
masjid surau pun tak boleh pi lagi.

kami kat ofis, ada yang dah bukak order ketupat, dodol, wajik.
lemang, ai is dah booking.
rendang pulak, insyaAllah masak sendiri (cintakan rendang masakan sendiri. BAHAHA)
ni nak beli rempah beriyani jugak.. nak masak nasi beriyanilah kot.
husb sy makan rendang sikit je. bukan peminat rendang.
maka kita masaklah benda lain juga.
ehh apa cerita pasal raya ni.
raya pun lambat lagi.
fokus ramadan, wani! adoiyai. :P

lama tak snap gambar rumah. di sinilah tempat kami ber-MCO, insyaAllah tempat kami akan beraya jua.


tapi tak tau la kot ada kebenaran ke kampung berdekatan nanti.
wihihi (kot la boleh balik banting ke, shah alam ke. kan. kan)

and!
korang familiar tak dengan group Masak Apa Tak Jadi Hari Ni kat facebook?
ahhahaaa.
yosh, time-time ni semua orang mengasah bakat eksperimental memasak masing-masing (boleh mental dibuatnya).
ada yang jadi, ada yang tak.
sy tak terkecuali try.
di bawah ni adalah my first time-ish dishes.

puding caramel.

tips buat eksperimen first time memasak; masak dalam portion kecik je.
apa-apa hal, ko boleh habiskan. haha
so puding caramel ni dapat resipi kat youtube.
dan sedap rasanya. lolx
(kaler gula tak berapa gelap sebab sy tukar gula perang kot. sihat sikit).


jyeah. onde-onde pun first time buat sendiri. boleh caya? silakan percaya!


sebab kita ni bukan pemakan kuih sangat,
jadi memang tak pernah atau jarang buat kuih.
onde-onde biasa my mom/bro masak atau beli.
so this time kita try la buat pulak.
ok la. gula tak berapa nak banyak. lenkali kena letak banyak sikit. hahaa
lain semua ok.

dahlah tu je.
nak pi berbuka kejap lagi.
nak masak simple-simple kejap.

happy mom's day to myself!!

No comments: