Copyright © emp street©
Design by Dzignine
Thursday, March 07, 2019

projek rintis waktu bekerja flexi (WBF) | 01032019

assalamualaikum and hi!

hari ini dalam sejarah,
seharusnya direkodkan dalam blog ni. ahaha

starting bulan mac ni,
waktu bekerja berperingkat (WBB) bagi penjawat awam
sudah ditukar kepada waktu bekerja flexi (WBF).
ni kira projek rintis / pilot project.. means dilaksanakan dulu,
and tengok resultnya macam mana.
berjaya atau tak.

WBF ni kiranya ko boleh masuk ofis anytime between 7.30 to 8.30am,
dan balik selepas cukup 9 jam bekerja kat ofis (termasuk sejam waktu lunch hour).

so dah tak ada konsep;
WP1, WP2, WP3, WP4..
iaitu konsep masuk tepat2 sebelum 7.30, 8.00, 8.30 atau 9.00 pagi,
then alarm mesin punch card berbunyi.
tak de dah tu.
ko boleh masuk 8.17 pagi contohnya,
dan balik pada 5.17 petang ke atas.
how cool is that kan.

tapi ada dengar-dengar jugak
daripada yang sebelum ni pilih WP4 (masuk before 9am, balik after 6pm)
they opposed the concept of taking out 9am from the flexi time.
banyaknya kerana masalah rumah yang jauh dari ofis,
terpaksa bangun super awal mengadap jem etc.

in my humble opinion,
kesian tu memang kesian kat geng WP4.
yelah rumah jauh kan. ada la sebab tu kenapa ambik WP4.
tapi apabila ada yang start tak puas hati then blame geng WP1 tiba-tiba.
that was not nice at all.
siap buat tuduhan yang masuk awal ni keluar makan lama,
pergi membawang (i.e mengumpat) dan lain-lain.
fyi sy masuk ofis awal dan sy suka bangun awal, keluar rumah awal (no jam, no hassle),
cause i'm a morning person and i find that morning time is a super productive time.
sy tak dok lepak kafe pun pagi-pagi macam dakwaan kepada geng WP1.
in fact sy selalunya makan oat je pun kat ofis
atau tapau dan makan kat bilik ofis je sambil buat kerja. lolx
membawang is out of my book. i don't do that.
i don't even know how to respond when people are membawang about other people.
(i usually keep silent or buat-buat angguk je macam tu lolx)
kalau ada orang lain yang mencuri masa tu, sendiri la yang rugi.
and it doesn't necessarily happened among WP1.. WP apa pun kalau sikap macam tu,
tak dapek den nak nolong eh.

plus, if you come early (tak kisahlah WP1 ke WP2 ke, tapi jenis yang datang awal),
you can do lotsa things.
and pagi-pagi kalau bos cari sebelum ke meeting,
ko ada la kat tempat untuk assist.
bayangkan datang pukul 9.
meeting dah pukul 9,
then orangnya belum masuk ofis. how?
you guys will come early too, right? (for the meeting)
then terbuktilah yang datang awal tu bagus sebenarnya. hihi

and datang awal tak semestinya balik awal (which orang pandang serong pun kat yang balik 4.30pm.. kenapa, ha?)
konsep dia simple je.
kerja settle, balik.
tak settle, stay for a while.
tu je.
tak de berdosanya masuk awal and balik on time ni.
yang penting your work for the day is done.
lain la ko kerja tak mengira masa.
macam tentera, jaga kaunter yang tutup pukul 6, jaga mesyuarat kabinet, luar negara,
lain la.
tapi kalau kerja ofis,
biasalah tu kadang balik cepat, kadang balik lambat.
tolong la tukar perspektif tu.
lagipun kalau yang hari-hari pukul 6pm baru nak keluar ofis,
yang katanya rumah jauh,
pukul berapa pulak sampai rumah?
berapa lama je dapat spend masa dengan family..
sempat tak anak-anak makan?
sebabnya sy yang balik around 5pm ni pun,
budak-budak by 6pm dah kelaparan.
i was wondering,
yang sampai rumah jam 7pm ke atas,
baru nak masak.. (or beli luar je most of the time. berkhasiat tak?)
in between sebelum jam 7pm tu,
anak-anak tahan lapar or makan snacks je ke untuk alas perut? atau makan mi maggi?

what i'm trying to say,
yes kasut kita tak sama.
(rumah sy pun bukanlah super dekat pun dengan ofis. ada la dalam 20 minit. dekat tak dekat, jauh tak jauh lebih kurang).
tapi kalau kita ada pilihan untuk bangun dan keluar awal
supaya waktu balik tu dapat la spend more time on bersenam ke,
spend masa dengan family,
buat aktiviti yang kita suka,
it's better.
less stress and better.
bangun awal is good, what.
you can even focus on ur ibadah (for muslims).
so hentikanlah blame kawan-kawan WP1
disebabkan oleh kehendak WP4 yang nak masuk jam 9pg tak tercapai for this time being.
(means tak tercapai, tapi nak sejukkan hati, dok blame orang lain).
doa-doa la mungkin daripada result projek rintis ni
yang rumah jauh tu dapat kembali masuk jam 9pagi.
cuma kalau diberi pilihan,
sy lagi suka orang datang awal ke ofis instead of datang and balik lewat.

bak kata bekas pensyarah sy dulu,
"pukul 5 ni waktu kita dok kat padang, main bola.
bukan waktu pergi kuliah."
(kuliah dia jam 5pm sebab universiti dah bagi time macam tu HAHA)

maaf kalau ada yang terkecik hati, jantung atau pankreas. lolx
for the betterment of penjawat awam.
toodles!



Wednesday, March 06, 2019

harith and durra's solemnization | 23.02.19

me in my mint green themed outfit.

assalamualaikum and hi!

how are you peeps this february?
it's the love month (of course it is! our wedding anniv is also happening on this month! lolx)

so. back to our story.
sabtu lepas, baruu je ni sabtu lepas,
majlis pernikahan my bro, harith and his (then) fiancee, durra -- now wife, alhamdulillah.
plannya adalah nikah pagi, then tengah hari terus sambung majlis resepsi / kenduri kahwin.

tema baju pengantin adalah english man english lady *haha suka hati je bagi nama tema macam ni :P*
and tema baju belah family kitorang adalah mint green.
memang pening nak fikir warna tema baju ni, asal-asalnya.
the actual color was actually macam lilac begitu.
tapi lepas-lepas tu tukar. susah kot nak cari warna lilac.
tapi rupanya susah jugak nak cari warna mint green.. lagi-lagi baju yang dah siap HAHA

i did it the very last minute (beli baju dan tudung) sebab tersangat la sibuk dengan hal ofis dari januari sampai februari, bawak ke mac.
memang ambik cuti hari khamis sebelum majlis, semata-mata nak cari baju & barang.
nampak tak keseriusan di situ. lolx

ok.
so awal pagi kitorang pun tiba la kat dewan bunga sakura, bukit jelutong.
di situlah lokasi kedua-dua majlis, nikah and resepsi.

around 9.30 ke macam tu, dah nak start majlis nikah.

team dulang berarak masuk. depan sekali tu our pak su. belakang-belakang tu pun family, uncle, cousins.

memang lelaki je la dok bawak dulang sebab dulang berat yang amat.
tembaga ke apa tu. lolx

to those who're wondering, that's my bro harith yang pakai songkok, baju pengantin krim-krim tu.


majlis akad nikah happened on the stage.

memang tinggi stage dia.
kalau budak-budak naik, kena jaga-jaga sebab takut tergolek haha
lagi si anaqi tu dok berlari, golek sana-sini.
sugar rush ke apa budak tu :DD


tok kadi stok-stok melawak jugak rupanyaaa. kena tanya soalan bab kahwin. lolx



serius weh masing-masing.

alhamdulillah akhirnya mereka selamat diijabkabulkan *aicewah ayat majalah* :P


sesi bersalaman dengan our mama. ok tiada drama air mata di sini :D semua chill and happy je.



meja our lovely sedara-mara, aunts mostly :)



ada kitorang ni ha, tengah bergambar niii haha. these are: my aunt cik arah, the cous (kak gee & ammar) and the nieces (sarah & ayna). and also my bro faliq, his wife ain and my nephew, tuah.



cik po, izzat, cik ija and iddin. izrul tiada di tempat kejadian. kerja, tak silap.



tak banyak gambar ariana kat pentas cuz she refused her photo to be taken :P ni je la yang ada.

haa ariana ni.
dok tak nak tangkap gambar.
tapi bila kita belek-belek gambar kat phone nanti,
mula la tanya "gambar ariana mana?" confirm! haha
so i took a few photos of her, in case dia tanya nanti :DD


ur mom and dad, wahai ariana dan anaqi :P



tepak sireh. saja snap sebab simbolik kan.. wedding and malay culture.

so lepas akad nikah,
upacara sarung cincin, batal wuduk, photography semua tu la.


harith and durra; officially married :)



operasi sarung cincin.. haha (bukan upacara, operasi :P)



families belah durra. the blue themed.



me, ain and the newlyweds.



sy dan mama sy :)



ni our aunt cik mah, faliq and ain. snap kat parking lot pun jadiii HAHA


then sementara tunggu kenduri tengah hari tu,
kitorang lepak dulu kat sebuah bilik yang disediakan oleh keluarga pengantin perempuan kat dalam area dewan.

anaqi pun ada. ariana pi ikut nenek dia melepak kat pusat renang sepupu nenek.



together with us, mak ngah, pak teh and mak teh.

memang cemas-cemas dah sebab belum tengah hari pun, bateri phone dah macam nak tinggal sikit. lolx
dah la tak bawak charger :P
tapi alhamdulillah cukuplah jugak baterinya sampai habis majlis.


sambil-sambil menunggu tu, kita snap lagi gambar (walaupun bateri tinggal sikit, kugagahkan jua. kihkih :P)

the modern kurung is from bellanorman, SACC mall, shah alam.
memang lawa detailing dia.
sy memang suka baju2 fancy yang warnanya tak keterlaluan,
tapi ada detailing macam sulam ke, a bit of beads, sparkly yang elegan macam tu.
beli siap je.
lagi murah kot berbanding nak tempah jahit sendiri.
tudung pulak tudung beli kat pasar jualan tengah hari jumaat, RM10 saja.
yang penting sparkly. lololx


husband di tepi tingkap.

saja nak try test skill2 photography.
skill atas ni konon nampak ilusi tinggi, i told him.
ada skill untuk nampak slim etc. jugak.. haha.
baju husband adalah daripada butik asas, PKNS, shah alam.
beli siap jugak, alter on the spot.


candid smile's always the best!

then dah masuk tengah hari tu,
semorang get ready kat luar dewan untuk berarak masuk.
tak de arak mana la.. just beratur ramai-ramai belakang pengantin and masuk ke dalam.
lepas tu dok kat meja yang dikhaskan untuk family dan makan.


with the bridegroom i.e harith.



pak su and induk umi (mak su, but in n9 we call our aunts as induk, neneks as wan)



pengantin dah ready untuk masuk.



barisan stroller daripada side lelaki jugak dah siap sedia untuk berarak masuk :D



bersanding pengantin atas pelamin.. ohhoi hoi! *nampak, semangat tak :P*

as i told you guys before,
ariana tak nak naik ke pentas untuk snap gambar.
so we brought the camera to her instead. buahhahaha.







her kurung is prettyyyyy memang rugi tak nak bergambar. so kena snap banyak-banyak sikit.

clutch tu sy punya.. sy bagi kat dia sebab dia dok bawak handbag shocking pink dia.
mana masuk dengan baju hijau tu.. AHHAHA nampak tak over sangat maknya ni siap bagi pinjam clutch :P
baju kurung daripada PKNS shah alam jugak.
memang kat tingkat 1 tu ada kedai khusus jual baju budak-budak.
dalam 2 kedai kot macam tu. or 3?
tapi kalau korang rajin berjalan, jumpalah nanti.
kedai yang jual baju ariana ni, jual telekung budak sekali. so nice.
kebetulan ada pulak kaler yang dicari.
harga tak mahal, siap alter free on the spot.


accessories like pearl headband, alphabet A necklace and hello kitty korean brooch.

aksesori beli murah-murah je,
yang pentingnya beli murah, tapi tak nampak murah lolx
yang rantai tu hadiah pemberian nek mah dia.
yang sy mention murah tu macam cekak and brooch pin dia.. nampak cute la. :P


upacara salam restu.

tak de la renjis-renjis bagai ni.
just salam restu. lebih afdol. hihi


acara makan-makan. tq katerer bagi lauk-pauk pengantin untuk family members rasa.



the newlyweds pun tengah makan jugak. tapi kakaknya sibuk nak suruh bergambar satu. AHHAHA



cut the cake! :)



ahhaa ada jugak gambar dengan my cous, kak gee.



family photo! ariana dengan anaqi tak de dalam ni, sebab dah waktu tidur. lolx

memang tengah hari tu waktu tidur anaqi.
tapi ariana pun tidur jugak tetiba (biasa dia tak tidur).
so tak delah gambar diorang.
adakah perlu kita super imposekan?? lolx


our small family with the lovebirds.



ni photog tu suruh bergambar macam ni, tangan ke belakang macam geng-geng HAHA


so macam tu la cerita ringkas *ringkas ke?? :P* majlis akad nikah and resepsi perkahwinan harith durra di side pengantin perempuan.
insyaAllah, sabtu ni di side pengantin lelaki pulak.
yes we're busy preparing.
walaupun majlis buat kat dewan, tetap busy preparing jugak.
dengan kat ofis asyik busy ber-event *lolx*,
hujung-hujung hari baru la sempat nak cari untuk wedding ni; baju la, tudung la, beli barang goody la.
orang bekerja macam tu la, kena bahagi-bahagi masa :P
ok so till then!
cya around bila sy rajin! haha. bye :)