seperti biasa, pending entry. bahaha
tapi tak pe kot, sebab nak share resipi je.
kot-kot ada yang tengah berdiet, atau tengah eat clean.
memang resipi ni tak de bahan perasa tiruan.
bila sebut bahan perasa ni,
teringat baru-baru ni dok tengok youtube video uncle roger. kenal ke? haha
dia dok buat ulasan yang lawak la pasal jamie oliver masak nasi goreng telur.
sebelum tu dia ada komen pasal sorang lagi tukang masak ni, memasak nasi goreng jugak.
yang basuh nasi dengan air, lepas tu toskan dalam sink. HAHA
may be pada orang-orang kat UK, US, benda tu macam biasa.
tapi orang asia tak boleh k terima nasi goreng basah-basah.
nasi bukannya risotto, nak lembab-lembab. kan.
apapun kalau ko nak masak masakan negara lain,
follow la youtube masakan dari negara tu jugak.
contoh kalau nak belajar masak spaghetti,
tengok cara penyediaan oleh orang italy.
kalau nak masak tomyam,
ha, tengoklah youtube orang thai masak tomyam. kikiki (tapi sy bukan orang thai :DD)
ini tomyam version sihat ye. jangan expect yang ada bahan perasa semua tu. HAHA |
cara-cara terus:
1. rebus ayam dalam anggaran 3-4 cawan air.
2. blend cili kering dan tumis sekejap dalam minyak sesudu.
3. keluarkan ayam daripada sup rebusan. tuang sup rebusan ke dalam kuali tumisan cili kering.
4. masukkan hirisan (atau 'tumbukan' haha) serai dan lengkuas.
5. lepas seketika, masukkan pulak bawang besar/merah belah 4 dan bawang putih ketuk. masukkan jugak daun limau purut dalam 5 helai yang dah siap carik. cili api merah jangan dilupa.
6. masukkan tomato, cendawan dan ayam. (kalau nak masuk sayur lain yang keras macam carrot, cauliflower, masukkan lebih awal). nak tukar ayam kepada seafood pun boleh. ai is allergic dah tua-tua ni. ayam je la mampu. ahaks.
7. boil boil. masukkan garam gula. lasttt sekali baru perahkan separuh limau nipis (kalau tak cukup masam, tambah lagi dan rasa-rasa dulu. takut termasam sangat pulak). haa dah siap!
hari tu dok masak sekali dengan daging kunyit, sayur campur dan telur dadar. |
sambung cerita pasal tomyam ni.
sy kadang suka jugak tengok cara penyediaan tomyam oleh orang thai.
kalau nak sedap lagi, kalau tak allergic,
boleh guna air rebusan kepala and kulit udang.
lepas tu picit otak udang yang macam krim-krim tu dalam sup.
tu yang bagi lagi sedappp HAHA
tapi buat yang mengembara (travel) ke thailand,
make sure kedai tu halal.
sebabnya, one thing i learn,
walaupun asal-usul sesuatu makanan tu tidak mengandungi babi,
tak semestinya halal or tiada babi.
contoh tomyam goong (tomyam udang).
nama tomyam udang.
tapi kat broth/air rebusan tu diorang pakai rebusan tulang ayam campur babi.
ayam tu pun tak semestinya halal, right.
kadang ingredient seafood, tapi side dishes ada masak non-halal.
peralatan semua share, pakai sama.
so cari kedai halal la, senang.
oh satu lagi contoh.
assam laksa. ingredients dia ikan.
tapi kalau chinese, ada yang masak letak darah babi.
so tengok-tengok je la before membeli.
atau baca review orang dulu ^^
tu je lah!
banyak pulak membebelnya HAHA
k till then :)
No comments:
Post a Comment