Monday, April 22, 2024

resipi ayam kicap berempah hidangan hari raya

assalamualaikum and hi, everyone! :)

since it's still raya,
kali ni kita nak share resipi ayam kicap berempah yang boleh tahan sedaplah jugak.
kot korang dah bosan-bosan makan rendang je *i'm not! 😋 -rendang lover here!-*
lauk ni boleh dimakan dengan lemang dan ketupat jugak tauuu.
so sedap, insyaAllah.

kredit resipi ni untuk dayangjack@dapurku sayang. minta halal resipinya :)

mari tengok bahan-bahan dan cara pembuatannya.. aicewah!


BAHAN-BAHAN KISAR:
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar (merah)
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
1 batang serai


kisar jangan tak kisar, cikk 😁


BAHAN-BAHAN SETERUSNYA:

1 ekor ayam
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar cili kering kisar
2 sudu makan kicap pekat (1 untuk marinate, 1 untuk masuk dalam kuah)
kicap manis secukupnya
daun sup
madu/gula dan garam
sedikit air asam jawa (sy pakai pes asam jawa adabi seco'et hujung sudu je)
rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga)
3 sudu besar kerisik


1. Mula-mula ayam tu korang goreng separa masak (nak full masak pun ikut suka hati haha). Saya air fry kan je sebab nak mudah dan lebih healthy. kalau air fry, suhu 180 darjah celcius, 20 minit gitu.



2. Gaulkan ayam yang dah siap masak dengan kicap pekat sesudu dan lada hitam sesudu. Perap dalam setengah jam pun ok. kalau tak sanggup tunggu, korang perap je la 5 minit. kihkih


3. Ni rempah 4 sekawan. dalam kuantiti gini la. tumis dulu rempah ni dalam kuali yang dah diletak minyak masak.


4. masukkan cili kisar. kacau-kacau.


5. lepas dah pecah minyak, masukkan kicap pekat lagi sesudu dan kacau sebati.


6. masukkan ayam.


7. masukkan kerisik 3 sudu.



8. masukkan air. kacau dan biarkan mendidih.


9. masukkan kicap manis, madu/gula dan garam. lepas tu masukkan daun sup & kacau (time ni sy tak de daun sup)


10. lepas kuah dah pekat, boleh la tutup api dan hidangkan.


sedap dimakan bersama lemang dan ketupat.
nak makan dengan nasi putih panas-panas pun ngam!





 

No comments: